Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

No jak to co? Stare ale jare! Super sprzęcik.

Żeby ci coś czasem do głowy nie strzeliło żeby sprzedać CD303 ;)

Ceny szybują w górę, jeszcze trochę i będzie wart ze 1000zł.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Moja nowa półka pod klocki.Zdjęcie z komórki, ale coś ta widać.Całość z klockami waży 145kg.

Pozd.

post-34677-0-37967300-1346615046_thumb.jpg

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jasne, masz link fotki? Napisz cos wiecej o Yamaha A3000

Sklep Audioarena wstawiał na bierządzo ciekawe informacje z wystawy IFA na swojej stronie i na Facebooku.

Tam masz fotki.

Moja nowa półka pod klocki.Zdjęcie z komórki, ale coś ta widać.Całość z klockami waży 145kg.

no jesli Ty napisałeś w którymś z wątków za słyszysz pierdnięcie sąsiada ,to co ci sąsiedzi słyszą jak odpalisz sprzęcior HA HA :)

Pozdrawiam

Tomasz

Jak dla mnie tan zestaw gra bajecznie nie mogę przestać słuchać.Wszystko poukładane żadnych przebarwień choć mam tylko kolumny DIY niższej klasy.Tutaj jest poprostu muzyka,żadnych kabli pierdoł itp.Sadze ze rozkłada na łopatki wszystkie nowe klocki,zestawy(miałem wcześniej zestaw Audiolab seria 8000,który był po prostu bez szans) nawet do 7000zł

no jesli Ty napisałeś w którymś z wątków za słyszysz pierdnięcie sąsiada ,to co ci sąsiedzi słyszą jak odpalisz sprzęcior HA HA :)

Ale jesteś dociekliwy.Zaspokoję Twoją ciekawość.Pierdzenie słychać tylko w WC.Co do słuchania muzyki, to mam tolerancyjnych sąsiadów, i do godziny 21, mogę słuchać nawet b. głośno czego nie robię bo nie da się wytrzymać w pomieszczeniu 13m2.Słucham przeważnie na ustawieniu power między godziną 9, a 10, czasami zaszaleję do 11, ale to jak dla mnie już b. głośno.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, wal śmiało.Pozd.

Ale jesteś dociekliwy.Zaspokoję Twoją ciekawość.Pierdzenie słychać tylko w WC.Co do słuchania muzyki, to mam tolerancyjnych sąsiadów, i do godziny 21, mogę słuchać nawet b. głośno czego nie robię bo nie da się wytrzymać w pomieszczeniu 13m2.Słucham przeważnie na ustawieniu power między godziną 9, a 10, czasami zaszaleję do 11, ale to jak dla mnie już b. głośno.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, wal śmiało.Pozd.

dzięki za wyczerpującą odpowiedz ,ale nie jestem dociekliwy tak tylko mi się przypomniałeś z tym tekstem to chyba nic takiego ,

Ja w sumie też mam sąsiadów wyrozumiałych tak mi się wydaje ,ale czasami jedna z sąsiadek mi od czasu do czasu mówi czy może pan tego basu nie włączać

,i co jej mam jej docholerki powiedzieć

Pozdrawiam

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

dzięki za wyczerpującą odpowiedz ,ale nie jestem dociekliwy tak tylko mi się przypomniałeś z tym tekstem to chyba nic takiego ,

Ja w sumie też mam sąsiadów wyrozumiałych tak mi się wydaje ,ale czasami jedna z sąsiadek mi od czasu do czasu mówi czy może pan tego basu nie włączać

,i co jej mam jej docholerki powiedzieć

Pozdrawiam

Nie mam tego problemu, tutaj mieszkją normalni ludzie, i wbrew pozorom muza nie rozchodzi się po całym bloku.Kilkanaście razy pytałem sąsiadów czy im głośne granie nie przeszkadza, odpowiedzieli z uśmiechem że nic nie słyszą.Więc staram się tej dobrej atmosfery nie popsuś i łupię tylko w przyzwoitych godzinach.Pozd.

Jak dla mnie tan zestaw gra bajecznie nie mogę przestać słuchać.Wszystko poukładane żadnych przebarwień choć mam tylko kolumny DIY niższej klasy.Tutaj jest poprostu muzyka,żadnych kabli pierdoł itp.Sadze ze rozkłada na łopatki wszystkie nowe klocki,zestawy(miałem wcześniej zestaw Audiolab seria 8000,który był po prostu bez szans) nawet do 7000zł

No to masz fajny sprzęcik! Moje gratulacje!

Witam. Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha rx797 oraz cdx mk2-397, podłączony pod KEF-y C7.

Chciałbym zrobić krok do przodu i wymienić amplituner na wzmacniacz. Jakieś ciekawe propzycje do 3500 zł ?

Chciałbym zrobić krok do przodu i wymienić amplituner na wzmacniacz. Jakieś ciekawe propzycje do 3500 zł ?

sporo ?

za mało informacji aby coś tobie poradzić, napisz jakim dysponujesz pomieszczeniem ,a przede wszystkim czego słuchasz

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Powinieneś również pomyśleć o jakimś zewnętrznym dacu do tego cedeka lub jego zamianę na jakiś 930 , 1030...1060.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Witam. Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha rx797 oraz cdx mk2-397, podłączony pod KEF-y C7.

C/M-85, AX-900 lub AX-2000 ze starszych klocków.

sporo ?

za mało informacji aby coś tobie poradzić, napisz jakim dysponujesz pomieszczeniem ,a przede wszystkim czego słuchasz

Salon połączony z kuchnią, około 30 m2. Muzyka różna, nie ograniczam się do danego gatunku. Słucham od Norah Jones, The Cinematic Orchestra po Pearl Jam. No i właśnie, na moim obecnym sprzęcie przy muzyce rockowej po dłuższym słuchaniu jest męcząco! Nie mogę powiedzieć złego słowa w lekkim graniu tu Yamaha sprawuje się idealnie! Obecnie czekam na kable Chord Carnival SilverScreen.

<br>

Salon połączony z kuchnią, około 30 m2.<br>

<br>

to trochę metrów jest do nagłośnienia ,ta Yamaha rx797 to nic ciekawego i raczej sobie marnie dawała radę na takim metrażu .

Ja bym raczej zainwestował te 3500 w leprze kolumny ,a obecne KEF-y C7, sprzedał +;Yamaha rx797 i za te pieniądze kupił wzmacniacz ,bo głupotą by było kupować wzmacniacz za 3500 i pozostając przy kolumnach ,które są wart parę set złoty ,to nie miało by sensu ,

rozmyśl taką propozycję a wtedy można by było tobie coś poradzić .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

<br>

to trochę metrów jest do nagłośnienia ,ta Yamaha rx797 to nic ciekawego i raczej sobie marnie dawała radę na takim metrażu .

Ja bym raczej zainwestował te 3500 w leprze kolumny ,a obecne KEF-y C7, sprzedał +;Yamaha rx797 i za te pieniądze kupił wzmacniacz ,bo głupotą by było kupować wzmacniacz za 3500 i pozostając przy kolumnach ,które są wart parę set złoty ,to nie miało by sensu ,

rozmyśl taką propozycję a wtedy można by było tobie coś poradzić .

Dokładnie! Za tą kasę kupisz nowy wzmak i nie koniecznie będziesz zadowolony a na pewno przepłacisz, lepsze są używki z wyższej półki te starsze to na prawdę gra i faktycznie zostanie Ci na poprawienie bądz stuningowanie toru głośnikowego.

C/M-85, AX-900 lub AX-2000 ze starszych klocków.

popieram Piotra 16091. Mam obecnie 20-letni zestaw Yamaha mx-1/cx-1 i gęba mi się śmieje z zadowolenia---dłuuugo u mnie pogości

Panowie, który amplituner Yamahy sprawdzi się relatywnie nieźle w stereo? Mam tu na myśli oczywiście używane modele (stereo lub KD) w cenie do 500-700 zł. Źródłem jest póki co "stary ale jary" Pioneer PD-9700 (nie wykluczam w przyszłości przesiadki w całości na Yamahę). Kolumny to bardzo fajne i niezbyt duże podłogówki KEF XQ30. Preferowana muzyka: rap, r'n'b, blues, jazz, muzyka etniczna (Bliski Wschód, Afryka). Plus namiętnie radiowa Dwójka i Chilli Zet. Generalnie "ciepło i misiowato".

Zależy mi przede wszystkim na:

* czytelnym wyświetlaczu (chętnie w bursztynowym kolorze)

* możliwości obsługi z pilota jak największej liczby funkcji

* możliwie jak najczulszym tunerze z RDS

* dużej możliwości korekcji dźwięku - zwłaszcza w kierunku niskich tonów (niestety jestem z tych, co wolą słuchać "loudness" niż "direct")

* wejściu gramofonowym (phono)

* kolorze złotym/tytanowym (ostatecznie może być czarny)

Który z modeli polecacie: RX-396, RX-397, RX-457, RX-496, RX-596, RX-750, RX-795, RX-V630, RX-V730, RX-V740, RX-V795, RX-V800, RX-V1400? A może jeszcze coś innego?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, ponieważ nigdy nie miałem Yamahy i nie wiem, jakie jest jej "charakterystyczne" brzmienie?

Panowie, który amplituner Yamahy sprawdzi się relatywnie nieźle w stereo? Mam tu na myśli oczywiście używane modele (stereo lub KD) w cenie do 500-700 zł. Źródłem jest póki co "stary ale jary" Pioneer PD-9700 (nie wykluczam w przyszłości przesiadki w całości na Yamahę). Kolumny to bardzo fajne i niezbyt duże podłogówki KEF XQ30. Preferowana muzyka: rap, r'n'b, blues, jazz, muzyka etniczna (Bliski Wschód, Afryka). Plus namiętnie radiowa Dwójka i Chilli Zet. Generalnie "ciepło i misiowato".

* dużej możliwości korekcji dźwięku - zwłaszcza w kierunku niskich tonów (niestety jestem z tych, co wolą słuchać "loudness" niż "direct")

Który z modeli polecacie: RX-396, RX-397, RX-457, RX-496, RX-596, RX-750, RX-795, RX-V630, RX-V730, RX-V740, RX-V795, RX-V800, RX-V1400? A może jeszcze coś innego?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, ponieważ nigdy nie miałem Yamahy i nie wiem, jakie jest jej "charakterystyczne" brzmienie?

Posiadam i polecam RX-V 2090- potężny bass !!! Nie potrzeba suba !!!

Witaj! Z tego co wymieniłeś posiadałem przez 10 lat RXV-795 i bardzo dobrze się spisywał i do kina i do stereo jak na amplituner, zdecydowanie lepszy niż nowsze modele.

Witaj! Z tego co wymieniłeś posiadałem przez 10 lat RXV-795 i bardzo dobrze się spisywał i do kina i do stereo jak na amplituner, zdecydowanie lepszy niż nowsze modele.

Przyznam, że też właśnie o nim myślałem. Mógłbyś napisać mi parę słów więcej na temat tego modelu - jak się generalnie sprawował i czy spełnia wymienione przeze mnie "wymogi"? Czy brzmienie Yamahy można jakoś scharakteryzować (bardziej gra dołem czy górą, jest ciepłe czy chłodne, itp.), czy też w większym stopniu zależy to od kolumn?

czy też w większym stopniu zależy to od kolumn?

przede wszystkim od kolumn:) ,a jesli chodzi o brzmienie YAMAHY to nie nastawiaj się na klarowną górę ,doświadczyłem kilkadziesiąt modele i te starsze i te do modelu RX-V 3900 , gdzie zakończyłem swoją przygodę z amplitunerami Yamaha i jedno wiem na pewno nie dysponowały dobrą górą i to w dodatku w tych niższych modelach była słychać zapiaszczenie , średnica jest słucha i w tych niższych modelach jest dość wysunięta do przodu ,jedynie bas jest na przyzwoitym poziomie ,dotyczy to modeli tych wyższych ,na temat najnowszych modeli się nie wypowiem bo ich nie słuchałem ,ale wiem na pewno ze te nowe modele odbiegają jakością brzmienia od tych starszych ,oczywiście na minus

Pozdrawiam

Tomasz

Przyznam, że też właśnie o nim myślałem. Mógłbyś napisać mi parę słów więcej na temat tego modelu - jak się generalnie sprawował i czy spełnia wymienione przeze mnie "wymogi"? Czy brzmienie Yamahy można jakoś scharakteryzować (bardziej gra dołem czy górą, jest ciepłe czy chłodne, itp.), czy też w większym stopniu zależy to od kolumn?

Witaj ponownie! U mnie ten amplituner grał z kolumnami Minima Audio z serii basic na wysokotonowej Vifie i niskośredniotonowym Intertechniku - w swoim czasie i w swojej klasie bardzo poprawne kolumny. Co do brzmienia: lekko ostra góra ale wyrazna, średnica - no cóż, może to będzie dla niektórych dziwne, ale była czytelna i bardzo namacalna, natomiast basie było punktowo i może niezbyt głęboko ale był dobrze prowadzony, stereofonia i przestrzeń bardzo poprawna, u mnie nie mogę powiedzieć że przekaz był zapiaszczony, raczej swobodny i czytelny. Ale trzeba pamiętać że z każdymi kolumnami i kablami może zagrać inaczej, tym niemniej bardzo polecam, poczciwy 795 zdeklasował nowszego i mocno zamulonego RXV-1800 i to na tych samych kolumnach! Obsługa bardzo prosta bez zbędnych bzdetów. Porównywałem go w klasie amplitunerów z Denonem, Sherwoodem i innymi i był na prawdę bez zarzutu, myślę że to była bardzo udana konstrukcja, w katalogu nad nim był tylko RXV-2095 podobny już do DSP-AX1. Pozdrawiam!

Witaj ponownie! U mnie ten amplituner grał z kolumnami Minima Audio z serii basic na wysokotonowej Vifie i niskośredniotonowym Intertechniku - w swoim czasie i w swojej klasie bardzo poprawne kolumny. Co do brzmienia: lekko ostra góra ale wyrazna, średnica - no cóż, może to będzie dla niektórych dziwne, ale była czytelna i bardzo namacalna, natomiast basie było punktowo i może niezbyt głęboko ale był dobrze prowadzony, stereofonia i przestrzeń bardzo poprawna, u mnie nie mogę powiedzieć że przekaz był zapiaszczony, raczej swobodny i czytelny. Ale trzeba pamiętać że z każdymi kolumnami i kablami może zagrać inaczej, tym niemniej bardzo polecam, poczciwy 795 zdeklasował nowszego i mocno zamulonego RXV-1800 i to na tych samych kolumnach! Obsługa bardzo prosta bez zbędnych bzdetów. Porównywałem go w klasie amplitunerów z Denonem, Sherwoodem i innymi i był na prawdę bez zarzutu, myślę że to była bardzo udana konstrukcja, w katalogu nad nim był tylko RXV-2095 podobny już do DSP-AX1. Pozdrawiam!

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Chodzą mi po głowie różne opcje:

1) http://allegro.pl/yamaha-rx-v795-pilot-instrukcja-idealny-i2638041495.html + http://allegro.pl/yamaha-cdx-596-modyfikacja-pilot-instrukcja-i2638041552.html + http://allegro.pl/yamaha-tx-492rds-znakomity-tuner-radiowy-rds-i2633133250.html

2) http://allegro.pl/yamaha-dsp-a2-pelen-sklepowy-komplet-kurier-i2619192200.html + http://allegro.pl/yamaha-cdx-593-pilot-karton-sklepowy-pro-bit-i2633351454.html + http://allegro.pl/tuner-yamaha-tx-680rds-tx-680-rds-eon-top-model-i2621779586.html

3) http://allegro.pl/denon-wspanialy-zestaw-pma-dcd-tu-i2636555319.html - tyle że to już nie Yamaha, a Denon :-)

W tym przypadku opcja 2 zdecydowanie a jeszcze lepiej DSP-A1 lub DSP-AX1+ tunerek i będzie już naprawdę fajnie. DSP-AX1 miałem i jest to zawodnik godny uwagi, bije na głowę amplitunery, najlepiej dozbieraj jeszcze troszkę kasiorki i w ciemno DSP-A1 lub AX1.

Aha! RXV-795 to amplituner i TX-492 nie będzie Ci potrzebny jako drugi tuner.

Ok. 6 lat temu miałem Yamaszke A-760 i wpadł mi pewien artykuł o jakimś bublu w zasilaczu (wybuchające kondy), ale jak to wówczas student, nie przejąłem się zbytnio. Później przyszedł czas na A-960 i A-1060 którego to mam do dzisiaj. Sprawa o tyle się zmieniła, że nie mieszkam już w akademiku, mam żonę i synka - rodzinę o którą się martwie. Przypomniało mi się niedawno o tym artykule i po przeczytaniu go postanowiłem napisać na e-mail zamieszczony pod artykułem. Oto co mi odpisali:

"thanks for your request. Please confirm that the AC cable is unplugged.

To avoid the risk mentioned on our homepage it is necessary to exchange a

capacitor (MYLAR FILM CAP 0.47µF 250V) in your amplifier. We would like to ask

you to bring your A-1060 to our distributor which is responsible for Poland:

Audio-Klan Janusz Przadka

Spolka Jawna

Ul. Nowogrodzka 44

PL-00-695 Warszawa

Tel.: ++22 - 7813753"

I tak się zastanawiam co dalej, wysyłać im ten wzmak, samemu przelutować konda, czy sprzedać? Sprzedawać niechętnie (za dużo wspomnień dziele z tym wzmakiem). Najchętniej przelutowałbym sam, ale nie wiem, jakiego konda mogę tam wstawić, bo chyba farady i volty to nie wszystko. Macie jakiś pomysł???

3) http://allegro.pl/denon-wspanialy-zestaw-pma-dcd-tu-i2636555319.html - tyle że to już nie Yamaha, a Denon :-)

jeśli miałbym coś wybrać z twoich propozycji to zdecydowanie trzecia opcja

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.