Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

>naprawdę w to wierzysz że gęste formaty to tylko marketing?

audioholik, dopóki sam ich nie porównasz, nie mamy wspólnego podłoża do dyskusji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 17 Gru 2008, 19:52

>>naprawdę w to wierzysz że gęste formaty to tylko marketing?

>

>audioholik, dopóki sam ich nie porównasz, nie mamy wspólnego podłoża do dyskusji.

porównywałem PCM 24/96 i SACD z CD

zarówno 24/96 i SACD brzmią lepiej niż CD

a więc jak? naprawdę w to wierzysz że LINN i NAIM wydając muzykę w wysokiej rozdzielczości karmią ludzi tylko marketingiem

niedobry NAIM i LINN :)

W studiach nagraniowych 88kHz/24bit to stadard w którym zapisuje się i przetwarza muzykę zanim nie zostanie ona w końcowej fazie produkcji przekonwertowana do 44kHz/16bit na potrzeby tłoczenia CD. Tak więc te firmy nie robią nic innego poza udustępnianiem swojego materiału studyjnego, często nie do końca dobrze obrobionego pod audiofilskim hasełkiem "HD sound". I jeszcze sprzedają ten często półprodukt za wyższą od normalnej cenę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

zarówno 24/96 i SACD brzmią lepiej niż CD

niegeneralizuj bo to g.prawda - jeszcze raz ci powiem świetnie zrealizowane CD bedzie zawsze lepsze od niedoróbek wypuszczonych jako SACD vide Genesis. Naimem i Linnem się nie zasłaniaj bo to tak jak byś zwykłą pieczarkę do trufla porównywał pod zgledem dostepnosci oczywiscie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mistrzostwo swiata w odwracaniu kota ogonem. Ktos kto w zyciu nie slyszal dobrego zestawu i posilkuje sie pseudo belkotem marketingowym jest gazetowym audiofilem. To wlasnie Ty audioholik. Powiem Ci jeszcze ze nie wszystko co sobie pierdna panowie redaktorzy czy przedstawiciele firm ktore nastawione sa przede wszystkim na zysk jest dobre i dobrze gra.

>no i Analogue Productions, MoFi, PentaTone, Telarc, Stocksfisch, Harmonia Mundi, Esoteric, Decca,

>RCA...

>

>gazetowi audiofile;)

Te firmy dobrze wiedzą co robią. Gazetowi audiofile to główni klienci ich wydań HD. Mają słabe systemy więc myślą że jak kupią muzykę w wyższej rozdzielczości to im będzie lepiej grało.

to Ty o dostępności czy jakości?

Nie ma jakości bez dostępności. Na temat jakosci w ogóle nie chce mi się już pisać. Z tego co piszesz poprostu nie wiesz jescze jak płyta CD tak naprawde gra. Problemem (?) jest to, że ty tak naprawde nie wiesz faktycznie jak brzmi "tylko dobrze" nagrana nie audiofilska płyta CD.

Tak to prawda, żeby o tym sie dowiedzieć trzeba troche wiecej zainwestować w sprzęt. Ty poszedłeś świadomie na skróty (?) tylko, że to też ślepa i bardzo krótka uliczka.

Ja już kiedyś pisałem, że SACD nawet z teoretycznego punktu widzenia nie jest lepsze od CD.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6, 17 Gru 2008, 20:56

>Ja już kiedyś pisałem, że SACD nawet z teoretycznego punktu widzenia nie jest lepsze od CD.

>Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

a więc czas na lektury?

"DVD-Audio versus SACD: Perceptual Discrimination of Digital Audio Coding Formats"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xniwax, 17 Gru 2008, 21:01

>Szkoda, że to nie na papierze było by czym .....podetrzeć.

tutaj muszę się w pełni zgodzić, niektórzy zamiast posłuchać DVD-A czy SACD zamieniają się po prostu w gazetowych audiofili :)

"Całe szczęście" to buło B&W v Naim czy też LINN.

Ja nie znam pojecia "gazetowego audiofila" - nie spotkałem juz dawno takiego.

>tak na pewno LINN zwłaszcza ma słabe systemy więc wydaje 24/96 żeby się ratować, a wiadomo że sprzęt

>Linna kupują gazetowi audiofile :/

Tak się złożyło że słuchałem Linna. A że to temat poza tą dyskusją, pozwolę sobie to brzmienie pominąć milczeniem.

Naima też słuchałem jakbyś miał wątpliwości.

a B&W to już zupełnie pominę milczeniem ;)

Cholera akurat nigdy nie słyszałem systemu Naima dobrze grającego, ale płyty owszem - oczywiscie CD.

mlb, 17 Gru 2008, 21:07

>Tak się złożyło że słuchałem Linna. A że to temat poza tą dyskusją, pozwolę sobie to brzmienie

>pominąć milczeniem.

mocne słowa,

którego modelu LINNa słuchałeś?

Ukryta Zawartość

post-17470-100008970 1229544689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.