Skocz do zawartości
IGNORED

Obniżamy fs głośnika.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za przyblizenie problemu. Nadal mam mentlik , a mysle tutaj o konkretnym głośniku który miał rezonans TSP 26hz teraz ma TSP 23hz, cięższą membrane i podatniejsze zawieszenie , a przebieg impedancji dla tych dwóch wersji jest taki sam.

Chodzi o Eton'a 12-680/62 HEX?

Jeżeli Fs zmieniło się z 26Hz do 23Hz i za tym poszła zmiana Qts (powinno się zmniejszyc do 0.885 wartości pierwotnej) oraz Vas (powinno się zwiększyć 1.278 raza) to taki głośnik będzie z punktu widzenia obudowy BR praktycznie identyczny ze starym.

Tak, o Etona. Zmniejszył sie Qts na 0.29 , zwiekszył vas na 171. Z tym że ten Eton występuje w takiej specyfikacji tylko na stronie Solena.

A myślę o tym wszystkim dlatego ,ze chcę mieć alternatywe BR lub OZ.

Wydaje mi się że głośnik był w obu przypadkach taki sam (żaden z podstawowych parametrów nie został zmieniony w procesie produkcyjnym), tylko że inaczej mierzony.

Podstawowe parametry TS głośnika są takie: Mms, Sd, Re, BL oraz Cms i Rms. To od nich zależą wszystkie pozostałe. Teraz jak zmierzyć te podstawowe? Z Re jest najłatwiej - omomierzem o odpowiedniej dokładności. Z resztą parametrów nie jest już tak prosto.

Możemy zmierzyć Fs, Qms, Qes (a więc i Qts) - mierząc przebieg impedancji. Te parametry będą jednak zależały od poziomu wysterowania. Teraz powiedzmy że mierzymy Vas metodą delta compliance (w obudowie), Fs oraz wszelkie dobroci podjechały w górę. Pytanie jednak na ile zmieniło się Cms głośnika skoro wychylenie w funkcji częstotliwości się zmieniło? Potem mierzymy Mms metodą added mass - znowu to samo zastrzeżenie. A żeby wyznaczyć Sd i BL potrzebne są oba te pomiary - które będą w różny sposób zafałszowane niestacjonarnym zachowaniem resora.

Dlatego właśnie nie przejmowałbym się tymi sprawami zbytnio - zresztą, na ile zmienią się Fc i Qtc obudowy zamkniętej jeżeli uzyjemy jednego albo drugiego zestawu parametrów z danym Vb? IMHO niewiele.

marko3T, 3 Gru 2008, 11:01

>Pewnie jesteś jubilerem:-) Dzięki, będe pamiętał.

Niestety nie, gdybym był pewnie oferowałbym złocenie elementów, i pewnie miałbym kasę na droższy sprzęt a tak szukam nadal coś do 2k z możliwością posłuchania :-)

• 1 miesiąc później...

jak tam dorzuce jeszcze jeden pomysł, ale chyba potrzebna będzie przeróbka zwrotnicy - niestety niewiele na ten temat wiem:

wydaje mi się że sprawę tą rozwiązuje dodatkowy głośnik, po przeciwnej stronie aktywnego głośnika, pracujący w przeciwfazie lub biernie.

Ciekawe zagadnienie. A może spróbować równomiernie nałożyć na membranę odmierzoną ilość sztywnego lakieru? Jest to dość precyzyjne i powtarzalne, a i usztywni samą membranę. Lakier można nakładać stopniowo, po wyschnięciu robić pomiar i wówczas decydować czy jeszcze dokładać. Przy każdym następnym głośniku operacja byłaby znacznie szybsza.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Tez takie rozwiązanie widziałem bodajże w kolumnach Manfreda Zollera. Z tyłu kevlarowych membran były symetrycznie przyklejone 3 lub 4 czarne gumki, które wyglądały jak podkładki anty-poślizgowe.

• 2 tygodnie później...

marko3T, 28 Paź 2008, 22:09

>Tak sobie myślę i nic sensownego nie przychodzi mi do głowy , jak tu obciążyć membranę celem

>obniżenia rezonansu.

o tak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.