Skocz do zawartości
IGNORED

Harbeth a Spendor - różnice

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciał bym zapytać szanowne grono posiadaczy, byłych posiadaczy lub "osłuchanych", o podstawowe różnice w brzmieniu kolumn brytyjskich purystów z firm Harbeth i Spendor.

Nie słuchałem na razie żadnej z owych marek, ale czasem znajduje sprzeczne informacje.

Będę wdzięczny za jakieś porównanie, zasadnicze różnice...

https://www.audiostereo.pl/topic/46150-harbeth-a-spendor-r%C3%B3%C5%BCnice/

dlugo by pisac. jak chcesz sledzic realizatora sp2/3 jak chcesz slodyczy i miodu herbatki.

tylko lampa i jazda jaki kolwiek gniot w torze audi i koniec zabawy. kable po 5zl odpadaja byle cd rowniez. kolumny wspaniale ale mozna sie zatracic. kiedys przerobilem temat a teraz jakies gnojki na forum pisza o dobrym dzwieku i wala zdjecia tranzystorow wybitnych nieziemskich lupaczy murow. po preferencjach sadze ze nie bedziesz tak sluchal muzyki, to nieaudiofilskie podkolorowanie lampy da ci wiecej przyjemnosci jak 100kg trafo w mega integrze.... no chyba ze chcesz cham and basu sluchac...wtedy odpada.

Gość chml

(Konto usunięte)

rochu, 10 Paź 2008, 05:43

>Czy może Ktoś z Was przetłumaczyć to co napisane powyżej na język polski?

W literaturze to sie nazywa "strumien swiadomosci". Tego sie nie tlumaczy, tylko przezywa.

...dodam tylko, iż dość słaba prądowo "lampa" - jaką jest wzmacniacz AN OTO SE - w duecie z harbethami dostarczyła mi wyjątkowo niemiłych wrażeń sonicznych, także strumień świadomosci płynący z wypowiedzi powyżej niekoniecznie musi odpowiadać prawdzie, chyba, że to były "odmienne stany świadomości"...

Panowie, czepiacie się. Bardzo emocjonalny opis brzmienia harbethów, odpowiadający doznaniom jakich dostarcza ich słuchanie:-))

Ja tam jestem fanem takiego brzmienia, mimo ewidentnych "wad" jakie posiada. Ostrzegał bym tylko przed pakowaniem kolumn wielkości "piątek" do małych pomieszczeń, potrzebują mimo wszytko sporego metrażu.

A co do wzmocnienia...co kto lubi:-)))

Harbeth i Spendor - tak blisko a tak daleko - obie firmy tworzą cudowne kolumny (monitory)

Różnice? - tak na szybko - Spendor - lepszy bas, większy nacisk na średnicę od Harbeth, ale z reguły gorsza - mniej perlista góra, Spendory są ciut szybsze od Harbeth. Spendory są łatwiejsze w ustawieniu - łatwiej "adoptuje" je się akustycznie, nie wymagają tyle wolnego miejsca wokół co Harbeth, grają bardziej pierwszym planem (stąd łatwiej je się ustawia) niż Harbeth, te zaś budują lepszą głębię i mają jakąś taką "magiczną" mgiełkę...

To tak na szybko uogólniając podstawowe różnice między tymi kolumnami - ale raczej należy porównywać model - model niż tak ogólnie.

Co do amplifikacji - to jest "prawie"- tak - to co dobrze gra z Harbeth nie zagra ze Spendorami, te drugie ogólnie są łatwiejsze w napędzeniu dobrze się zgrywają z lampami nawet tymi chińskimi typu Jolida 502B - głównie dlatego że spendor ma "surową" barwę, natomiast harbeth już nie koniecznie lubi się z lampą- jest bardziej neutralny i słyszymy pewne podkolorowanie bardziej niż w spendorach - a jeśli już ma być lampa to dobra typu Leben wysokie modele Cary etc... Harbeth ogólnie jest trudniejszy dla wzmacniaczy - stąd często łączy się je z mocnymi tranzystorami typu naim, exposure etc...

Świetne rezultaty w przypadku tych dwóch firm dają wzmacniacze w czystej klasie A - jak np. legendarny już sugden itp.

Co do zasilania Naimem to zmieniać go nie będę - jedyna zmiana za parę dni to przeskok na dzieloną elektronikę z Flatcapem.

Co do lamp - nie dojrzałem do tego brzmienia jeszcze. Lampa wymaga więcej uwagi i poświęcenia czasu...Na razie odpuszczam ten temat. A jak już to wolał bym wejść w temat konkretnego wzmacniacza lampowego, niż tych najtańszych rozwiązań.

Co do oczekiwań do Harbetha, Spendora...

Wolał bym te które są barwniejsze, mniej neutralne. Wolałbym nieco grubszą kreskę niż odchudzenie. Więcej słodkości i ewentualnej słodyczy niż suchości i matowości. I też te które lepiej poradzą sobie ze zróżnicowanym repertuarze.

zwisu123 - takie rzeczy tylko w erze...

A tak poważnie - to połączyłeś spendora z harbeth... właśnie

Napiszę ci "prosto:" i jasno: - jeżeli słuchasz więcej rocka - to spendor ze względu na bas - tzw. sprężynkę - jeśli więcej jazzu itp... to harbeth - choć też bym się na tym tak do końca nie opierał ...

A jakie modele Hartbeth i Spendora chcesz kupić ?

Harbetha to raczej HLK6 z drugiej ręki, chyba że w dobrej cenie trafił bym "7" - nowe odpadają.

Spendora SP 3/1 lub 2/3, 2/2 - ale też raczej z drugiej ręki...

Rocka szybkiego nie słucham, raczej wolniejsze tematy grungeowe itp. Mam co prawda Rage against the machine ale ich słuchanie to u mnie margines. Raczej jazz, akustyczne klimaty, wokale, i lata 80 - Talk Talk, Fleetwood Mac itp...

zwisu123, 10 Paź 2008, 10:06

widze ze miales dynaudio 42 ?

czy wtym samym pokoju chcesz wstawic glosnik harbeth ?

z tego co mi sie wydaje to te dynki wstawia sie do niewielkich pomieszczen

Z tych spendorów co wymieniłeś tylko 2/3 brałbym pod uwagę

Harbeth 6 - to bardzo "specyficzne" Harbeth-y - mają najbardziej wycofaną górę ( w porównwniu do innych modeli Harbeth) i wymagają mocnego wzmacniacza

Adamo D, 10 Paź 2008, 10:35

>Z tych spendorów co wymieniłeś tylko 2/3 brałbym pod uwagę

>Harbeth 6 - to bardzo "specyficzne" Harbeth-y - mają najbardziej wycofaną górę ( w porównwniu do

>innych modeli Harbeth) i wymagają mocnego wzmacniacza

masz racje

bardzo ladnie 6 zagraly mi z cyrusem two z psx

i gramofonem analogowym

niestety z innymi harbethami nie udalo mi sie powtorzyc tego sukcesu

z czego bardzo boleje ,

czasami mysle ze te sprzety audiofilskie rzadza sie wlasnymi prawami

Na razie owszem musiał bym wstawić je do pokoju 15m2 gdzie grały Dynaudio.

Co do wycofanej góry w "6" - nie jestem fanem potężnej czytelności tego zakresu. Nie lubię tam rozjaśnień-wolę delikatne wycofanie właśnie - moje starsze Esy miały tzw. ćwierkającą kopułkę Vify, i doprowadzała mnie ona do szału...

Myślałem ale tam jest generalnie bardzo mało basu, i przez to mam wrażenie że dźwięk może być nieco odchudzony...Choć ceny z 2-jej ręki zachęcające...

zwisu123, 10 Paź 2008, 11:47

>Myślałem ale tam jest generalnie bardzo mało basu, i przez to mam wrażenie że dźwięk może być nieco

>odchudzony...Choć ceny z 2-jej ręki zachęcające...

aaaaa sluchales ?

zwisu123

H6 miałem, wspominam ciepło, choć dźwięk był raczej oldskulowy (w dobrym tego słowa znaczeniu). Potrzebny dobry wzmacniacz. Słaba góra i nieco zasnuty bas. Pięknie brzmiała kameralistyka. Barwne.

2/3 - przepiękna, dokładna i otwarta średnica, ale kosztem basu i góry (słaba). Wymagające odnośnie całej reszty (wzmaka, cd, kabli) i potrzeba czasu, aby właściwie je zaaplikować że tak powiem.

Podłogowe możesz chyba sobie odpuścić, nie jest to to. Zresztą generalnie Spendor (w odróżnieniu od Harbetha) poszedł w stronę zestawów podłogowych, do kina itp. Moim zdaniem jest to błąd (z punktu widzenia audiofilskiego). Jeszcze lepsze są 1/2, a najlepsze SP100.

Co do Harbethów to polecam specjalistów z tego forum, m.in mamz, michal stabro i inni - poszukaj w wątku 'klub harbeth'. Generalnie kwintesencja brytyjskiego brzmienia i maksymalna konserwa brytoli. Najbardziej lubię najmniejsze H3, niewiele mniej SHL5, potem 7 (chyba lepsza poprzednia edycja od tej nowej). Innych nie słuchałem. Kolumny na pokolenia.

Ze Spendorami w Polsce był poważny problem w postaci dystrybutora, czyli firmy Decibel. Jeden kontakt z włascicielem Decibela całkowicie mnie zniechęcił i dlatego mam spore zaległości w odsłuchach urządzeń które były w dystrybucji Decibela. Ostatnio jednak Decibel chyba pada , bo firmy bedące dotyczhczas w ofercie Decibela przechodzą do innych dystrybutorów ( np. Arcam, Monitor Audio ) więc może w końcu dane mi będzie posłuchać kolumn Spendora w miłym otoczeniu.

TUX

herbatki 6 zagraja z tranzystorem np dzielony adcom sudgen van alistin.... bardzo ciezko sie wstrzelic naprawde lepsza dobra lampa co do konfiguracji naim plus herbatka to mnie raczej nie przypadlo do gustu lomotanie srodkiem , troche to pachnialo tanim nadem chociaz naima uwazam za dobry sprzet to konfig z herbatka dla mnie odpada.

sp 2/3 z naimem tez sluchalem gralo sucho i klinicznie raczej bym sie wystrzegal chociaz niektorzy to lubia. z lampa pojawi sie cudowna slodycz gory i mieeka asamitna mgielka wokali zenskich.. cos cudownego ale lepsze tu beda herbatki. tyle z moich fiksow z tymi wynalazkami

decibel nie pada zamiana dystrubucji marek to u nas norma. pojawi sie niedlugo nowy dystrybutor tych samych marek... nie bede zdradzal szczegolow. jak trafi w niewlasciwe lapy a trafi nic z tego nie bedzie.

Harbethów "3" nie słuchałem, ale czytałem recenzję gdzie o braku basu pisano dość wyraźnie...

Ich wielkości się nie bałem - bałem i boję sie braku masy i wypełnienia...

>zwisu123

Bas i wypełnienie dostaniesz dopiero w Harbeth 7 i SHL5. Jeśli chcesz kupić głośniki na lata to od razu zdecyduj się na któryś z powyższych modeli.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Spendory słyszałem tylko na Audio Show i były to SP2/3 tak wiec bezposrednio nie moge porownac do Harbethow.

Te ostatnie goscily u mnie w domu, byly 6, 7mk3, 5 a obecnie 3. Basu i wypelnienia mi nie brakuje,przynajmniej w moim 18m2. Za to srednica jest magiczna,ewidentny brak podkolorowan w calym pasmie i sa to do tej pory moje najlepiej grajace kolumny w tym konkretnym pomieszczeniu. A graly,Dynaudio 50,52se,Contour 3.0,Proac 125,Proac 100,Harbeth 7 i 5.

Generalnie do Harbethow przeba szukac DOBREGO,przejrzystego wzmacniacza a czy to bedzie lampa czy tranzystor to nie ma znaczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.