Skocz do zawartości
IGNORED

TVPiS:bojkot rocznicy Nobla dla Wałęsy.

noster

Rekomendowane odpowiedzi

że w ostatniej autorskiej książki Lecha Wałęsy nie ma opinii o autorze ani Anny Walentynowicz, ani nikogo z małżeństwa Gwiazdów, ani Krzysztofa Wyszkowskiego - to zrozumiałe, ale że zabrakło miejsca dla Lisa i Borusewicza to już mniej, a w zupełności zrozumiałe, że zostały zacytowane opinie Michaiła Gorbaczowa, Szimona Peresa, Andrzeja Friszke, Mieczysława Wachowskiego czy Tadeusza Fiszbacha.

A tak pisze Andrzej Gwiazda, oczywiście nie we wpomnianej książce, o dawnym towarzyszu ze stoczni:

"Bezpieka werbuje TW, który począwszy od 1971 r. ma donosić, którzy robotnicy mają buntownicze zamiary czy niewłaściwe poglądy. Jednak buntownicy nie konspirują. Jak TW ma do nich dotrzeć i rozpoznać ich zamiary? Ma tylko jeden sposób: musi udawać buntownika. Więc "hardzieje i gardłuje na zebraniach". Dzięki temu może donieść, że Jan Szyler planuje stworzenie "silnej grupy". Szyler wylatuje z pracy, a TW uzupełnia budżet. Naprawdę nie ma też żadnej sprzeczności. Jest też logiczne, że TW inwigilując, ostrzega przed inwigilacją. A gdy ten kamuflaż nie wystarcza, pisze w raporcie prośbę o oficjalne wezwanie na przesłuchanie. Czy naprawdę nikogo nie dziwi, że z czasu przed podpisaniem współpracy nie znamy żadnej wzmianki o gardłowaniu na zebraniach? Wiemy jedynie o udziale w ORMO-wskiej bojówce przeciwko studentom w 1968 r., a w 1970 o obronie atakowanej komendy milicji.

Jednych z argumentów podnoszonych przez inteligencję w obronie Lecha Wałęsy jest troska o wychowanie młodzieży. Na kim wzorować się będzie młodzież, kiedy padnie mit Wałęsy? Wzorów do naśladowania nie brakuje, jeśli tylko wyjdzie się z warszawskich salonów."

• Redaktorzy

Tragiczny upadek Gwiazdy. Rozumiem, że Wałęsa zrobił poniekąd karierę, mimo że nie jest inżynierem. Ale nie można do tego stopnia nie trzymać fasonu.

Widzisz jest pewna różnica w tych dwóch sytuacjach. Obrażania żony/dziewczyny się nie wybacza, no chyba, że facet jest po prostu tchórzem bez honoru.

Atak na kaczyńską był celowy i nie przypadkowy. A ataki Walentynowicz i spółki na Prezydenta Wałęsę to ataki zawiedzionych życiem, starych nieudaczników.

o żesz ty! ależ potrafisz wytłumaczyć, to czego tłumaczyć nie trzeba - to naprawdę wielka sztuka, a przy okazji i dobry uczynek, bo wyręczyłeś w odpowiedzi kamrata

• Redaktorzy

No oczywiście, odpuszczenie gościowi, który dużo może i jest ci potrzebny, a który na nieszczęście obraża ci żonę, to świadectwo chrześcijańskiego miłosierdzia. Nasz prezydent ma go bez liku. Kiepski ci przykład, Nowy, wyszedł. Ale to drobiazg, po prostu w tej chwili układa się już historia, minęło w końcu 20-30 lat, i nie każdemu to pasuje. Stąd obelgi pod adresem dawnej opozycji, zaczerpnięte prosto ze słownictwa Trybuny Ludu, często nawet przez tych samych ludzi. Gwiazda jest tu smutnym wyjątkiem. To samo minie, kiedy ludzie zainfekowani przez ubecję wymrą. Jeśli uwierzyło się ubecji w latach 80, kiedy szczuła jednych na drugich, to widać potem już trzeba do końca. Tylko że ta kalkulacja na mniejszy wstyd wydaje się słabo przemyślana.

Redaktor, 27 Paź 2008, 22:30

>Gwiazda jest tu smutnym wyjątkiem. To samo minie, kiedy ludzie zainfekowani przez ubecję wymrą.

no, Redaktorze, aleście zepuli powietrze

zainfekowani nienawiścią AK-owcy już prawie wymarli, więc to samo minie i nareszcie UB-owcy i SB-owcy mogą spokojnie żyć (przypomina mi się wyznanie byłego UB-eka z filmu "Trzech kumpli" Anny Ferens i Ewy Stankiewicz szczerze rozbawionego pytaniem, czy by robiłby to samo jeśliby miał możliwość powtórnego wyboru)

Nowy2

" * Andrzej Gwiazda: [...] wiadomo – co do tego nie mam żadnych wątpliwości, bo to sprawdziłem – że strajk sierpniowy był prowokowany no i że wyszło im to [...]

* Bogdan Borusewicz (prowadzący posiedzenie): Ale teraz ja muszę zadać pytanie, ponieważ ja podjąłem decyzję o strajku sierpniowym. Osobiście. I tę decyzję wprowadziłem w życie. W związku z tym chcę zadać pytanie panu Andrzejowi Gwieździe: czy uważa, że ja byłem prowokatorem?

* AG: Pewne te... wskazują na to...

* BB: Nie, to ja rozumiem, że pan stwierdza, że byłem prowokatorem, tak?

* AG: Że pewne… pewne rzeczy na to wskazują i mam nadzieję, że to się wyjaśni.

* BB: Dobrze. A byłem prowokatorem KGB, SB czy może Mosadu?

* AG: Proszę?

* BB: Jakiej służby byłem prowokatorem? KGB, Mosadu czy SB?

* AG: Nie wiem, absolutnie nie podejmuję się...[...] Naprzód... Zaraz, zaraz, chwileczkę, no zachowajmy pewną logiczną ciągłość. Naprzód musiałbym mieć potwierdzenie...

* Głos z sali: Na pewno światowej masonerii.

* AG: ...a potem mógłbym... moglibyśmy dyskutować.

* BB: No to... Rozumiem. No to ma pan potwierdzenie, Panie Andrzeju Gwiazdo, czy nie ma pan tego potwierdzenia?

* AG: Nie mam.

* BB: No to dlaczego pan mówi tego typu tezy, które są wysuwane w stosunku do mnie?

* AG: Dlatego, że dostałem takie pytanie. [wesołość na sali] No cóż...

* BB: Ja myślę, że nie jest to rzecz śmieszna.

* AG: Nie jest śmieszna, ale nauczyliśmy się z tym żyć przez tyle lat."

cóż można o tobie pomyśleć.....

• 1 rok później...
Gość

(Konto usunięte)

noster, 1 Maj 2010, 12:31

>Warto odswiezyc pare watków by przypomniec tym co juz zapomnieli jaki byl cyrk za rządów PISu.

>Nigdy wiecej nie mozemy do tego dopuscic.

czego dygasz - przecież Komorowski ma 70% poparcia a Kaczynski 12% a reszte Lepper i komuchy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.