Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kolumn 7.1 + ampli 5.1 - jak?

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie dotyczy możliwości podłączenia 4 szt. zestawów efektowych do amplitunera 5.1. Kupiłem dla kolegi zestaw kolumn kina domowego 7.1 WHARFEDALE DIAMOND w których tylnych jest 4 sztuki. Nie wiedziałem, że kumpel ma starszy amplituner 5.1 – stąd pytanie – czy można to jakoś razem połączyć lub zmostkować tak, aby zagrały wszystkie tyły?

O wydajność mocy amplitunera nie mam obaw, bo pracuje z końcówką mocy na przody, więc zasilałby tylko 4 tyły + centralny.

https://www.audiostereo.pl/topic/46043-zestaw-kolumn-71-ampli-51-jak/

Najlepiej by było połączyć to jakoś z tyłu amplitunera np. skręcić kable ze sobą i wpiąć razem do gniazd, ale nie wiem jak, czekam na propozycje.

Tochyba bzdurny pomysl.. jak mozna podlaczyc 2 kolumny pod 1 gniazdo? I co z tego bedzie.. jezeli dzwieki idzie w kanali 5.1 a my z tego zrobiemy 7.1 to tylko moze dzwiek sie rozjechac. to tak jak by do stereo podlaczyc 4 kolumny..

Wiem, że najlepiej by było wymienić amlituner na nowszy 7.1, ale to (na razie) nie wchodzi w grę. Dlatego też szukam pośredniego rozwiązania.

A poza tym co to przeszkadza, że będzie 4 sztuki tyłów?

W systemach z aplitunerem 7.1 odtwarzając ścieżki DVD 5.1 też dzwięk jest ten sam w z dwóch lewych i z dwóch prawych tyłów. Amlituner jedynie "rozbija" sygnał 5.1 na dodatkowe kolumny.

To przeszkadza, że dzwiek np.. lecacego helikoptera ktory bedziel lecial z prawej strony, to bedziesz go slyszec i z prawej strony i z tylu za soba.. bezsens.. no chyba ze postawisz kolo siebie 2 kolumny, no ale wtedy po co taki zabieg?

Blady99, 6 Paź 2008, 14:58

>To przeszkadza, że dzwiek np.. lecacego helikoptera ktory bedziel lecial z prawej strony, to

>bedziesz go slyszec i z prawej strony i z tylu za soba.. bezsens.. no chyba ze postawisz kolo siebie

>2 kolumny, no ale wtedy po co taki zabieg?

A jak wg ciebie słychać nagrania DTS i Dolby Digital 5.1 na zestawie złożonym z amplitunera 7.1 i kolumn 7.1?

Przecież jak jest 5 kanałów u źródła, to nagle nie pojawią się dwa dodatkowe specjalnie dla kolumieniek "surround back". W nich gra to samo co i w bocznych. Plusem tego rozwiązania jest poszerzona scena po bokach oraz za słuchaczem i nic więcej. No może jeśli miałbym pod ręką jakiś film nagrany w DTS-HD 7.1 ten przykład z helikopterem miałby faktycznie sens - wtedy taki układ byłby w pełni uzasadniony.

Jednak na razie do dyspozycji mam 99% filmów w 5.1 ale chciałbym uruchomić te dwa dodatkowe tyły co są w zestawie. Mój błąd, że nie sprawdziłem jaki amplituner ma kolega, ale schowanie kolumm znowu do pudełek było by ciężkim blamażem z mojej strony. Tym bardziej, że cały zestaw już widziała jego żona... To musi jakoś grać, za kilka miesięcy pewnie pojawi się nowy amplituner, ale na dziś muszę to jakoś podłączyć i wybrnąć z kłopotliwej sytuacji.

nie jeden zestaw 5.1 lepiej brzmi jak zle dobrany albo budzetowy tandetny 7.1 ,9.1 a nawet 11.2::))) a nawet stwierdzil bym ze nie jeden porzadny 5.1 brzmi lepiej jak nie jeden porzadny 7.1:))

a kombinacje ktora chcesz konradskala zastosowac to porownywal bym do 5,5.1 :)

szczerze wyjdzie z tego DNO

LUDZISKA - ZROZUMCIE MNIE!!!

Wiem, że tak się nie robi

Wiem, że wyjdzie z tego kupa.

Ale...

MUSZĘ to odpalić i koniec! Co z tego wyjdzie to inna sprawa, ale ma grać - NA RAZIE tak dla niepoznaki. Amplituner i tak idzie do wymiany, będzie nowy z HDMI i odtwarzacz Blue Ray, lecz jeszcze nie teraz. Cały czas pytam o metodę podłączenia 4 kolumn do 2 wyjść, a nie o efekty dźwiękowe.

Pewnych rzeczy nie da się wytłumaczyć niektórym osobom, i niestety do nich należy mój kolega, a w szczególności jego żona.

Więc nie wieszajcie na mnie psów tylko napiszcie mi, które kabelki ze sobą poskręcać i tyle.

To powiedz koledze i jego żonie że to technicznie nie mozliwe:).. a tak pozatym to mozesz sprubowac polaczenia 2 kablami 2 kolumny pod jedno wyjscie. Nic nie powinno sie stac, tymbardziej ze satelitki są małe..

Właśnie tak kombinuję, ale musze mieć 100% pewności żeby czegoś nie spalić. Nie jestem elektronikiem i nie znam się na tym. Na pewno jest sprawdzony sposób na takie podłączenie.

Nie chciał weśjć rysunek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

KONRADSKALA - ja bym tak tego nie spinał !!!! to podłączenie z rysunku to układ równoległy - jak dobrze pamiętam z lekcji elektrotechniki ( 20 lat temu ) to impedancja tego układu wyniesie 1/4 nominalnej a zatem grzać się bedą końcówki aż miło ( się spalą ) . Szeregowo czyli od + aplitunera do + kolumny nr1 , z - kolumny nr1 do + kolumny nr 2 i z - kolumny nr 2 do - amplitunera - zapewni to zsumowanie impedancji obu kolumn - spadek oddanej mocy , ale zabezpieczy końcówkę mocy przed przepaleniem .Różnicę poziomu głośności na tylnych głośnikach powinieneś bez problemu zniwelować podnosząc jej poziom w ustawieniach amplitunera ( +3 dB ) podwaja poziom ciśniena ( odczuwalnej głośności ).A sensowność takiego układu - dyskusyjna jednak jeśli skierujesz te głośniki w przeciwnych kierunkach ustawiając je dośc blisko siebie możesz uzyskać efekt zbliżony do głośnika dipolowego .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Mały edit w MS Paint... ;)

czyli połączenie szeregowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dziękuję za wszelkie wpisy, podłączę wg. ostatniego rysunku.

Następnym razem nie zrobię takiej gafy i nie kupię komuś kolumn bez sprawdzenia reszty systemu.

Podłączyłem i ku mojemu zdumieniu gra dobrze!

Myślałem, że będzie całkiem źle np. jakieś pogłosy, szumy lub echo się zrobi, a tu nic takiego.

Tak naprawdę to 4 surroundy grają zupełnie normalnym dźwiekiem. Dwie kolumny wiszą po bokach, a dwie z tyłu. Oddalone są od siebie o około 2 m. Nie zauważyłem żadnych ujemnych skutków, wystarczyło ustawić w amplitunerze trochę wyższy poziom sygnału na tyły i działa.

Jeszcze raz dziękuję za poradę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.