Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w konfiguracji ;)

ya_siek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy .. Zbyt szybko ,znim oczywiscie poswiecilem spore ilosci czasu na wczytanie sie w szanowne forum, zostalem posiadaczem sprzetu ampli marantz sr 7500,yamaha dvd-s1800 i glosnikow Focal 807V . Teraz wiem ze od dzwieku oczekuje wiecej niz ten sprzet potrafi mi zaoferowac. Mam prosbe do Was o pomoc w doborze czegos co "naprawi" dzwiek. Sprzedac, wymienic ,dokupic... Potrzebuje czegos co dobrze zagra w stereo... co do muzyki jakiej slucham to głownie Jazz..vocale.. trabka..saksofon..gitara.. Chcialbym zostawic chociaz glosniki ;)Bede wdzieczny za pomoc..

https://www.audiostereo.pl/topic/45464-prosba-o-pomoc-w-konfiguracji/

Na początek pozbądź się ampli i dvd. Kup jakiś "przechodzony" zestaw preamp+końcówka i cd za kilka stów (na allegro jest tego od cholery). Powiedzmy za 1500-2000 zł powinno zagrać o 2 klasy lepiej od tego co miałeś... Potem stwierdzisz, czy zmienić głośniki.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

thx.. tak pewnie zrobie.. szkoda mi tylko ampli bo cos czuje, ze nie sprzedam go za tyle co dalem :) myslalem o wzmaku nad'a c370 ,z tego co wiem z focalem tworzy dosc zgrany tandem..

Hehe...

Nie ma tak lekko! Tego właśnie uczy audio! Im dłużej i dokładniej szukasz, tym mniej tracisz (teoretycznie - bo różnie to bywa).

NAD to solidny wzmacniacz ze swojej półki i powinien dobrze się uzupełniać z Focalami.

Lecz czy nie kusi Cię szukanie czegoś oryginalniejszego (no i oczywiście realatywnie lepiej brzmiącego) w podobnej cenie?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

-> ya-siek

Wydaje mi się, że głośniki są akurat najmocniejszym elementem w Twoim systemie. Jeśli zdecydujesz się na sprzedaż amplitunera i źródła i będziesz miał chęć zainwestować w coś poważniejszego, to kilka propozycji, które mogłyby jak na mój gust z Focalami fajnie zagrać:

1. Baltlab Epoca + CD np. Meridian 508.24 (też używka)

2. Sonneteer Alabaster lub Campion (lepiej Alabaster 2nd hand) i znów jakieś przyzwoite źródło, może 508.24 lub chyba lepiej Sphinx myth IX mkII

3. Używany Thule IA 150B SE + tym razem jakieś żywsze CD, może Helios/Eera 3 (też 2nd hand)

4. Jolida JD 502B (nie S) + Jolida JD 100A (nie S)/Sonneteer Bronte (ale już raczej nie Byron)

Każdy z tych zestawów 2nd hand powinien się zmieścić w 5-6 kzł i stanowi już propozycje na prawdę niezłego hi-fi. Nie wiem jednak, jakie brzmienie lubisz, zestawy dobrałem raczej pod mój gust :-)

Każdy z takich zestawów zepchnąłby Twoje głośniki do roli najsłabszego elementu w systemie i pewnie spowodował zmianę w ciągu jakiegoś czasu, tylko proszę, nie na B&W serii 600 :-) Do podanych przeze mnie konfiguracji zacząłbym od Argos Beta, co pewnie dałoby dźwięk bardzo ładny aczkolwiek nie do końca neutralny. Inna opcja, to jeśli pomieszczenie pozwala coś ze środka oferty Audio Physic.

Powodzenia.

ya-siek - Co do twojego sprzętu, to qb-1 ma rację - kolumny to zdecydowanie najlepszy element twojego systemu (choć bez rewelacji oczywiście). Ampli i dvd wymień na dobry wzmacniacz i cd. Co do konkretnych propozycji podaj maksymalny budżet i czego oczekujesz od dźwięku. Wtedy możesz pewnie liczyc na przykłady zestawów, ale one i taak tylko wskarzą ogólny kierunek - posłuchac i ocenic musisz sam. Celem pommocy samemu sobie i nam posłuchaj gdzies zestawu za 2-3 razy wiekszą kasę niż masz zamiar przeznaczyć i powiedz, co naajbardziej sie podobało.

jesli chodzi o muzyke to glownie jazz... miekkie kobiece vocale.. az po metallic'e ;) co do dzwieku jaki bym chcial osiagnac to glownie zalezy mi na czystym miesistym basie ,wyrazistych vocalach .. pieknej przejrzystej trabce ,jesli chodzi o kase przeznaczona na wymiane to mysle ,ze cos kolo 3-4 k powinienem dac rade.Poki co oczywiscie.. bo wiadomo apetyt rosnie w miare jedzenia :)

-> ya_siek

Jeśli system, który masz przestał Ci wystarczać tak szybko, to obawiam się, że klocki klasy wspomnianego NAD'a mogą też szybko okazać się niewystarczające, szczególnie że masz wymagania :-)

Warto rozważyć też możliwość przeznaczenia budżetu na dobry wzmacniacz i chwilowe pozostawienie Twojego DVD w roli źródła...

Rada dotycząca przejścia się do 2-3 salonów i posłuchania porządnych zestawów stereo jak najbardziej zasadna.

najgorsze jest to ze malo jest salonow ktore dysponuja sprzetem jaki posiadam w domu.. znaczy sie jak maja focale to na 100% nie zobacze u nich rotel'a itd..a ciezko mi wszedzie poruszac z glosnikami + cd.Nie kazdy salon chce tez wypozyczac sprzet do domu ..co w sumie najbardziej by mi odpowiadalo. Zastanawialem sie , po przeczytaniu kilku recenjzi nad amplifonem wt300-II... moze primare A20mk3... vincent sv-226mkII cos z tej polki cenowej..

Gość

(Konto usunięte)

ya_siek, 6 Wrz 2008, 16:19

>Witam,

>Potrzebuje pomocy .. Zbyt szybko ,znim oczywiscie poswiecilem spore ilosci czasu na wczytanie sie w

>szanowne forum, zostalem posiadaczem sprzetu ampli marantz sr 7500,yamaha dvd-s1800 i glosnikow

>Focal 807V . Teraz wiem ze od dzwieku oczekuje wiecej niz ten sprzet potrafi mi zaoferowac. Mam

>prosbe do Was o pomoc w doborze czegos co "naprawi" dzwiek. Sprzedac, wymienic ,dokupic...

>Potrzebuje czegos co dobrze zagra w stereo... co do muzyki jakiej slucham to głownie Jazz..vocale..

>trabka..saksofon..gitara.. Chcialbym zostawic chociaz glosniki ;)Bede wdzieczny za pomoc..

Obawiam się, że z małych głośniczków jakimi są te Focale dużego dźwięku nie uzyskasz... Twoim problemem są głośniki, a nie reszta, jak prawie zawsze w każdym systemie, jak komuś coś nie pasuje ;) No i akustyka oczywiście. Spróbuj jakichś większych kolumn.

Jak nie potrzebujesz oglądania koncertów i filmów na dvd to zmień zestaw. Jeśli chcesz też od czasu do czasu posłuchać koncertów czy obejrzeć jakiś film to te dvd bo to jedne z lepszych dvd jakie sobie radzą z muzyką w tej kwocie. Zmień of course ampli wielokonałaowy na stereofoniczny bądź wzmak.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

O ile się nie mylę to Twój ampli ma wyjście przedwzmacniacza, więc możesz dokupić jakiś wzmacniacz stereo na początek i ewentualnie jakieś cd, coś z używki mozna juz dostać za ok. 200 pln.

Wzmacniacz proponowałbym jakiś lampowy z chińskich poniżej 2000 pln, tanie i świetnie grają. Brzmieniowo spokojnie na poziomie salonowych klocków za kilka kafli, czasem trzeba tylko wymienić lampy na jakieś NOS-y choćby radzieckie. Zamiast CD możesz też zakupić zewnętrzny przetwornik jak cię stać np. Audionemesis DC-1 upgrade, Casea cepheus, cenowo ok. 2800 lub taniej DAC baresford ok. 600 pln i będzie Ok na długo. Lampę proponuję ponieważ Twoje Focale mają wysoką skuteczność 92 db i są raczej chłodne w odbiorze, a wzmacniacz lampowy je nieco ociepli i będą przyjemne w odbiorze, a przestrzeń i wybrzmienia instrumentów cię zachwycą. Oczywiście sam musisz posłuchać, czy lampa to jest to czego potrzebujesz, ale wcześniej czy później wszyscy kończą na lampie i nie ma co się tego obawiać, no może prawie wszyscy. Lampy wcale nie są trudne w użytkowaniu. Pozdrawiam.

P.S. Audinemesisa i Casea można wypożyczyć na odsłuch wpłacając kaucję, Baresforda zresztą też. Kup wzmaka pożycz Dac do posłuchania i zdecyduj.

dobra.. zostawiajac ampli ( szkoda mi go sprzedawac ) i dokupujac wzmak stereo ( mysle o primare A20 lub nad c372 lub audiolab 8000s ) jak podlaczyc, zeby wykorzystujac jakosci jaka ma dać wzmacniacz stereo w muzyce z cd, miec mozliwosc skorzystania z tunera z Ampli ?:)

Dołóz do tego zestawu dobry sub. Podejrzewam, ze Te Focale z dobrze zestrojonym subem to bedzie strzał w dziesiątkę. Był taki test w którejś z naszych gazetek i było zestawienie focali z subem z przeznaczeniem do odsłuchu stereo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>xniwax

Oooo.... wlasnie ..pierwszy jestes od ktorego to uslyszalem ;) myslalem wczesniej nad zastosowaniu suba , a konkretnie velodyne cht-10r , ale po tym jak poszlo 15 wpisow na temat tego ze ampli do muzyki sie nie nadaje, zaprzestalem myslenia w ta strone..

Przeciez zawsze mozna to sprawdzic, podłaczyć i zdecydować co lepsze. Owszem uwazam, ze dobry wzmak stereofoniczny bedzie lepszy od amplitunera na pewnym poziomie cenowym. Sub moze nasycić brzmienie tych Focali w nizszych podzakresach średnicy czy też wyzszych niskich. Oczywiscie wszystko zależy od dopasowania i jakosci suba. Mozna dojsc do wszystkiego metoda prób i błędów, oby błędów nie było (za duzo).

Test w HiFiiM dotyczył Focali Chorus 806V / SW800V i wypadł przekonujaco, moze warto spróbowac.

Nr. 1/2008 r.

Problem z tym ,ze velodyna nie ma jak wypozyczyc na odsluch... naczytalem sie o nim na forum i zrobil na mnie wrazenie.. Z Focalami problem polega na tym ,ze dolna granice maja przy 50 Hz wiec nie ma co liczyc na to ze jakikolwiek wzmacniacz wydobedzie z nich gleboki bas ;)i tu faktycznie miejsce dla Suba ..

Sub w stereo to takie niesportowe ;) Wiesz co, tak naprawdę Twoim focalom potrzeba konkretnych watów, żeby zagrały. Amplitunery KD nie grają, bo nie mają wydajności prądowej, nie słyszałem w życiu dobrego dzwięku z takiego kombajnu kinowego i nie wazne ile by tych certyfikatów THX nie miał. Podłącz na próbę do Twoich głośników wydajny wzmacniacz, a zobaczysz ile można z nich jeszcze wykrzesać. Z budżetowych pieców dobry stosunek prawdziwe WAT-y cena, mają NADy. Acha, konkretna wydajność wzmaka, to nie tylko bas, który chcesz ratować dodając suba, ale i inne aspekty dzwięku - lepsza scena, swoboda, dynamika, czystość brzmienia.

"...konkretna wydajność wzmaka, to nie tylko bas, który chcesz ratować dodając suba, ale i inne aspekty dzwięku - lepsza scena, swoboda, dynamika, czystość brzmienia..."

Prawda.

Dlatego nic w ciemno - zawsze trzeba samemu sprawdzić i decydować co lepsze.

Sub w stereo jak najbardziej "sportowo" :) tylko bez idealnego spasowania nici z tego. Nie ma prawa byc w takiej konfiguracji zadnych "szfów"

Dobrze dobrany sub w stereo jak najbardziej! Tylko reszta systemu musi wyrabiać z basem. A jak mamy płaski, pudełkowaty, szary dzwięk bez sceny, to dokładając do tego nawet najlepszego suba (dobry sub kosztuje sporo) nie poprawi ogólnej kaszany :) Jak kolumny mają 50Hz dolne pasmo, to z dobrym wzmakiem to wcale nie będzie taki kiepski bas ;) Uwierz! A może lepiej sam sprawdz!

Sprawdze sprawdze... tylko teraz pytanie ( wiem ze odsluch to podstawa ) ktory z wyrzej wybranych bedzie w/g Was najodpowiedniejszy do focal'i... muza jakiej slucham w "o mnie" .

- primare a20

- audiolab 8000s

- nad c370/c372 ( roznia sie chyba tylko moca 2 x120 i 2x150)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.