Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon odbiera sygnał radiowy...

eMKa76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój gramofon, w którym właśnie wymieniłem IC fabryczny na kable Klotza MY206 czyli ekranowany kabel mikrofonowy zaczął odbierać radio. Jak mam włączone radio (podpięte oczywiście do wzmacniacza) i włącze gramofon i przełącze na wzmacniaczu na phono to słyszę radio. I to głośniej niż płytę. Jak wyłacze radio to problem oczywiście znika ale pisze tu bardziej z ciekawości niż poszukiwania rozwiązania problemu. Dlaczego tak się dzieje? Na fabrycznym kablu tego nie zaobserwowałem!! To jest raczej jakieś przebicie niż faktyczne odbieranie bo inaczej to słyszałbym radio przy... wyłączonym tunerze. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam

eMKa

https://www.audiostereo.pl/topic/46594-gramofon-odbiera-sygna%C5%82-radiowy/

>>>eMKa76,

Maciek, co by nie powiedzieć, to Ty coś szczęścia do tego sprzętu vintage'owego nie masz. Ten dziwny obajw może być skutkiem dużych przesłuchów pomiędzy wejściami wzmacniacza. Wejście phono we wzmacniaczu ma największą czułość ze wszystkich wejść, nic więc dziwnego, że "łapie" słabe sygnały, które gdzieś tam błądzą po bebechach integry. Może coś uszkodziłeś w wejściach wzmaka, na przykład wpychając na siłę nowe wtyczki cinch, które założyłeś na kable od gramofonu?

Pozdro,

Yul

Dzięki Yul, na Ciebie zawsze widzę można tutaj liczyć. No cóż szczęścia może na razie nie mam ale chyba o to w tej zabawie chodzi, żeby do szczęścia zmierzać. Postanowiłem zacząć od najniższej półki, żeby mieć jak najwięcej szans na poprawę przy wskakiwaniu wyżej. Jakbym od razu zaczął od Levinsona, Krella czy Transrotora (pomijając oczywiście finanse) to nie miałbym wielu opcji jeśli chodzi o upgrade, czyż nie?

Jak już tu gdzieś tłumaczyłem nie znam się na sprzęcie, prądzie, akustyce ale chcę się tego wszystkiego nauczyć. Mam na to jeszcze troche czasu (mam nadzieję) dlatego pytam w myśl, że kto pyta nie błądzi albo błądzi mniej.

Wejść wzmaka nie uszkodziłem bo nowe wtyki weszły całkiem gładko.

No nic, póki co będe sobie dłubał w tym co mam, słuchał jednego kanału ciszej i zbierał doświadczenie do następnego kroku czyli zmiany sprzętu.

Na ten gramofon wydałem 120zł plus nowa igła 40 więc i tak gra nieźle :)

Na następny w takim razie przeznaczę około 300 ;)

... a może coś przekombinowałeś z podłączeniem (lub też nie) ekranu w tym nowym kablu?

:-)

Jak byś kupił Transrotora to jedynym upgradem byłaby wymiana ramienia lub wkładki.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Analogiczną sytuacje miałem niegdyś w G-601A, po nałożeniu płyty na talerz złapał jakąś falę i z odtwarzacza płyt zrobiło się prymitywne radio, drugi raz nie udało mi się tego dokonać. Ja sprawdziłbym ekran, może tam coś nie tak.

Życzę powodzenia

Witam,

problem "obierania radia" ma podstawy w pojemności kabla i pozostałych elementów systemu. W takim przypadku należy sprawdzić: standard połączenia uziemienia ( np. oryginalny kabel SME ma 2 warianty ), wymienić kabel uziemienia, zmniejszyć poziom wzmocnienia sygnału z wkładki ( jeżeli masz taką możliwość). Możesz spróbować przestawić elementy systemu audio, to też może mieć wpływ na takie zjawisko. Powyższe uwagi w moim przypadku przyniosły całkowite rozwiązanie tego problemu.

Powodzenia, pozdrawiam

Wiktor

ahaja,

">... a może coś przekombinowałeś z podłączeniem (lub też nie) ekranu w tym nowym kablu?"

No nie wiem co mogłem przekombinować. W gramofonie mam zlutowaną masę z ekranem a od strony wzmaka ekran kończy się wcześniej równo z izolacją. Poza tym wystarczy, zę wyłącze radio i problem z głowy :)

viktor.music,

">problem "obierania radia" ma podstawy w pojemności kabla i pozostałych elementów systemu.

należy sprawdzić: standard połączenia uziemienia ( np. oryginalny kabel SME ma 2 warianty

>), wymienić kabel uziemienia, zmniejszyć poziom wzmocnienia sygnału z wkładki"

Kabel uziemiający jest oryginalny i na razie zostawiam bo zniknęło brumienie. Poziomu wzmocnienia nie mogę zmienić. Sprzętów już bardziej od siebie nie oddalę ale wymieniam własnie interkonekty w radiu i cd na takie ekranowane i krótsze )z 150cm na 50cm) liczę, że to przynajmniej nie zaszkodzi :)

Dzięki za rady.

>>>eMKa76,

Jeśli mój pomysł z przesłuchem pomiędzy gniazdami we wzmacniaczu jest słuszny, to prawdopodobnie ten niekorzystny efekt zmniejszy się jeśli przepniesz tuner do innego wejścia, fizycznie jak najbardziej oddalonego od gniazda Phono. Reszta wejść we wzmaku to wejścia liniowe, tuner można spokojnie podpiąć pod wejście dla CD albo odpowiednie magnetofonowe.

Pozdro,

Yul

Tfu tfu tfu przez lewe ramie!!

Na szczęście problem zniknął. Wsadziłem do tunera IC własnej produkcji (krótszy o metr od poprzedniego i ekranowany) i rydzyk przepadł!

Poza tym radio mi wreszcie przestało szumieć mimo, że wsakazanie mocy sygnału jest takie samo jak poprzednio. Ten stary IC szumiał po prostu. Ale to juz temat nie do tego wątku chyba.

Pozdrawiam wszystkich.

wraz z wymianą gramofonu u mnie też ten problem pojawił się, zniknął po dokładnym uziemieniu gramofonu i preampu i teraz na szczęście nic już nie słuchać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.