Skocz do zawartości
IGNORED

arcam alpha 10

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

dołożyłem konda 22nf do nogi6 i do masy i dalej szumi ,zrobiłem nowe połączenie z wyjścia ad z oprnikiem 47 ohm i dalej szumi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kondy dawałem tak zaznaczone na czerwono

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie w ten sposób! Kondensatory dajesz między masę a końcówki 4 i 8 - czyli zasilanie - i + opampa. Ewentualnie jeden między nimi (kilka nF między + a - zasilania na podstawce).

Coś mi się wydaje że będziesz miał problem z tym scalakiem. Być może ruszyłby gdyby był dobrze wlutowany bezpośrednio w płyte i ze zblokowanym zasilaniem jak najbliżej niego i to jeszcze kwestia jakie kondki wtedy dałyby radę zniwelować oscylacje. Tylko wiadomo czym grozi zbyt długa zabawa na druku :). Proponowałbym jednak znależć inną kostkę która byłaby ewidentnie stabilna nawet przy niezbyt przecyzyjnym montażu i zasilaniu a lepszą dzwiękowo od tego OPA2134 znależć nie będzie trudno.

Masz podstawkę więc zacznij nawet dla swojego doświadczenia od podstaw czyli NE5532 ,TL072/082, JM2114 itp. Bedzuesz miał przeglad jaka modyfikacje brzmienia można uzyskac i co juz w tych cieniasach bedzie ci sie podobało lub nie i czy jest ewidentnie gorzej lub lepiej. moze AD712 byłby tu dobra alternatywą. Trzeba próbować .

ztych co wymieniłeś kilka prubowałem ale mocno odstają od ad 8022 8599 ,ad 8022 mam w cd i niemiałem z nim żadnych problemów a tu taki zonk ,cholera może da się jednak coś zrobić...

w cd zasilanie jest tak samo lm 317 i 337

No ok . Czyli z tego wynika że musiałbyś konsekwentnie dokonać montazu scalaka bezp. na płytce i założyć kondy blokujące zasilania jak najbliżej nóżek od zasilania (4,8) i jak najkrótszym połączeniem puścić je do masy jak najbliżej scalaka. jeśli to nie zadziała to jeszcze jest jedna możliwa opcja tzn. wstawienie rezystora ok 1kOhm pomiędzy nóżkami Z3 3,5 a scalakiem Z14.Być może jst tu coś nie tak z rezystancją sterowania np. za niską. Ew. pytanie - jak daleko od Z3 są rezystory R62,62 - 47 Ohm .

Nadal pożądane są konkretne zdjęcia od góry i dołu płyty.

rezystory są bardzo blisko scalaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli to nie podziała a wykonanie bedzie właściwe to niestety będziesz musiał szukać innego scalaka.

Po zblokowaniu zasilania kondami minimum 10nF spróbuj jeszcze dolutowć równolege do R 66 i 67 kondki minimum 10pF do 100pF.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.