Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Renaissance

Fauler

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jestem tutaj nowy witam Was serdecznie. Wszedłem w posiadanie 2 kolumn firmy Renaissance o mocy 100W i impedancji 8 Ohm, zacząłem szuka czegoś na ich temat a tu nic, jakby nie istniały o.0. Kupiłem je bez zastanowienia gdyż wiedziałem że i tak za nie nie przepłacę, cena wynosiła 100zł ;), do zestawu zakupiłem wzmacniacz Technics SU-V707 kierując się głownie budżetem i mocą. Mam 16 lat a w tym wieku człowieka nie stać na zbyt wiele. Może ktoś z was wie co nieco na temat tych głośniczków?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46066-kolumny-renaissance/

Nieźle to wygląda! Jakieś parametry(wymiary skrzyń, głośników, waga, wiek)?

Technics może sobie nie poradzić. Oczywiście - będzie grało...

Jakbyś chciał odsprzedać z 50% zyskiem - chętnie odkupię.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wymiary głośników (średnica):

wysoko tonowy- 7 cm

średnio tonowy- 8 cm

nisko tonowy- 23.5 cm

Wymiary kolumny: 64x33.5x25 (wysokość x szerokość x głębokość)

Po odkręceniu głośników zauważyłem małe naklejki na każdym z głośników na których było napisane Samsung jakieś cyferki i 6 Ohm o.0

P.S. Nie ma żadnych komór

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...
Gość

(Konto usunięte)

Fauler, 5 Paź 2008, 22:23

>do zestawu zakupiłem wzmacniacz Technics SU-V707 kierując się głownie budżetem i mocą.

bardzo rozsądnie zrobiłeś.

>w tym wieku człowieka nie stać na zbyt wiele. Może ktoś z was wie co nieco na temat tych

>głośniczków?

Jeśli Ci odpowiada ich dźwięk to się ciesz, jeśli nie, to kup inne :)

Nikt tutaj nie wie co lubisz, a czego nie... Głośniki wyglądają na przyzwoite, szczyt brzmienia to pewno nie jest, ale raczej należy się cieszyć i słuchać :)

Nie znałem tej firmy. Jakaś amerykańska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno była to doskonała inwestycja kapitału :)

Jak w ogóle oceniasz ich brzmienie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam żadnego porównania względem konkurencji, więc proszę podchodzi to tej oceny sceptycznie.

Bass jest dynamiczny i mocny, słychać jednak buczenia rezonansowe wynikające z słabego wytłumienia kolumn, zamierzam to poprawić przy ich renowacji. Serednica jest według mnie trochę za cicha ale przejrzysta i szczegółowa. Wysokie tony są wyrównane nie za ciche nie za głośne jak trzeba potrafią metalicznie zapiszczeć lub ciepło zasyczeć.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Przykro to powiedzieć ale wszelkie "efekty specjalne" w dźwięku zawdzięczasz tylko i wyłącznie ... Technicsowi. Kolumny sobie zostaw choćby nie wiem co ! Technics generalnie nie ma basu tylko właśnie dziwne buczenie średnicy nigdy barwnej nie miał a góra to namiastka wysokich tonów miernej jakości zwłaszcza w plastikach z ostatnich wypustów Technicsa ... Co to za wzmacniacz SU-V 707 ?

Przypadkiem nie SU-A 707 ? W miarę udane wzmacniacze z wypustu SU-V to generalnie starsze konstrukcje ale tam modelu 707 nie było ...

Gość

(Konto usunięte)

czubsi, 15 Kwi 2009, 10:39

>Przykro to powiedzieć ale wszelkie "efekty specjalne" w dźwięku zawdzięczasz tylko i wyłącznie ...

>Technicsowi. Kolumny sobie zostaw choćby nie wiem co ! Technics generalnie nie ma basu tylko właśnie

>dziwne buczenie średnicy nigdy barwnej nie miał a góra to namiastka wysokich tonów miernej jakości

przykro mi to pisać, ale piszesz głupoty. Różnice między kolumnami są mierzone w dB, a pomiędzy wzmacniaczami w 0,1 dB (Oprócz wzmocnienia oczywiście)...

Więc taki jest mniej więcej wpływ poszczególnych urządzeń na brzmienie. Teoria o słabości technicsa to jest dobrze ugruntowany audiofilski mit.

Przepraszam, mam takie grzeczne pytanie: Czy ktoś raczy w końcu zabanować tego idiotę? Najlepiej na zawsze.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

XYZ Paweł

Wykazałeś się swoją zajebis...ą wiedzą wielokrotnie ale myślę, że dość już Twoich kosmicznych tez.

Technicsy miałem przez 20 lat i swoje przemyślenia opieram tylko i wyłącznie na tym czego sam doświadczam beznadziejny teoretyku więc bądź łaskaw i zamknij swą treściwą jadaczkę i chociaż jednego wątku sobie oszczędź ... Wykazać się możesz na stoku albo w piakownicy a tu daj głos innym

Redaktor

A może tak Redaktor zamiast chować głowe w piasek wykaże się cywilną odwagą i zabanuje w końcu nieustannie jątrzącego idotę?

Trochę sensu poproszę.

Oczywiście chodzi mi o niejakiego xyz. No chyba że Redakcji zależy na dalszym pikowaniu w dół tego forum... Jeśli tak, to przepraszam!

Trochę sensu poproszę.

Może nie tyle starjkuje, co nie mam mysli przewodniej w tym co czyni. Właśnie zamiast zareagować wycięła mój wpis. Kolejny przyczynek głupiej polityki, gratuluję!

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

czubsi, 15 Kwi 2009, 13:19

>jednego wątku sobie oszczędź ... Wykazać się możesz na stoku albo w piakownicy a tu daj głos innym

dałeś już głos... całkiem niepotrzebnie :))

A ze stokiem to o co chodzi ?!?

Każdy mający minimalną ilość oleju w głowie wykona jeden ruch i wszystko jasne

Ukryta Zawartość

albo taki

Ukryta Zawartość

po prostu ręce opadają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 15 Kwi 2009, 13:05

>Wiele zależy, czy ten Technisc ma zapas w zasilaniu, jaka jest jego moc, czy to tranzystor czy

>scalak itd.

Na moc kolega nie narzeka...

A jaka jest różnica pomiędzy tranem i scalakiem ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

XYZ ... (coś tam)

stok = zbocze dość stromej góry, na której całkiem normalni (lub tacy jak Ty ...) starają się przebyć drogę góra - dół w przeróżny sposób - często przy użyciu różnorakiego sprzętu towarzyszącego ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ok ! Zgadzam się z przedmówcą . Czy możesz powiedzieć dlaczego w takiej konstrukcji są same przetworniki samsunga ? Trochę to dziwne a z drugiej strony raczej nie rokuje najlepiej - choć tu wyraźnie się jedynie domyślam gdyż nigdy ich nie słuchałem. Poniekąd kwota jaką za te kolumny dał założyciel wątku jest bezapelacyjnie bezkonkurencyjna !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.