Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny do ok. 7.500zł

Slawkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wcześniej pytałem się o opinie na temat wzmacniacza marantz pm 15S1 - i dziękuję wszystkim za wpisy. Temat zoastał przeze mnie nie potrzebnie zawężony.

Poszukuje zestawu wzmacniacz + kolumny (obojętnie podstawkowe czy wolnostojące) do ok. 7.000zł. Najchętniej nowe, ale nie jest to warunek konieczny.

Moje warunki to pokój ok. 20m2, za kolumnami może by na maks. ok. 50 -70cm wolnego miejsca- chciałbym uzyska w miarę poprawną scenę dźwiękową (w tej cenie), dźwięk raczej ocieplony (lub lekko), plastyczny , wypełniony. Muzyka której słucham to klimaty w stylu Pink Floyd, Dire Straits, Genesis. Queen, ale też czasami muzyka klasyczna, hard rock.

Myślę ciągle o zestawie marantz pm 15S1 + Monitor Audio RS6, ale liczę na propozycje (najlepiej z krótkim uzasdadnieniem) forumowiczów.

Nie chcę dźwięku suchego, zimnego jakiegoś klinicznego. Stereo ma by do słuchanie muzyki, czyli zestaw musi by przede wszyskim muzykalny, nie męczyc przy odsłuchach, wolę zestaw któery jest bardziej muzykalny a mniej analityczny niż na odwrót.

Z góry dziękuję za pomoc i propozycję.

https://www.audiostereo.pl/topic/46094-wzmacniacz-kolumny-do-ok-7500z%C5%82/

Witam

Jestem nowym uczestnikiem świata stereo, poniżej drobny fragment zmagań z doborem systemu.

Mam taki zestaw CA640C v2 + CA740A + Monitor Audio RS6.

Przy zakupie, porównywałem takie zestawy kolumn z CA:

- Monitor Audio BR5

- Heco Metas 500

- Kef IQ7

- Monitor Audio RS6

Metasy odpadły od razu, dźwięk męczący, ostry, nie w moich klimatach - może do ostrego grania?

MA BR5 - naprawdę podobały mi się - muzykalne, wyrównane,z dobrym basem, prawie się zdecydowałem,ale sprzedawca polecił mi jeszcze Kef IQ7 a ja jako że podobały mi się MA poprosiłem jeszcze o RS6.

I tutaj miałem dylemat, Kefy - dzwięk mocny, z dobrą stereofonią, niski bas, ale nie miały tego czegoś. Natomiast MA RS6 - podobna średnica, troszkę słabszy bas (ale dla mnie wystarczający) - ładniejsza góra - ale to było to. Zdecydowałem się na nie, generalnie dlatego, że Kefy w odsłuchu były dla mnie troszkę męczące. Polecam odsłuchać Kefy w porównaniu z MA RS6 - może z pm15S1 zagrają lepiej?.

Do odsłuchu miałem taką muzykę: Genesis, U2, Evanescence

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje,byłbyś zachwycony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale tak,urządzenie to ma już swoje lata,poza tym cena za końcówkę wydaje mi się przynajmniej lekko przesadzona.Delektowałem się tym Luxmanem kiedyś przez kilka dni u siebie w domu,świetna rozdzielczość na średnicy i wysokich tonach,bas niski ale nie "włażący" na resztę pasma,cały przekaz nastawiony zdecydowanie na relaksujące brzmienie.Nie jest mistrzem szybkości ale czaruje aksamitną,analogową średnicą i muzykalnością.Cena jaką mi wtedy proponowano za tą końcówkę to 2,2tys-myślę że to już bliżej realnej wartości tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.