Skocz do zawartości
IGNORED

JAK TO JEST ZROBIONE

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem specjalistą ale ....

Ale zadał mi pytanie Brat (jeszcze starszy niz ja - BTW ludzie tak długo nie żyją)

Chodzi o stosowanie DAC - on jest ze starej szkoły i uważa, że format CD jest jaśno określony i żadnych cudów z dzwiękiem nie da sie zrobić (cyfra jest cyfra - oversamplig, wolfson 24 ...)

Pls o fachowe linki jak zrobić z 16 bit ... cuda (nasz kochany premier jest z konkursu wyłączony)

Pozdr

dino

https://www.audiostereo.pl/topic/45404-jak-to-jest-zrobione/

A co brat chce zrobić? 16-bitowy DAC taki jak np PCM56 (po jednym na kanał) plus dobry filtr cyfrowy (lub bez filtra: NOS DAC) oraz wysokiej jakości stopień wyjściowy do konwersji prądowo-napięciowej sygnału z DACa wystarczą do pełnego zaprezentowania możliwości CD. Są też inne DACe wielobitowe, PCM58, AD1865, PCM1702/04 które dzięki większej rozdzielczości mają jeszcze mniejsze zniekształcenia i lepszą dynamikę, ale same przetworniki to dopiero początek drogi.

Nikt nic nie bedzie (na razie) budowac.

Tak jak pisałem dla mnie logiczne jest, ze 16 bit zapisane nie da sie odczytac lepiej.

Natchneło mnie to w koncu na zapoznanie sie z teoretycznymi rozwiazaniami (wdrozonymi praktycznie)

Nabyłem nawet ksiazke o CD i DVD ale jest to wyjatkowy paw.

Stąd pytanie o linki, które w miare przystepnie opisuja tor odczytu po wyjsciu sygnału szeregowego z lasera (sterowanie laserem mam przerobione - nawet praktycznie.

tu jest duzo lepiej (pomogło słowo kluczowe PCM 58)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.