Skocz do zawartości
IGNORED

RANKING FORMATÓW CYFROWYCH

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

sory za oftopic, ale nie wiem gdzie zapytać o tak podstawową rzecz: ściągnąłem ze strony B&W pliki flac, ściągnąłem wg ich instrukcji itunes ale to nie działa. zainstalowałem więc kodek flac i dalej nie działa. Co powinienem zainstalować (na zwykłym laptopie win xp), żeby to chodziło?

pozdrawiam

"Na zwykłym laptopie win xp" to najlepiej zainstalować foobara.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Rochu - a może opiszesz kilka spraw - tak zbiorczo - na temat tego jak to dobrze i prawidłowo zrobić takie pc do muzyki, z jakich części poskładać, co poinstalować - jakich ewentualnie kart użyć, którędy wypuszczać sygnał, jakich rozwiązań nie stosować, gdzie moga być pułapki itd - naprawdę przydała by się taka wiedza w jednym wpisie - od początku do końca - zwłaszcza od forumowicza, który wie co pisze:) wiem, ze to trochę roboty - ale coraz więcej osób tym się interesuje - sam zresztą jestem propagatorem pc audio przede wszystkim jako najbardziej wygodnego i funkcjonalnego do odtwarzania.

Teo, 23 Wrz 2008, 12:47

>>a więc punkt na korzyść music serverów

>

>A to dlaczego? W music serwerze także występuje przesyłanie danych cyfrowych do DAC, dokładnie tak

>samo, jak w odtwarzaczu lub transporcie CD.

czekam w takim razie na kolejne opinie o formacie FLAC, bo jak na razie nie do końca jest dla mnie jasne czy lepiej i jeśli lepiej to o ile lepiej music server poradzi sobie z plikiem FLAC 16/44,1 niż odtwarzacz CD z płytą CD, jeśli nawet założyć że będzie mniejszy jitter i przekłamania bitów w przypadku music servera, to o ile tych przekłamań będzie mniej 0,0003% / 0,01% / czy 1% i czy odzyskane bity będą miały wpływ na dźwięk...

PS w formacie SACD jest o 400% informacji cyfrowej (bitów) więcej niż na płycie CD (16/44,1) i różnica jest jak najbardziej słyszalna, pytanie czy ktoś usłyszy różnice rzędu 1%...

flaca rozpatrywał bym tu jako tylko pewne udogodnienie! to po prostu skompresowany WAV! Nie przywiązywał bym się więc zbytnio do tej nazwy a operował po prostu terminem PLIK. Są inne formaty bezstratne i chyba nalezy sądzić, że prawidłowo sporządzone będa brzmiały tak samo - np APE (monkey audio). Chcoiaż kolega Rochu pisał chyba kiedyś, że WAVy chodza lepiej z dysku niż Flacki - ja tego nie stwierdziłem, ale mam zbyt mało przejrzysty system aby stwierdzić takie różnice.

dd6:

>Teo: nie rozumiesz jednej ważnej kwestii. DAC nie jest urządzeniem cyfrowym tylko analagowym. Praca

>układu analogowego zawsze zależy od sygnału wejściowego. W tym przypadku sygnał wejściowy to nie są

>zera i jedynki, tylko cały jego kształt, równomierność...wszystko.

Doskonale te kwestie rozumiem. Nie widzę odpowiedzi na swoje pytania.

audioholik:

>jak na razie nie do końca jest dla mnie

>jasne czy lepiej i jeśli lepiej to o ile lepiej music server poradzi sobie z plikiem FLAC 16/44,1

>niż odtwarzacz CD z płytą CD

Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można przyjąć, że zarówno w przypadku serwera, jak i odtwarzacza nastąpi bezbłędny odczyt cyfrowego sygnału audio. Wszystko, co dzieje się dalej (przesłanie sygnału do DAC, konwersja na analog) jest już zupełnie niezależne do technologii przechowywania i odczytu danych.

> jeśli nawet założyć że będzie mniejszy jitter i przekłamania bitów w

>przypadku music servera

A dlaczego miałoby tak być? Patrz wyżej: kluczowa będzie precyzja zegara sterującego częścią cyfrową, jakość wyjścia SPDIF i temu podobne czynniki - nie zaś sam fakt trzymania danych na dysku bądź na płycie.

Seba78, 23 Wrz 2008, 15:14

>Chcoiaż kolega Rochu pisał chyba kiedyś, że WAVy chodza lepiej z dysku niż Flacki - ja tego

>nie stwierdziłem, ale mam zbyt mało przejrzysty system aby stwierdzić takie różnice.

Jeżeli komuś pliki FLAC grają inaczej niż WAV, to należy szukać błędów w driverach, kodekach, wydajności lub konfiguracji sprzętu a nie w samycm formacie FLAC. FLAC musi grać tak samo jak WAV z samego założenia. Tak samo jak dowolny plik spakowany ZIPem a potem rozpakowany musi dać plik identyczny z pierwotnym.

dd6, 23 Wrz 2008, 13:38

"DAC nie jest urządzeniem cyfrowym tylko analagowym. Praca układu analogowego zawsze zależy od sygnału wejściowego. W tym przypadku sygnał wejściowy to nie są zera i jedynki, tylko cały jego kształt, równomierność...wszystko."

Otóż nie. DAC jest układem łączącym w sobie obwody cyfrowe i analogowe. Przy okazji to nawet tak się nazywa "przetwornik cyfrowo-analogowy". :) Sygnał cyfrowy jest ciągiem stanów analogowych, dla których umówiono się, jaka ich grupa przyjmie stan logicznego zera a która grupa będzie stanowić o logicznej jedynce. Po tych uzgodnieniach nie rozmawiamy już tylko o cyfrach. Kształt sygnału cyfrowego (jak piszesz) akurat jest tym, co zostało w umowie celowo WYELIMINOWANE, w żadnym cyfrowym interface nie zwraca się uwagi na kształt. Liczą się tylko (w zależności od protokołu): poiom logiczny, moment zmiany stanu lub czas pomiędzy zmianami stananu. Ewentualnie kombinacja tych elementów. Kropka.

tak, ale czytanie z płyty to kolejny moment gdzie powstać już może przesuniecie... czyli jak kto woli jitter a potem tylko "rośnie" w kazdym możliwym miejscu. To jest po prostu niedoskonały sposób zczytywania informacji - zawodny, wolny, niedokładny (wibracje itd) - chociaż np niektóre odtwarzacze czytają znacznie szybciej np x4 lub x8 i mocno buforują, mało tego - czytają kilka razy ta samą próbkę i wybierają tą najbardziej prawdopodobną - tak jak EAC. Sa też odtwarzacze, które w pierwszym rzędzie najpierw ripują całą płytę do wewnętrznej pamięci i z tamtą w całości ją odtwarzają. Z jakiś powodów się to robi...

Seba78, 23 Wrz 2008, 15:57

>tak, ale czytanie z płyty to kolejny moment gdzie powstać już może przesuniecie... czyli jak kto

>woli jitter a potem tylko "rośnie" w kazdym możliwym miejscu.

W dyskusjach takich jak ta bardzo szybko i łatwo wchodzi się na temat jittera używając go jak "słowo wytrych" generalnie do straszenia ludzi, czasem też aby wzbudzić potrzebę kupna czegoś "co ma mniejszy jitter". A z tym terminem trzeba ostrożnie, bo nie jest to tak proste jak się z początku wydaje. Rodzajów jittera jest bardzo dużo, niektóre z nich są istotne inne nie, a co ciekawe, wbrew temu co piszesz jitter wcale nie musi rosnąć, wręcz bywa, że może całkowicie i bezpiecznie zniknąć! Tak, ZNIKNĄĆ do zera. Ciekawe, prawda? :)

Edward, 23 Wrz 2008, 16:07

>jitter wcale nie musi rosnąć, wręcz bywa, że może całkowicie i bezpiecznie zniknąć!

>Tak, ZNIKNĄĆ do zera. Ciekawe, prawda? :)

racja, co prawda mówię poprzez pryzmat mojego zajęcia zawodowego (telekomunikacji) a nie audio, ale normalne jest np. w trakcie transmisji czasu rzeczywistego z wykorzystaniem protokołu RTP stosowanie buforów w urządzeniach (w ten sposób zmienność opóźnień transmisji bitów zostaje zniwelowana, pod warunkiem że zmienność ta nie jest zbyt wysoka i bufor sobie z nią poradzi)... pewnie podobny mechanizm występuje wewnątrz odtwarzacza płyt

Dokładnie, bufory stosuje się w zasadzie przy każdej (!!!) transmisji cyfrowej. Szkoda, że przy dyskusjach o audio tak często się o tym zapomina. A gwoździkiem do trumny jest nieszczęśliwy zbieg znaczenia słowa "bufor", pod którym kryje się zarówno kawałek pamięci RAM w przekazie cyfrowym jak i lampowy stopień w analogowym torze audio. Są osoby, które tych rzeczy nie rozróżniają i rodzi to gigantyczne nieporozumienia.

witam, podczepię się z pytaniem :))

Mam plik wav, mam do niego plik cue - mogę więc nagrać CDR... Ale chciałbym z kilku takich "zestawów" wybrać wybiórczo poszczególne, niektóre utwory. Jak to zrobić bez nagrywania najpierw pojedyńczych całych płyt na płytkę i dopiero z niej wybierania utworów?

pzdr

Tak, to program Exact AudioCopy.

Strona programu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W menu "Narzedzia" znajdziesz funkcję "Podziel plik WAV arkuszem dyrektyw".

Gdybyś miał jakieś kłopoty, pytaj dalej, pomożemy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.