Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetowidy do stereo.

fan64

Rekomendowane odpowiedzi

Edson, 28 Sie 2008, 00:36

>Przegrywanie CD na VHS HIFI jest bez sensu, ale archiwizacja vinyli to strzał w dziesiątkę, nie ma

>może tej magii co zgrywka na dobrego szpulaka ale jakościowo kopia będzie o niebo lepsza. Problem

>jest inny, kasety VHS zajmują cholernie dużo miejsca.

Dlaczego uważasz,że to nie ma sensu?Za parę złotych( koszt kasety VHS)masz 4 godziny wysokiej jakości nagrania!Na jednej kasecie mieszczą mi się 4-6( krótszych) płyt.Co zajmuje więcej miejsca?4 płyty czy jedna kaseta?

paul_67, 28 Sie 2008, 15:17

>co znaczy nie wypali wszystkich pitów?josef, 28 Sie 2008, 15:09

>Chłopie przysiądź i weż się za lekturę odpowiednich publikacji na ten temat.Amen!

ja znam dobrze ten temat i dlatego twierdze, że bredzisz

Zanim zacznienie rzucać podobnymi epitetami wobec rozmówców, wyznając przy okazji dość radykalne poglądy, zalecam odrobinę pokory. Zapewniam Was, że nie jesteście Alfą i Omegą, ani pępkiem wrzechświata. Rozumów wszystkich także nie zjedliście.

Ja doskonale rozumiem Wasze stanowisko i do pewnego momentu jest ono jak najbardziej właściwe. Jednak, jeśli jest ostateczne, świadczy ono jedynie o tym, że nie wiecie wszystkiego. Ja nie napisałem, że "kopie" SĄ LEPSZE od oryginału. Ja napisałem, że znając WSZYSTKIE zasady, procedury i technologie, nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że MOŻE być lepsza.

Niech pierwszym z brzegu przykładem będzie chociażby płyta stara, zmatowiała i porysowana. Ile błędów i w jaki sposób jest w stanie naprawić CD, odtwarzając ją w czasie rzeczywistym, a w jaki sposób i jakimi algorytmami zrobi to EAC. A na czym polega technologia AudioMasterQR, yamahy zastosowana np w nagrywarce F1, mam tłumaczyć? O różnicach i konieczności wykorzystania odpowiedniej płyty CD, też nie chce mi się gadać. Wszystko o czym napisałem jest możliwe, jednak tylko po spełnieniu WSZYSTKICH warunków, czyli - dobrze skonfigurowany EAC, nagrywarka zwracająca C2 np jakiś plextor, nagrywarka z AMQR, dobra płyta. Brak któregokolwiek z elementów nie pozwala na to, o czym pisałem.

Zresztą, w ogóle nie chciałem poruszać tematu, bo.. nie na temat, a poza tym, są wątki o tym rozprawiające zdaje się dość wystarczająco.

PS: Wypraszam sobie porównania do XYZ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najpierw barankowie sobie przeczytajcie, aby nieco zmądrzeć i nie obrażać innych.

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Panowie, widze ze cisnienie rosnie bez potrzeby,zwolennicy CD R niech zostana przy swoim skoro to jest takie dobre.Ja nikogo nie chce nawracac na kasety VHS.Natomiast chetnie dowiem sie czegos o praktycznych stronach nagrywania na mag. VHS,jakiego modelu warto szukac.Co musi miec a co mozna darowac,chodzi o zapis audio.

Przede wszystkim to musi być magnetowid 6 głowicowy z zapisem hi-fi.Dobre są stare modele Panasonica.Najlepiej gdy takowy ma wskaźniki do wysterowania sygnału audio.W innym przypadku jesteś skazany na automatykę.

Witam wszystkich serdecznie !

Jestem zielony w kwestii archiwizacji muzyki na kasetach VHS, ale przyznam że bardzo zainteresował mnie ten wątek. Mam takie oto pytanie, na jakiej kasecie nagrywać? Jakie są najlepsze i czy są jakieś istotne różnice pomiędzy różnymi kasetami?

I chociaż z całą pewnością nie jestem ekspertem to pozwolę sobie wtrącić swoje pięć groszy do zaistniałego sporu ;) i powiem chyba coś bardzo nie audiofilskiego... ale cóż...

Istnieje chyba coś takiego jak subiektywny odbiór słuchającego i to on właśnie jest najważniejszy. Jedni lubią to a inni tamto, proste. I jeżeli podoba mi się dźwięk z danego nośnika to nikt nie przekona mnie do innego przedstawiając mi tylko i wyłącznie techniczne dane.

Może kiedyś dorosnę do wciskania w swoim wzmacniaczu przycisku Source Direct, ale teraz tego nie robię i jest mi z tym dobrze bo dźwięk, który słyszę sprawia mi przyjemność. Czy nie o to właśnie chodzi?

fan64, 28 Sie 2008, 21:03

>Panowie, widze ze cisnienie rosnie bez potrzeby,zwolennicy CD R niech zostana przy swoim skoro to

>jest takie dobre.Ja nikogo nie chce nawracac na kasety VHS..

Zaraz zaraz... zdaje się, że nigdzie nie pojawiły się głosy porównujące i weryfikujące sens jakiegokolwiek sposobu archiwizacji... Nikt tu nie mówi, że archiwizowanie na cd jest lepsze czy gorsze od taśmy, prawda?

Chociaż, termin "archiwizacja" jest nieco chyba niewłaściwy w kontekscie przegrywania cd. Moim zdaniem, robi się to w innym celu...

paul_67, 28 Sie 2008, 21:25

>Podobno lepsze są kasety z napisem HI-FI STEREO np.Panasonica.Ja natomiast nagrywam na TDK.4

>godziny 5-6 zł.

A najlepsze z napisem MASTER TAPE. Lata temu nagrywałem na takich kasetach np. BASF i MAXELL, ale cena była kosmiczna. Za dwie sztuki wychodziła równowartość Walkmana! Nagrywałem na nich najlepsze płyty na poczciwym Panasonicu NV-F 65EE (mam go do dziś w szafie i chyba nawet działa).

Czytając ten wątek chyba się nawrócę i faktycznie ponagrywam sobie vinyle na VHS.

Znalazłem nawet takiego fajnego Panasonica, może ktoś zna model i wie coś na jego temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zaraz zaraz... zdaje się, że nigdzie nie pojawiły się głosy porównujące i weryfikujące sens

>jakiegokolwiek sposobu archiwizacji... Nikt tu nie mówi, że archiwizowanie na cd jest lepsze czy

>gorsze od taśmy, prawda?

MariuszH, 28 Sie 2008, 21:37

Sam o sensie pisałeś...

konradskala, 28 Sie 2008, 21:53

>Znalazłem nawet takiego fajnego Panasonica, może ktoś zna model i wie coś na jego temat:

>

Ukryta Zawartość

Fajny może być...

Ukryta Zawartość

Mój się przyczaił pod fotelem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzę, że powstało niedomówienie - zgadzam się z MariuszH, że dobrze zrobiona kopia CDR nie będzie ustępować CD i może być wręcz lepsza

paul_67 - nie neguję sensu archiwizacji na magnetowidzie w przypadku źródła analogowego np. z winylu albo innej taśmy - to czego się czapialiśmy to to, że kopia CD na magnetowidzie będzie lepsza od tego CD - będzie po prostu inna (podkolorowana - być może przyjemniejsza w późniejszym odsłuchu) - w sensie technicznym (parametry) nie będzie lepsza

mam nadzieje, że wszystko jasne i już nie offtopuje w waszym wątku

Jak patrzę na to zdjęcie to chyba się jednak nie powstrzymam i spróbuję :)

Wygonią mnie z domu z takim cudeńkiem, ale co tam he... he... Już nawet dom od mojej dzieczyny zacząłem sprzętem zawalać ;)

paul_67, 28 Sie 2008, 22:34

>sav, 28 Sie 2008, 22:32

>Masz rację to szok jaki sprzęt można mieć za 25 złotych polskich!

tak patrze w opisie o Tobie i widze że, wyżej stawiasz dżwięk na analogu niż cyfrowy, dobrze pisze??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.