Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik Phase w DACu

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie być może banalne pytanie ale poprostu nie kojaze koncepcji założeń producentów dających hebel "Phase" w DACu. Po jego przełączeniu słysze tylko pstruknięcie w głośnikach i tyle, nic więcej. Przełącznik jest a mnie interesuje po co jest ?? Tym się odwraca faze ?? ale w jaki sposób się odwraca faze ?? tego się chyba zrobić nie da no nie ??

O co chodzi z tym przełaczaniem ?? Z góry dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/46569-prze%C5%82%C4%85cznik-phase-w-dacu/

Przecież to oczywiste. Dają przełącznik, żeby nie wykluczyć spośród klienteli wąskiej grupy słyszącej fazę. Ludzie słyszą materiał z którego jest zrobiony CDek, podstawki pod kable, priorytet foobara, są i tacy co fazę słyszą.

>ale w jaki sposób

>się odwraca faze ?? tego się chyba zrobić nie da no nie ??

da się zrobić banalnie prosto w domenie cyfrowej. A są i zboczeńcy co odwracają analogowo (vide wpadka Zandena ze spartaczonym odwracaniem fazy).

Nie kumam... jaśniej może o tym odwracaniu fazy bo mnie to zaciekawiło ...

Poza tym niestety ale faze się słyszy, a może raczej nie słyszy się tego co ta faza psuje :) Niektórzy kombinują z kablami, wymieniają CDki, podłączają korektory bo nie słyszą np nieskiej średnicy, a czasami wystarczy poprostu przesunąć kolumne :)

jest też plugin do foobara, jak ktoś chce ;) tylko jest preamp -6dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Poza tym niestety ale faze się słyszy, a może raczej nie słyszy się tego co ta faza psuje :)

słyszy się przesunięcie w fazie (na tym opiera się m.in. słyszenie przestrzenne) a fazę absolutną słyszą tylko zaawansowani audiofilicy. Odwracanie fazy w Dakach lub playerach odwraca fazę o 180st. w obu kanałach - czyli na przesunięcie fazy nie wpływa. Możesz też odwrócić fazę tylko w jednym kanale - zamieniając kable w głośniku - tego zdarza się audiofilikom nie dosłyszeć (vide płyta Piano Możdżera, nagrana przy użyciu audiovoodoo, za to fazy jakoś nie dopilnowali).

Jak zwykle na tym forum, najszybciej odpowiedzieli "eksperci". Odwróconą fazę można wykorzystać do zsumowania zmasterowanego materiału, żeby otrzymać wynikowy sygnał różnicowy. Zawodowiec z tego sygnału, tudzież także jego widma, będzie umiał dla siebie znaleźć informacje na temat różnic w głośności, equalizacji, zniekształceń, szumu, itp. W domu jest to raczej niepotrzebne.

michelangelo - niestety pierwsze zdanie jest prawdą.

Odwrócenie kabli w kolumnie to nie odwrócenie fazy tylko polaryzacji - różnica generalnie zasadnicza.

Ale skoro przełącznik przesówa faze o 180st. w obydwu kanałach to .... to po co to jest ??

>michelangelo - niestety pierwsze zdanie jest prawdą.

>

>Odwrócenie kabli w kolumnie to nie odwrócenie fazy tylko polaryzacji - różnica generalnie

>zasadnicza.

>

>Ale skoro przełącznik przesówa faze o 180st. w obydwu kanałach to .... to po co to jest ??

No to zobacz w środku jak to jest zrobione. Odwrócenie polaryzacji kolumn daje dokładnie ten sam efekt dźwiękowy, a w DACu może to być zrobione np. poprzez przełączanie między odwrócone i nieodwrócone wyjście.

Nijak, dlatego napisałem, że w domu niepotrzebne. Kiedyś było ślepe porównanie, i część audiofili stwierdziło, że z odwróconą fazą jest jaśniej, ale nie wiem jaki współczynnik trafień wtedy wyszedł. Mniejszość nie usłyszała różnic w ogóle. Czytałem o tym w SAT Audio Video wiele lat temu. Przydać się jeszcze może odwracanie w przypadku wyjść XLR, bo zdarzają się różne standardy podłączania sygnałów.

Też nie rozumiem jaką korzyść może to przynieść w dwukanałowym systemie audio w domu. Zawsze można sobie przełączyć kable w kolumnie i będzie ten sam efekt.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

michelangelo, 30 Paź 2008, 13:45

>Jak zwykle na tym forum, najszybciej odpowiedzieli "eksperci". Odwróconą fazę można wykorzystać do

>zsumowania zmasterowanego materiału, żeby otrzymać wynikowy sygnał różnicowy.

mówimy tu o dakach, nie o konsolecie, wyrośnij z cudzysłowów w dziedzinie czytania ze zrozumieniem.

>Odwrócenie kabli w kolumnie to nie odwrócenie fazy tylko polaryzacji - różnica generalnie

>zasadnicza.

generalnie switch co masz w daku podpisany jako "phase" to naprawdę polaryzacja. Chyba, że się mylę, to oświećcie mnie?

>Ale skoro przełącznik przesówa faze o 180st. w obydwu kanałach to .... to po co to jest ??

generalnie switch co masz w daku podpisany jako "phase" to naprawdę polaryzacja. Chyba, że się mylę, to oświećcie mnie?

Nie każdy od razu kupuje konsoletę do dorywczego masteringu na własny użytek. Można też napisać doktorat na temat "Po co Joe Grado umieścił przełączniki faz na przetwornikach słuchawek HP1?" albo skomentować to bardzo twórczo i merytorycznie, bez cudzysłowów oczywiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.