Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaszki potrzebują dobrze wytłumionego pomieszczenia bo w twardym to nawet z lampą będą kłuć po uszach.

No to prawda ale z drugiej strony - od czegoś są te gałki (chociaż ja słucham na 0...).

Jak oceniasz M-4 w kontekście B-2?

Nie wiem, M-4 stoi jako dekoracja ;) Lepsza dynamika niż M-4 ale wydaje się jakaś taka nijaka.

P2200 to wulkan, 2x240W@8Ohm i 350W przy 4Ohm robi swoje. Słuchając gitary akustycznej czy nawet DJ Tiesto P2200 brzmi lepiej od dość misiowatej B-2.

Gdyby tylko zmienić to beznadziejne 1.5mm2 okablowanie i terminale na WBT-style byłoby jeszcze lepiej.

Ktoś wie jakie żaróweczki siedzą w podświetleniu wskaźników w P2200?

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie wiem, M-4 stoi jako dekoracja ;) Lepsza dynamika niż M-4 ale wydaje się jakaś taka nijaka.

P2200 to wulkan, 2x240W@8Ohm i 350W przy 4Ohm robi swoje. Słuchając gitary akustycznej czy nawet DJ Tiesto P2200 brzmi lepiej od dość misiowatej B-2.

Gdyby tylko zmienić to beznadziejne 1.5mm2 okablowanie i terminale na WBT-style byłoby jeszcze lepiej.

Ktoś wie jakie żaróweczki siedzą w podświetleniu wskaźników w P2200?

Widze że idziesz w dobrym kierunku:P, p 2200 to jest dość niezły potworek, ale przy m2 to jest jeszcze wolna jak emeryt- porównywałem.M2 jest bardziej przejżysta i poukładana, sporo większa dynamika,zapas mocy i przede wszytkim lepsza kontrola nad dołem, ps w p2200 są zwykłe trany, a schemat przypomina unitre...

P2200 jest bardzo prosta, to prawda, na wyjściu są 3x Sanken 2SA909/140 i 3x Sanken 2SC18(cośtam) na kanał.

To B2 musi być w takim razie strasznym zamulaczem??

M2 niestety arcytrudna to znalezienia, ew. będę szukał PC2002M. Jak ma się taka M-2 do Technicsa SE-A3?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Pisałem ci kiedyś że b2 ma muła, a ty się ze mnie naśmiewałeś:P, yamaha b2 jest bardzo dobrze przemyślaną konstrukcją, ma bardzo rozbudowany stopień napięciowy, ale stopień prądowy na fetach to nie wypał- niestety.Wiem że z ns 1000 to się zgrywa, bo są one bardzo szybkie i dość jasne, więc taki zamulacz jak b2 im służy.Se a3 jest co najmniej tak szybka jak m2, tyle że ma milsze średnie tony i bardziej tłusty bas, gra bardziej analogowo od m2, ale muła na pewno nie ma:P Dla mnie m2 i se a3 to podna, bardzo wysoka pułka audiofilskiego, dość żylastego brzmienia.

Mam bardzo mocno wytłumione pomieszczenie więc może dlatego P2200 lepiej się sprawdza w tym przypadku.

A b2 właśnie wyrobiła sobie renomę tymi V-Fetami :-)

Tylko teraz co tu zrobić haha, stoją 3 końcówki i każda ma coś w sobie. Z jednej strony kupiłby coś lapeszego, a z drugiej szkoda to sprzedawać. A3 nie kupie za 5000zł co?

Mam bardzo mocno wytłumione pomieszczenie więc może dlatego P2200 lepiej się sprawdza w tym przypadku.

Tylko teraz co tu zrobić haha, stoją 3 końcówki i każda ma coś w sobie. Z jednej strony kupiłby coś lapeszego, a z drugiej szkoda to sprzedawać. A3 nie kupie za 5000zł co?

Za 5 kzł kupisz, trzeba czekać i szukać, najlepiej kup uszkodzoną i daj mi do zrobienia, wyjdzie najtaniej.Masz gwarancje że będzie grała jak nowa po mojej reanimacji- małe doświadczenie mam:)

A DLPT masz na stanie? :D

Leci wsio w pizdu du do sprzedania, B2: €500, M4: €250, P2200 €200-250.

Mam, ale powiem ci że nie ma różnicy w brzmieniu najmniejszej między OD 503 A DOBREJ JAKOŚCI TOSCHIBAMI, TYLKO POKREŚLAM, MUSZĄ BYĆ DOBREJ JAKOŚCI.Najlepiej ogołocić nada 2200 z tranów, one dają rade:)Takiego nada za 600zł idzie kupić

Miałem dzisiaj spotkanie u kolegi zdzisłava, zawiozłem do niego se a3, swojego cdx 1060 i kolumny sb 7.Było tam jeszcze kilka osób, ze sprzętu były między innym kappy 8a i denon poa 2800.Porównywaliśmy tego denona do se a3, denon co prawda ma bardziej pastelowe brzmienie, ale jesli chodzi o scene, kontrole nad dołem, sposób wybrzmienia talerzy, punktowość pozornych zródeł dzwięku to se a3 była bez kompromisyjna.Na prawdę fajna końcówka i idealnie zgrywa się z sb 7 technicsa, które są najtrudniejszymi do wysterowania kolumnami jakie słyszałem.Z resztą sam zdzisław sam niebawem coś napisze.

Właśnie to jest to czego brakuje B2, je.cia i dynamiki. P2200 jest w tym przpadku o wiele lepsza ale znowu dość techniczna, zimna i wycofana.

Jaja jakieś, 30 minut i już B-2 znalazła zainteresowanego o.0

Jeszcze jakies 2 lata temu SE A3 leżakowala na Allegro i Ebay pl w cenie 2200zl. Często gęsto kupuje sie emocje zwiazane z danym towarem a nie sam towar. A te emocje sa bywaja sprytnie podsycane w taki czy inny sposób. Obecnie jest najgorszy czas na zakup poniewaz trwa sezon i ceny szubuja w góre.

Stawiam wszystko na jedną kartę, A3 zawsze był na mojej liście i teraz czas przekonać się czy było warto.

Co do cen to racja, szybują w górę.

Powiedzcie mi chłopaki jedną rzecz - jak to jest z tymi Yamahami? Ja bardzo lubię ten sprzęt, mam małe Piano Craft i odkryłem na nim wszystkie płyty na nowo. Wszyscy znajomi, którzy kupili Piano za moją namową są zachwyceni tym sprzętem. Jednak jak rozmawiam z kimś o dużych Yamahach, to jest zaskoczenie - zimna, sucha etc. I już sam zgłupiałem - pchać się w AS1000 czy może 2000 czy może poszukać czegoś innego? W klasie cenowej podpadło mi do gustu Rotel RA-1520, Cambridge Audio Azur 650A. No i pytanie o głośniki - KEF Q700 vs Yamaha NS-500? Na korzyść tych drugich przemawia zdanie "Its pleasures resemble those of a glass of fine whisky enjoyed straight: smooth, warm, intense, and relaxing. Simply close your eyes and listen, and you”II understand." Bardzo lubię Single Malt-y ;-) Ktoś miał przyjemność posłuchać tych głośników z A-S1000 lub A-S700?

Pozdr, Krzysiek

Witam.Posiadam CD-S i A-S 2000.Co do brzmienia moim zdaniem bas dobrze kontrolowany, schodzi nisko.Średnica mało efektowna ,szorstka ale szczegółowa.Wysokie przyjemne i szczegółowe, nie natarczywe.To tak w wielkim skrucie.

Wszystko zależy od dobrego doboru kolumn.Jeżeli lubisz ciepłe brzmienie to możesz mieć kłopoty z jego uzyskaniem.Jak wielu posiadaczy Yamah 2000 opisuje brzmienie jako LIVE, może się podobać albo nie.Wszystko zależy od gustu.

Ja zrobiłem małą korektę kablami,ale to droga żmudna i kosztowna.Dobór kolumn pod swoje brzmienie będzi najlepszą drogą, podobno Vienny się dobrze sprawdzają w tym zestawieniu.Piszę ogólnie o moich odczuciach obcując z tym zestawem.Musisz sam posłuchać w różnych konfiguracjach, bo każdy ma inny gust.Co do głośników o których piszesz nie pomogę, bo ich nie miałem możliwości słuchać z żadnym zestawem.Brzmienie jakie Ci w wielkim skrucie opisałem to na moich głośnikach, z każdymi zagra to trochę inaczej.Także odsłuchy i odsłuchy dadzą Ci miarodajną odpowidź.

Pozdrawiam serdecznie powodzenia.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Coś cisza w klubie...

Zdradziłem Yamahy na rzecz Krella :-(

B2 poszła, P2200 poszła, C4 i M4 i CDX496 też...

Jeszcze zostały mi TX900 i CDX820.

Ale kolumny zostają na pewno, dalej potrafią zadziwić!

Coś cisza w klubie...

Zdrajca,Ale dobrze że możesz się rozwijać i iść do przodu.

Nie każdy ma takie możliwości?

Zyczę zadowolenia z nowego nabytku,powodzenia.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Coś cisza w klubie...

Jakiego krela kupiłeś?

Kupje niedługo KSA100Mk2 tylko mnie koleś od C4/M4 denerwuje bo nie ma kiedy przyjechać a mi akrurat minialnie brakuje.

Kupje niedługo KSA100Mk2 tylko mnie koleś od C4/M4 denerwuje bo nie ma kiedy przyjechać a mi akrurat minialnie brakuje.

Obawiam sie że ksa 100 potnie cie sopranami na drobne plasterki:P

Witam serdecznie wszystkich miłośników Yamahy i zwracam się z prośbą o pomoc.

Czy miał ktoś okazję słuchać Yamahy A-S1000 (ewentualnie A-S2000, ponoć brzmi podobnie) z kolumnami Dynaudio?

Posiadam podłogowe Dynaudio dm 3/7 i szukam do nich dobrego piecyka. Oczywiście odsłuch jest nieunikniony lecz chciałbym najpierw zasięgnąć opinii czy warto przytargać to ciężkie bydle do domu ;) Jak powszechnie wiadomo Dynaudio lubią prąd a Yamaha A-S1000 wydaje się mocnym piecykiem, szczególnie biorąc pod uwagę atrakcyjną cenę.

Jestem tylko bardzo ciekawy czy profil brzmieniowy Yamahy będzie pasował do szkoły brzmienia Dynaudio..?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

ps. docelowo źródłem byłoby oczywiście CD-S1000 Yamahy

Miałem zestaw Yamaha CD-S1000 i wzmacniacz A-S2000. Kumpel przywiózł do mnie kiedyś dynki. Grało to bardzo przyjemnie, dynamicznie i z wykopem. Dużo lepiej niż jego HK. kompakt mam juz sprzedany. Jak chcesz to został mi jeszcze wzmacniacz do sprzedania.

• 2 tygodnie później...

Panowie mam problem ze swoim wzamkiem A-S1000.przestał działać tzn po włączeniu zaskakuje bo słychać przekażniki i zaraz się wyłącza a dioda nad włącznikiem pulsuje.Odłączyłem kolumny i wszelkie żródła ale motyw jest ten sam ,na chwilę zaskoczyło ale jak chciałem podpiąć interkonekt to ponownie wywaliło i znowu dioda pulsuje.może ktoś z was miał podobną sytuację.proszę o radę

A gwarancji już nie ma? Jak wszystko jest odpięte i wywala przekaźnik to coś się uszkodziło.

Wzmacniacz chyba podłączyć umiesz skoro go używałeś wcześniej. Wszystko wskazuje na to, że coś się

stało ze wzmacniaczem niestety.

gwarancja jest ale myślałem że dam rade jakimś domowym sposobem uruchomić to ustrojstwo tym bardziej że wczoraj kupiłem nowe kolumny B&W CM1 i nawet ich za bardzo nie posłuchałem a tak z dwa tygodnie w plecy.

Witam serdecznie wszystkich miłośników Yamahy i zwracam się z prośbą o pomoc.

Czy miał ktoś okazję słuchać Yamahy A-S1000 (ewentualnie A-S2000, ponoć brzmi podobnie) z kolumnami Dynaudio?

Posiadam podłogowe Dynaudio dm 3/7 i szukam do nich dobrego piecyka. Oczywiście odsłuch jest nieunikniony lecz chciałbym najpierw zasięgnąć opinii czy warto przytargać to ciężkie bydle do domu ;) Jak powszechnie wiadomo Dynaudio lubią prąd a Yamaha A-S1000 wydaje się mocnym piecykiem, szczególnie biorąc pod uwagę atrakcyjną cenę.

Jestem tylko bardzo ciekawy czy profil brzmieniowy Yamahy będzie pasował do szkoły brzmienia Dynaudio..?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

ps. docelowo źródłem byłoby oczywiście CD-S1000 Yamahy

U mnie ta konfiguracja się nie sprawdziła,ani A-S1000 ani większy brat (2000) nie stworzyły spektaklu...

grało to fajnie ale...bez czegoś tego specjalnego,beznamiętnie...

banan się pojawił dopiero,jak zagościł chińczyk (XA-6950),dynie ożyły jakby im ktoś kopa w dupę zasadził...

ale tak było u mnie (i jest nadal),u Ciebie może być inaczej...

słuchamy kochani,słuchamy aż do bólu...

:D

Edytowane przez daras66
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.