Skocz do zawartości
IGNORED

Instalowanie ramienia do płyty

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

...Pytanie kompletnie lamerskie, ale tak ostatnio szukając 'upgradu' toru analogowego na ebayu zacząłem się zastanawiać nad kupnem odzielnie płyty i oddzielnie ramienia... tylko nie wiem czy instalowanie ramienia jest bardzo skomplikowana operacją? Co oprócz przykręcenia ramienia należy zrobić - domyślam się, że jakoś podłączyć do silnika?

Z góry dzięki za pomoc ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/45784-instalowanie-ramienia-do-p%C5%82yty/

Drukujesz uniwersalny szablon do kalibracji instalujesz prosto niepotrzebna (do wyrzucenia choc z prosta igla) wkladke w glowce wbijasz igle tak by wkladka byla prawidlowo do szablonu i obracasz calym ramieniem - tam gdzie bedzie najwygodniej tam wywiercisz otwory. Albo szukasz dokladnych szablonow instalacyjnych w sieci jak w np. ramionach sme i dokumentacji wkladki - jesli ramie dobre i sprawdzone to dokumentacje ma na byle co na byle czym szkoda czasu i wysilku chyba ze ktos nie ma co z soba zrobic.

I nic sie nie podlacza poprostu wszyscy instaluja bez automatyki. Klopot moze byc natomiast z winda - jesli jest wbudowane bezposrednio przy ramieniu i prosta w konstrukcji to ok ale jesli jest gdzies na drugim koncu gramofonu moze sie okazac ze sterowanie jej jest elektroniczne badz tylko mechaniczne ale mechanizm jest na tyle upierdliwy ze najlepiej go wyrzucic i zrobic prosta reczna winde.

Piotrze

Nie pisz herezji.

A dlugość efektywna , ,przesieg ,VTA.elemnty mechaniki , .Wszsytko zalezy jakie ramię jaka płyta . Kolega pisze o dolaczniu do silnika (?)

Lepiej podac linki do tematów, Pożniej rodza się potwory co nie chcą GRAĆ.

..ufff... brzmi skomplikowanie, ale założywszy, ze kupuje ramię i płytę jednej firmy - w tym wypadku myślę o redze lub linnie) to domyślam się że otwory w płycie są wiercone standardowo? O podłączaniu do silnika myślałem w kategoriach mechanizmu 'autopowrotu' po zakończeniu odtwarzania strony...

Generalnie do plinty (plyty) nie warto chyba ze to np. sme z w pelni ustawialnym przesiegiem i vta, jesli nie to lepiej na w pelni ustawialne kolumny. W innych przypadkach trzeba sie meczyc o tym naszczescie juz bylo. Co do dobrania wkladka + ramie + gramofon (glownie zawieszenie i plinta w przypadku mc tez naped) to faktycznie bardzo istotna sprawa i zle kombinacje nie zagraja. Umownie stare ciezkie wkladki z duzym szlifem z niska podatnoscia do ciazkich ramion i gramofonow na plywajacym zawieszeniu choc to nie scisla zasada.

>>>ganzz gut,

Instalowanie ramienia do plinty jest na tyle skomplikowane, że "metodą" Piotra__ nic nie uzyskasz.

Musisz uwzględniać dwie sprawy:

1. miejsce w którym osadzono ramię w plincie musi być zgodne z geometrią tego konkretnego ramienia. Ważna jest tu tzw. długość konstrukcyjna ramienia (wyrażana w mm). Jest to różnica długości efektywnej ramienia i jego przesięgu. Długość konstrukcyjna ramienia mówi w jakiej odległości od środka łożyska głownego (łożyska talerza) wywiercić otwór pod kolumnę ramienia. Zamiast to mierzyć, można użyć odpowiedniego szablonu. Otwór musi być wywiercony ściśle (!!!) pod kątem prostym do plinty, potrzebna wiertarka (frezarka) na statywie. Dane o długościach różnych zacnych ramion można znaleźć na stronach www.

2. standard mocowania ramienia. Każda licząca się firma opracowała własny standard, czyli średnicę otworu pod kolumnę ramienia, maks. i min. wysokość ramienia ponad plintą i inne. Czasem ramię osadza się w jednym otworze, czasem w trzech blisko siebie położonych, kiedy indziej jeszcze inaczej. Przy okazji niektórych "przeszczepów" udaje się udoskonalić zakładane ramię, np. do niektórych ramion Regi (albo Fonomastera) dodaje się możliwość regulacji VTA, której Rega i Fonomaster "saute" nie posiadają. Ramiona popularnych producentów japońskich, których jest bez liku, nie spełniają najczęściej tych standardów, tu trzebaby się naprawdę porządnie nakombinować, żeby takie ramię poprawnie "przeszczepić" do nowej plinty.

Z tego co wiem, w zasadzie nie zaklada się podłączania jakiejkolwiek automatyki do "przeszczepianych" ramion. To są ramiona z obsługą manualną. Posiadają one zintegrowaną z ramieniem windę.

Powodzenia,

Yul

OKI. Rozumiem, że kombinowanie z wszczepianiem np. sme 3009 do plinty linn basik może być problematyczne - bo inny system mocowania (długość czy wysokość ramienia)... Ale, jeżeli mam już plinte linn basik to mocowanie ramienia linna to już chyba nie będzie problemem? Tam nie ma jakiś systemów autostartu, żeby to jakoś podłączać pod napęd?

Rozumiem, że kombinowanie z wszczepianiem np. sme 3009 do plinty linn basik może być

>problematyczne - bo inny system mocowania (długość czy wysokość ramienia)...

To akurat byłoby łatwe do przejścia, kwestia dokładnego dowiercenia dodatkowych otworów odpowiednio oddalonych od środka talerza i podłożenia czegoś pod mocowanie ramienia, gdyby miało być za nisko.

Natomiast czytałem że ramiona SME + Linn nigdy nie tworzyły udanych małżeństw. Prawdopodobnie właściwości zawieszenia linnów ramionom SME nie odpowiadały.

W przypadku łączenie linnón z linnami nie spodziewałbym się żadnych kłopotów, stare otwory powinny pasować.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>>>ganzz__gut,

Oczywiście z założeniem ramienia Linna do plinty Linn Basic nie powinno być większych problemów, pod warunkiem, że to nowe ramię będzie miało taką samą długość konstrukcyjną jak stare. Jeżeli będzie inaczej, to czeka Cię przesuwanie otworu pod kolumnę ramienia. To mogłoby zeszpecić trochę gramniaka, a w najbardziej niekorzystnej sytuacji zmusić Cię do wiercenia otworu w innym narożniku plinty. Linn robi ramiona o długości efektywnej 229 mm (9 cali). Zgodne ze standardem Linna są ramiona Pro-Jecta 9c i 9cc (też 9 calowe, 230 mm), radzę zwrócić na nie uwagę. To są udane konstrukcje typu gimballed arm (szwajcarskie, odwrócone łożyska kiełkowe, trochę podobnie jak w przegubie Kardana), z karbonową belką, offsetem przeciwagi i jej odsprzężeniem od ramienia za pomocą sprężyn. "Przeszczep" ramienia Pro-Jecta do plinty Linna nie jest zdaje się zupełnie bezproblemowy, występują jakieś kłopoty z wysokością ramienia nad plintą. Do swojego nowego gramofonu Linn Maik firma zaczęła właśnie zakładać ramię 9cc Pro-Jecta, z recenzji wynika, że gra ładnie.

Pozdro,

Yul

łasic, 22 Wrz 2008, 16:24

>Interesująca dyskusja, ale... zachodzę w głowę: po co to robić? (tylko mnie nie zjedzcie) ;-0

Bo czasem taniej wychodzi kupić oddzielnie plinte i ramię niż cały zestaw... No, choć jak się doliczy talerz obrotowy i pokrywkę to już nie tak tanio... Poza tym z zagranicy często całych gramofonów nie chcą wysyłać, bo sprzęt deikatny a oddzielnie nie ma większych problemów.

Takie są moje powody ;-)

Mój ś.p. Dziadzio mawiał: "Tanie mięso psi jedzą." Domowymi sposobami możesz nie dorównać precyzji firmowego montażu, chyba, że jesteś niezły majster. Dwa, że słowo "gwarancja" przestaje dla Ciebie istnieć (nie problem - o ile jesteś niezły majster :-D). Trzy - wątpię, żeby DIY wyniósł Tobie taniej niż zestaw gotowy. Części osobno zwykle raczej drożej wychodzą. Jedyne co - to frajda, że się samemu zrobiło, to mogę dobrze zrozumieć! ;-)

>>łasic

"Interesująca dyskusja, ale... zachodzę w głowę: po co to robić? (tylko mnie nie zjedzcie) ;-0"

hmm... żeby lepiej grało? Co do precyzji, to domowe (garażowe?) sposoby w zupełności wystarczą. Wiele firm - począwszy od Regi, a na najwyższych modelach SME skończywszy - sprzedaje oddzielnie ramiona do samodzielnego montażu.

pozdrawiam.

Z tym sme 3009 i linnem to tak tylko rzuciłem, bo sporo tego na ebayu... nie to, ze od razu planuje. Ale dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi! Jeżeli da rade to nasamwpierw wezmę ramię i plinte tej samej firmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.