Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do CD i wzmacniacza Jolidy

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozważam wymianę kolumn. Wśród faworytów są: Proac i Vienna Acoustic. Posiadam sprzęt firmy Jolida tj. CD JD100 oraz wzmacniacz JD1701 (50W). Obydwa urządzenia są hybrydowe. Pomieszczenie, w którym słucham muzyki jest stosunkowo małe tj. ma ok. 13m2. Jeżeli chodzi o brzmienie kolumn, to:

- nie mogą odtwarzać wysokich tonów w sposób, w który robią to B&W aktualnie posiadane, a więc "sycząco/metalicznie", co mnie męczy po jakimś czasie słuchania muzyki,

- muszą mieć odpowiednią ilość basu.

Wdzięczny będę za doradzenie, a w szczególności za pomoc w rozstrzygnięciu:

1) czy do tak małego pomieszczenia w grę wchodzą wyłącznie monitory, czy też można myśleć o podłogowych ?

2) które z kolumn wydają się Wam "lepsze" Vienna Acoustic Haydn czy też Proac Studio 110/100 ?

3) jeżeli myśleć wyłącznie o Proac'u, to o których, a mianowicie Studio 100, czy też Studio 110 ?

4) czy są jakieś kolumny w tych granicach cenowych (Vienna/Proac), o któych warto byłoby pomyśleć w podanych uwarunkowaniach ?

Jednocześnie wyjaśniam, iż odsłuchiwałem już zarówno VA (Haydn, Mozart, Bach), jak i Proac Studio (110, 100 oraz 130) tak więc bardzo proszę o nie pisanie, iż "...powinieneś odsłuchać kolumny i wybrać te, które najlepiej Tobie odpowiadają ...". Doskonale o tym wiem i na pewno tak zrobię przed zakupem, jednakże "mądrego warto posłuchać" stąd moje pytanie na forum. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/45884-kolumny-do-cd-i-wzmacniacza-jolidy/
  • Redaktorzy

Typowe, facet pyta o kolumny, to dostaje radę, żeby zmienił źródło :-) Osobiście jestem fanem Studio 100, jako ich wieloletni użytkownik. Jeśli nie masz możliwości posłuchania kolumn przed zakupem, to te kolumny są pewniakiem, bo właściwie ze wszystkim grają dobrze i nie są trudne do wysterowania. Jeśli możesz porównać samemu, to oczywiście porównaj i wybierz to, co ci najbardziej pasuje. Ja miałem Studio 100 w 17 m2 i było OK.

• Redaktorzy

No dobra, wiem, słuchałeś. Ale zanim posłuchasz mojej rady, posłuchaj jeszcze raz, myśląc o nich, jako o swoich. I zastanów się, czy to jest właśnie to.

ale przecież wymienione Proaki ( a przynajmniej 100) i Vienny maja zupełnie inną szkołę/inny dźwięk, więc skoro ich słuchałeś, powinieneś wiedzieć, co ci bardziej pasuje. Radzę posłuchać jeszcze raz i decyzja będzie łatwiejsza.

Powodzenia

Ale ja bym się upierał z tym źródłem - jak dołożysz tam Rotela to Ci dopiero zasyczy co niemiara. Sam mam 705 i cieżko jest tak dobrać zestaw by nie syczało. U mnie idealnie z Jolida 202 zgrywała się Marantz 7001. Wierz mi wiele odsłuchów to kosztowało.

A z uporem maniaka przypomnę się o Elacach. Nie wiem jaki konkretnie model ale słyszałem 249 i 208 - one się lubią z lampą i nie powinny syczeć.

Reasumując, jak masz ciśnienie to kup Rotela, jak nie, to bierz co masz. Czyli oba klocki pod pachę i tour odsłuchowy po salonach. Tu Ci nikt nie odpowie bo nikt nie jest Tobą i nie wie jaki dźwięk Ci podejdzie.

Zaś moje rady są na bazie moich walk z syczącą górą w BW.

"... Proaki ( a przynajmniej 100) i Vienny maja zupełnie inną szkołę/inny

>dźwięk, więc skoro ich słuchałeś, powinieneś wiedzieć, co ci bardziej pasuje ..."

Oczywiście, że brzmią inaczej, jednakże gdyby decyzja - ocena brzmienia w kontekście moich upodobań - była tak oczywista i jednoznaczna na korzyść jednych z nich (Proac'ów lub Vienn), to pewnie nie pisałbym tutaj prosząc o poradę, a poszedłbym do sklepu dokonać zakupu. Dodatkowo, faktycznie słuchałem tych dwóch rodzajów lecz być może są na rynku jeszcze inne monitory w podobnej cenie godne uwagi, o których nie wiem - stąd moje pytanie.

Podsumowując, nie zadałem pytania na forum, aby po uzyskaniu "najładniejszej" odpowiedzi pójść do sklepu i zgodnie z sugestią Autora tej odpowiedzi kupić wskazane kolumny. Zadałem pytanie, aby potencjalnie rozszerzyć krąg kolumn, które będę odsłuchiwał przed zakupem.

"... Ale ja bym się upierał z tym źródłem ..."

Dziękuję bardzo za radę lecz jeszcze raz proszę zrozum mnie, nie pytałem o dobór CD, gdyż zupełnie o tym nie myślę.

Mój problem polega na tym, aby do istniejącego zestawu, z którego jestem z wielu względów bardzo zadowolony, chcę dobrać odpowiednie kolumny. Wymiany źródła, wzmacniacza i dalej trochę żartobliwie,tak więc bez urazy mam nadzieję - żony, domu, samochodu itp. - na razie nie rozpatruję.

ta granica cenowa jest trochę dziwna, bo np. Haydny to polowa cena Proacow 100, nie mówiąc o Mozartach, ale załóżmy, że do wydania masz ok. 3000zl. Tu już trochę ciekawych monitorów można znaleźć.

Polecam posłuchać Dali Grand Coupe, tylko tu bardzo dużo zależy od pomieszczenia- potrafią zagrać świetnie i potrafią pobuczeć, ale w 13m2 może być słabo.

Warte posłuchania są na pewno JMLab Electra 905- teoretycznie przeciwieństwo Dali GC, ale zdarzyło mi się słyszeć je grające bardzo podobnie.

Mogą również bardzo ciekawie zagrać Dynaudio Contour 1.1 (ewentualnie Audience 42, 1.1 wg mnie sporo lepsze) , ale już z 1.3mk2 może się nie udać.

Jest też ciekawa polska konstrukcja- RLS Elara, malutkie z naprawdę dobrym dźwiękiem.

"... ta granica cenowa jest trochę dziwna ..."

Haydn'y kosztują zdecydowanie więcej niż połowa ceny Proac'ów, jednakże jest to nieistotny szczegół. Do wydania na kolumny mam ok. 4 kzł - 7 kzł. Wiadomo, że moim celem jest kupić najlepsze kolumny za jak najmniej pieniędzy w podanym przedziale. I to jest zasadniczyproblem, gdyż w tym przedziale jest całe mnóstwo kolumn (przed chwilą czytałem właśnie o Audiovector Mi1). Nie mam ani czasu, ani ochoty na odsłuch tej całej masy kolumn, stąd muszę jakimś sposobem "wytypować" kilka godnych uwagi zestawów i te odsłuchać, i z tych wybrać te najbardziej mi odpowiadające. Zadanie niby proste, jednakże w związku z ilością kolumn bardzo skomplikowane.

donic, 27 Wrz 2008, 09:44

>"... ta granica cenowa jest trochę dziwna ..."

>

>Haydn'y kosztują zdecydowanie więcej niż połowa ceny Proac'ów, jednakże jest to nieistotny szczegół.

Nie zgodzę się, Haydny można kupić za ok. 1200zł, Proaki za 2400 raczej ciężko, ale masz rację, to nieistotny szczegół.

Do 7000zł to masz jeszcze większy wybór, rozumiem, że mówimy (też) o używanych?

Z czystym sumieniem mogę polecić monitory,których sam używam,a mianowicie Argos Beta.Zamknięta,kompozytowa obudowa,w moim trudnym,kwadratowym 17-metrowym pokoju zero problemów z basem.Na pewno warto wziąć je pod uwagę.

Gdyby udało się w tej cenie (raczej wątpie) znaleźć monitorki Gamuta, to jak najbardziej warto posłuchać.

A tu ciekawe kolumny z forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Haydny można kupić za ok. 1200zł, Proaki za 2400 ... "

Chyba rozumiem, a mianowicie myślisz pewnie o używanych. Ja natomiast myślę wyłącznie o zakupie sklepowym i o ile dobrze pamiętam, to ( top hifi Sopot):

- Haydn Grand drzewo różane (3500 + 500 dopłaty za kolor)

- Proac Studio 100 (4950)

Zatem, jeżeli myślimy o zakupie sklepowym, to różnica istnieje, jednakże nie jest aż tak duża procentowo oczywiście, gdyż 1000 zł "piechotą nie chodzi").

teraz wszystko jasne- w 1 poście pisałeś o VA Haydn, a nie o Haydn Grand, stąd moje zdziwienie.

W tym przypadku przychylam się do propozycji bemola.

Nie znam natomiast obecnej oferty RLS, ale jak się uda, to spróbuj, może masz blisko ;)

Studio 100 -świetne kolumny ,niestety lubia dużo przestrzeni wokół siebie ,co najmniej 1m od sciany ,a w 13m2 jak je tak odsuniesz to bedziesz je miał na środku pokoju... Jeśli cenisz muzykalność i przejrzystość spóbuj posłuchac Epos m.12.2 albo nawet M5.Ktos chyba nawet odprzedawał te głosniki .

Warto spróbować z kolumnami bydgoskiej firmy Minima Audio konkretnie z modelem Talisman 3

Miałem jakiś czas zestaw Jolida 1501 + Jolida 100A + Talisman 3 + okablowanie Straight Wire w 18 m2 basu może nie było bardzo dużo ale za to był świetnie zróznicowany i kontrolowany w 13m2 może być akurat bardzo OK Ogólnie brzmienie tego zestawu było ciepłe i relaksujące,szczegółów nie brakowało.Proponuje też wymienić lampy w CD i wzmaku ma Mullardy ( przestrzeń,bas,ciepło ) lub Sylvanie ( góra,średnica,szczegóły,zaciecie High-End ) do tego dobra listwa ( Supra ),rozsądne sieciówki ( Furutech ) i gra muzyka

Swoja drogą ciekaw jestem czy ktoś miał stycznosć z takim zestawem o którym piszę lub podobnym i jaki są jego opinie na temat takiego zestawienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.