Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Marduk

dobrze powiedziane "nudne HiFi"

jesli dla kogos sprzet nie róznicuje przekazu muzycznego niezaleznie od uzytych elementów toru i odroznienie słuchania muzyki i dodatkowego przekazu emocjonalnego ,złudy życia w dzwieku od zwykłego słuchania dzwiekow nie stanowi dla niego roznicy to brak wspólnej płaszczyzny do do rozmowy bo brak stosownej wiedzy w temacie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę:

Też kiedyś słyszałem wpływ kabli głośnikowych na brzmienie. Musiałem słyszeć bo kosztowały prawie 4000-zł. Ale koledzy zrobili mi ślepy test i w warunkach ślepego testu przestałem słyszeć - to bardzo głupie uczucie. Podobnie padł w ślepym teście inny znajomy który wydał na kable znacznie większe pieniądze niż ja i był absolutnie pewny ich zbawczego wpływu na brzmienie.

Audiofile z reguły nie mają pojęcia o psychologii i nie zdają sobie sprawy jak bardzo nasze wrażenia odsłuchowe mogą być zniekształcone. A fakty są takie, że nie znajdzie się udokumentowanych ślepych testów w których słyszano wpływ kabala na brzmienie. Oczywiście o ile kabel

miał poprawne parametry techniczne np. nie miał właściwości filtrujących i był poprawnie podłączony.

Poprawność techniczna jest tu kluczem. Bo w pewnych specyficznych warunkach technicznych wpływ okablowania może być słyszalny np. przy pewnej długości kabli głośnikowych i kolumnach o bardzo pofalowanej ch-tyce impedancji mogą się pojawić nierówności chatakterystyki

na poziomie 0.5dB co już może być słyszalne ( takie pomiary obiono m.in w Audio Critic ).

TUX

XYZPawel, 10 Wrz 2008, 12:20

>Poszukaj w moich postach, tam jest wszystko.

NIE LEJ MI TU WODY kolego i nie odsyłaj mnie do archiwum. Nie mam czasu, ani ochoty na czytanie wątków po kilkaset wspisów żeby po dwóch godzinach odnaleść jakieś Twoje stwierdzenie. Ja podałem Ci KONKRETNY przykład i tego samego oczekuję od Ciebie.

Rozumiesz słowo KONKRETNIE ? Podaj konkretne przykłady.

-------------------------------------------------------

Cytat z inneg wątku:

>Zasilanie, stożki, talerzyki, dociski itd. Spróbuj sobie Naim CDX2 z bardzo dobrą sieciówką np. >Harmonixa. Do tego stożki Soundcare, albo Vibrapody (tanio) i talerzyk Holfi.

To jest własnie przykład który pozwala zrozumieć to o czym piszą w psychologii - słyszysz to co chcesz usłyszeć. Jak widzisz te wszystkie pierdoły to słyszych ich zbawienny wpływ na brzmienie.

Jak w slepym teście ich nie widzisz to przestajesz słyszeć. Prosta zależność i nie ma co pisać więcej na ten temat. Czekam na pierwszego audiofila który w ślepym teście "usłyszy" ..... no i się chyba nie doczekam.

TUX

>Zasilanie, stożki, talerzyki, dociski itd. Spróbuj sobie Naim CDX2 z bardzo dobrą sieciówką np.

>>Harmonixa. Do tego stożki Soundcare, albo Vibrapody (tanio) i talerzyk Holfi.

>

TuX, kupiłem vibrapody. Ich wpływ był bardzo zły.Dźwięk nieprzyjemny i taki jak lubi większość audioflów: miękki, osłodzony,zbyt długo wybrzmiewający- po prostu obrzydliwy.To też była sugestia i to na gorzej?Bez nich jest ok.

Dobra rada TUX, bo twoje wypociny to same bzdury zalewające w szerz i w poprzek to forum od lat.

Najpierw spróbuj, a potem pisz. Czy talerz Holfi kupiłeś by sprawdzić jego działanie? Ja nie miałem go, więc się nie wypowiadam.Specyfiką niedorozwojów jest to, że wypowiadają się na temat rzeczy z którymi nigdy się osobiście nie zetknęli.To właśnie wy powinniście być obiektami badań psychologów, psychiatrów.Mitomania jest dosyć groźna.

steq,

Dopóki nie potwierdzisz swoich odczuć w ślepym teście ( niezaleznie czy są to odczucia negatywne lub pozytywne ) to twoja opinia nie ma żadnego znaczenia poznawczego ( kłania się efekt placebo ), leków też nie bada się na podstawie opinii pojedyńczych osób.

Jeszcze raz podkreślam - ja słyszałem pozytywny wpływ swojego kabla głośnikowego i dałbym sobie za to uciąć rekę ..... ale w dobrze poprowadzonym ślepym teście wyszło zupełnie coś innego. Psychologia tłumaczy dlaczego tak jest. Psychologia tłumaczy dlaczego ludzie tak bardzo wierzą swoim zmysłom mimo, że w określonych warunkach zmysły zawodzą.

Dopóki nie zrobisz sobie porządnego ślepego testu dopóty nie będziesz wiedział jak bardzo masz zniekształcone pojęcie o urządzeniach audio.

Z faktu , ze nie ma udokumentowanych ślepych testów które potwierdziłby wpływ różnych gadżetów na brzmienie wniosek jest prosty .....ale jak widać czasami najtrudniej jest zrozumieć najprostsze rzeczy.

Ludzie , przestańcie wierzyć bezgranicznie swoim zmysłom i poczytajcie co na ten temat ma do powiedzenia nauka !!!

TUX

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>TUX,

>Cytat z inneg wątku:

Który nie ma nic wspólnego z tym wątkiem.

>>Zasilanie, stożki, talerzyki, dociski itd. Spróbuj sobie Naim CDX2 z bardzo dobrą sieciówką np.

>>Harmonixa. Do tego stożki Soundcare, albo Vibrapody (tanio) i talerzyk Holfi.

Jednym słowem nie wspomniałem o powyższym. Do tych rewelacji podchodzę z rezerwą. Mowa była o wpływie IC na dźwięk. To o czym sam pisałem jest stety, czy niestety konkretnym przykładem, który każdy może sobie sprawdzić praktycznie.

>XYZPawel

Z nie waidomych mi powodów zamilkłeś. Nie podałeś mi żadnego konkretnego przykładu. Nie mam czasu na pierdoły. Wrzucam Cię do ignorowanych i kończę śledzenie tego wątku.

TUX, na Boga. Należy ufać swoim zmysłom. Jeżeli ufasz sobie, swoim zmysłom, swojej inteligencji to świat jest prostszy i zrozumialszy i łatwiejszy do podbicia. Twoja niewielka gromadka i ty, sprowadzacie gatunek ludzki do bezmyślnych roślinek, do zwierząt bez świadomości, całych w obłokach czarów i opętań, sugestii zmysłów których rzekomo jesteśmy niewolnikami. Zwykła bzdura.Cała nauka, jej obecne zasoby to wynik naszych zmysłów właśnie- słuchu również.

Testy ślepe przeszedłem już dawno i jest to domena i zabawa początkujących, i szkoda czasu na to. U mnie kabli

wszelkiej maści dostatek.Potrafię bez problemu wychwycić różnicę między dwoma kablami porównywanych w danym momencie na ślepo, ale tylko z pary kabli które znam i różnice czasowe w ich odsłuchu są bardzo króciutkie. Nie ma możliwości rozpoznać który kabel gra obecnie np z 5-ciu które nawet znamy, bo pamięć słuchowa jest ulotna i nakłada sie na siebie. Testy możemy robić tylko w parach i drogą eliminacji wybrać taki kabel, który najlepiej wpasowuje się w system i daje najlepszą satysfakcję.Tu nie ma więc czarów, omamów. Metodologia jest prosta jak gwóźdź.

Hmm... wszyscy jadą na XYZ, teraz i TUX się oberwało a na poprzedniej stronie wpisałem coś takiego i nikt się nie odniósł.. ciekawe dlaczego?

cyt.

"Jak ktoś ma to proszę sobie przeczytać jeden z artykułów w "HiFi Choice nr 23 (lub 24)" PL edycja traktujących o kabelkach. Jeden z redaktorów wcześniej pisujących dla AUDIO recenzował kabelki za duże PLN-y i były ochy i achy, brawa i oklaski... ale potem wpiął do systemu przewodziki z segmentu PRO, tj. przewody pokroju Klotz, Cordial do zatosowań estradowych, studyjnych i co... i gra tak samo lub prawie tak samo a kosztuje dużo mniej... UPS!

Taki redaktor to już osłuchany chyba jest bardziej niż domowi słuchacze prawda? Niejeden kabelek miał okazję opisywać, więc coś w tym temacie winien wiedzieć prawda? Chyba, że nie testował na ślepo i uległ iluzji :)"

sam nie wiem co "ludzi" pokroju XYZ boli bardziej - to, że inni wydają na swoje hobby duże pieniądze, czy to, że te pieniądze posiadają?!...może to nie choroba słuchu tylko mózgu i porfela?!...pewnie taki XYZ siedzi też na forach motoryzacyjnych i przekonuje, że Carrera w ślepym teście jest nie do odróżnienia od Lanosa i tylko idioci oraz ignoranci wydają forsę na Porshe zamiast na Daewoo, bo przecież jedno i drugie ma kierownicę i cztery koła...

Gość

(Konto usunięte)

steq, 10 Wrz 2008, 14:55

>TUX, na Boga. Należy ufać swoim zmysłom. Jeżeli ufasz sobie, swoim zmysłom, swojej inteligencji to

>świat jest prostszy i zrozumialszy i łatwiejszy do podbicia. Twoja niewielka gromadka i ty,

>sprowadzacie gatunek ludzki do bezmyślnych roślinek, do zwierząt bez świadomości, całych w obłokach

>czarów i opętań, sugestii zmysłów których rzekomo jesteśmy niewolnikami. Zwykła bzdura.Cała nauka,

>jej obecne zasoby to wynik naszych zmysłów właśnie- słuchu również.

Pięknie powiedziane :) Szkoda, że sensu tam nie ma ;)

>wszelkiej maści dostatek.Potrafię bez problemu wychwycić różnicę między dwoma kablami porównywanych

>w danym momencie na ślepo, ale tylko z pary kabli które znam i różnice czasowe w ich odsłuchu są

>bardzo króciutkie.

Ok, zrób to samo w ślepym teście.

marekwaza - "Kobiety jednakowe a jak nie to można światło zgasić."

Gówno prawda !

Ale znając Twoje wpisy uznaję to za żart :-)

Choć dla Pawła som takie same

:-)))))

Gość

(Konto usunięte)

ArtiQ, 10 Wrz 2008, 15:00

>sam nie wiem co "ludzi" pokroju XYZ boli bardziej - to, że inni wydają na swoje hobby duże

A co "ludzi" Twojego pokroju skłania do takiej bezmyślnej agresji ? Brak argumentów, bezsiła, podskurna świadomość, że mam rację ?

Czujesz się dumny po wyładowaniu na mnie swoich emocji, z którymi sobie nie radzisz ?

Może lepiej ziółka wypić, na spacer się przejść, posłuchać relaksującej muzyki ?

Może wtedy wpadnie Ci do głowy jakiś argument merytoryczny, bo póki co to się miotasz jak wściekły pies w klatce. Wygląda to bardzo żałośnie.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

XYZPawel

Kolejne zadam Ci pytanie, czy Twoim zdaniem płyty CD odtwarzane na tym samym sprzęcie będą posiadać taką samą jakość realizacji?, czy będą zauważalne słuchowo różnice, na których produktach realizatorzy się przyłożyli do pracy?.

tak Pawełku XYZ,

podskUrnie czÓjeM, RZe ty mÓsisz mNieć recjeM,

nie wiem tylko dlaczego uważasz, że jestem agresywny wobec ciebie, ja tylko szczerze i głęboko ci współczuję, ale i skrycie podziwiam - tak zadufanego i zapatrzonego w siebie gościa nigdy jeszcze nie spotkałem,

tyle razy napluto ci w twarz, a ty wciąż powtarzasz, że deszcz pada...

ale bez odbioru, bo wiem jaka będzie twoja (zawsze błyskotliwa) odpowiedź, kończę z karmieniem trolla, bye

Tak więc oczywiście dyskusja kończy się jak zwykle, czyli.. niczym :)

Nie licząc oczywiście, po narastającej stopniowo agresji, steku wyzwisk, arogancji, ignorancji, dresiarstwa, głuchoty/ślepoty (niech każdy sobie przypisze co mu pasi :))) itd.

Dajcie mi znać, jak coś sie zmieni w wątkach traktujących o kablach, jestem ciekaw :)))

Paweł ma tu przerwe.Teraz przebywa na forum fotograficznym gdzie dyskutuje nad wyzszoscia fotografii cyfrowej nad analogowa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.