Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc z Pro ject RPM1

gawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pozwoliłem sobie na umieszcenie tego tematu albowiem prosiłbym o pomoc w skonfigurowaniu - kalibracji gramofonu Pro ject RPM1.

Nigdy wcześniej nie miałem gramofonu i prześledziłem większość dostepnych w necie i na forum tematów dotyczących kalibracji, ale za diabła nie wiem jak to zrobić w tym gramofonie z przeciwwagą, w której otwór został wykonany nie na osi, a z offsetem i nie ma tam żadnych napisów czy podziałek mówiących o wadze. Czy reguluje się to przesuwając tą przeciwwagę po końcówce ramienia do przodu lub do tyłu czy też np. okręcając tą przeciwwagę wokół osi dokręcając śróbkę. Nadto do gramofonu dali jakiś kawałek plastiku z różnymi kreseczkami i małymi otworkami co jest dla mnie całkowitą magią. O ile można prosiłbym o pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam

Paweł

Ps. Wiem że moje pytania jako laika mogą byc dla niektórych śmieszne.

https://www.audiostereo.pl/topic/45656-prosz%C4%99-o-pomoc-z-pro-ject-rpm1/

Witam

Generalnie to instrukcję mam. Chodzi mi żeby ktoś powiedział mi jak to zrobić dla laika, który nie ma najmniejszego pojęcia o gramofonach. Czy w nim się kalibruje w ogóle pod ciężar wkładki.

Paweł

>>>gawlo,

"...Czy reguluje się to przesuwając tą przeciwwagę po końcówce ramienia do przodu lub do tyłu..." - TAK

"...czy też np. okręcając tą przeciwwagę wokół osi dokręcając śróbkę..." - NIE

Jesli masz aparat, to wklej zdjecie tego "...jakiś kawałek plastiku z różnymi kreseczkami i małymi otworkami co jest dla mnie całkowitą magią..." To jest, podejrzewam, waga do ustalania nacisku wkładki (VTF). Będziemy razem kombinowac, ale żeby dobrze kombinować, to musze ja najpierw zobaczyć.

witaj,

pod tym adresem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) masz faq o wkładkach i nie tylko. niestety po angielsku.

jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam !

Pod podanym linkiem nic nie ma ... a szkoda ... Mogę prosić o dobry link ?

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam ponownie

Zamieszczam zdjęcia tego ustrojstwa.

Jakoś to na oko pośrodku ustawiłem.

PZDR

Ukryta Zawartość

post-18645-100005391 1221581527_thumb.jpg

post-18645-100005392 1221581527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

Regulujesz przesuwajac przeciwwage po koncowce ramienia w przod i w tyl. To plastikowe cos z kreseczkami to pewnie waga. Jezeli jest tam wkladka Ortofona OM 3E - nacisk powinien wynosic 1.75g (17,5 Nm)

Zamieszczam zdjęcia tej - chyba wagi i jest jeszcze taki papierek.

Dzięki za dotychczasowe porady

Gawlo

Ukryta Zawartość

post-18645-100005335 1221662373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>gawlo,

Ta "chyba-waga" wyglada rzeczywiście dość dziwnie. Ciebie interesują wartości opisane w miliniutonach (mN). Należy wybrać odpowiednią, w zależności od nacisku jakiego wymaga wkładka. Jeśli masz np. Ortofona "Alpha", to właściwa wartość będzie 15 mN (czyli 1,5 grama). Działaj tak:

1. poluzuj śrubkę na przeciwadze ramienia,

2. ustaw wagę na "gołym", nieruchomym talerzu (bez płyty, bez maty),

3. przesuń ramię ponad wagę, tak aby igła zawisła nad kółkiem do którego idzie łamana linia od wartości 15 mN,

4. opuść ostrożnie ramię na wage za pomocą windy, tak aby igła trafiła w w/w kółeczko,

5. jeśli ramię przeciążyło Ci wagę, to znaczy, że nacisk jest za duży i po podniesieniu ramienia musisz odsunąć przeciwagę do tyłu,

6. jeśli jest odwrotnie, to nacisk jest za mały i musisz przesunąć przeciwagę ku pivotowi (do przodu). Po kilku próbach zdołasz ustalić nacisk 15 mN (1,5 g). Na koniec blokujesz przeciwagę śrubką, tak aby nie "latała" po bolcu. Przy wszystkich tych czynnościach uważaj aby nie złamać igły - żadnych gwałtownych ruchów, szarpnięć, itp. Robisz wszystko powolutku, na "zwolnionych obrotach".

To papierowe, z liniami, pokazane na drugim zdjęciu, to szablon do ustalania tangency, czli kąta korekcji wkładki. Masz szablon tzw. dwupunktowy, oparty na geometrii Bearwalda. Aby go wykorzystać musisz poczytać trochę o kalibracji wkładek, np. ze strony RCM, do której link podał Ci forumowicz G.Mark. Na stronie RCM znajdziesz zresztą podobny szablon, z trochę innym rozmieszczeniem punktów A i B.

Cierpliwości i powodzenia życzę,

Yul

dzięki wszystkim ale tobie Yul najbardziej za rzeczowy i fajny opis i facowe podejści do tematu. Ku uściśleniu to wtedy jest dobrze wyważone kiedy waga jest w równowadze??. A po co na tej wadze są te inne oznaczenia 1,2,3?? - tak z ciekawości.

Ps. Tak na marginesie to o ile się nie mylę Yul to gramofon ten kupiłem dzieki tobie bo niejednokrotnie wypowiadałeś sie na forum żeby lepiej kupić nowy niż stary szmelc na Allegro. Tak więc sprowadziłem sobie z UK.

Pozdrawiam

Gawlo

>>>gawlo,

Ta dziwaczna "waga-nie waga" jest najprawdopodobniej połączeniem szablonu do kalibracji wkładki i wagi. Być może to jest jednopunktowy szablon, który nakłada się okrągłym otworem na szpindel i ustawia igłę w punktach 1,2,3, obserwując równoległość ścianek wkładki do linii. Ale tu zaznaczam, że tonę w domysłach. Mogą o tym świadczyć rodziny równoległych linii naniesionych wokół punktów 1,2,3.

Jeśli ma pełnić rolę wagi, to jasne, że musi być zdjęty ze szpindla. Wybrany nacisk (np. 15 mN) jest nastawiony wtedy, gdy ramię z wkładką jest opuszczone swobodnie na wagę, a ona jest oczywiście zrównoważona. Można wybierać naciski z zakresu 10-20 mN (1-2 g). Musisz się upewnić, jaki nacisk zaleca się dla Twojej wkładki.

Pozdro,

Yul

• 5 miesięcy później...

johny68,

ten otwór jest niecentryczy,po to aby obniżyć środek środek ciężkości przeciwwagi - mniej więcej do takiego samego poziomu na jakim igła styka się z płytą. Z antyskatingiem nie ma to nic wspólnego.

hififreak.wordpress.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.