Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ustroje proponujecie?

Vincentos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

chciałbym trochę zaadaptować akustycznie swój pokoik, jako że dźwięk odbija się od ścian niemiłosiernie. Zanim zacznę, proszę Was o radę, co by nie marnować czasu/pieniędzy..

Zarys pokoju jak na rysunku (proporcje mogą się trochę niezgadzać - rysowane na szybko w paincie). Ściany, prócz tego co zaznaczone, są gołe, na podłodze wykładzina, na oknie cienka zasłonka. Kolumny dwudrożne OZ. X - miejsce odsłuchu.

Myślałem o tym, żeby dać korek na ścianę naprzeciw kolumn (tylko jak, na całą ścianę, w szachownicę, jeden gruby pas?), oraz jakieś rozpraszacze w krawędzie ścian przy suficie..

Bardzo proszę o wszelkie sugestie! Z góry dzięki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46243-jakie-ustroje-proponujecie/

Proponowałbym na poczatek po prawej od stolika oraz po lewej od biurka postawić jakieś wysokie ok. 160 cm rozłożyste kwiaty (o ile się zmieszczną), może jakiś obraz na scianę byle nie mały. Polecam zawitacdo jakiegoś sklepu, typu Komfort, Nomi, Ikea, na pewno jakieś dodatki, narzuty i inne tego typu materiały się znajdą. Oczywiście można zakupić na Allegro specjalistyczne maty z charakterystycznymi "kolcami", świerćwalce, itp.

dziękuję WSZYSTKIM za porady ;)

kwiatki niestety się nie pomieszczą, z resztą nie dorysowałem- w lewym rogu za kolumną jest mały drewniany regalik, myślę, może zostać jako ustrój.

Ciagle po głowie mi chodzi ten korek, ma to szanse się sprawdzić?

jaką masz wykładzinę na podłodze? tekstylną? Jeśli nie, to potrzebujesz w miarę włochatego dywanu, to jest podstawa.

Na ściany świetnie się sprawdzają otwarte regały/półki wypełnione książkami :), możesz powiesić też parę obrazów w ramach, można je od strony ściany podkleić filcem lub wypełnić wełną mineralną. jeśli to kawalerka i za nic masz estetykę to oczywiście piramidki z pianki albo wytłoczki po jajkach jak najbardziej :)

chyba jednak lepsze od korka są piramidki gąbkowe, czy też inne kształty, bo jest tego do wyboru do koloru. jeśli zechcesz to nawet niektóre firmy zrobią w niemal dowolnym kolorze, więc można się pokusić o jakieś ciekawe aranżacje:)

Ukryta Zawartość

taka mała reklama, ale ja tam kupowałem swoje panale i kontakt i cena jest godna polecenia

Ukryta Zawartość

Maciek - nie przesadzaj - po to jest forum zeby pomagać i sypać linkami. Normalni ludzie z czegoś takiego problemu nie zrobią, a nienormalni niech idą do psychoanalityków po porady :)

dzięki za wsparcie :)

oczywiście masz rację, ale to różnie bywa

dodam, że w tej czy innych podobnych firmach są osoby, które oferują również doradztwo. można przesłać plan pokoju i liczyć na sugestie, nie jest to metoda doskonała, ale zawsze coś

Dzięki za odzew:)

Na podłodze jest wykładzina tekstylna, wiec chyba ok.

Za radą kolegi Maćka rozejrzałem się za piramidkami itp, i skorzystam z oferty firmy o której wspomniał. Na ściane za głową zafunduję sobie matę z piramidek 120cm x 200cm (w poziomie), wziąłbym też coś na sufit, bo jest goły i tu pytanie: jest sens montować kilka rozrzuconych paneli 50x50? Piramidkowych czy raczej płaskich ze ściętymi rogami? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

powiem tak ja na suficie mam kierując się ofertą tej firmy PS5 i to dosłownie kilka. są one mnie więcej nad kolumnami z tym, że bliżej mnie-trochę bez sensu, ale nie umiem inaczej.

Szczerze to trudno mi jest powiedzieć, bo praktycznie od początku grania w obecnym pokoju mam te gąbki, ale mi głównie chodziło o poskromienie basu i o ile pamiętam jak było przed to efekty są. mogę jedynie na pewno powiedzieć, że ogromny wpływ ma ustawienie kolumn i miejsce gdzie się siedzi. popracuj nad tym, bo u mnie to największe zmiany powodowało.

Obawiam się że Twój pokój może być trudny w adaptacji ze względu na swoje podobieństwo do kwadratu (a może i sześcianu?). Pianka itp. wynalazki działają tylko na najwyższe częstotliwości, a Twoim problemem pozostanie dudnienie pomieszczenia. Zacznij od wymiarów całego pokoju.

Rozumiem.

Ustawianie kolumn mam już za sobą a co do miejsca odsłuchu, to dużego wyboru nie mam. I zgadzam się z tym co mówisz.

Natomiast dopiero co ustawiłem kolumny na kolcach (narazie same kolce z pojedynczymi podstawkami) i usłyszałem różnicę co do basu, ciężko mi opisać, ale jest lepiej, wtedy był taki rozlazły bardziej.

Eh, może nie jest tak tragicznie (jeśli wnękę narysowałeś w miarę proporcjonalnie - czyli jeśli jest szersza niż ta część z drzwiami). Nie wiem na ile jesteś zdeterminowany i zasobny, ale najlepszą opcją jest zwrócenie się do fachowca, który zrobi Ci projekt adaptacji. Trochę tańszą, ale nadal dobrą opcją (tak mi się wydaje, bo ja korzystałem z pierwszej) jest policzenie przez fachowca samych pułapek basowych. Średnie i wysokie jest dużo łatwiej opanować. Jest kilka kwestii:

1) Ze względu na możliwość uzyskania prawidłowej stereofonii przemyślałbym przestawienie kolumn na tą ścianę z oknem (a kanapa do np. wnęki, niekoniecznie jako miejsce odsłuchu). W każdym razie środowisko wokół kolumn powinno być w miarę możliwości symetryczne.

2) W narożnikach za kolumnami proponowałbym zbudowanie perforowanych pułapek basowych, wypełnionych wełną, na całą wys. pomieszczenia. Perforację trzeba wyliczyć.

3) Bez ładowania się w znaczące koszty można zamontować jeszcze trzy ustroje w miejscach pierwszych odbić - czyli na ścianach bocznych i suficie. U mnie to jest 5-cm wełna (poza innymi ustrojami).

To tak w wielkim skrócie. Dużo zależy od Twojego portfela i możliwości zagospodarowania tego pokoju. Ja praktycznie zniszczyłem ładny pokój - teraz jest ładny inaczej ;-) ale coś za coś.

-> jurek87

Dzięki za profesjonalne rady, napewno przydadzą się na przyszłość! Ale na tą chwilę, nie mam możliwości dokonania takich zmian/inwestycji.. Chodzi mi bardziej o coś, co po prostu pomoże, przynajmniej częściowo..

Ścianka z drzwiami jest szersza niż głębokość wnęki. A przemeblowanie ciągle mi chodzi po głowie, ale musiałbym przy okazji zmienić meble - czekam na lepsze czasy :)

Przede wszystkim zbyt szeroko ustawione są kolumny. W tej konfiguracji powinno być max 2-2,5m.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Raczej powinien być to trójkąt równoboczny. Przy takich proporcjach obawiałbym sie mniejszej ciągłości w reprodukcji sceny i pewne dziury w niej. płytszej sceny. Poza tym dałoby to wiecej przestrzeni dla kolumn po bokach, a tym samym powrawę przestrzennosci i swobody w dźwieku, moze i kontroli basu.

Resztę można modelować poprzez kąt dogięcia głośników.

Poza tym zniwelowałoby to wpływ niezbyt symetrycznego ukladu sciany z prawej strony tam gdzie sa drzwi.

>Dzięki za profesjonalne rady, napewno przydadzą się na przyszłość! Ale na tą chwilę, nie mam

>możliwości dokonania takich zmian/inwestycji.. Chodzi mi bardziej o coś, co po prostu pomoże,

>przynajmniej częściowo..

Jak mówiłem, ze srednimi i wysokimi poradzisz sobie bez trudu - wystarczą 3 maty np. 1 x 1,5 m z 5-cm wełny (w miarę gęstej - min. 60 kg/m szesc.) owiniętej agrowłókniną - można dla estetyki zrobić to np. w drewnianych ramach - kwestia fantazji. Na jednym z moich ustrojów jest obraz namalowany przez dziewczynę nagrywającą w studio :) Dziewczyna po ASP i zrobiła to naprawdę profesjonalnie :)

Niestety Twoim problemem pozostaną rezonanse w basie, a one są nieczułe na cienkie i lekkie ustroje :( Patrząc na wymiary Twój pokój może zdrowo dudnić w okolicach 100 - 150 Hz ...

OK, wszystko rozumiem..

Narazie zrobię tyle co mogę, a o jakichś pułapkach basowych pomyślę za czas jakiś.. Tak a pro po, to uda się je jakoś metodą prób i błędów ustawić, czy trzeba koniecznie zatrudniac fachowca?

Pierwsza sprawa to trzeba sprawdzić albo wyliczyć rezonanse Twojego pomieszczenia. Ponieważ ono nie jest zwykłym prostopadłościanem - już tutaj pojawia się pierwsza komplikacja. Dostępne w sieci programy, które widziałem nie miały możliwości wyliczenia modów dla takich pokojów jak Twój. Zatem zmierzyć. I tutaj pojawia się pierwszy kłopot. Ponieważ dla reprodukcji muzyki istotniejszy jest czas pogłosu dla poszczególnych częstotliwości, nie jest to proste do zmierzenia. Stosuje się specjalne impulsy pomiarowe, hardware, software i człowieka, który umie zinterpretować wyniki i zaprojektować odpowiednie ustroje. Chcę Ci trochę przybliżyć skalę problemu :-)

Skoro rezygnujemy z fachowca i nie mamy odpowiedniego wyposażenia pomiarowego, pozostają próby poprawienia sytuacji. Co proponuję:

1) Pobrać ze strony magazynu Estrada i Studio sygnał testowy, o ile pamiętam to jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Dołączony jest do niego opis.

2) Stosując różne ustawienia kolumn przeprowadzić testy i zapisać wyniki.

3) Jeśli właściciel lokalu pozwala - zbudować samemu pułapki. Tutaj już niestety moja wiedza się powoli wyczerpuje, ponieważ swoich ani nie projektowałem ani nie budowałem. Mogę powiedzieć co widzę:

Dwa narożniki pokoju (te za monitorami) są zabudowane - tzn. ścięte płytą g-k. Wewnątrz przestrzeń jest wypełniona wełną i okryta agrowłókniną. Płyta g-k jest perforowana - tzn. ma ok. 20 otworów o średnicy kilku cm, w otworach są rury BR. Ważna jest szczelność ustroju - powietrze do środka ma się dostawać tylko przez otwory BR.

Pytanie tylko: jak wyliczyć perforację? Można zacząć od mniejszej ilości otworów i robić pomiary przy pomocy pliku testowego.

Wiem ponadto, że wełna w środku powoduje bardziej szerokopasmowe działanie ustroju i że nie ma sensu bawić się w jakieś małe pułapki. Jeżeli to ma być skuteczne, to musi mieć dość konkretną powierzchnię. U mnie to jest w sumie ok. 5 m.kw.

Dobrze brzmiące pomieszczenie jest na pewno droższe i trudniejsze do uzyskania niż dobrze brzmiący sprzęt. Ale fizyki nie da się oszukać...

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Właśnie sobie siedzę, słucham muzyki, patrzę w sufit i doznałem olśnienia! No może nie tyle olśnieia co coś mi się przypomniało ;)

Jako że mieszkam w parterowym domku, sufit u mnie w pokoju (jak i w całym domu) nie jest z betonu. Jest to tzw sufit podwieszany- na blaszanej konstrukcji zamontowane są po prostu płyty kartonow-gipsowe. Na dodatek jest on od góry ocieplony grubą warstwą wełny mineralnej.. To napewno ma jakieś znaczenie (mimo, że od strony pokoju sufit jest płaski i gładki), mam rację?

Może mieć wpływ, ale nie koniecznie duży. Gdyby był szczelny - stanowiłby ustrój płytowy o częstotliwości rezonansowej zależnej od wymiarów i materiału "membrany". Gdyby był szczelny i wywierciłbyś w nim otwory, stałby się ustrojem perforowanym. W obu przypadkach stanowiłby rodzaj pułapki basowej i to dość skutecznej - ze względu na dużą powierzchnię. Ale niestety - raczej (znając sufity podwieszane) nie jest hermetyczny a ewentualna częstotliwość rezonansowa może być bardzo przypadkowa. Nie mam pojęcia jak by go najlepiej wykorzystać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.