Skocz do zawartości
IGNORED

moje male pc-audio

andzejus

Rekomendowane odpowiedzi

moje male pc-audio

Jako, ze dluzszy czas zameczalem forumowiczow mniej lub bardziej skladnymi pytaniami o wszelakie sprzety audio, wypada sie teraz pochwalic i naocznie udowodnic pokladane nadzieje i pelne zaufanie do tutejszych opinii o sprzecie :D

Jako, ze nie mam doswiadczenia ze sprzetem audio wykraczajacego poza miniwieze JVC, glosniki komputerowe i-trigue 3800, AL FX6021 i KOSS UR40, a caly obecny zestaw skladalem bazujac jedynie na opiniach troche obawialem sie o efekt. Zestaw nie jest narazie kompletny, ale najwazniejsze, ze gra.

Na te chwile wyglada to tak:

- SilverStone Lascala LC13 (Terratec DMX XFire 1024 + sledz RCA Neutrik/Klotz IY106)

- Monobloki GainClone by Kallas (LM3875, Dale RN55, BC Components, Panasonic FC, trafa 200W 2x18V (lachowski)

- Acoustic Energy Aegis Neo 1

- IC Klotz IY106, glosnikowe Procab LS25, sieciowka do komputera KUPP

Jako, ze kolymny byly nowiutkie, poczatki byly ciezkie, dzisiaj po ok 50 godzinach grania jestem niesamowicie zadowolony z wyboru.

System sprawia wrazenie mocno uniwersalnego, jedyne na czym lekko sie poddaje to ciezkie brzmienia, nie jest to jednak moj repertuar i spodziewalem sie takiego obrotu spraw. Wokale czaruja, niesamowicie szczegolowe, aksamitne, ciesza ucho, gora nie kluje, chociaz jest mocno rozdzielcza, nie odciaga uwagi od reszty pasma, dol natomiast po pierwszych tragicznych godzinach odsluchu - teraz jest niesamowity! nie spodziewalem sie takiego efektu, nie leje sie, nie wycieka zewszad, tworzy niesamowite tlo, jest punktowy, zroznicowany, przy mniejszych glosnosciach nie wali po klacie, tworzy natomiast piekne cisnienie akustyczne otaczajace sluchacza. Nic sie nie wzbudza, szyby nie drza, ale bas sie czuje, slyszy, zachwyca. Czapki z glow! Najpiekniejsze jest to, ze cale pasmo swietnie ze soba wspolgra, ale niesamowita przyjemnosc sprawa rowniez wsluchiwanie sie w konkretne pasma, mozna sluchac jednej plyty 3 razy pod rzad. Raz skupiajac sie raz na basie, raz na srednicy, a raz na wysokich, za kazdym razem satysfakcja z odbioru jest wspaniala. Brzmienie Kossow ur-40, (co prawda podpietych pod fatalny wzmacniacz sluchawkowy z karty terrateca) ktore do tej pory bylo dla mnie punktem odniesienia teraz budzi jedynie pozalowanie, szczegolnie dol pasma, ktory jest gumowy na potege i brzmi smiesznie.

Co ciekawe, jestem w polowie drogi do wykorzystania potencjalu tego systemu, niedlugo czeka mnie zakup standow, pozniej przedwzmacniacz na E88CC (rowniez by kallas), karta dzwiekowa lub dac, monobloki pojda w poblize standow, kable glosnikowe zostana skrocone z 2,5m do 1m i byc moze zostana wymienione w razie potrzeby. Poza tym czeka mnie dluga praca nad ustawieniem, bo obecnie scena lekko cierpi.

Moglbym dlugo pisac o zaletach, o monoblokach, ktorych jakosc wykonania rzuca na kolana, o przepieknych monitorkach AE, pieknej obudowie SilverStone z moim zdaniem swietnie dobranymi komponentami (chlod, cisza i spokoj), konfigurowanym kilka miesiecy foobarze z obsluga na pilota, ale zostawie sobie ta przyjemnosc na moment, kiedy system bedzie kompletny w 100% i zadziwi mnie raz jeszcze. Pierwszy raz jestem zadowolony z posiadanej jakosci audio.

Na koniec podgladowa fotka, prosze sie nie smiac ze standow by IKEA :) Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/

Gratuluję systemu! ;)

Tak właśnie skojarzyłem, że obudowy monobloków skąś znam :P bo mam podobne.

Systemy pc-audio to napewno lwia część przyszłości całego audio. Serwery muzyczne i jednoczesnie dobre odtwarzacze. Ja napewno ze swojej strony mogę poradzić zainwestowac w lepszą kartę muzyczną, tam może być Twoje węższe gardło. A dla dodatkowej wygody może klawiatura bezprzedowowa? ;]

Pozdrawiam!

pfp

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188778

Zmiana karty to obowiazek oczywiscie, natomiast na liscie zakupow jest po standach i przedwzmacniaczu, tym bardziej, ze narazie nie wiem czy mialaby to byc karta wew. czy zew. dac. Wole zrodlo dobrac na koncu. Klawiatura bezprzewodowa nie jest potrzebna, wogole mysz z podkladka i klawiatura z czasem zniknie ze stolika, tymczasowo komputer sluzy mi rowniez do pracy, za jakis czas bedzie to tylko serwer audio-video. Caloscia steruje bezprzewodowo, musze jedynie podejsc do sprzetu w celu wlaczenia i wylaczenia, cala reszta sterowana jest pilotem od radia samochodowego, o takim

Ukryta Zawartość

Pilot + czujnik + program Girder + odpowiednio skonfigurowany foobar dziala znakomicie, ma znakomity zasieg, jest intuicyjny i co najlepsze - funkcje opisane na pilocie w wiekszosci zgadzaja sie z tymi, jakie wykonuja. Ktos, kto pierwszy raz stara sie obsluzyc ten system z pilota nie potrzebuje wiecej jak minuty na nauke. Poza tym bez wstawania z fotela moge moge zmienic profil i odpalic dowolne video itd., wybrac czy maja grac sluchawki czy kolumny, wszystko sygnalizowane OSD, ale to temat na oddzielny watek.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188799

To ja też pokaże swój system ;)

Szczegóły w "o mnie".

Przyzna, że zainteresowały mnie te AE Neo 1, będę musiał ich posłuchać przy najbliższej okazji. Myślałem jeszcze o Swans M1 i do tego, w przyszłości, sub Velodyne'a cht-10r

Ponadto, m-audio transit zostanie zastąpiona Poppulsem PC Link II w roli transportu do DAC-a

Ukryta Zawartość

Ma reclocka i z tego co się dowiadywałem - jest to najlepiej "grający" PCLInk

pozdrawiam wszystkich zwolenników pc-audio

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188865

no i foto ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188866

Dzieki rochu, nie bede ukrywal ze Twoje perypetie z PC-Audio byly punktem zapalnym w moim dazeniu do przedstawionego zestawu.

Mam chyba troche inne podejscie w kwestii budowania serwera do audio niz opisane w kilku watkach, nie gonie zupelnie za wydajnoscia, nie stosuje upsamplingu itp. wiec nie jest mi potrzebna rakieta. :)

Podaje specyfikacje czesciowa, to co pod kreska - do wymiany w momencie przejscia na stricte serwerowe wykorzystanie komputera

Plyta glowna Epox-3PTA

Pentium III-S Tualatin 1400 MHz (512/133)

512 MB Micron (maxymalne timingi)

Dysk 500GB Caviar (WD5000AAKB) ATA + Scythe Quiet Drive

Terratec DMX XFire 1024 + sledz RCA Neutrik/Klotz IY106

Karta sieciowa 3Com

-----

Karta graficzna: Leadtek GF6600GT + Zalman VF700 Cu

Zasilacz Modecom + jakis stabilizator napiecia (?) z wymienionym wiatrakiem

Dlaczego taki zestaw? Przede wszystkim cena, procesor/plyta/pamiec to doslownie 200zl. Poza tym rewelacyjny procesor serwerowy, ktory wydajnoscia dorownuje 2Ghz PIV, mozna obnizyc jego napiecie (z 1.45 na 1.35, na mniej nie pozwala plyta gl), dzieki czemu przy zastosowaniu audio mozna go chlodzic pasywnie byle aluminiowym radiatorem, niskie zuzycie energii!

Pamieci Micron, dokladnego oznaczenia nie pamietam, w kazdym razie to najlepsze co bylo w czasach PIII, niesamowicie stabilne. Karta sieciowa mozliwie nieproblemowa.

Dysk byl niestety kompromisem cisza/wydajnosc, tak jak wspomnialem komputer wykorzystuje poki co rowniez do innych zadan, ale w obudowie SQD jest cisza.

Karta graficzna zostanie wymieniona na cos pasywnego i mniej pradozernego, narazie musi byc to co jest. Zasilacz narazie jest jaki jest... poniewaz musze poeksperymentowac z pasywkami, obawiam sie, ze moga nadto grzac obudowe.

W obudowie zostaly wyciete grille od wiatrakow wyciagajacych i wdmuchujacych powietrze do obudowy, oklejone krawedzie itd. okazalo sie, ze niepotrzebnie :) Do audio wentylacja obudowy nie jest potrzebna przy tej konfiguracji, jakbym chcial sobie pograc ;D odpalam 3 ciche wiatraki i nie musze sie martwic o temperature.

Podsumowujac: W obudowie dzialaja 2 wiatraki, zalman od karty na 6V i noiseblocker w zasilaczu, jak wczesniej pisalem zalman poleci wraz z karta graficzna i zostanie nieslyszalny zasilacz, ktory byc moze z czasem zastapi zasilacz pasywny i wtedy bedzie absolutne fanless.

Acha, prawie wszystkie komponenty mialem zanim zaczalem przygode audio, szczesliwie przypasowaly niemalze idealnie do moich potrzeb, chociaz nie ukrywam, ze gdybym mial zbudowac obecnie serwer audio od podstaw troche inaczej podszedlbym do sprawy.

Dla zainteresowanych wrzucam chaotyczny screen ilustrujacy obsluge foobara pilotem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188907

Cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + przedluzacz do portu com, dowolny pilot, moze byc od telewizora (dziala 90% wszystkich pilotow) + program Girder z odpowiednimi wtyczkami. Caly temat jest do wygooglowania, polecam lekture.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1188944

andzejus, 28 Paź 2008, 14:43

>-----

>Karta graficzna zostanie wymieniona na cos pasywnego i mniej pradozernego, narazie musi byc to co

>jest.

=============================================

Matrox-G450-MMS-QUAD

Seria kart Matrox G450 MMS kontynuuje długoletnią tradycję dostarczania najbardziej nowatorskich i zaawansowanych technologii w zakresie rozwiązań wielomonitorowych. Matrox jest pierwszą firmą oferującą, bazujący na systemie Panel Link i karcie G450, MMS QUAD system pozwalający wyświetlać obraz na 4 panelach LCD (w przypadku G450 MMS DUAL na 2-ch panelach LCD). Funkcje stopklatki oraz opcjonalnie wbudowany tuner TV sprawiają, że jest to najbardziej zaawansowane rozwiązanie w tej dziedzinie na świecie.

Dołączone oprogramowanie pozwala wyświetlać na każdym monitorze lub panelu inną aplikację (okno, źródło danych), stworzenie ściany wideo z obrazem rozciągniętym na wszystkie monitory.

Z rozwiązań firmy Matrox korzystają takie instytucje jak: Bloomberg, Barclays Capital, Bear Stearns, First Boston-Credit Suisse, Fidelity Investments, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Lloyd's, Merill Lynch, Reuters, Salomon Smith Barney.

Rozdzielczość max 1800x1440 lub 1920x1200 dla każdego monitora

Obsługa do 16 monitorów naraz

========================================

To jest karta i w dodatku za 30PLN

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1190322

Co za chore rozwiązanie tego forum-żeby nie było edycji :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1190324
  • 2 tygodnie później...

bardzo fajny sprzet Panowie, gratuluje i chce przy okazji zapytac o pare rzeczy: planuje ulepszyc sprzet audio z PC w domu, obecnie uzywam karty prodigy 7.1 hifi, planowalem kupic DacMagic od Cambridge Audio i puscic sygnal z karty przesz TOSlinka i podlaczyc do glosnikow Sven Royal 2 lub cos drozszego jezeli mi sie uda. W tym momencie powstaje kilka pytan: czy do tak niewielkich glosnikow musze kupic standy lub moge je postawic na podlodze? Wszystko jest na wykladzinie tak w nawiasie, ale nie wydaje mi sie jakoby nadawaly sie na podloge. Moj pokoj nie jest duzy, okolo 3m na 5(studenckie mieszkanie:)) wiec nie chce jakichs megawielkich rzeczy w srodku. Czy to sie bedzie nadawac? Pozdrawiam~

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1200893

nie chce sie wymadrzac bo ani CA ani Svenow nie sluchalem ale ja bym odwrocil proporcje cenowe (sprawdzilem pobieznie wiec jesli jestem w bledzie to prosze mnie wyprowadzic z bledu). Wydawanie 1100zl na DAC CA to wg. mnie przesada. Wolalbym za tyle kupic kolumny i wzmak (oczywiscie uzywka) a za 6 stow spokojnie znajdziesz dobry DAC - zero, lampucera, beres, moze uzywka dac by stelmach we wczesniejszych wersjach. wg mnie to da lepszy efekt. Takie monitorki spokojnie na standy albo na wszelkiego rodzaju stoly itp.

Tez jestem studentem wiem jak to jest z miejscem - luknij co mam w "o mnie" - zdecydowanie polecam... szczegolnie po tym co uslyszalem na AudioShow... wyleczylem sie cenowego szalu i docenilem to co mam po powrocie do domu :). Spojrzalem w twoje "o mnie" skoro lubisz wysokie tony to np. takie moje AE powinny ci sie spodobac... gdy nie mialem jeszcze IC klotza i beresa gralo to ostro i z klasa. Teraz troche przytemperowalem gore, doszlo troche dolu i gra to troche inaczej ale tak samo fajnie - talerze nadal graja metalicznie a to baaaaardzo lubie.

PS - pokoj mam podobny :)

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1201013

sluchaj sluchaj i jeszcze raz sluchaj :) w mojej opinii - najpierw kup wzmak i do niego dobierz kolumny... ja tak nie zrobilem ale mialem na tyle farta ze opisy brzmienia oddawaly to co otrzymalem... od 3 miesiecy wprowadzam korekty kablami i zakupem DACa i otrzymalem taki dzwiek jaki mysle ze wystarczy mi spokojnie do konca studiow a moze i troche dluzej :)... teraz juz tylko plyty i wyzszej klasy sluchawki i headamp

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1201850

ok juz w miare sie okreslilem, chce wziac DAC Beresford z kilkoma modami, apropo Ampa widzialem na allegro jakies japonce z lat 90 jak Onkyo, Akai, zastaniwiam sie nad tym, okolo 1k, i monitorki Ushery S-520, mysle, ze bedzie przyjemnie grac :)

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1202826

na bank lepiej niz to co zaproponowales na poczatku :)... Beresa trzeba dobrze wygrzac - ja dopiero po tygodniu uslyszalem co potrafi. Zaraz po nowym roku wysylam do Grado_Fana do upgradu Stage III (moze tez kupie cyfrowe kable i PC-Linka zeby sprawdzic czy to faktycznie inaczej zagra) wiec jak chcesz to Ci napisze czy warto :). Posluchaj kilku kolumn w cenie do tysiaka - Ushery to nie jedyny wybor w cenie do 1kzl, sa KEFy, Wafle, AE, Dali, uzywane B&W, pewnie jakies Tannoye :). Jest w czym wybierac. Co do ampa - w takiej cenie poszukaj czegos lepszego - Musical Fidelity, Rotel, NAD, moze CA A500 czy np. nowy Reloop HA200.

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1202927

dzieki za informacje, za tez chcialbym zrobic ten upgrade stage3, myslisz ze warto teraz kupic Beresa w standardzie i potem wyslac do Grado_Fana na modyfikacje? Glosniki napewno sprawdze w tym tygodniu przejede sie po sklepach, widzialem jakiegos Rotela ktos to na Audiostereo sprzedaje w dobrej cenie, takze jest masa opcji, pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1202951
  • 2 tygodnie później...

witam :)

dzisiaj bylem w sklepie i sluchalem usherow s-520 i jakos specjalnie nie bylem oczarowany, ale pokoj tam jest 2 razy wiekszy od mojego wiec mysle ze w 10m2 bas bylby lepszy, reszta opcji ktore rozwazam to Dynaudio Audience 42, bede mogl na dniach posluchac moze, AE Aelite 2[nie wiem czy beda za duze na 10m2, czy ktos wie gdzie w Warszawie mozna ich posluchac?]. Ktos cos poleci jeszcze godne uwagi do 2,5k zl? Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1216796
  • 2 miesiące później...

To może i ja się pochwalę ;) swoim zestawem. Opis w zakładce "o mnie". Zdjęcie postaram się wkrótce zrobić.

PS. Zastanawiałem się co by tu ulepszyć w swoim grajku ale na razie z braku funduszy musi zostać tak jak jest. Myślałem o zakupie Holdegrona.

https://www.audiostereo.pl/topic/46520-moje-male-pc-audio/#findComment-1266230
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.