Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

A z jakimi kolumnami zgrales as 500 i do jakiej muzyki ? Tez metal i rock

Posiadam trzy zestawy głośnikowe ale najlepiej zgrywa się z Magnat Quantum 603 Muzyka to głównie Rock i Metal troche muzyki filmowej i jazz

Tak sobie czytam, i jedni uważają że między A-S700, a A-S1000, jest znikoma różnica?

Inni twierdzą że między A-S500, a A-S700, też.Już nic z tego nie wiem, może A-S300,

jest również porównywalna, i nie ma sensu wydawać kasy na droższy klocek. ?? -:)

Kiza - nie dziw się bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a w audio punkt słyszenia zależy od posiadanych pieniędzy, zasłyszanych opinii, wyglądu np. boczków i nieskończonej ilości innych czynników, często irracjonalnych.

Kondil - jeżeli podobają się Yamahy serii 1000 to wybierz się na odsłuchy z 2-3 różnymi głośnikami i jest duża szansa, że wyjdziesz z zestawem, który będzie Ci pasował. Osobiście uważam, że wygląd w audio ma znacznie większe znaczenie niż większość audiofili jest gotowych to przyznać. Co do tych boczków to u mnie sprzęt stoi w otwartym stoliku a tych drewnianych boków i tak nie widać może dlatego, że mam czarny zestaw i boczki też są ciemne.

Czytałem Twój wątek w zakładce Audio - każdy radził Ci inną firmę aby tylko nie Yamaha - tym się nie przejmuj.

Ja do Yamahy doszedłem nie dla wyglądu bo mi bardziej podobał się Marantz z takim okrągłym wskaźnikiem poziomu głośności (akurat tego bardzo mi brakuje w Yamasze) ale po kilku odsłuchach wybrałem to co mi subiektywnie najbardziej pasowało sonicznie, oczywiście w założonym budżecie. Na moje ucho Marantz grał gorzej ale dla kogoś innego miał prawo grać lepiej.

Co do tunera z boczkami - nowy serii 1000 jest moim zdaniem za drogi (ok. 1600 zł) a na używany się dotychczas nie natknąłem a też chciałem mieć do pełni zestawu.

Kiza - nie dziw się bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a w audio punkt słyszenia zależy od posiadanych pieniędzy, zasłyszanych opinii, wyglądu np. boczków i nieskończonej ilości innych czynników, często irracjonalnych.

Kondil - jeżeli podobają się Yamahy serii 1000 to wybierz się na odsłuchy z 2-3 różnymi głośnikami i jest duża szansa, że wyjdziesz z zestawem, który będzie Ci pasował. Osobiście uważam, że wygląd w audio ma znacznie większe znaczenie niż większość audiofili jest gotowych to przyznać. Co do tych boczków to u mnie sprzęt stoi w otwartym stoliku a tych drewnianych boków i tak nie widać może dlatego, że mam czarny zestaw i boczki też są ciemne.

Czytałem Twój wątek w zakładce Audio - każdy radził Ci inną firmę aby tylko nie Yamaha - tym się nie przejmuj.

Ja do Yamahy doszedłem nie dla wyglądu bo mi bardziej podobał się Marantz z takim okrągłym wskaźnikiem poziomu głośności (akurat tego bardzo mi brakuje w Yamasze) ale po kilku odsłuchach wybrałem to co mi subiektywnie najbardziej pasowało sonicznie, oczywiście w założonym budżecie. Na moje ucho Marantz grał gorzej ale dla kogoś innego miał prawo grać lepiej.

Co do tunera z boczkami - nowy serii 1000 jest moim zdaniem za drogi (ok. 1600 zł) a na używany się dotychczas nie natknąłem a też chciałem mieć do pełni zestawu.

Yamaha A-S1000 powinna zagrać lepiej od A-S700 tym bardziej od A-S500

W jakiej konfiguracji pracuje Twoja A-S1000 ?

Kiza - nie dziw się bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,

Kolego, pełna racja, życie jest brutalne, ale też są wyjątki, do których ja niestety nie należę,

ale powolutku dążę do celu.Pozdrawiam.-:)

W jakiej konfiguracji pracuje Twoja A-S1000 ?

Jarula, i Kiza mają A-S 2000.Jarula-Martin Logan+CD-S 2000, Kiza-SonusOliva.+CD-S 2000.

Jarula chyba się nie obraziłeś że odpowiedziałem za Ciebie.-:)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Heheh, faktycznie, każdy radzi inna firmę, dlatego "przeniosłem" sie w to miejsce, gdzie nikt nie będzie odwodzil mnie od Yamahy :)

Co do kolumn to naczytałem sie dużo .... Wiem, ze nie mogą mieć metalowych membran i musza mieć "coś miękkiego w dźwięku" aby dobrze wspolgraly z "chirurgiczne ostrym dźwiękiem Yamahy".

W piątek będę mógł przejść z teorii do rzeczywistości i sprawdzić organoleptycznie zestaw z kilkoma rodzajami kolumn.

Tak w teorii Elaci wydają sie najlepsze ... Zobaczymy co usłysze (umówiłem się w tophifi na odsłuch kompletu Yamahy S100 z B&W 684, ELAC FS 68.2 oraz PSB Image T6

Co do tundra to chyba skusze sie na jakiś staroć np CT-810 lub coś w ten deseń. Bardzo podoba mi sie CT-7000, ale bardzo cieżko dostać.

PS

Może macie jeszcze jakieś pomysły dot tunera i kolumn ?

Edytowane przez kondi!

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

PSB Image T6

Jestem bardzo ciekawy tego połączenia, nie słuchałem tych kolumn.

Jak będziesz po odsłuchach, skrobnij coś na temat tego zestawienia.

Powodzenia, pozdrawiam.:)

Tak sobie czytam, i jedni uważają że między A-S700, a A-S1000, jest znikoma różnica?

Inni twierdzą że między A-S500, a A-S700, też.Już nic z tego nie wiem, może A-S300,

Czemu nie? Niektórzy właśnie ten model bardzo sobie cenią.

http://www.ebay.de/itm/Yamaha-A-S300-2-Channel-Stereo-sonido-claro-amplificador-AS300-negro-/321394034610?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item4ad493c7b2

Ciekawe czy sie trafi jeleń?

Co do as 1000 a as 700 chodzi mi tez o to, ze roznica cenowa jest duuuza. Moze zrobie sobie porownanie ,ale nie widzi mi sie wydac 3500 na as 1000 gdzie 700 kosztuje o 1500 zl. pozdrawiam

Co do as 1000 a as 700 chodzi mi tez o to, ze roznica cenowa jest duuuza. Moze zrobie sobie porownanie ,ale nie widzi mi sie wydac 3500 na as 1000 gdzie 700 kosztuje o 1500 zl. pozdrawiam

zgoda jest różnica ale jak widzę te plastikowe gały w 700 to szlak mnie trafia

• Redaktorzy

Ciekawe czy sie trafi jeleń?

Rudy, taka cena moim zdaniem zdarza się tylko raz, czyli "okazja", mega audiofilski klocek !! -:)))))))

Edytowane przez kiza

Moze to seria 3000? ;-)

Może, ale brak wycieraczek, albo oboje się nie znamy, "może to wersja bez". -:)

Moze to seria 3000? ;-)

To jest seria 3000 - 0. A że odjęto tylko 0 to cena na prawdę bombowa.

Wycieraczki tylko rozpraszają hajendowców, więc to jest wersja purystyczna.

zgoda jest różnica ale jak widzę te plastikowe gały w 700 to szlak mnie trafia

Ja mam W as500 plastikowe gałki tylko są aluminiowe nakładki od przodu w as700 jak i as1000 z tego co widać na zdjęciach mamy to samo rozwiązanie

... wracając do mojego przyszłego zestawu Y S1000 ... chyba przetestuje go także z zestawem kolumn ATC SCM 11 lub 19 (za dużo czytam już to forum :-)) ... tym bardziej, że są używan na allegro w uczciwej cenie.

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Słuchaj, słuchaj, wypożyczaj, i znowu słuchaj, najlepiej w swoich warunkach domowych, a potem kupuj !!

Jeżeli przed zakupem poświęcisz czas na odsłuchy, ile się da, to na pewno się osłuchasz, i bardziej

będziesz świadomy co Ci odpowiada.Zaoszczędzisz sobie późniejszych nerwów, i kasy, która może się

okazać wydana bezsensownie.Nic nie zastąpi Twojego Ucha.Pamiętaj, gra cały system włącznie z pomieszczeniem

(akustyka). Życzę dobrego wyboru, Powodzenia, pozdrawiam.-:)

ATC, to dobry wybór, tylko posłuchaj, czy a-s1000, sobie z nimi poradzi.?, i czy to granie Ci odpowiada. Lu.lu.-:)

Słuchaj, słuchaj, wypożyczaj, i znowu słuchaj, najlepiej w swoich warunkach domowych, a potem kupuj !!

tak, tak ... :D

ATC, to dobry wybór, tylko posłuchaj, czy a-s1000, sobie z nimi poradzi.?, i czy to granie Ci odpowiada. Lu.lu.-:)

a tak przy okazji to zapomniałem zapytać ... jaka jest prawdziwa róznica (tak w dwóch słowach) pomiędzy 1000, a 2000 ? (oprócz ceną :D)

BTW. gdyby to był kolor srebrny ... http://olx.pl/oferta/yamaha-a-s1000-cd-s1000-CID99-ID5IkzR.html#3894ea6d5c ... jechałbym już do Szczecina

Może się komuś przyda powyższy link - w dobrej cenie zestaw.

http://www.hi-fi.com.pl/testy/wzmacniacze/1212-yamaha-a-s700.html

"płaskie pokrętła są plastikowe, nie metalowe a jednak wzornictwo budzi pozytywne skojarzenia."

to jak to w końcu jest ? ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.