Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 640a v2 + Quadral Certo i Pico

arabeth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że jestem początkującym audiofilem to jeszcze w specyfikacjach trochę się gubię, a mimo, iż przeszukałem już całe forum odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Mianowicie posiadam zestaw kolumn Quadrala, parę frontów Certo i efektowe Pico i poszukuję do nich wzmacniacza. Spodobał mi się Cambridge Audio Azur 640a v2, pytanie tylko czy zdoła uciągnąć on cały zestaw na raz. Wszędzie podawana jest specyfikacja w watach na kanał przy parze kolumn i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi co się stanie, kiedy podłączę cały zestaw. Certo mają po 120 W oraz impedancję 4-8, a Pico 60 W z taką samą impedancją, czy jeśli wszystkie 4 pod wyżej wymieniony wzmacniacz to będzie to grało i czy nic nie stanie się słabszym Pico? Bardzo proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/45260-ca-azur-640a-v2-quadral-certo-i-pico/

teoretycznie zagra, ale w praktyce takie zestawienie chyba długo nie pociągnie, azury maja kiepską wydajność prądową (wiem bo mam). w najlepszym wypadku wzmacniacz będzie się mocno grzał i co jakis czas wyłączał. tak mi się przynajmniej wydaję.

ta konfiguracja to ma być taka kwadrofonia? może lepiej podłączyć po prostu same fronty...

Wydaje mi sie , ze CA ne pociagnie tych Quadrali. Sluchalem malych pico z Urzadzeniem Magnata MC1, ktorgo moc jest zblizona do CA i niestety cd-amplituner nie dal rady. Z wielu wpisow tu na forum mozna sie dowiedziec ,ze CA 640 nie jest wzmakiem zbyt wydajnym pradowo wiec pewnie nawet nie pociagnie Podlogowych Certo nie wspominajac o 4 kolumnach polaczonych na raz. Poza tym podlaczajac CA niestety nie wykorzystasz potencjalu drzemiacego w Quadralach to naprawde udane kolumny. Pewnie wypowie sie wiele osob , ktore mialy do czynienia z CA wtedy bedziesz mial jasniejszy obraz.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, skoro się zgadzacie w tej kwestii to pewnie macie rację. Może potrafilibyście mi doradzić w takim razie wzmacniacz do około 2000 zł który pociągnąłby właśnie taki zestaw 4 kolumn na raz, nie szkodząc przy tym słabszym Pico, nie grzejąc się zanadto i wykorzystujący potencjał drzemiący w tych kolumnach?

Faktycznie, ten 740 jest mocniejszy, czy nie uszkodzi on jednak tych słabszych Pico? Nie znam się za bardzo na zależnościach zachodzących przy podłączaniu kolumn o różnej mocy i nie mam pojęcia co może się stać, stąd moje pytanie... I czy ma ktoś jeszcze jekieś propozycje odnośnie wzmacniacza, niekoniecznie firmy CA?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.