Skocz do zawartości
IGNORED

Czerń w LCD

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mówisz o monitorach LCD dla specjalistów.

Eizo kojarzy mi się z bardzo dobrą jakością i bajońskimi sumami.

Pierwszy LCD na którym grałem to było 20,1" , kosztowało to z 7000 zł, i sama wielkość robiła na mnie wrażenie.

Philips nigdy nie potrafił zrobić dobrefo monitora i kropka.

Dla mnie w masie monitorów rządziła 17 Sonego. Potem mi już przeszło. Do giercowania nie ma potrzeby ładowania kasy w monitor.

Jacekwacek, 2 Paź 2008, 21:35

>Dla mnie w masie monitorów rządziła 17 Sonego. Potem mi już przeszło. Do giercowania nie ma

>potrzeby ładowania kasy w monitor.

Do giercowania nie ma potrzeby ładowania kasy w komputer ;)

Wieloplanowość obrazu... teraz subiektywnie: Pan andrea29 zauważył ją na lcd Loewe przy sygnale hd. Dobrze to świadczy zarówno o nim jak i o tym tv. Jednak dziwi mnie to, że tan sam Pan nic nie wspomniał o tym zjawisku w plazmach, które moim zdaniem pod tym względem rządzą (uogólniając). Zapewne ten Loewe oraz jeszcze parę innych lcd posiada dobrą głębię, ale raczej tylko przy hd. Podczas gdy w plazmach jest to cecha oczekiwana (prawie wszystkie pod tym względem nie zawodzą), a co więcej przy sygnałach sd nie jest wg. mnie niczym zaskakującym (w lcd nie widziałem, ale jestem świadomy, że nie oglądałem wszystkich lcd - więc znowu: uogólniając).

Jakość odwzorowania sygnału wejściowego... obiektywnie. Nie można porównywać układów cyfrowych 8 czy 10 bitowych z 16 czy 18. Dla uświadomienia ogromu różnicy przypominam, że układ pracujący na o jeden większej liczbie bitów niż jakiś inny może przyjmować 2 razy większą liczbę dyskretnych stanów. Dlatego, np. muzyka nagrana z kwantyzacja 16 bitową nie może równać się z tą samą muzyką (te same warunki nagrania itp.) zapisaną na 24 bitach (zakładam tę samą częstotliwość próbkowania) - jeżeli ktoś twierdzi inaczej to... hmm, brak mi słów. A teraz zagadka: o ile więcej liczb można zapisać na 18 w porównaniu z 10 bitami??

Jeśli sprzedawca stwierdził, że uzyska na takim lcd kolory jak w dobrej plaźmie to go raczej zmysły mylą.

Z tymi kolorami w plazmach to jest może podobnie jak z odświeżaniem w LCD ... w LCD odśw. 120 Hz powoduje mniejsze smużenie a w plazmach miliardy barw powodują może po prostu większą stabilność obrazu/brak przekłamań w pewnych sytuacjach obrazu tworzonego przez pulsujący gaz.

Skąd moje domysły ? ... a no stąd że filmy blu-ray czy DVD mają głębię 24 bit ... czyli 8 bit/kanał.

10 bitów/kanał w LCD (30 bit całkowicie) służy do tego aby nie było bandingu po korekcji barw (mówiąc prymitywnie aby po korekcji nadal było 8 bit realnie barw / kanał a nie mniej).

Tak więc przy plazmach z tymi barwami jest tak że może być tak wielka paleta intensywnie używana dla zachowania prawidłowej głębi przy ciemnych scenach itp.

ps. a co do tej "zagadki" ... wystarczy podnieść 2 do odpowiedniej potęgi

ps2. wiesz że monitory LCD EIZO serii CG niejednokrotnie liczą kolor z dokładnością wewn. 16 bit/kanał? ... tylko po to by bezbłędnie wyświetlić skorygowane 8 bit /kanał ... ale tam taka precyzja jest potrzebna z powodu np. aktywnego cyfrowego wyrównywania podśw.+korekcja liniowości barw+symulacja niższego zakresu barwnego (gamutu) niż natywny itp.

Selbstverstandlich ... takie pytanie do przemyślenia przy piwku: ... 2 do jakiej skończonej potęgi daje 5120 ? :]

A teraz proszę popatrzeć na spec. wyższych Panasoniców ... kłamstwo sądzę jest częściowe ... stawiam na dithering/FRC ... gdzie można kłamać tylko do pewnego stopnia.

Jak najbardziej może to być dithering. W mojej plaźmie (właśnie Panasonic) występuje w ciemniejszych obszarach. Z bliska dziwne, a z 1,5 metra już nie widać, a rozdzielczość niska. W takim razie w panelach full hd nie powinien być zauważalny praktycznie z żadnej (rozsądnej) odległości. A jest jeszcze jedna sprawa co do liczby 5120, mianowicie są jeszcze bramki trójstanowe (choć w ich tematyce raczej się słabo orientuję).

W jakim celu telewizor ma być wyposażony w złożony układ generujący obraz.

To ma być masówka , tania w produkcji, droga dzięki reklamie.

Bity nie przemawiają do mnie. Może to skrzywienie z czasów gdy do grafiki używało się prawdziwych komputerów a nie przerośniętych liczydeł. Wtedy każdy kB był na wagę złota.

Wygląda na to że jest tak jak się domyślałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest jakiś dithering ... więc lepiej kupić plazmę z 5120 odcieniami aby negatywne efekty były mniejsze (i fullHD dla zmniejszenia artefaktów)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.