Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera A/V

rycerz_jedi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pana rycerz_jedi.

Co do, jak do tej pory, faworyzowanego Denona: jest to dobry sprzęt i potrafiący odpowiednio poukładać scenę (pisał Pan, że jest ważna). Jednak jest pewne "ale". Brzmienie Denonów bardzo zależy od podłączonych kolumn i znaczna większość osób je posiadająca nawet nie słyszała jak mogą zagrać (niższe modele mogą grać o niebo lepiej niż droższe ze źle dobranymi kolumnami). Z tego powodu nikomu bym go nie polecił, ponieważ taki dobór to raczej trudna kwestia (cyfrowa kalibracja nie pomoże). Szacuję, że słyszałem 90% tragicznie grających Denonów, właśnie przez złe dopasowanie kolumn.

Jeśli chodzi o dźwięk w stereo warty uwagi może być ten Marantz. Nie miałem okazji słyszeć go na wielu kolumnach, ale jako jedyny potrafi zagrać na Yamaha'h (lepiej niż droższy zestaw h/k + Infinity), więc może być naprawdę niezły. Polecam odsłuchać.

Moc jest podawana dla stałej częstotliwości 1 Khz, impedancji 8 Ohm, przy zniekształceniach 1%. Oczywiście przez to nie wiemy jak wzmak zachowa się przy spadku impedancji/innej częstotliwości ... ale jakiś obraz tego co potrafi zasilacz mamy.

Przy wzmacniaczach STEREO magazyn AUDIO też określa moc przy 1% THD+N (Denon PMA 700 ma moc 2x72W)

Moc przy THD+N 1% jest określana z wyboru magazynu ... wiadomo że przy 10% te urządzenia oddadzą więcej mocy a przy 0,1% np. kilkanaście % mocy mniej (zniekształcenia rosną lawinowo w okolicach max mocy przy wzm. tranzystorowych). 1% to optymalny limit.

Yamaha się wyłączała bo pracowała pewnie przy niekorzystnej impedancji ... choć moja 661 z 4 Ohm problemu nie ma.

Nie mam Denona tylko Yamahę ... ale Denona słuchałem.

Na podstawkowcach też sądzę że pewnych wad nie słychać bo są mniej wymagające - i z tego powodu kupiłem takie kolumny.

Wzmacniacze stereo lepiej "wysterowują" kolumny bo mają wyraźnie większy wsp. tłumienia ... ale co lepiej wysteruje kolumnę ... 3 słabe końcówki czy jedna mocna ? ;) - niewiadomo :)

don111 ciekawi mnie jakie ty kolumny miales ze ta yamaha sie wylaczala:) hehe

pewnie estradowe

bo ja kiedys z rxv550 nie mialem problemu nawet przy 4 ohmowych kolumnach

albo masz jakies problemy z instalacji i dostawie prądu

moze rachunków nie płacisz?? i zamiast 220 przesylaja ci jak w ameryce 110?:) buhahah

Kyle, 3 Paź 2008, 19:35

>Wzmacniacze stereo lepiej "wysterowują" kolumny bo mają wyraźnie większy wsp. tłumienia ... ale co

>lepiej wysteruje kolumnę ... 3 słabe końcówki czy jedna mocna ? ;) - niewiadomo :)

bi-amping w 2106 kompletnie nic nie dał jeśli chodzi o wysterowanie kolumn (Paradigm 7v4)

Witam, dziękuję za zainteresowanie

Mam jeszcze takie pytanie: Czy Yamaha ma możliwość odłączenia tych wszystkich dekoderów itp.? Wiem, że Denon ma coś takiego, a nawet chyba dwie takie opcje. Chodzi mi o coś podobnego przy wzmacniaczach stereo nazywanego "Source direct"

Rycerz_jedi proponuje Ci naprawde zastanowić (przesłuchac) czy ampli zadowoli Cię w stereo. Od pól roku posiadam ampli onkyo 605 i w kinie to naprawde nie ma do czego się przyczepic ( dynamika, zapas mocy itp.) ale w stereo to ja oczekiwałem czegos wiecej i mnie to niezadowala i nikt mi nie powie ze amplitunery z tymi kosmicznymi mocami dorównują wzmacniaczom bo to nieprawda o czym się przekonałem ( porównywalem ze starszymi wzmakami). Oczywiscie da radę pograć głośno ze zatrzesiemy murami ale bas nie ma głębi, średnica matowa, szczegolnie przy w miarę cichym słuchaniu. I tu na ratunek przyszedł equalizer gdzie podbiłem średnicę i odrobinę bas i dzwięk stał się zadowalający.

Aha odnosnie bi-ampingu to próbowałem i jedyny efekt tej operacji to wedlug mnie podbicie wysokich czestotliwosci i gorszy dzwiek prrzy cichym słuchaniu ( jeszcze bardziej metaliczny dzwiek )- nie warto bo to marketingowy belkot ze z ampli na bi-ampingu to juz super stereo bedzie. Powrociłem do podłączenia pojedynczego. I nie jest to wina kolumn bo podłączałem juz inne kolumny i to samo. Moze mam zbyt duze wymagania i tyle, a słuchanie muzy w 5.1 moze byc atrakcyje tylko przez chwile lub w przypadku odsłuchu konceru.

rycerz_jedi, 4 Paź 2008, 12:15

>Witam, dziękuję za zainteresowanie

>Mam jeszcze takie pytanie: Czy Yamaha ma możliwość odłączenia tych wszystkich dekoderów itp.? Wiem,

>że Denon ma coś takiego, a nawet chyba dwie takie opcje. Chodzi mi o coś podobnego przy

>wzmacniaczach stereo nazywanego "Source direct"

Jest przycisk pure direct - pomija wszystkie korekcje razem z YPAO

se8a, 4 Paź 2008, 12:41

>Rycerz_jedi proponuje Ci naprawde zastanowić (przesłuchac) czy ampli zadowoli Cię w stereo. Od pól

>roku posiadam ampli onkyo 605 i w kinie to naprawde nie ma do czego się przyczepic ( dynamika, zapas

>mocy itp.) ale w stereo to ja oczekiwałem czegos wiecej i mnie to niezadowala i nikt mi nie powie ze

>amplitunery z tymi kosmicznymi mocami dorównują wzmacniaczom bo to nieprawda o czym się przekonałem

>( porównywalem ze starszymi wzmakami). Oczywiscie da radę pograć głośno ze zatrzesiemy murami ale

>bas nie ma głębi, średnica matowa, szczegolnie przy w miarę cichym słuchaniu. I tu na ratunek

>przyszedł equalizer gdzie podbiłem średnicę i odrobinę bas i dzwięk stał się zadowalający.

>Aha odnosnie bi-ampingu to próbowałem i jedyny efekt tej operacji to wedlug mnie podbicie wysokich

>czestotliwosci i gorszy dzwiek prrzy cichym słuchaniu ( jeszcze bardziej metaliczny dzwiek )- nie

>warto bo to marketingowy belkot ze z ampli na bi-ampingu to juz super stereo bedzie. Powrociłem do

>podłączenia pojedynczego. I nie jest to wina kolumn bo podłączałem juz inne kolumny i to samo. Moze

>mam zbyt duze wymagania i tyle, a słuchanie muzy w 5.1 moze byc atrakcyje tylko przez chwile lub w

>przypadku odsłuchu konceru.

Nie czytasz uważnie więc napiszę inaczej - jeśli ampli ma jedną końcówkę mocy na jeden przetwornik w kolumnie to jestem pewien że nie będzie różnicy między nim a wzmacniaczem stereo zasilającym całą kolumnę z jednej swojej końcówki (masz monitory dwudrożne - bi-amp, podłogówki z 4 głośnikami - quad-amp).

Czemu piszę że jestem pewien a nie twierdzę kategorycznie - bo musiałbym to sprawdzić na nowo ponownie. Najchętniej porównałbym moją 661 bi-amp do denona 700 (przy kolumnach KEF Q1). A najlepiej Denona 1908 bi-amp do Denona 700 też przy KEF Q1 (ampli i stereo jednej firmy więc "różna szkoła" by odpadała).

Co do cichego odsłuchu to nie zgadzam się zupełnie że przy ampli kina jest gorzej ... sam używał KEF Q1 + Yamaha 661 do bliskiego pola i czasem bardzo cichego odsłuchu ... jest przestrzeń i wszsytko na swoim miejscu. ... ale jak ktoś podłącza ampli kina w single-amp czy bi-amp do podłogówek z 4 głośnikami i mówi że gra do kitu i po cichu i głośno to ja się zupełnie nie dziwię (bo słuchałem podłogówek z ampli kina i to co się stało z podstawkowcami to było coś zupełnie innego ).

Rozumiem, że Denonem mam sobie nie zawracać głowy ?

Co jeśli przy odsłuchu Marantz wypadłby znacząco lepiej od Yamahy? Przejmować się HDMI w starszej wersji (1.1) ?

To zależy od Twoich priorytetów. Ja na przykład nie zwróciłbym na to uwagi - amplik ma przede wszystkim dobrze grać. Wpierw sobie je odsłuchaj, a na temat hdmi pomyślisz później. Być może po odsłuchu nie będziesz miał tego dylematu. Ktoś pisał wcześniej o Onkyo w stereo. Ja również uważam, że jest to sprzęt tylko do kina.

Pozdrawiam

Jeszcze co do tego HDMI.

Znalazłem w internecie taki artykuł o HDMI w Marantzu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli ostatni argument przemawiający za Yamahą zniknął :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- zgodnie z tą tabelką marant 4002 nie potrafi odtwarzać PCM z HDMI (czyli syf) ... dopiero model 4003 potrafi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czemu tamten link nie działa ... w tym trzeba wybrać do porównania modele (np. 4002 i 4003) - i na tabeli widać że model 4002 nie odtwarza PCM z HDMI

Ukryta Zawartość

... jak dalej wejdziemy w spec 4002 też na stronie prod. to widać : 7.1 Multichannel PCM decoding for High Definition (HD) Audio from Blu-ray Disc™ or HD DVD - czyli jednak odtwarza ... niema to jak niekompetentni pracownicy Marantz'a .

Marantz 4002 ma MRAC (system kalibracji) ... tylko jak dokładny ? Yamaha 66x ma 7 punktowy EQ parametryczny (dokładność większa niż kilkanaście punktów EQ graficznego).

Jak jest switcher to znaczy że urządzenie jest w stanie tylko przełączać sygnał przy HDMI ( nie odtworzy np. PCM podane na HDMI ... czyli dźwięku HD z płyt blu-ray).

Yamaha RX-V661 , Yamaha RX-V663 , Denon AVR-1908 , Denon AVR-1909 , Onkyo 606 potrafią odtwarzać już dźwięk HD PCM podany na HDMI ( do 8 kanałów 24 bit 192 khz ).

Natomiast np. Denon 1708 jest tylko switcherem HDMI ( nie odtworzy PCM z HDMI )

ps. Denon 1709 chyba też jest tylko switcherem

Czytam posty Kyle - jest ktoś kto chwali yamahę - no na tym forum to wyczyn !!! Ja ponieważ jestem posiadaczem 661 cieszę sie , ale mam kilka uwag - nie przeceniałbym bi-ampingu . Oczywiście tutaj trzeba odsłuchac ,ale ja testowałem swoje mission-y 33 i przepaści nie ma . Natomiast cichy odsłuch nie jest problemem - wszystko zależy od kolumn . Co do pytań w stylu - yamaha , onkyo , denon , marantz - ani systemy kalibracji , ani najnowsze specyfikacje HDMI nie są warte poświęcenia dla jakości dzwięku . Jeśli odsłucham i dany model brzmi najlepiej , a nie mam kasy na wyższy model to i tak skłaniałbym się ku niemu . Przecież źródło czyli dvd ma skalery i obraz można podłączyć do TV czy projektora bezpośrednio . W tym wyborze główny problem to na czym nam tak naprawdę zależy - piszesz że głównie ma służyć do słuchania muzyki - w takim razie może jednak faktycznie wzamacniacz stereo i lepsze kolumny i kino 2.0 lub 2.1 ??? Co prawda pure direct w 661 jest naprawdę świetny jednak wzamcniacz to wzmacniacz . Ja na co dzień użytkuję dwa zestawy kolumn ( w opisie ) i uważam że docelowo złoże mniejszy system stereo do muzyki a kino będzie mieszkało ze mną w salonie i system yamahy 661 absolutnie mi wystarzczy . A Twój wybór niech nie opiera się na tym co tu piszemy - musisz osłuchać - to przy zakupie sprzętu grającego konieczność . ja słuchałem nie wiem ilu zestawów i yamaha była wyborem przemyślanym choć oczywiście jak wszyscy na tym forum nie ostatecznym bo w głowie jest już inny ( czytaj niestety droższy ) . Pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Rozpędziłem się pisząc i zamieszałem ( źle się pisze jadąc samochodem ;-))- a miało być tak - systemy kalibracji , najnowsze specyfikacje HDMI - SĄ - warte poświęcenia dla jakości dzwięku . Jeśli odsłucham i dany model brzmi najlepiej ( dla mnie !!! ) , a nie mam tych wynalazków a ja kasy na wyższy model amplitunera to i tak skłaniałbym się ku niemu ( temu bez hdmi 1,3 itd ) . Ja słucham za pośrednictwem zestawu 5.1 głównie muzyki - koncertów z dvd i bardzo często przechodzę na stereo . Oczywiście są kinomaniacy - 6.1, 7.1 , 7.2 !!! ale jeśli film jest kiepski to nie pomoże mu nawet to że jest HD a dzwięk 12.3 ;-))) Pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• 2 tygodnie później...

A np taki PIONEER VSX-1017AV S można go powoli nabyć w przystępnych cenach

Ukryta Zawartość

- czy on nie poradzi sobie ze stereo?. To mój drugi post na tym forum choć często je przeglądam i odnoszę wrażenie ,że coś jest nie tak. CZy amplitunery kompeltnie nie radza sobie ze stereo? Bo jak widać większosć nabywców takiego sprzętu wymaga by ich zakup głównie dobrze brzmiał w "stereo"a przy okazji był kinem domowym wbrew temu do czego tak naprawdę jest przeznaczony. Rozumiem ,że trudno to pogodzić ale jakiegoś poziomu powinniśmy oczekiwać. CZy jest aż tak źle? :( Może coś o tym Pioneerze?

Ukryta Zawartość

no niestety smutne ale prawdziwe, chociaż zależy jakie masz oczekiwania, może dla Ciebie wystarczy...

w tej cenie kupiłbyś np dowolny nowy wzmacniacz po odsłuchaniu którego nigdy byś nie chciał wrócić do np w/w Pioneera a z używanych 300-400zł wystarczyłyby do deklasacji :D

im wyższe ceny tym gorzej, bo cena rośnie nieproporcjonalnie do jakości dźwięku (bardziej chodzi o wyposażenie) także kupując amplituner z ciut wyższej półki, ok 5 tys. kupujesz bajery + przeciętne stereo (te najtańsze oferują stereo w okolicach ~miernoty)

dlatego warto szukać tańszego ale dobrze wyposażonego amplitunera z wyjściem pre-out (na dodatkowy wzmacniacz do przednich kolumn) i dokupić chociażby coś taniego z drugiej ręki

Oj coś czuję że przez pół ro0ku które mi pozostało do zakupów mnie urobicie :P

jeśli dodatkowo ktoś mi powie ze żródłem dźwięku dla takiego wzmacniacza za powiedzmy 1200zł moze być DVD i nadal będzie bajka mogę nawet poledz.

Kurdę - gram na gitarce gdy zobaczyłem ze te amplitunery posiadają wejście USB i można do nich podłączyć mój multiefetk spodobała mi się wizja usłyszenia zapętlonego dźwięku na 5 głośnikach. Z tego mogę jednak zrezygnować - żona się ucieszy ;) ze nie będzie 5 głośników w pokoju.

A moze ktoś mi powie w takim razie jaki mam kupić za tą kasę wzmacniacz - oczywiście nowy ;) Ale zrobiłem sobie pranie muzgu :(

a np coś takiego -

Ukryta Zawartość

oczywiście z DVD bo to już by mnie pograżyło gdybym miał kupić samo CD - za radyjko i tak mnie żona zabije - ale mozna dokupić jakiś tuner radiowy - mam rację?

Ukryta Zawartość

O tym PMA700AE to myślisz bo go słyszałeś czy po prostu w necie znalazłeś?

Jeśli słyszałeś go (oraz jakieś inne) i Ci się spodobał to bierz. A jeśli nie słyszałeś to goń do sklepu, posłuchaj różnych wzamków w interesującej Cię cenie i najlepiej dopiero wtedy zapytaj czy to co się spodobało nie jest przypadkiem "bublem". A nawet jak ktoś Ci odpowie, że jest do niczego to co? Kupisz coś wg. Ciebie gorszego bo ktoś stwierdzi, że jest lepsze? Lepiej więc nie pytać czy ten lub inny wzmacniacz jest warty uwagi tylko dowiedzieć się od forumowiczów co jeszcze w tej cenie jest konkretnego. W ten sposób zawęzisz liczbę urządzeń do odsłuchania i wyeliminujesz te najgorsze.

Być może wiesz to wszystko, ale wolałem napisać... abyś dokonał dobrego zakupu zgodnie ze swoimi upodobaniami.

PMA700AE - znalazłem w necie ;) chciałem zapytać o tani wzmacniacz porównywalny ceną do Amplitunera - jak można wywnioskowac z mojej bogatej kariery forumowej raczkuję. Mam problem z pójściem w konkretnym kierunku. Jedno jest pewne - ODSŁUCH. Trzeba posłuchac by mieć odniesienie.

Boję się tego jak diabli. Słuchałem kina domowego na amplitunerze Pioneera VSX 917. Ładnie mi zagrało - naprawdę ładnie. Cały sprzęt kosztował 3,5 tys razem z systemem 5.1 kody

Wszędzie czytam ,że nie ma takie coś porównania do wzmacniacza. U mnie w Inowrocławiu wszędzie stoją gotowce kina domowego. Muszę wybrać się do większego miasta i posłuchac zestawu na wzmacniaczu. Jeśli mną to targnie będę miał problem bo co nowego złożę za ta kasę?

No nic - bede się radził mając jakąś skalę bo narazie brzmie jak jakis dzieciak neostrady co mi bardzo dyplomatycznie Selbstverstandlich uzmysłowił ;)

Pozdrawiam - odezwę się za jakis czas :P Lepiej przygotowany

Dlaczego porywacie się na mosowe amplitunery które nie nadają się kompletnie do muzyki.

O ile denony 1906..2106 jeszcze były zdatną serią, tak w modelach puźniejszych zaczęto obcinać koszty produkcji i powstawały shity jak 1707, 1708... 1908... które kosztem gorszej jakości dźwięku posiadały złącze hdmi (korzystasz z tego??) i 2 dodatkowe wejścia cyfrowe xD (nie sądze abyś korzystał xD). Dodano im jeszcze bardziej zj&^%$ wygląd ;-P -plastki fantastik ;]

2106 nie znalazłem,,,

ale 1906 jest na allegro..

Ukryta Zawartość

To taki kompromis pomiędzy dobrą (jak na av-amplituner) jakością dźwięku, ceną, dobrą paletą złącz na tylnim panelu, obecnością bi-ampingu, full kontrolą z pilota, a i posiadaniem dostatecznego dźwięku w kinie przy niskiej (999zł?? ) cenie.

wybór nalezy do ciebie, pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Witam-niedawno tez stałem przed wyborem amplitunera-jednak nowy sprzet nie wchodzil w gre, poniewaz duzo lepiej jest kupic model z poprzednich sezonów ,a ze znacznie wyzszej pólki.Wybór padł na DENONA 3805-kupilem go w ciemno bo nie mialem mozliwosci odsłuchu.Nie posiada on zlaczy HDMI ani innych wynalazków...zgrał sie za to tak kapitalnie z moim zestwem DIY(vifa,Peerless) ze nie moge w to uwierzyc ,moj poprzedni H/K ani w polowie nie wycisnol z kolumn tego co wyciska denon-jest wszystko -full kontrola,klarownosc,swietna góra,wiarygodna srednica i ten bass-wkoncy XXLS12 sie nie nudzi...

Polecam zakup sprzetu z poprzednich sezonów nawet 3-4 lata w stecz.Bedzie to sprzet o niebo lepszy od tanich nowosci rynkowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.