Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Piotr Marzanna napisał:

Miał Ktoś z w/w do czynienia? Zestaw jest dość kosztowny zważywszy na wiek, pytanie czy wart swojej ceny czy celować we współczesne konstrukcje np: M/C-5000, z drugiej strony ze stajni Yamahy chyba nic bardziej dopracowanego jak seria 10000 nie wyszło.. Co myślicie?

A sorki nie zauważyłem że się nie zapisało.. Chodzi o MX/CX 10000 Continental..

Odpowiem Ci za jakiś czas. Czeka na mnie w innej części EU i muszę go jakoś przytargać...
Generalnie przesiadka będzie z serii 2000 więc zobaczymy jak dobra jest ta seria...

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

14 minut temu, Mikellino napisał:

Odpowiem Ci za jakiś czas. Czeka na mnie w innej części EU i muszę go jakoś przytargać...
Generalnie przesiadka będzie z serii 2000 więc zobaczymy jak dobra jest ta seria...

Zaklepałeś serię 10000?

4 minuty temu, Mikellino napisał:

Mam.

I pod nie pytałeś o Infinity?? 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Infinity mam od dawna. Ale pomysł był na upgrade całości. Seria 10000 była gdzieś w marzeniach, no i udało się. Od 1 właściciela w pudłach, cx i mx.
Teraz idą na sprzedaż te moje re90 po rekapie i 9.2i ll.
I rozglądam się za sigmami, może cos wyżej....

Teraz, Mikellino napisał:

Seria 10000 była gdzieś w marzeniach, no i udało się. Od 1 właściciela w pudłach, cx i mx.

O kurcze! To Ci zazdroszczę bo to też moje marzenie...choć kosztowne i na razie jestem na etapie gromadzenia środków na ten cel. Koniecznie daj znać jak kupisz i przetestujesz. A obecnie posiadasz serię 2000 starą czy nową?

Pytam, bo eRki pod MX nie będą brzmiały. Nie brzmiały zarówno pod A klasą w starej integrze jak i w AS3000. Niby jest moc i niby są szczegóły ale jednak nie brzmią. Ogólnie Yamaha + Infinity to dziwne małżeństwo. Sytuacja zmienia się diametralnie po podłączeniu dwóch w biamp. Pojawiają się szczegóły, jest moc na dole, dynamika, wokale, scena. Zarówno na starych M jak moje jak i na nowszych MX. Znajomy ze Stanów ma pod dwoma MX1000 Kappy 9 i brzmią bardzo dobrze gdy jedna po prostu tylko grała. Zacytuje innego znajomego "ja bym pod moje MX-10000 starych kappa nie podłączył. Wydaje mi się, że to samo będzie z Sigma'mi. Ale to tylko obserwacje i zbieraie informacji. Nie miałem i nie doświadczyłem osobiście ani 10000 ani Sigm.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

A mówię, że eRki nie brzmiały pod AS3000 bo nawet słaby Nak serii 4 dawał z siebie więcej. Teraz kumpel przytargał TA7 i CA7 i rogal mu z twarzy nie schodzi a AS3000 szuka nowego właściciela. Pierwszy raz usłyszał jak gra R90. Ja czekam na odsłuch, żeby się przekonać czy je w końcu polubię i porównamy do mojego combo Yamahy. Dwie M4 brzmiały w każdym aspekcie lepiej niż Nakamichi 4 a to on dawał więcej niż AS3000

O kurcze! To Ci zazdroszczę bo to też moje marzenie...choć kosztowne i na razie jestem na etapie gromadzenia środków na ten cel. Koniecznie daj znać jak kupisz i przetestujesz. A obecnie posiadasz serię 2000 starą czy nową?
Oczywiście że starą. Ax2000, tx2000, cdx2020.
Mam jeszcze cały sklep yamah ;). Idzie wyprzedaż...
A mówię, że eRki nie brzmiały pod AS3000 bo nawet słaby Nak serii 4 dawał z siebie więcej. Teraz kumpel przytargał TA7 i CA7 i rogal mu z twarzy nie schodzi a AS3000 szuka nowego właściciela. Pierwszy raz usłyszał jak gra R90. Ja czekam na odsłuch, żeby się przekonać czy je w końcu polubię i porównamy do mojego combo Yamahy. Dwie M4 brzmiały w każdym aspekcie lepiej niż Nakamichi 4 a to on dawał więcej niż AS3000
Ja po prostu kocham emity i emimy....I nie wyjdę z tego obłędu..
2 minuty temu, Mikellino napisał:

Ja słyszałem Sigmy pod mx2000. Miałem mieszane uczucia. Tylko 10000 to zupełnie inna konstrukcja....

Niby inna ale nie znaczy, że pod Sigmy lepsza. Ta udawana klasa A też mnie intrygowała i chciałem ale zbyt dużo mieszanych opinii mnie powstrzymało. Mam nadzieję, że u Ciebie się zgra.

1 minutę temu, Mikellino napisał:

Ja po prostu kocham emity i emimy....I nie wyjdę z tego obłędu..

A myślisz, że dlaczego ja zostałem przy RS2.5 

Co ciekawsze Stereophile właśnie serię RS używał długo jako głośniki referencyjne. Choć ich opinie bywają czasem dyskusyjne to uważali tą serię 2.5 / 4.5 za najlepsze głośniki Infinity.

No właśnie. 2000 to klasa A, z tego co pamietam, a tu A i ... AB..WTF?
Ale przyznać trzeba że HCA doskonale radzi sobie z impedancją basów i tu jak się odkręci 2000 to jest powiew...z 9.2..

Co ciekawsze gdy podłączyłem pod jedną Yamahę było jeszcze słabiej niż z R90, przeciętnie, poprawnie ale bez emocji. Po odbudowie kolejnej M4 i podłączeniu dwóch w biamp, nie wyobrażam sobie lepszego zestawu.

jak się odkręci 2000 to jest powiew...z 9.2..

U mnie gdy odkręcę w salonie muzykę i zapodam coś z basem to na piętrze spadają, rzeczy z biurka 🙂 wiem więc o czym mówisz. Watkin's daje bas jak mało co i myślę, że moje stare babcie M4 są do nich idealne.

Oczywiście że starą. Ax2000, tx2000, cdx2020

Heh! Mam to samo i raczej nie sprzedam...chyba że będę pod ścianą😜, kapitalny zestaw w każdym aspekcie i w przyszłości pójdzie do sypialni. Wcześniej zamiast CDX-2020 miałem CDX-2000 i ...nie wiem czy to była dobra zmiana, to dwa zupełnie inne cedeki a nie ma złotego środka między nimi🤔..

No to górę podłącze pod 2000 A dół pod 10000 i zobaczymy....

Heh! Mam to samo i raczej nie sprzedam...chyba że będę pod ścianą, kapitalny zestaw w każdym aspekcie i w przyszłości pójdzie do sypialni. Wcześniej zamiast CDX-2020 miałem CDX-2000 i ...nie wiem czy to była dobra zmiana, to dwa zupełnie inne cedeki a nie ma złotego środka między nimi..

No ja mam jeszcze cdx1110 czyli czarną 2000, ale nie odczułem takiej różnicy...

No to górę podłącze pod 2000 A dół pod 10000 i zobaczymy....

Zobacz, choć u mnie dużo większa różnica nastąpiła dopiero przy biampie pionowym. Jedna Yamaha na jedno Infinity. Lewy kanał jednej napędza górę prawą, lewy kanał drugiej górę lewą. Prawy kanał jednej napędza dół prawy, prawy kanał drugiej dół prawy. 

No ja mam jeszcze cdx1110 czyli czarną 2000, ale nie odczułem takiej różnicy...

1110 nie miałem i nie słyszałem ale to chyba nie to samo co cdx-2000 mimo podobieństw, tak wnioskuję bo mam tunery tx-1000 i tx-2000 i mimo niewielkich różnic też inaczej grają na korzyść tx-2000..

Jedna Yamaha na jedno Infinity. Lewy kanał jednej napędza górę prawą, lewy kanał drugiej górę lewą.

Jeszcze raz pls, bo chyba coś nie tak.
2000
Lewa Góra prawa gora
10000
Lewy dół prawy dół...
Tak to widzę
1 minutę temu, Piotr Marzanna napisał:

1110 nie miałem i nie słyszałem ale to chyba nie to samo co cdx-2000

To dokładnie te same bebechy. Inna była CDX1100

Teraz, Piotr Marzanna napisał:

1110 nie miałem i nie słyszałem ale to chyba nie to samo co cdx-2000 mimo podobieństw, tak wnioskuję bo mam tunery tx-1000 i tx-2000 i mimo niewielkich różnic też inaczej grają na korzyść tx-2000..

Miałeś okazję porównać starą serię 2000 z nową, bo zawsze byłem ciekaw jak by wypadła konfrontacja..

To samo, placebo 2000.
Chyba, że selekcjonowano komponenty, ale w to wątpię...
Miałeś okazję porównać starą serię 2000 z nową, bo zawsze byłem ciekaw jak by wypadła konfrontacja..
Nie...ciekawy jestem sam.
1 minutę temu, Mikellino napisał:

Jeszcze raz pls, bo chyba coś nie tak.

u mnie to wygląda tak:

Z preampu dwa kanały Lewe idą na Lewą Yamahę, dwa kanały Prawe idą na Prawą Yamahę

potem:

Lewa Yamaha M4 kanał Lewy - Infinity L góra

Lewa Yamaha M4 kanał Prawy - Infinity L dół

Prawa Yamaha M4 kanał Lewy - Infinity P góra

Prawa Yamaha M4 kanał Prawy - Infinity P dół

to właśnie biamp pionowy, pełna separacja kanałów, dużó więcej szczegółów oraz lepsza scena niż gdy podłączyłem poziomo czyli jeden wzmacniacz na P i L górę drugi na P i L dół. 

No ale ja mam dwa takie same wzmaki po pełnej odbudowie na takich samych komponentach i tak samo wyregulowane.

Jak już mówiłem ten sam efekt zauważył znajomy ze stanów. Jedna Yamaha gra poprawnie, dwóch w biampie nie zamieniłby na nic innego.

"Thats my problem , I can't explain it. The clarity I discovered from top to bottom is unbelievable. While on this quest, I read so many articles and watch so many videos on the subject often finding many saying, well ... yeah, it's okay but it's not necessary if you have one good amp. Who am I to argue? But I quested on, and I am sooooo glad I did. I'm enjoying every moment I can get to listen."

To jeden cytat z naszej wymiany obserwacji.

To samo, placebo 2000.
Chyba, że selekcjonowano komponenty, ale w to wątpię...

Jeśli chodzi o tunery to 1000 jest bardziej taki sterylny, kliniczny...tak jakby rozbierał cały przekaz na części pierwsze...oczywiście to nie wada natomiast 2000 gra ciepło, miękko i analogowo, można słuchać i słuchać. Podobne mam odczucie z cedekami 2000 był bardziej muzykalny...taki gładki natomiast 2020 to takie wyrafinowanie i mnóstwo szczegółów ale brak mu tej gładkości z 2000, w sumie trudny wybór ale to i tak wysoka półka. Kiedyś byłem mocno zainteresowany zestawem MX/CX-2000 ale odpuściłem mn przez zasilanie ale idąc tym tropem gdzieś na zagranicznym forum znalazłem info o różnicach CX-1000 i CX-2000 mimo tego że są to bliźniacze konstrukcje. Miałeś do czynienia z MX-2000, jeśli tak to jak miała się końcówka do AX-2000?

Jeśli chodzi o tunery to 1000 jest bardziej taki sterylny, kliniczny...tak jakby rozbierał cały przekaz na części pierwsze...oczywiście to nie wada natomiast 2000 gra ciepło, miękko i analogowo, można słuchać i słuchać. Podobne mam odczucie z cedekami 2000 był bardziej muzykalny...taki gładki natomiast 2020 to takie wyrafinowanie i mnóstwo szczegółów ale brak mu tej gładkości z 2000, w sumie trudny wybór ale to i tak wysoka półka. Kiedyś byłem mocno zainteresowany zestawem MX/CX-2000 ale odpuściłem mn przez zasilanie ale idąc tym tropem gdzieś na zagranicznym forum znalazłem info o różnicach CX-1000 i CX-2000 mimo tego że są to bliźniacze konstrukcje. Miałeś do czynienia z MX-2000, jeśli tak to jak miała się końcówka do AX-2000?

Tylko słyszałem mx2000 z sigmami. Więc trudno mi cokolwiek porównywać, bo ja gr z re90 i 9.2. Z tego co wiem to sekcja wzmocnienia jest ta sama co w ax2000.
Reszta to bajery. Ale jak wiadomo, osobne klocki potrafią zagrać lepiej.

Tylko słyszałem mx2000 z sigmami. Więc trudno mi cokolwiek porównywać, bo ja gr z re90 i 9.2. Z tego co wiem to sekcja wzmocnienia jest ta sama co w ax2000.
Reszta to bajery. Ale jak wiadomo, osobne klocki potrafią zagrać lepiej.

Nie w Ostrołęce czasem? Tam Właściciel miał taki zestaw o ile pamiętam, jak to grało MX-2000 dawała radę takim kolumnom?

8 minut temu, Mikellino napisał:

Ale jak wiadomo, osobne klocki potrafią zagrać lepiej.

Wydaje mi się to "potrafią" jest tutaj zbędne 😜

Nie w Ostrołęce czasem? Tam Właściciel miał taki zestaw o ile pamiętam, jak to grało MX-2000 dawała radę takim kolumnom?
Tak. Tam był zestaw taki. Trudno to ocenić i nie chciałbym tu tego robić. Generalnie istotne było źródło i tam było to wąskie gardło.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.