Skocz do zawartości
IGNORED

Harbeth a Spendor - różnice

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

mamz - wcale ci się nie dziwię że masz 3 zamiast 5 - sam nad tym dość intensywnie myślę. Harbeth 5 i 7 to "wredne bestie" - one cudnie grają jak mają dużo wolnego miejsca wokół siebie za sobą etc... co ciężko ze względów lokalowych czasami im zapewnić, natomiast "trójkom" zdecydowanie łatwiej, po za tym obudowa zamknięta - nie ma "podbicia" i zamazywania dźwięku basem przez to jest on czytelniejszy, no ale ... coś za coś - skali dźwięku natężenia czy basu takiego jaki jest w wyższych modelach nie da się uzyskać...

Zgadza się, niestety nie da się z 11 cm wooferka wykrzesać takiej dynamiki i basu jaki oferują np shl5. Ale tak jak mamz i Adamo piszecie...coś za coś:-) Łatwość ustawienia, brak snującego się basu, fantastyczna przestrzeń, szczegółowość, namacalna średnica...tu zdecydowanie HLP3 górują (zwłaszcza w warunkach typowego mieszkania, kilkunastometrowego pokoju w którym toczy się normalne życie:-)).

Ale gorsza sprawa wynika z obcowania z trójkami, każda "normalna" kolumna jest teraz dla mnie burczybasem:-)))

Ano kontrola robi wrażenie - sam intensywnie myślę nad przesiadką na 3... chętnie bym sobie porównał tak 2 obok siebie... jak to u mnie w pokoju by było - jest ktoś chętny z 3? to zapraszam...

Czy te kolumny nie będą za duże do 15m2 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wa-lo-dia, 14 Paź 2008, 11:45

>Czy te kolumny nie będą za duże do 15m2 ?

jest takie ryzyko

mam poprzednią wersję 7-mek, grała w czterech różnych pomieszczeniach, najlepiej spasowywała się z pokojem ok 25m2, w 13m2 było kiepsko

>michal stabro

Czy teraz grasz na SHL5? Dlaczego wybrałeś akurat ten model?

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

michal stabro, 14 Paź 2008, 15:34

>wa-lo-dia, 14 Paź 2008, 11:45

>a mozesz rozstawic na 2,5m i jeszce po 0,5m powietrza wkolo glosnikow?

Pokój ma 3 x 5 metrów.Kolumny na krótszej ścianie czyli po bokach za mało ale za kolumnami nieco ponad metr.

no to na dluzszej scianie

najwaznejsza rzecz to baza , od sciany moze byc te 0,5m

i najlepiej pomiedzy dwoma scianami nie na oknie , pozdr

to takie moje doswiadczenia

>michal stabro

0,5m od której ściany? Bocznej?

Czy miałeś na myśli, że głośniki powinny być ustawione w taki sposób, że za nimi ma być ściana bez okien?

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Czy moglibyście coś napisać o Spendorach SP2/2? czym różnią się od SP2/3? Może ktoś posiada te kolumny, albo miał chociaż okazję posłuchać? Jakoś nie mogę nic o nich znaleźć na forum...

Dołączam się do pytania...

Choć gdzieś wyczytałem że od modelu SP2 (czyli pierwszego z serii), zmiany są raczej na poziomie ewolucji a nie rewolucji.

No i w końcu jedno podstawowe zagadnienie, czym zapoczątkowałem temat - Porównując nie poszczególne modele ale sam profil brzmienia - Spendor jest cieplejszy i gęstszy od Harbetha?

Witam.

Ponieważ pojawił się temat dźwięku Spendorów, mam pytanie czy może ktoś już miał możliwość słuchania zmienionej w 2007 roku serii klasycznej na wersję "R". W całej serii zmienio trochę głośniki,(oprócz wysokotonowego) zwrotnice i chyba wewnętrzne okablowanie, może jeszcze coś. Szczególnie interesuje mnie model SP3/1R który uzyskał głośnik niskośredniotonowy jak pozostałe z serii klasycznej. Ceny niestety poszły znacznie do góry.

Pozdrawiam Andrzej.

zwisu123 - spendory mają bardziej "wypchniętą średnicę" i odrobinę bardziej wycofaną górę od harbeth - porównując model w model

Spendor Sp 2/2 poprzednik znakomitej serii 2/3 - niestety dość stary już głośnik - ale jeżeli zadbany to ok

produkowane od 1989 do 1994

jest jeszcze jedna firma ktora warto wspomniec jezeli gadamy o takowych brytyjskich glosnikach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, ale z Rogersem jest tak: Na wiosnę pojawiły się na allegro 3 modele, za niskie kwoty. Dziś te same modele potrafią kosztować 1700zł...

A swoją drogą i Rogers, i Spendor, i Harbeth...i Kef - produkowały LS3/5 - czyli najsłynniejszy monitor BBC.

Pytanie tylko skąd wedle chociażby recenzentów brytyjskich, słyszane różnice między poszczególnymi LS3/5 - przecież one były produkowane "pod dyktando" Kefa. Te same przetworniki (na pewno kopułka), ta sama zwrotnica, skrzynia (skrzyneczka:)).

Wszyscy Panowie działali na jednej płaszczyźnie za czasów BBC, później założyli własne firmy.

rogersa kupili chińczycy i klepią g... pod tą marką. ostatnio jednak zakład w angli wyprodukował nowe ls3/5a... do listy można dodać jeszcze stirling broadcast, robi monitorki cały czas...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.