Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

farad, 7 Kwi 2009, 22:03

Zresztą spójrz na wkładkę do płyty XRCD,K2.....czy wydawnictw audiofilskich,jest tam zazwyczaj bardzo szeroko opisany proces produkcji dźwięku,z niezwykłą starannością dobiera się komponenty uczestniczące w realizacji,łącznie z okablowaniem.Dlatego właśnie te płyty tak brzmią...

l'enfant sauvage

• Redaktorzy

"Dlaczego akurat słuch jest takim narządem, wokół którego jest tyle zbędnego gadania?"

Chodzi prawdopodobnie o tematykę forum. Gdyby to było forum telewizyjne, wałkowano by kwestię wzroku.

Redaktor, 7 Kwi 2009, 22:43

>"Dlaczego akurat słuch jest takim narządem, wokół którego jest tyle zbędnego gadania?"

>

>Chodzi prawdopodobnie o tematykę forum. Gdyby to było forum telewizyjne, wałkowano by kwestię

>wzroku.

Niby trafione, ale sprawdź najpierw dział kino domowe na audiostereo.pl i zobacz czy tam też są takie idiotyczne wojny. Pisząc o słuchu miałem na myśli to, że część osobników przypisuje swoim uszom właściwości magiczne.

octavarium, 7 Kwi 2009, 22:37

>Zresztą spójrz na wkładkę do płyty XRCD,K2.....czy wydawnictw audiofilskich,jest tam zazwyczaj

>bardzo szeroko opisany proces produkcji dźwięku,z niezwykłą starannością dobiera się komponenty

>uczestniczące w realizacji,łącznie z okablowaniem.Dlatego właśnie te płyty tak brzmią...

Z pewnością nie przepuszczają partactwa w tych studiach ale też lepiej wiedzą co ma wpływ na brzmienie. Zasadniczy wpływ ma umiejętne omikrofonowanie właściwymi mikrofonami i spora praktyka realizatora. Głusi na pewno nie są, ale pewnie śmiali by się z velumów sieciowych i złotych bezpieczników.

Niedawno czytałem na tym jedynym w swoim rodzaju forum (oczywiście mowa o audiostereo.pl), czyjś wpis (już nie pamiętam czyj) z wywodem własnej teori n.t. wpływu drgań oraz pól na bezpiecznik i to sieciowy o ile pamiętam, które miałyby pogarszać brzmienie.

marko3T, 7 Kwi 2009, 22:50

>farad są, tam sie dyskutuje co lepsze pdp czy lcd. Kto nie widzi jest ślepy. Tak mniej więcej to

>wygląda.

No tak, lecz pragnę zauważyć że w przeważającej większości przypadków rozróżnialność wyświetlanych obrazów jest wysoka, nawet dla niewtajemniczonych. Kwestia gustu. To samo z kolumnami, ciężko pomylić się w ślepych testach.

>farad, 7 Kwi 2009, 22:54

>Z pewnością nie przepuszczają partactwa w tych studiach ale też lepiej wiedzą co ma wpływ na

>brzmienie.

Nie twierdzę,że wykorzystanie markowych,drogich przewodów jest receptą na dobre brzmienie płyty.Na finalny efekt składają się dziesiątki,setki elementów w torze produkcji dźwięku.Tam jednak nikt nie pozwoli sobie na przewód za 2$.Dlaczego?

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

octavarium, 7 Kwi 2009, 23:04

>>farad, 7 Kwi 2009, 22:54

>>Z pewnością nie przepuszczają partactwa w tych studiach ale też lepiej wiedzą co ma wpływ na

>>brzmienie.

>Nie twierdzę,że wykorzystanie markowych,drogich przewodów jest receptą na dobre brzmienie płyty.Na

>finalny efekt składają się dziesiątki,setki elementów w torze produkcji dźwięku.Tam jednak nikt nie

>pozwoli sobie na przewód za 2$.Dlaczego?

w większości studiów nie ma audio bzdur (oprócz tych audiofilskich), tam przeważnie wygrywa zdrowa ekonomia: kupuje się to co ma wpływ na dźwięk.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 7 Kwi 2009, 22:43

>"Dlaczego akurat słuch jest takim narządem, wokół którego jest tyle zbędnego gadania?"

>

>Chodzi prawdopodobnie o tematykę forum. Gdyby to było forum telewizyjne, wałkowano by kwestię

>wzroku.

Miło, że czasami się odezwiesz zgodnie z tematem wątku...

A jak w końcu z Twoim twierdzeniem:

"W internecie można znaleźć dowód na wszystko"

:)))

Przyznasz w końcu, że nie bardzo, i racja leży po mojej stronie ? (takie są fakty).

Uwaga, uwaga. Poszperałem trochę w makulaturze i ... znalazłem ślepy test kabli, które można określić tytułową "wygraną" audiofila.

Został takowy przeprowadzony przez niedżałowany, stary, dobry Magazyn Hi-Fi w ... maju 1993. BTW, łezka się w oku kręci, jak człowiek przegląda takie starocie. Powrót do początków fascynacji "sprzętem". Eech... Poziom recenzji wciąż uważam za niedościgniony, brak krętactwa, bojaźliwości i asekuranctwa, niezależność. To było coś.

Ale do rzeczy: słuchane były zestawy interkonekt + głośnikowe, słuchacze nie widzieli i nie wiedzieli, czego akurat słuchają. Różnice zostały stwierdzone, najlepiej przez dwóch niezależnych słuchaczy zostało ocenione okablowanie najdroższe. Pozostałe wnioski z testu w pigułce:

- różnice istnieją

- "gdyby każdemu sceptykowi podważającemu istnienie jakichkolwiek różnic pomiędzy kablami zaaplikować dawkę ślepych przesłuchań to można by go przekonać, że wpływ kabli nie jest mitem"

i z drugiej strony:

- "najtańsze kable, choć faktycznie słabsze nie miały szczególnie fatalnego wpływu na jakość dźwięku" oraz do audiofilów:

- "jeśli obserwujecie poważne problemy, to miejcie odwagę przyznać, że wasz sprzęt lub pokój nie jest odpowiedniej klasy i nie próbujcie zwalać wszystkiego na zły kabel".

Całościowo świetny, rzetelny artykuł, polecam odświeżenie, jeśli ktoś trzyma takie rzeczy...

Uczciwie i bez oszołomstwa, takie postrzeganie tematyki kablowej jest mi bliskie, z naciskiem nawet na tę drugą część wniosków.

Zdaję sobie oczywiście sprawę, że test ten zostanie zaraz zakwestionowany przez xyz z kompanami, bo nie ABX, bo nie było notariusza, po podglądali itp. itd. - ale to akurat nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

seniortelefono, 7 Kwi 2009, 23:11

>A jakich przewodów tam używają?

Pytasz o studia gdzie tworzy się nagrania o ponadprzeciętnym poziomie realizacji?

Tara Labs,AQ,Transparent....

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

mczaj, 7 Kwi 2009, 23:21

>Zdaję sobie oczywiście sprawę, że test ten zostanie zaraz zakwestionowany przez xyz z kompanami, bo

>nie ABX, bo nie było notariusza, po podglądali itp. itd. - ale to akurat nie ma dla mnie żadnego

>znaczenia.

dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę, mam tą gazetę.

octavarium, 7 Kwi 2009, 23:25

>seniortelefono, 7 Kwi 2009, 23:11

>>A jakich przewodów tam używają?

>

>Pytasz o studia gdzie tworzy się nagrania o ponadprzeciętnym poziomie realizacji?

>Tara Labs,AQ,Transparent....

Czyli rozumiem, że np The Eagles zebrali się i zagrali koncert "Hell Freezes Over" z 1994r jeszcze raz po to żeby móc go zarejestrować z użyciem specjalnych kabli?

mczaj, 7 Kwi 2009, 23:41

>>Może by jakiś skan wrzucić na forum ?

także podpinam się do prośby.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Witam, witam

xyzpawel tak bardzo chcesz zeby w internecie pojawil sie test?a wtedy co?uwierzysz, że słyszysz?jak coś ktos napisze, że ble ble ble, że ze wszystkimi normami przeprowadził test na grupie 8746328714832 osób każdy został poddany 7681 próbom i 8746328714822 osób wskazało prawidłowe odpowiedzi, to co wtedy?uwierzysz? Naprawdę trzeba się nie szanować, żeby wierzyć we wszystko co piszą w internecie i bezgranicznie ufać, że osoby które to piszą, piszą prawdę. Wielu rzeczy mój drogi nie znajdziesz w internecie a one istnieją...naprawdę. Jak można wmawiać sobie, że nie ma różnicy w kablach, wmawiać sobie? Jak to jest zmieniasz kable do kolumn...i co mówisz sobie po cichu?"...a pewnie mi się wydaje?albo np. "psychoakustyka? pewnie źle ustawiłem głośność o 0,00012dB".

A może napiszesz że miał być przecież wygrany przez audiofila a czy pan/i x, zwycięzca testu to audiofil? a ma na to dowód opisany w internecie np?

xyzpawle drogi xyzpawle we wszystkim są różnice, od bułek które jesz na śniadanie przez komputery, których pewnie używałeś(mimo że parametry takie same) a skończywszy na kablach audio. Przykro mi, że są ludzie typu xyzpawel którzy uwierzą własnym zmysłom dopiero jaki ktoś i m coś udowodni. Ciekawe czy w perfumerii(taki luźny przykład) każesz sobie udowadniać, że zapach boss jest bardziej męski niż versace. bo sam nie ufasz sobie...Gdybym miał takie podejście to używał bym dvd manty podłączonej do amplitunera typu clatronic(7.1 za 200 nowy), bo kupując cokolwiek innego bez słyszenia różnicy nie mógłbym sie pozbyć myśli, że jestem poprostu snobem( a'propos twojego cd)

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 00:22

>xyzpawel tak bardzo chcesz zeby w internecie pojawil sie test?a wtedy co?uwierzysz, że słyszysz?jak

>coś ktos napisze, że ble ble ble, że ze wszystkimi normami przeprowadził test na grupie

>8746328714832 osób każdy został poddany 7681 próbom i 8746328714822 osób wskazało prawidłowe

>odpowiedzi, to co wtedy?uwierzysz? Naprawdę trzeba się nie szanować, żeby wierzyć we wszystko co

>piszą w internecie i bezgranicznie ufać,

jakoś nikt się pokusił i sfałszowanie testu ABX, ciekawe nie ?

>xyzpawle drogi xyzpawle we wszystkim są różnice, od bułek które jesz na śniadanie przez komputery,

>których pewnie używałeś(mimo że parametry takie same) a skończywszy na kablach audio. Przykro mi, że

>są ludzie typu xyzpawel którzy uwierzą własnym zmysłom dopiero jaki ktoś i m coś udowodni.

Tak są różnice, nie do wykrycia przez człowieka. Niektórym ludziom trudno w to uwierzyć. Wolą wierzyć szamanom i "faktowi". Zwisa mi opinia takich ludzi.

Piszę do tych do których trafia logiczna argumentacja, są tacy, nawet tutaj, w co czasami trudno uwierzyć.

Chłopie jakie Ty masz doświadczenie z audio, żeby mi takie bzdury wypisywać ?!? Pochwal się.

>jakoś nikt się pokusił i sfałszowanie testu ABX, ciekawe nie ?

skąd ty to wiesz?

>Tak są różnice, nie do wykrycia przez człowieka.

skąd ty to wszystko wiesz????co konkretnie jest nie do wykrycia?różnice w kablach są nie do wykrycia?

wszystko o młoteczku i kowadełku wiesz, i co w mózgu dzieje się z "dźwiękiem"też wiesz?

>Piszę do tych do których trafia logiczna argumentacja, są tacy, nawet tutaj, w co czasami trudno

>uwierzyć.

Do tych którym potencjalnie chcesz udowodnić, że nie słyszą tego co słyszą. Jaka logiczna argumentacja? stary ty nic nie argumentujesz, ty wymagasz żeby tobie argumentować najlepiej po twojej chorej myśli jeszcze.

>Chłopie jakie Ty masz doświadczenie z audio, żeby mi takie bzdury wypisywać ?!? Pochwal się.

słucham muzyki, mało zmieniam w sprzęcie ale to nie znaczy, że nie słyszę różnic. I co Ci z tego bagażu doświadczeń?nic, pierdzenie na forum.Ile jest odcieni czerwonego? weź jakikolwiek z nich i dorób identyczny...tyle na temat

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jeszcze jedno pytanie do naszego kaznodziei

czytałem już Twoje wywody, że jedynie kolumny mają wpływ na dźwiek. Piszesz, że masz najlepsze kolumny na świecie, czyli logicznie nikt nie ma prawa nigdzie słyszeć lepszych dźwięków niz z twojego zestawu - dobrze rozumuję czy gdzieś się pomyliłem?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To może jeszcze jedno pytanko.

jako audioktośtam (nie wiem jak cię nazwać) od 25 lat zapewne słyszałeś kiedyś o czymś takim jak gramofon.

Gramofony i wkładki oczywiście też reprodukują dźwięk na takim samym poziomie jakościowym, bez względu na markę i cenę?

masza1968, 8 Kwi 2009, 06:55

>czytałem już Twoje wywody, że jedynie kolumny mają wpływ na dźwiek.

Jeśli to są twoje wnioski z jego "wywodów" to przeczytaj jeszcze raz, dokładnie. Bo nie do końca zrozumiałeś niestety. Nigdzie nie znalazłem opinii XYZ, ani nikogo innego, jakoby wszystkie gramofony grały tak samo.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Gość masza1968

(Konto usunięte)

wojt_81, 8 Kwi 2009, 07:18

>

>Jeśli to są twoje wnioski z jego "wywodów" to przeczytaj jeszcze raz, dokładnie. Bo nie do końca

>zrozumiałeś niestety. Nigdzie nie znalazłem opinii XYZ, ani nikogo innego, jakoby wszystkie

>gramofony grały tak samo.

wojt, przestań z siebie robić gorszego idiotę od trójwymiarowego...

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 02:40

>>jakoś nikt się pokusił i sfałszowanie testu ABX, ciekawe nie ?

>skąd ty to wiesz?

czekam na taki już ponad pół roku... i NIC :) Może to jest pole dla Ciebie ?

>>Tak są różnice, nie do wykrycia przez człowieka.

> skąd ty to wszystko wiesz????co konkretnie jest nie do wykrycia?różnice w kablach są nie do

>wykrycia?

wiem jaka jest czułość ucha ludzkiego i znam wyniki wielu testów ABX.

>Do tych którym potencjalnie chcesz udowodnić, że nie słyszą tego co słyszą. Jaka logiczna

>argumentacja? stary ty nic nie argumentujesz, ty wymagasz żeby tobie argumentować najlepiej po

>twojej chorej myśli jeszcze.

Ależ ja chcę, żeby oni udowodnili co słyszą, na razie czytam same deklaracje i poezję.

Ja słyszę jak trawa rośnie i muchę z kilometra, co Ty na to ?

>słucham muzyki, mało zmieniam w sprzęcie ale to nie znaczy, że nie słyszę różnic. I co Ci z tego

>bagażu doświadczeń?nic, pierdzenie na forum.

czyli rozumiem, nie masz się czym pochwalić.

>Ile jest odcieni czerwonego? weź jakikolwiek z nich i

>dorób identyczny...tyle na temat

odcieni jest nieskończona ilość, a człowiek rozróżnia około 200-300 przy BARDZO sprzyjających warunkach, niektóre źródła twierdzą, że 100.

Gość

(Konto usunięte)

masza1968, 8 Kwi 2009, 06:55

>Jeszcze jedno pytanie do naszego kaznodziei

?

>czytałem już Twoje wywody, że jedynie kolumny mają wpływ na dźwiek.

niedokładnie

>Piszesz, że masz najlepsze

>kolumny na świecie,

nieprawda, pisałem, że Ci którzy je słyszeli tak twierdzą. Ja tego nie powiedziałem bo mam za małą bazę porównawczą. Na podstawie analizy technicznej mogę tylko potwierdzić, że jest to prawdopodobne.

>czyli logicznie nikt nie ma prawa nigdzie słyszeć lepszych dźwięków niz z

>twojego zestawu - dobrze rozumuję czy gdzieś się pomyliłem?

jak wyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.