Skocz do zawartości
IGNORED

załączanie zasilania - stycznik

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa ma się tak - mam amplutuner Harmana pod którego podpięta jest końcówka mocy REVOX A740 (napędza przody). Ponieważ trochę wkurzające było załączanie z "ręki" końcówki wymyśliłe następującą rzecz. Hraman na wyjścia prądowe do podłączenia innych urządzeń w tym jedno załączalne - w momencie włączenia urządzenia z pilota na gnieździe pojawia się napięcie załączające inny element. Niestety obciążalność prądowa tego wyjścia jest mała i nie uciągnie tak dużej końcówki mocy. Zastosowałem więc stycznik - po załączeniu apmpitunera załącza on stycznik któy podaje napięcie na końcówkę mocy. Układ wręcz banalny lecz mam mały problem. Stycznik w momencie kiedy jest załaczony buczy - podobny dźwięk do buczenia transformatora... to buczenie jest strasznie uciążliwe... podczas słuchania cicho muzyki cały czas jes słysze... zancie może jakieś styczniki - konkretne modele, producent, które nie buczą? Są ciche? Ewentualnie może macie jakiś inny pomysł na sterowanie zasilaniem końcówki?

poszukaj bistabilnego przekaźnika na odpowiedni prad i napiecie tylko do tego potrzebujesz pewnie jakiejś logiki cyfrowej lub prostego ukladu analogowego na ukladzie czasowym zeby zasilane cewki bylo odlaczane po przelaczeniu

myślałem jeszcze o styczniku półprzewodnikowym... tylko powiem szczerze... nie bardzo są dla mnie jasne ich schematy... tzn potrzebuje taki który ma wejscie 2 styki 230, wyjsie 2 styki 230V i streowanie 230 V - dwa styki - załącza napięcie przy podaniu napięcia na styki sterujące. Nie mogę znaleźć takiego... myślę, że 5 A spokojnie wystarczy

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ten pierwszy z linku jest na podstawie tzw. lampowej czyli podstawa jest na stałe przymocowana do podłoża, a sam przekaźnik wkładasz i wyjmujesz, i tylko oznaczenie określa jakie ma napięcie zasilania cewki, ile ma styków czynnych i biernych, i jaki prąd mogą przenieść te styki.

Wszystkich połączeń dokonujesz na podstawie tego przekaźnika.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Styczniki półprzewodnikowe mają zastosowanie przemysłowe, tam najczęściej pracują triaki, do załączania pomp, silników etc.

Napięcie po przejściu przez taki stycznik może wywoływać zmiany dźwięku wzmaka i pracujących innych części toru audio podeń podłączonych.

Dokładnie tak.Stycznik przy załaczaniu i wyłączaniu głośno "klapie" a ponadto może brzęczeć gdy zwora się żle ustawi.R15 będzie OK.Tylko bierz na 220V 50 hz ze zworą ,bo istnieją też wersje na "prąd stały".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.