Skocz do zawartości
IGNORED

Z czym zagra Naim Nait 3 ?

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych kolegów ! ciekawy jestem waszych opini i doświadczeń z jakimi kolumnami zagra wzmacniacz naim nait 3 ? jeżeli będę zmieniał to nie wydam więcej niż 2000 pln, używki. pokój 16 m2, muzyka elektroniczna, pop, itp. (napewno nie rock, metal, techno itp). proszę o jakieś sugestie, za które z góry dziękuję !

https://www.audiostereo.pl/topic/46414-z-czym-zagra-naim-nait-3/

Chyba ze wszystkim ! Grał u mnie z prądożernymi Triangle Zephyr i JM Lab ELectra 905. Mile go wspominam,tyle że nie mogłem dłużej znieść tej Naim'owej maniery (ponad 4 lata :-))

Electre sam słyszałem z naimem ale 5. Mi się to nie tyle podobało co poprostu powaliło na kolana :) w pozytywnym słowa znaczeniu. ale za 2000 zł mozna kupic ?

ps: naim'owa maniera ? czym ona sie przejawia ?:)

Kiedyś używałem zestawy nait3 + nht 1.5A. Też w 16 m2. Rewelacyjne zestawienie. Kolumienki dość trudne do zdobycia, już tylko z drugiej ręki. Jeszcze nie tak dawno widziałem na allegro za jakieś 1700 zł. Waro szukać.

5i próbowałem napędzić Zollery - bezskutecznie :-)) maniera ? Gorący środek,lekko ocieplone i wycofane wysokie tony, bas - jest, mało różnicowane nagrania.

2000 ? Za dużo !

IGNAC

HFiM recenzował 3-kę dawno temu (pewnie z 10 lat minęło) jak pamiętam wzmacniacz za walory muzyczne dostał 3 i pewnie to był powód odebrania recenzji jako kontrowersyjnej (fani naima mówili między innymi o niewyrobieniu recenzenta) ale moim zdaniem była bardzo prawdziwa a ilość kółeczek wcale nie oznaczała że wzmacniacz by zły.

Gdyby Naim był dystrybuwoany przez inne firmy, HFiM byłby dał więcej gwiazdek. Zraszam recenzje ! Taki Sphinx Myth 3 został uznany za rewelację ! Suchotnik bez jąder...,he,he...

Zildjian

(Sphinx Myth 3 co takie porównanie ma do rzeczy temat jest inny a recenzje uważam za miarodajną i trafną, choć jak pisałem odnoszono się do niej tylko krytycznie)

za to 3-kę znam b. dobrze

(było urokliwie ale za gorąco i za bardzo do przodu, bas nie akceptowalny (pogrubione struny) w ogóle nie było tego co w dalszych rozdania znaczy słynnego rytmu)

i używałem długo systemu Naima (przed przesiadką na lampy) ale nie był to entry level choć najtańszy Naim w firmowym zestawie grał super (jednak wyłączając symfonikę).

Nie zanotowałem pogrubionego basu, dlatego napisałem "bas jest", rytm także był, było dość emocjonalnie ale na dłużsżą metę nudno. Audiolab był z kolei za zimny. A dziś mam akurat co jest pomiędzy - Talk, akurat u producenta w UK - mam nadzieję - jest apgrejdowany.

czywiście cd naima. jak nie możesz trafić takiego w dobrej cenie to dobrze spiszą się roksan i cyrus. jednak poluj na naima. znasz stronę tomtomaudio.com? wejdz do zakładki pre-loved. facet nie jest najtańszy, ale wszystkie urządzenia są sprawdzone, z pewnego źródła, często po przeglądzie w fabryce. współpracuje z naimem od wielu lat i jest najbardziej cenionym sprzedawcą s/h naima.

pozdr

Ignac - doczytałem, że masz AE evo III. jeśli nie są za duże do twojego pokoju i jesteś z nich zadowolony, to możesz też nie szukać nic innego. to bardzo dobre, moim zdaniem, kolumny.

parmenides, 23 Paź 2008, 16:00

>Ignac - doczytałem, że masz AE evo III. jeśli nie są za duże do twojego pokoju i jesteś z nich

>zadowolony, to możesz też nie szukać nic innego. to bardzo dobre, moim zdaniem, kolumny.

u mnie grają fajnie, dlatego nie spieszy mi sie. ale wiesz w miare jedzenia apetyt rosnie :)

jednak budżet może się okazać zbyt mały by znaleźć dużo lepsze brzmienie. może szukać innego grania - np do 16m2 może dynaudio 42, może 50. jednak sam musiałbyś posłuchać czy Ci pasuje.

parmenides

własnie jestem ciekawy brzmienia dynaudio. za AE Evo III mozna wziąźć ponad 1000 zł i tą samą cenę kupić dynaudio, moze taka przesiadka wyjdzie na plus ?

tylko nigdy nie słyszałem dynek, nie mam pojęcia jak grają, choć mówią ze to relaksacyjne brzmienie

Sam Naim mówi tak: Prócz naszych konstrukcji polecamy Harbethy (strojone na NAP 250 apropos), Dynaudio i KEF (podkreślili IQ7 - one są najrówniej zestrojone).

U mnie Nait 3 grał z Dynaudio Audience 42, zestawienie to było bardzo ciekawe. Ale trzeba lubić taki sposób prezentacji. Jest charakterystyczny efekt koca, ale jest niesamowita dynamika, drive, i taka kremowość, nieco syropu...ale bez strat w efektach akustycznych czy rozdzielczości.

Wypowiem się że Nait 3 bez problemu Audience napędzał.

U znajomego Nait 3 gra z Kefami IQ3 - nie ma ciągot do ich zmiany...

co do dynaudio i efektu koca ... nie wiem czy poprawnie to odbieram, bo miałem okazję sluchać oryginalnego nagłośnienia w nowszych modelach Volvo, gdzie mamy doczynienia ze sprzetem dynaudio, tzn głosnikami dynaudio, bo reszta to nie wiem. czy wogóle charakter dzwięku takiego sprzetu w samochodzie volvo mozna jakoś porównać do sprzetu domowego dynaudio ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.