Skocz do zawartości
IGNORED

Akcelerator zderzenia hydronów LHD

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

wasylak, 16 Wrz 2008, 22:42

>Błagam Cię, Zdzislav, tylko nie znowu LHD- to jest LHC (Large Hadron Collider)!

szkoda, że nie Turbo Hadron Collider czyli THC ;)

>I tak się zastanawiam, taka kasa na całe przedsięwzięcie i jaki pożytek ?, tylu ludzi głoduje w krajach "trzeciego" świata, no ale Ziemia jest dla ziemian.

jakbyśmy myśleli w ten sposób, dziś bylibyśmy cywilizacją głupią, ale za to nażartą. Nie można sprowadzać wszystkiego do głodu w afryce, bo będziemy stali w miejscu. Dotarcie do granic poznania (dzisiejszych)w tak fundamentalnych kwestiach jak powstanie, budowa i funkcjonowanie wszechświata nie ma ceny. co więcej nie wiadomo co to może przynieść. kto wie, może dzieki temu eksperymentowi zostanie rozwiązany właśnie problem głodu na świecie? a może coś zupełnie innego.

ktoś napisał wyżej, że przypadek kiedyś często miał udział w dokonywaniu przełomowych (i nie tylko odkryć) a teraz jest inaczej (sic!). skąd ten wniosek!? umysłowy proces twórczy się nie zmienił (i się nie zmieni), a metodologia prowadzenia badań jest ta sama od wielu lat, a przypadek był i będzie ważnym elementem odkrywania wszechświata. tyle, że o większości przypadków "przypadków" w odkryciach po prostu nie mamy pojęcia.

pozdrawiam

Ciemna materia to nie antymateria.

Antymateria składa się z antycząstek. Cząstka+Antycząstka= Anihilacja.

Nikt nie wie gdzie jest antymateria.

A ciemna materia [energia] jest na razie tym składnikiem Uniwersum, o którym

wiadomo, że musi istnieć- na obecnym etapie poznania. Inaczej równania się nie zgadzają.

W doświadczeniu nikt nie poznał ciemnej materii.

Tak pamiętam, a jak jest?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

jac660

O trzecim świecie i o przypadku w doświadczeniach ja pisałem, ale też wkleiłem odnośnik, w którym jest opisywany cały eksperyment i ewentualne jego skutki.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Naukowcy, np. archeolodzy sami nie potrafią określić dat powstania niektórych budowli, a sprzeczne informacje ukazywane w różnych źródłach są tak niejednoznaczne czasowo, że wg. mnie niektóre wręcz nieprawdziwe.

Sądzę że poznanie "tajemnic wszechświata" można szukać na Ziemi.

Zbyt wiele jest jeszcze znaków zapytania TU.

Jak myslicie-czy Kaczynscy pasuja do tej rury??

I ciekawe co by wyszlo jak takie dwa cymbaly by sie zderzyly glowami przy tej szybkosci???

Chyba czarna dziura co ???

z Janusza Korwina Mikkego:

...

Proszę popatrzeć na (nikły zresztą!) postęp nauki w ostatnich 50 latach – i odpowiedzieć: jaki procent tego powstało w reżymowym CERN-ie? Jak w każdej państwowej firmie: coraz więcej pieniędzy – coraz mniej wyników...

...

odkrycia pierwszorzędne są na ogół dokonywane przypadkiem – bo przecież sam Uczony na ogół wierzy w Prawo – które swym odkryciem potem zniszczy. Uczeni np. przyjmowali za dogmat, że machina cięższa od powietrza nie może latać. I to praktycy, nie inni uczeni, zmusili ich do rewizji teorii.

...

Niech Pan powie, ile kosztowało ludzkość odkrycie insuliny, penicyliny, sformułowanie Teorii Względności (nawet: obydwu...), odkrycie promieni Röntgena...?

...

Chodzi o to, że nie widzę, nawet w najbardziej optymistycznych ocenach, nic, co usprawiedliwiałoby wydanie więcej, niż 50 milionów. Sądzę, że - podobnie jak z Globalnym Ociepleniem - chodzi tu o to, by gronu pseudo-naukowców zapewnić dobre posady – i, co najważniejsze: aurę Wybitnych Naukowców; Wybitnych – bo dysponują Naprawdę Wielkimi Pieniędzmi.

...

a odkrycie, które potrafi zrozumieć Polityk albo Urzędnik, musi być odkryciem drugorzędnym. Przekonujący bowiem musi odwoływać się do istniejących teoryj fizycznych – a odkrycie pierwszorzędne polega na tych teoryj zaprzeczaniu...

...

A ja czekam – przypominam – na człowieka, który obali Prawo Zachowania Energii...

>Redaktor

Prawo Zachowania Energii jest fundamentalne.

Energia ulega przekształceniom, lecz nigdy nie ZNIKA.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Redaktor, 25 Wrz 2008, 13:46

>Ratunku, jakie Prawo Zachowania Energii?

grzechniks, 25 Wrz 2008, 21:37

>Prawo Zachowania Energii jest fundamentalne.

>Energia ulega przekształceniom, lecz nigdy nie ZNIKA.

no to jak?

mnie się wydaje, że grzechniks dobrze prawi - tak mnie w szkole uczono -

pan redaktór już obalił to prawo?

a może forumowe enżyniery pomogą, zamiast komunizm chwalić?

• Redaktorzy

"mnie się wydaje, że grzechniks dobrze prawi - tak mnie w szkole uczono - pan redaktór już obalił to prawo? a może forumowe enżyniery pomogą, zamiast komunizm chwalić?"

Lokalnie "nie znika". Natomiast w skali całościowej jest to proces jednostronny, przynajmniej tak się obecnie uważa, o ile się nie mylę. Śmierć cieplna itd.

>W czarnobylu też miało być ok , jestem przeciw! a co bedzie jesli powstanei czarna dziura i nas

>wchłonie?

Ciekawe pytanie i warte udzielenia odpowiedzi.

Nie lękajcie się! Nie jest to wielce prawdopodobne jak zapewniają autorytety naukowe. Ale nawet jeśli się zdarzy to w/g teorii jednego wybitnego faceta, osiągniemy cel - wszyscy staniemy się Jednią!

To jak- rozmowy zawieszone do wiosny? A potem- do następnej?

---

Zawsze jednak można pospekulować, jakie implikacje może mieć rozwikałnie zagadki nabywania masy przez materię. Czy ktoś zetknął się już z jakąś/jakimiś oficjalnymi tezami w tym temacie?

>Redaktor

Oj, redaktor.

Prawo obowiązuje w Każdej Skali!

Jaki proces jednostronny? Śmierć cieplna?

Kiedy?

> Wasylak

Nabywanie masy przez materię- ciekawy problem. Ogólna Teoria Względności

Einsteina o tym nie mówi.

Która z cząstek elementarnych - wg. obecnej wiedzy- nie posiada masy?

Jest ich trochę: neutrino? foton?

Jaki związek ma masa z falą? Na razie fala nie ma masy. Proszę sprostować.

>jakie implikacje może mieć rozwikałnie zagadki nabywania masy przez materię. Czy ktoś zetknął się już z jakąś/jakimiś oficjalnymi tezami w tym temacie?

Ja tak co dziennie widuję na ulicy materię, która nabyła masę. (często ponadnormatywnie i z pewnością nielegalnie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.