Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 1.3 mkII vs Dali Grand Coupe

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Co do 926 to sie nie zgadzam, ze potrzebuja super-spawarki. Nie zgadzam sie nie dlatego, ze w specyfikacji maja zapisana wysoka efektywnosc, ale dlatego, ze sluchalem ich z roznymi wzmakami i nawet z umiarkowanymi bylo dobrze. Ostatnio mialem odsluch z nabywca moich 926-tek, ktory przywiozl ze soba podstawowa integre Primare i zagralo to bardzo fajnie, soczyscie i dokladnie.

Amplifon WT-40 na pewno nie jest zamulaczem/ocieplaczem, gra o wiele ostrzej (jak na lampe) od np. modelu WT-30, ktory tez krotko mialem.

Kazdy ma prawo do wlasnego zdania, czy opinii :)

Moim zdaniem, po prostu nie slyszales jeszcze jak moga zagrac Electry.

Kolega Masterofdeath, rowniez uwazal, ze dobrze zna te kolumny. Mial 926,a obecnie posiada 936, laczyl je z przeroznym sprzetem. Coz sie okazalo, gdy przyjechal do Wroclawia i posluchal ich u mnie, czy u annywroc ?

Stwierdzil, ze do teraz uwazal Electry za zupelnie inne kolumny. Powiedzial, ze u mnie czy u annawroc to zupelnie inna klasa brzmienia niz dotychczas sluchal. Zapytaj go o szczegoly na PW.

Pozdr

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

a co lepsze: u Annawroc i HYBRYDA to też nie te same 926 :)

te grają tak, jak to co jest do nich podpięte :)

a swoją drogą: BEZ SPAWAREK NIE PODCHODZIĆ!!!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja od siebie odradzę zakup 926/936 jeżeli nie masz do nich minimum 30 000zł na resztę zestawu.

MINIMUM! Jeszcze oczywiście należy bardzo zadbać o pokój/ustawienie! Także jeżeli nie jesteś gotów na takie wydatki zapomnij o tych kolumnach. Jednak z drugiej strony jeżeli podejmiesz wyzwanie i zapewnisz im z czasem to, czego potrzebują - zapomnisz o innych kolumnach na długo!

Mysle, ze troche jednak przesadzacie. Oczywiscie zgadzam sie, ze wyzszej klasy/wydajniejszy wzmacniacz zagra lepiej, anizeli wzmacniacz nizszej klasy/slabszy, ale to jest banal. Rzecz w tym, ze o ile takie np. Dynaudio rzeczywiscie nieomal nie rusza z miejsca bez porzadnej amplifikacji, to JMLab 926 mozna smialo zestawic ze slabsza nawet lampa i cieszyc sie dobrym dzwiekiem.

Podsumowując:

1) test Stereoplay: Dali GC 47pkt - Dynki 34pkt (JMLab Elektra 926 54pkt)

2) cena nowych(katalog CinemaMusic z 1999r.): GC 3199 euro - Dynki 1649euro (JMLab Elektra 926 3600euro w 2002r.)

Jeśli chodzi o problemy coponiektórych z dźwiękiem Dali GC to mam kilka uwag: Dali GC są bardzo czułe na ustawienie - właściciele bawią się tygodniami w celu znalezienia odpowiedniego ustawienia(i uwierzcie mi, sprawia im to wielką frajdę i daje nieprawdopodobne wręcz rezultaty).

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

lex153, 16 Paź 2008, 17:37

a mi się te nie podobały :( - to przeciwieństwo jm laba :)

curkiereczkowy, zasłodzony, ciepły dźwiek, który mnie brał po chwili na wymioty :(

Jako były posiadacz Electry 926 kilka słów o basie jaki można z nich uzyskać :

>JMLab 926 mozna smialo zestawic ze slabsza nawet lampa i cieszyc sie dobrym dzwiekiem.

Cieszyć się można, ale chyba z żadną lampą Electra 926 nie pokaże tego co potrafi w zakresie basu. Owszem z taką Jolidą 502B czy Deltą KT88 grało to po japońsku ( czyli jakotako ) ale w takim zestawieniu Electry jeszcze spały :-) Podłączenie Jadisa DA60 ( 8 lamp mocy ) spowodowało przejście ze snu do drzemki. Pobudkę zafundowal Electrom dopiero tranzystorowy Gryphon Callisto 2200. Szczyt możliwości ( przynajmniej w moich testach ) Electry 926 osiągnęły z końcówka mocy Audioneta AMPI i był to najlepszy bas jaki gościł w moim 20 metrowym pokoju.

Ale oczywiście ocena basu to rzecz względna. U Andrzeja Lipińskiego słuchałem nagrań odtworzonych za pomocą aktywnych subów zasilanych wzmakami których moc idzie w kilowaty wyposażonych w korektory akustyki. No i w porównaniu do tego brzmienia bas z Electr 926 to zabawka dla grzecznych dziewczynek :-)

pozdr.

Arkadix

Eee tam... Zależy jaki wzmak do tego podłączysz. Dla mnie to ideał po kolumnach Dynaudio z serii Contour. Nie mam już tych problemów i wątpliwości jakie miałem z Dynkami. Nie muszę kombinować nad wzmacniaczami - może zmienić , może coś mocniejszego, a może jeszcze coś innego. Udało mi się połączyć elementy i osiągnąć max. zadowolenia. No i też ważna sprawa ... podobają się żonie, mam nadzieję, że tego tam gdzieś nie czyta ...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Arkadix, 16 Paź 2008, 19:06

W końcu ktoś jeszcze poznał w miarę te kolumny :)

calisto 2200 to zacny piec! Ale już miałem okazję na 926 z większym dźwiękiem :)

Arkadix - 20m2 - pomyśl teraz czym je bujnąć na 30-40m2? Bo i na takich metrażach sobie poradzą!

Jak komuś mało to są jeszcze 936 i 946?!(sick) basem zdecydowanie lepsze niż 926, jednak jak w 926 mozna było słuchać z "byle wzmakiem:)",tak do 936/46 bez spawarki nie ma o czym marzyć :/

pozdrawiam

P.s. Co do subów to się zgadzam:) Ciekawe jak by tak do electry dostawić 4 sub SW900 :D

O zgrozo!!

a nie lepiej wogóle do 20 metrów stawić same suby? tak z 10, po 5 na stronę, podłączyć to do 12 300 watowych wzmaków i cd techniksa.... muzyka gra aż miło.. hie hie hie...

Arkadix, 16 Paź 2008, 19:06

>Ale oczywiście ocena basu to rzecz względna. U Andrzeja Lipińskiego słuchałem nagrań odtworzonych za

>pomocą aktywnych subów zasilanych wzmakami których moc idzie w kilowaty wyposażonych w korektory

>akustyki. No i w porównaniu do tego brzmienia bas z Electr 926 to zabawka dla grzecznych dziewczynek

>:-)

>

>pozdr.

>Arkadix

Tsja.. I pomyslec, ze prawie cale moje zycie walcze z nadmiernym basem.. :- )))))

pzdrw

soso

A przy tym sprzęcik od Lipińskiego nadaje siędo usypiania niemowlaków .... Wiadomo że aktywny sub to jedyny poprawny sposób wytwożenia basu i tyle.

Ja powiem troszke inaczej ... bo za chwile dojdziemy do tego że każde kolumny potrzebują pieca i sparawki. Nieprawda. JMlab ma taki charakterek grania że z miodnym słabym wzmacniaczem też zagra, i nie zagra źle. Reszta to kwestia upodobań.

Dla zachęty foteczka :D ...tam pruło dołem. 4 dołki 700HP Meyera każdy 2250W w EndFired czyli 12dB gratis z samego ustawienia i charakterystyka kardioidalna. Działo basowe :) Wystarczy popatrzeć na moją minę ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.