Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem z okolic Płocka ale przebywam w Wawie. Co do zmuszania yamahy do pracy moim słuchaniem to chyba nie robi to na tym urządzeniu większego wrażenia bo po 5 godzinach robi się dopiero leciutko ciepłe.

W Warszawie masz dużo możliwości, posłuchania różnych kabki (wypożyczenia), to w czm problem?

Pytałem skąd jesteś, bo jak byś nie miał miżliwości, to bym Ci podasłał do odsłuchów plecionkę 5mm.

Ale widzę że to bez sensu.Jeszcze Ci powiem, że z AudioQuesta, seria TYPE-to obszerny bas, a seria CV-kontrola.

Zgadzam się także z przedmówcą, że różnica w kablach w danym przedziale cenowym jest subtelna, ale jest.

Chociaż są ludzie którzy nie słyszą w ogóle kabli, ale są i tacy co podobno słyszą wszystkie??

Dla mnie różnica w kablach jest słyszalna, albo tylko mi się tak zdaje, ale służy mi tylko do wymodelowania brzmienia,

a nie do diametralnych popraw.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Kiza dziś spróbowałem bi wire, co prawda podłączyłem tylko jedną kolumnę ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy, nie wiem czy próbowałeś u Siebie ale warto, praktycznie dynamika 2x większa.

Bi-wira używam tego podłączenia już jakiś czas, na Rocket 33, pierwszy raz.Teraz na Midnight także.Samo podłączenie w ten sposób daje przyrost jakości, ponieważ w kolumnach zazwyczaj są słabej jakości zwory.Jeżeli byś miał dobre zwory, takiego przyrostu, aż tak znaczącego nie będzie.Cieszę się że Ci gra coraz lepiej, w Twój gust.To dopiero początek Twojej zabawy.Pozdr.

Jeżeli możesz to odetnij po jednym kawałku kabla, od tych które posiadasz, tak żeby starczyły od jednego terminala kolumny do drugiego(nie wiem ile musisz zmierzyć 10-15cm powinno wystarczyć).Wyjmij te orginalne blaszki (zworki), a zamiast nich wsadź te kabelki.Z tymi zworami (z kabelków) w single-wire, powinno Ci zagrać miarodajnie z tym co uzyskałeś w bi-wire.Tak uważam że to wina zworek.Pozdr.

http://sklep.rms.pl/index.php?p3510,zworki-do-kolumn-glosnikowych-4-szt Masz przykładowe zworki.Sory za Bi-wira, śpieszyłem się.Pozdr.

przeciąłem kable na pół i połączyłem bi wire poprawiła się jakość basu ale tam bas jest dużo większy pogłos. Zworki już leżą w szafie :)

przeciąłem kable na pół i połączyłem bi wire poprawiła się jakość basu ale tam bas jest dużo większy pogłos. Zworki już leżą w szafie :)

Nie bardzo rozumiem, spróbuj zrobić jeszcze zworki z kabla, zobacz co wtedy się będzie działo na podłączeniu single, tak jak miałeś wcześniej, na jednym kablu.Pozdr.

Kiza nie ma potrzeby, przecięte i podłączone aha i zauważyłem jedno jak kolumny stoją od siebie ok 2m to scena i pogłosy świetne a im dalej tym gorzej. Ale w bi wire fajne pogłosy, nie było aż tak wcześniej jak teraz.

Bardzo się cieszę że Ci gra, teraz widzisz ile takie blaszki mogą popsuć w dziwięku.Jakiej średnicy masz te kable? Z ustawieniem bazy, i odległościami od ścian musisz pokombinować, efekt może być też zaskakujący.Pozdr.

http://www.acoustic.ua/forms/calculator4.en.html

Edytowane przez kiza

Ale w bi wire fajne pogłosy,

przemek , przepraszam że się wtrącam do waszej dyskusji ,ale nie bardzo rozumie co masz na myśli fajne pogłosy

że w pomieszczeniu powstają odbicia dzwięku ,coś jak echo

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

fajne pogłosy vel echo na niektórych nagraniach, taka aranżacja utworu która najlepiej słyszalna jest na dobrych słuchawkach a niekiedy ciężka do odtworzenia na kolumnach, ale zaznaczam na utworach tak zaaranżowanych, nie na wszystkich, nic się nie odbija od ścian czy tym podobnych, efekt słychać tylko między jedną a drugą kolumną

Edytowane przez przemek_s

Drogi Tomaszu jak mój tata jeszcze grał w zespole to używali takiego urządzenia do stworzenia tzw echa co prowadziło do dźwięku bardziej przestrzennego http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamera_pog%C5%82osowa

Drogi Tomaszu

Bez obrazy przemek ,ale jestem zwykłym śmiertelnikiem jak Ty :)

Nie wie czy oglądałeś film "Nigdy w Życiu "

Po prostu traktuj mnie ja człowieka :)

Przemek ,podejrzewałem o co Ci chodzi z tymi pogłosami ,ale wolałem się upewnić .

Jeśli mam napisać o przestrzeni to znam to odczucie w odsłuchu ,to piękne jak scena jest na tyle realistyczna że muzyków możemy wytypować i wskazać ich położenie ,a samych kolumn nie odczuwamy w pomieszczeniu . Sama przestrzeń to dobre odczucie i słyszenie planów 1,2 itd. ,ale dla mnie jest najpiękniejsze jak scena wychodzi poza kolumny ,dzwięki które dochodzą do ciebie z tył głowy ,to jest uczucie jakbyś był pomiędzy muzykami .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

tak Tomasz, nie jestem obrażalski tak to ubrałem w słowa na swój sposób, może prosty ale cóż, zwykły ze mnie człek :) ale zauważyłem jedno, że najlepszy efekt mam jak kolumny ustawię na szerokości ok 2 m od siebie wtedy dźwięki rozchodzą się równo wzdłuż jak i wszerz

Edytowane przez przemek_s

na pewno jestem bardziej osłuchany w instrumentach i ich brzmieniu na żywo niż a audio dla domu, instrumenty stały kiedyś u mnie w chacie, organy perkusja, gitara basowa i elektryczna itp ;) a audio no cóż dopiero staję na nogi finansowo :P

na pewno jestem bardziej osłuchany w instrumentach i ich brzmieniu na żywo niż a audio dla domu, instrumenty stały kiedyś u mnie w chacie, organy perkusja, gitara basowa i elektryczna itp ;) a audio no cóż dopiero staję na nogi finansowo :P

Ja też byłem na paru koncertach a najwięcej w Berlinie ,można powiedzieć że mam jakiś punkt odniesienia .

a audio no cóż dopiero staję na nogi finansowo :P

Tu mogę tylko życzyć ,co dzień to lepszego wrażenia z odsłuchu i rozbudowy systemu .

Pozd.

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wow ale temat - ale cierpliwie czytam. Sam jestem maniakiem Yamahy - jakoś design tej firmy najbardziej mi odpowiada - podobnie brzmienie (ale to już od modelu zależy). Jak narazie nie miałem do czynienia z topowymi modelami, ale opisze moje doświadczenia. Foto może z czasem powklejam.

Szkoda, że CD Yamahy z serii już tych bardziej zaokrąglonych nie są za dobre - jedynie 1030, 1050 i 1060 dają radę - choć ja poszedłem inną drogą podłączając do niższych modeli Lampucerę jako D/A.

W kwestii tunerów jest w ogóle kiepsko - nie było nic pasującego designem do wyższych serii z klapką (klapki miały wzmacniacze 8X0/10X0 i kilka CD - 870/880/1060) - topowym był wtedy TX-680 - a z kolei niezły TX-950 nie ma jeszcze RDS.

Poniżej sprzęt Yamahy który mam lub miałem na krócej lub dłużej. Zdecydowanie ładniejsze jak dla mnie są wersje tytanowe.

CD:

- CDX-470, CDX-480, CDX-550E, CDX-570 (tytanowy),CDX-580 (tytanowy), CDX-590 (tytanowy), CDX-700 (czarny) - na wyróżnienia zasługują modele 480 (niski model a ładny dźwięk) i 590 (pro-bit, który trochę poprawia taki sobie dźwięk)

- CDX-630E (czarny) - wpadł mi w ręce niedawno za grosze - jestem pozytywnie zaskoczony - jednak dobre scalaki robią swoje mimo raczej kiepskich kondensatorów - myślę, że potunninguję go trochę

- CDX-880 (tytanowy) - ładny CD na dobrych elementach i z tanim laserem - gra jednak nijako jak za tą cenę, więc używam teraz tylko jako transportu - na plus wreszcie tacka z jakąś ochroną CD

- CDX-900 (tytanowy) - trafił do mnie omyłkowo zamiast innego modelu - ktoś go kupił za 30zł! jako uszkodozny, a okazało się, że tylko laser był zablokowany - dźwięk piekny, bogaty - no i chyba jedyny z aluminiowym frontem z serii - ze łzami w oczach oddałem

Tunery:

- TX-550 (czarny i tytanowy) - mój czarny, a tytanowy dla kogoś - dobry wybór w tej cenie (ok 100zł) choć nie ma RDS - ale ma IF narrow/wide i blokadę pokrętła (co się przydaje)

- TX-580 (tytanowy) - ma już RDS, ale o dziwo okrojony względem 550

- TX-680 (tytanowy) - niby topowy w tym okresie - ale szału nie robi

Wzmacniacze

- AX-550 (czarny) - mój pierwszy klocek Yamahy - od niego wszystko się zaczęło - ładny delikatny dźwięk - świetny stosunek jakości do ceny (choć ja okrutnie przepłaciłem)

- AX-730 (tytanowy) - dosyć nowy nabytek, który wyczyszczony i zakonserwowany czeka na testy - na minus to, że nie ma pilota, no i guziczkowy slektor wejść mnie nie przekonuje

- AX-750 (tytanowy) - coś jak mocniejszy i większy AX-550 - kupiłem nie dla siebie, więc wiele nie powiem

- AX-1070 (tytanowy) - mój obecny wzmacniacz - piękne brzmienie, spora moc, solidna konstrukcja - chciałbym go kiedyś porównać do AX-900 i AX-2000 (marzenie)

Do kompletu wieży z serii 550 mam jeszcze czarny magnetofon KX-650 - całkiem przyjemny, ale nie mam za wiele kaset żeby ocenić dźwięk oraz kolumny NS-10G (po zmianie tuneli BR dają jakiś dźwięk).

Trochę zdjęć:

AX-1070 + CDX-480 + TX-580

post-11903-0-59872700-1359123981_thumb.jpg

AX-550RX + KX-650 + CDX-550E + TX-550 + NS-10G

post-11903-0-76294000-1359124275_thumb.jpg

CDX-700

post-11903-0-75021000-1359124210_thumb.jpg

CDX-570

post-11903-0-41684900-1359124319_thumb.jpg

CDX-590

post-11903-0-15301800-1359124462_thumb.jpg

TX-580

post-11903-0-46341300-1359124516_thumb.jpg

Edytowane przez Varrol

Witajcie. Może macie namiary na dsp-az1 czarną w dobrym stanie??? Chcę ją kupić jako przedwzmacniacz.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

AX-730

post-11903-0-66072200-1359235502_thumb.jpg

Witaj! Niezła kolekcja! Nie miałem wzmacniacza AX-1070 ale jeśli chodzi o AX-900 i AX-2000 to ten pierwszy choć bardzo udany to wymięka przy AX-2000 ale to zupełnie inna półka więc myślę że nietaktem jest je porównywać, natomiast z tunerów godny uwagi dopiero zaczyna być TX-1000 i TX-2000, choć oba to podobne modele to TX-2000 jest bardziej aksamitny i subtelny w przekazie, natomiast TX-680 tak jak piszesz-poprawny ale bez szału. U mnie w dziedzinie cd to DVD-S 2700 w cd jest cieniutki w porównaniu do CDX-1060 który jest świetnym cedekiem ale znów nie daje rady CDX-2000 który gra bardziej miękko i pastelowo.

Pozdrawiam!

Witaj! Niezła kolekcja! Nie miałem wzmacniacza AX-1070 ale jeśli chodzi o AX-900 i AX-2000 to ten pierwszy choć bardzo udany to wymięka przy AX-2000 ale to zupełnie inna półka więc myślę że nietaktem jest je porównywać, natomiast z tunerów godny uwagi dopiero zaczyna być TX-1000 i TX-2000, choć oba to podobne modele to TX-2000 jest bardziej aksamitny i subtelny w przekazie, natomiast TX-680 tak jak piszesz-poprawny ale bez szału. U mnie w dziedzinie cd to DVD-S 2700 w cd jest cieniutki w porównaniu do CDX-1060 który jest świetnym cedekiem ale znów nie daje rady CDX-2000 który gra bardziej miękko i pastelowo.

Pozdrawiam!

Może miałeś okazję porównać AX-2000, z teraźniejszym AS-2000, i CDX-2000, z CDS-2000.Nie słyszałem tej starszej serii 2000.Bardzo jestem ciekawy jak wypada teraźniejsza linia, na tle starszej, kultowej.Może tylko cyferki zbliżają ją do siebie.Pozdr.

AX2000 ładniejsza w środku :-)

yamaha_ax-2000a-b.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czołgista, nie da się ukryć że ładniejsza w środku, na zewnątrz chyba też, szkoda że nie wkleiłeś zdjęcia panela przedniego?

Jak brzmieniowo to się ma do AS-2000, orientujesz się? Pozdr.

Może miałeś okazję porównać AX-2000, z teraźniejszym AS-2000, i CDX-2000, z CDS-2000.Nie słyszałem tej starszej serii 2000.Bardzo jestem ciekawy jak wypada teraźniejsza linia, na tle starszej, kultowej.Może tylko cyferki zbliżają ją do siebie.Pozdr.

Witaj! Niestety nie miałem możliwości porównać, nawet nie słyszałem jak gra nowa seria 2000. Pozdrawiam!

Witaj! Niestety nie miałem możliwości porównać, nawet nie słyszałem jak gra nowa seria 2000. Pozdrawiam!

Ludzka ciekawość, może lepiej nie wiedzieć.Dzięki pozdr.

Tak co by podrażnić: http://archiwumallegro.pl/yamaha_ax2000_najwyzszy_model-277906457.html :) - niestety ostatnia poszła na Allegro w 2008 chyba, a na Ebayu też za często się nie trafiają - już nie mówiąc o całej serii 2000 z CDX i TX (choć pewnie jakby się trafiły, to małżonka moja mogła by mieć uwagi co do sensowności wydatku :) ).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.