Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 10m^ Budzet ok 1tys+/-

simon84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest na etapie dobrania monitorow do Amplitunera YAMAHA RX-497.Sprzęt do muzyki Trance/vocal/house .Pokój ustawny ok 10m^ robiony od podstaw pod małe stereo .Panele akustyczne itd. Mam dwa typy Monitor Audio BR2 lub cos z rodziny MAGNAT QUANTUM.Chcialbym zeby mnie zaskoczyly dynamika i dosc dobrym zejściem ale w pełni kontrolowanym i dosc dobra przestrzenią.Troszkę duże wymagania jak na ten połap cenowy ale może jednak cos doradzicie.czekam na jakieś info i porady jakieś nowe propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/46691-monitory-do-10m-budzet-ok-1tys/
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Jesli masz porzadnie przygotowany pokoj, wykorzystaj jego potencjal. 1000zl na nowe glosniki to troszke malo, przemysl zakup uzywanych. Jesli obawiasz sie takich zakupow, szukaj tam gdzie bedziesz mogl odebrac osobiscie, obejrzec, posluchac... Czesto rowniez sprzet sprzedaja osoby udzielajace sie czyli w jakims stopniu znane na naszym forum za posrednictwem ogloszen na audiosttereo. Radze Ci gleboko to przemyslec, a powiem wiecej ze taki zakup ma tylko plusy! Pomijajac wygrzanie przetwornikow, najwazniejsze to to ze jak dopadla Cie juz ta "choroba" to pewnie z czasem bedziesz chcial je wymienic na inne/lepsze, na uzywanych nie stracisz nic lub prawie nic!!! A, oczywiscie nie musze wspominac ze uzywane kolumny za 1000zl, musialy kosztowac jako nowe w granicach 2000zl, a wiec beda mialy lepsze przetworniki i w 99% zagraja lepiej.

Kolejna sprawa to... amlituner Yamaha!! Gdy dokonasz zakupu kolumn, pozycz od kogos lub zapros kogos i porownaj te Yamahe z jakimkolwiek uzywanym wzmacniaczem stereo np. w granicach 600zl. Uwierz mi, amplituner nawet nie bedzie mial startu do wzmacniacza stereo!!

Zaczalem swoja przygode z audio z Amplituner Yamaha Rxv-496, jeszcze seria z aluminiowym frontem, porzadnie wykonana, b.dobrze grajaca. Gdy kupilem na probe uzywanego najnizszego Nad-a 302 bylem w szoku!! Ten taniutki, stary Nad zagral o dwie, trzy klasy lepiej!!

Zdecydowanie Wharfedale Diamond 9.2 lub 9.1 Midwoofery szybkie, wymiatają, tylko zatkać bass reflexy. Sam posiadam 9.1 a to nie pierwsze moje kolumny. Miałem też ushery s520 i uważam że wharfedale nie mają sobie równych nawet za 2x większą kasę.

Dość obiektywny test tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BR2 mam i sobie chwalę, ale nie robiłem gruntownych porównań poza tym co stało w sklepie (jakieś Paradigmy i coś tam jeszcze w podobnej cenie). BR2 zaskoczyły mnie miłym i zrównoważonym dźwiękiem i niezłym basem jak na swoje gabaryty.

Co do Amplitunera jest zamówiony ale to nie znaczy ze nie można zmieć ponieważ nie mieli na stanie.ale dos dobrze oczytałem sie o nim ,wybralem amplituner bo obecnie nie mam kasy na odrebne segmenty tuner wzmacniacz .Wharfedale Diamond 9.2 brałem pod uwagę moze ktos sie wypowie jak zagrają w takiej muzyce?Kefy nie do tej muzyki tez wyczytałem wiec odpadają osobiście nie słuchałem a i ładny design posiadaja .Co do kwoty nie mowie ze kilka setek nie dołożę zawsze przy zakupie cos zakusi :)A zas temat używek jak najbardziej zgadzam sie ze będzie to wyższa klasa zestawu ale nowe to nowe.posiadam duże zniżki w zaprzyjaźnionym sklepie dlatego mógłbym dostac w dobrej cenie.Jesli okazja bedzie dobra a glosniki zacne to czemu nie.na razie proszę o jakies odniesienie sie do kilku opcji wiem ze teraz rynek zalewa masa sprzętu i wybór jest duzy ale wybieram raczej na duszy czas wiec raz a dobrze .Osobiście jest zaczarowany MA BR2 jescze nie sluchalem ale byl to raczej pierwszy rzut.wiec obecnych właścicieli proszę o jakieś ładne wypracowanie o nich .Co do głośników. wcześniej użytkowałem kody 702 w stereo ale za duże ja na ten pokój, wspominam je milo bardzo mnie zaskoczyły pozytywnie oczywiście.

w cenie ok 1000zł nie kupisz nic lepszego niz Usher S-520, te malenstwa zmiataja podane wyzej propozycje i mowie to z cala odpowiedzialnoscia, mialem wiele zestawów, przerabialem wiekszosc popularnych modeli zarowno u siebie w domu jak i w odsłuchach w salonach. Co wiecej, do preferensji muzycznych takze zaliczam vocal trance, progresive i house (jednak coraz rzadziej

) wiec długo poszukiwalem odpowiedniego brzmienia. W kazdym razie szukaj głosnikow o ciepłym brzmieniu z bogata podkreslona srednica, delikatnymi wysokimi i zdecydowanym basie. To nie jakies wiejskie techno ze musi cie powalac basem, przestawiac szklanki itd bas ma byc obecny podkreslajac rytm, dynamike i wybrzmiewac na wiele sposobow, cieple brzmienie zapewni ci dluga niemeczaca przyjemnosc słuchania...z tymi wszystkimi aspektami poradzily sobie wlasnie te Ushery, Kefy niby OK ale niskie jakies takie pudełkowate, miekkie, Wafle tez dobre ale mało przestrzenne i muzykalne...Niestety do Usherów musisz miec wydajny piec, zaden amplituner, pozdro

Do spokojniejszej muzyki lepsze wydają się być Triangle ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Może coś CI to pomoże:

Triangle Stella ES:

Ukryta Zawartość

Usher S520:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wharfedale 9.2 będą grały z dużym wykopem, szybkością, dużą ilością basu jak na maluchy oraz przede wszystkim ciekawą średnicą. Wysokie tony raczej wycofane. Coraz mniej rozumiem coś takiego jak "sprzęt pod jakąś muzykę". Im lepszy sprzęt tym lepiej się słucha wszystkiego.

w zasadzie przychylam się do opinii, że w okolicach 1 tys (a tak naprawdę i do 2 tys.) trudno znaleźć coś lepszego niż usher s-520. sam używam ich w identycznym metrażowo pokoju i sprawują się znakomicie. jest tylko jedno małe "ale"... to są kolumny bardzo wybredne względem reszty toru i słyszałem już takie konfiguracje, w których brzmią po prostu fatalnie. jednak znając charakterystykę większości budżetowych yamah jest szansa, że te klocki zagrają ze sobą (z odpowiednimi kablami i źródłem oczywiście).

posiadam piano e410 i usher s520 moim zdaniem zestaw zgrywa się idealnie a mam pokój 14m2

wcześniej miałem monitory b&w 685 i zmęczyły mnie,

ushery grają świeżo , zwinnie, soczyście ale nie ostro i mają niesamowitą średnicę słodką oraz bardzo fajny zróżnicowany bass naprawdę niskoschodzący do 10m2 będzie go wystarczająco i są bardzo łatwe do wysterowania 8ohm, na allegro używki chodzą po 800-900 w okleinie drewnianej,

naprawdę polecam te małe monitorki nie znajdziesz nic ciekawszego w tej kasie,

Focal + Naim

Piotr_1, 4 Lis 2008, 18:07

>Zdecydowanie Wharfedale Diamond 9.2 lub 9.1 Midwoofery szybkie, wymiatają, tylko zatkać bass

>reflexy. Sam posiadam 9.1 a to nie pierwsze moje kolumny. Miałem też ushery s520 i uważam że

>wharfedale nie mają sobie równych nawet za 2x większą kasę.

Słuchałem Wharfedale 9.1 ... bardzo dobry sprzęt. Wielki sweetspot, niezła przestrzeń, może nie jakoś szczegółowe ale jest dobrze. Przy większej głośności nie grały z opanowaniem ale do cichszego odsłuchu/odsłuchu bliskiego pola są świetne.

Również używam wh 9.1 w bliskim polu przy komputerze. Są bardzo dobre. A usherach s520 midwoofery są jeszcze mniejsze i ich możliwości amplitudowe są bardzo skromne, właściwie groteskowe. Może za to wysokotonówki w usher lepsze, ale wh9.1 kosztują 600zł, ushery s520 kosztują 1200zł. Różnicę lepiej dopłacić do lepszego wzmaka. A wh 9.2 mają możliwości dynamiczne większe o ponad 2x od ushera s520 (membrana 2x większa).

no wiec zainteresowały mnie te s-520.chyba na nie postawie.czytałem o nich wcześniej ale jakoś mnie nie zainteresowały na dłużej, teraz po przeczytaniu conieco o nich mesle ze mógłbym zaryzykować .gdzie polecacie zakup bo u mnie w sklepie ich nie posiadają?czarne piano ładnie wygląda.co do amplitunera tego nie przeskoczę musi być w grę nie wchodzi solo wzmacniacz.jakieś propozycje? jeśli już ta yamahaszka to zły wybór?pozdrawiam i dzięki chłopaki za pomoc

zapewniam cię że basu mają mają sporo uszatki jak na swoje gabaryty i malutki przetwornik

schodzi nisko, jest zróżnicowany trzeba ich posłuchać, mi nie brakuje basu w 14m2 w 10m2 będzie go więcej,

Ukryta Zawartość

red piano wygląda obłędnie oczywiście o gustach się nie dyskutuje ;)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

jeżeli ktoś pisze że uszatki mają małe możliwości to jestem przekonany że ich nie słuchał,

ja wcześniej też je omijałem szerokim łukiem do momentu jak je posłuchałem to szybko sprzedałem b&w 685 z większymi przetwornikami czyli co "większymi możliwościami"? uszatki są bardzo muzykalne i przebijają większość konstrukcji budżetowych spokojnie do 2.5tys, mają swoje ograniczenia w dynamice ale one nie są do łojenia tylko do słuchania muzyki i robią to wyśmienicie,

Focal + Naim

no fotencja zabiła red pozytywnie zaskoczył. no oby ta miłość trwała i nic jej nie zaburzyło do czasu kupna .Myślałem ze czarny będzie lepszy ale ze kolor ścian będzie czekoladowy, kontrast będzie powalał .wiec chłopaki stawiam na was i oby dobrze .zamówienie złoże pod koniec tygodnia bo muszę sie z tym przespać ale poczytałem cały dzień i jestem zdecydowany.teraz moglibyście doradzić co do amplika .czy wybór YAMAHA RX-497 jest słuszny?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.