Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor pod kątem do ekranu - poziomym

lucasdj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dopiero zaczynam urządzanie w domu kina domowego. Z nagłośniniem już sobie poradziłem, problem pojawił się w momencie wyboru odpowiedniego projektora. Jeśli ktoś posiada takową wiedzę, prosiłbym o podzielenie się - może nie tylko ja na tym skorzystam.

Problem dotyczy wyboru odpowiedniego projektora, który poradziłby sobie z bardzo małą odległością montażu, bo zaledwie 3m od ekranu i najlepiej (...dla mnie - ze względów techniczno-estetycznych) z poprawną projekcją obrazu pod kątem ok 30stopni w poziomie. Chodzi o usunięcie efektu trapezu w przypadku zamocowania urządzenia nie w osi ekranu lecz po prawej stronie (patrząc z punktu widzenia kanapy). Czy istnieją takie rozwiązania w tych urządzeniach? Jeżeli tak to proszę o podanie producenta i modelu. Jeśli chodzi o budżet to niestety max do 3000pln - a im taniej tym lepiej. Nie zależy mi też narazie na HD.

Z góry dzięki za pomoc

Łukasz

Modeli z redukcją trapezu, czyli regulacją Keystone, jest dużo na rynku, ale stosowanie tej funkcji znacznie obniża jakość obrazu.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest funkcja Lens Shift, dostępna niemal we wszystkich projektorach LCD. Pozwala ona na regulację położenia obiektywu i na znaczne przesuwanie środka obrazu w stosunku do osi obiektywu, niemal bez strat na jakości obrazu. I to zarówno w pionie jak i w poziomie, z pewnym ograniczeniem - albo max w pionie albo max w poziomie.

W założonym budżecie mieszczą się Epson EMP-TW680 i Benq W500.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

dziwne ,ze chcesz obraz z 3m nie wiadomo jaki. To nie lepiej kupić plazmę i problem z głowy.

Są jeszcze projektory projekcyjne BENQ jakaś nowość projektorów. Potrafią świecić z małej odległości. Zobacz na stronie BENQ. - ale nie są to projektory kinowe.

Do 3tys. możesz śmiało kupić coś z HD READY 720p ,używany 2tyś - z gwarancją np. mój :) zbieram na FULL HD

Sprawdź różnice między LCD i DLP i wybierz.

Eeee... Ale po co kolega ma "skręcać" projektor pod kątem i korygować geometrię? Przecież lens shift jest po to, żeby zainstalować maszynę prostopadle do ekranu i uzyskać prostokątny obraz, pomimo przesunięcia osi...

Zniekształcenia obrazu występują tylko w skrajnych położeniach pokręteł regulacji lens shift, a i to przeważnie niewielkie...

Sorki, nie wszystko napisałem. Chodzi o to, że będę zmieniał miejsce zamieszkania najdalej za pół roku - więc tymczasowo nie chcę psuć ścian i sufitu. Pod kątem, bo mam na czym taki projektor postawić, a nawet powiesić. Nie zależy mi na dużym obrazie z tych zaledwie 3m z przyczyn oczywistych - oglądając mecz siatkówki, czy tenisa stołowego ukręciłbym sobie kark. Docelowo taki projektorek ma funkcjonować w pomieszczeniu o długości 7m. Ale narazie jestem tam na etapie układania kabli.

Zdaję sobie sprawę, że za wcześnie szukam projektora. Ale po wprowadzeniu się na nowe lokum pewnie będę miał tyle wydatków...

...że na projektor nie wystarczy.

A tak dokładnie to jakie jest przesunięcie pomiędzy środkiem docelowego ekranu a miejscem zamocowania projektora?

Wlasnie, wlasnie!!!

Projektor umieszcze sie "jak najblizej" osi srodkowej obiektywu :-)

Wygibasy z obiektywem to degradacja obrazu, jak ktos musi "na stale"

umiescic proja w "dziwnym miejscu" to niech sobie kupi "kino domowe dla kukielek" :-)

Czyli 32 cale LCD w sklepie "nie dla idiotow" :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.