Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Wadą CD i jego dźwięku jest to co pozornie przy wprowadzaniu tego formatu miało być zaletą, czyli dosłowność dźwięku, coś w rodzaju nadnaturalizmu (może surrealizmu?), którego w praktyce (koncert) się nie słyszy. W formacie SACD ten nadrealizm jest również obecny, lecz nieco "uczłowieczony", czy "uanalogowiony", można więc sądzić, że format ten jest lepszy. Jednak budowa CD i wkład pracy włożony w budowę stopni analogowych, może też dać dźwięk "uanalogowiony". Często przecież spotyka się określenie, że "CD gra analogowo".

Wadą CD i jego dźwięku jest to co pozornie przy wprowadzaniu tego formatu miało być zaletą, czyli dosłowność dźwięku, coś w rodzaju nadnaturalizmu (może surrealizmu?), którego w praktyce (koncert) się nie słyszy. W formacie SACD ten nadrealizm jest również obecny, lecz nieco "uczłowieczony", czy "uanalogowiony", można więc sądzić, że format ten jest lepszy. Jednak budowa CD i wkład pracy włożony w budowę stopni analogowych, może też dać dźwięk "uanalogowiony". Często przecież spotyka się określenie, że "CD gra analogowo".

generalnie, moim zdaniem jeśli wynaleziono niebieski laser i pali dokładniej landy i pity, powinni go stosować ale jakiejś rewolucji w dźwieku tu nie bedzie, blu-spec CD ma wszystkie pozostałe ograniczenia płyty CD także nie ma się czym podniecać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

paww, 8 Lis 2008, 22:53

>Nie sądzę, żeby największym problemem formatu CD DA była częstotliwość, chociaż próbkowanie 44,1kHz

>to faktycznie dzisiaj już nie mistrzostwo świata.

zdecydowanie nie, niedługo na filmach blu-ray będzie można usłyszeć lepszy dźwięk niż na płytach CD;) już wydaje się trochę koncertów na video blu-rayu które dźwięk mają zapisany w rozdzielczości 24bit/48kHz

Te 2kHz w przedziale 18-20kHz to najwyżj interwał całego tonu. A zawiera się tam głównie szum, przynajmniej w starszych nagraniach. Wielkiej straty więc nie ma, bo utrata słyszenia tej częsci pasma już dość wczesnym wieku jest pewna.

audioholik walnij się w głowę i powiedz czy już przeszło...

mp3 to nie obcięcie wysokich ale zrobienie mielonki z sygnału wejściowego w CAŁYM paśmie to raz

dwa to idę o zakład, że nie usłyszysz czystej sinusoidy 19kHz (no chyba, że jesteś 12-stoletnim gówniarzem)

a trzy to bredź sobie wraz z assfart'erem te swoje farmazony o hiper jakości SACD z budżetowego playerka

josef,

"At 160kb/s the MP3 format is a lot better than 128kb/s. The frequency response is faithful to the original up to 16kHz . Above 16kHz the response drops of quite quickly to about 19kHz. This is a lot better than the very sharp drop off in response of the 128kb/s file."

jak widać mielonka w mp3 ma największy wpływ na odtwarzanie właśnie wysokich częstotliwości, ja w każdym bądź razie tą różnicę słyszę więc z moim słuchem chyba nie jest tak źle

PS skoro Twoim zdaniem z budżetowego playerka nie da się uzyskać hiper jakości SACD, to doradź mi proszę z jakiego poziomu cenowego usłyszę hiper jakość SACD...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik nie unikaj odpowiedzi na pytania bo stajesz sie smieszny a ten text powyzej (jak zwykle wklejony z sieci) mozesz sobie w tylek wsadzic. Zrob na wlasny uzytek analize widma mp3 to zrozumiesz o co mi chodzi. Po tym co piszesz wnioskuje ze nigdy nie slyszales nawet 16khz.

audioholik, 8 Lis 2008, 23:18

>"At 160kb/s the MP3 format is a lot better than 128kb/s. The frequency response is faithful to the

>original up to 16kHz . Above 16kHz the response drops of quite quickly to about 19kHz. This is a

>lot better than the very sharp drop off in response of the 128kb/s file."

według kogo jest wierne? dość wklejania bełkotu marketingowego z netu!

sorry ale potrafię wychwycić różnice między mp3 224kbps a CD i nie chodzi tu tylko o górę pasma - mp3 128 pomijam w ogóle bo to syf

>PS skoro Twoim zdaniem z budżetowego playerka nie da się uzyskać hiper jakości SACD, to doradź mi

>proszę z jakiego poziomu cenowego usłyszę hiper jakość SACD...

zwykła analogia - zakładając, że SACD będzie droższe od CD to SACD za 1500zł gra pewnie na poziomie CD za 1000-1200zł - czyli wiadomo jak

jeśli więc na nowe przyzwoite (przyzwoite, nie hi-end) CD trzeba dać powiedzmy 6000zł w górę to SACD pewnie z 8000zł - oczywiście jest to uogólnienie - jest trochę tańszego sprzętu grającego dobrze jak i trochę drogich rzeczy grających do bani

discomaniac

staję się śmieszny bo nie odpowiedziałem na Twoje pytanie odnośnie zakresu słyszanych częstotliwości? chociaż pomiarów nie robiłem słyszę różnicę między mp3 i CD i między CD a SACD również więc z moim słuchem nie jest tak źle

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

8 Lis 2008, 22:38

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 354 / 1318 / 0

18kHz to przenosi z tego co pamiętam mp3...jeśli słyszysz tylko do 18kHz to możesz przesiąść się już na mp3 bez żadnej straty w jakości ;)

Zastanowilo mnie to Twoje stwierdzenie. Rozumiem ze slyszysz sporo powyzej 18khz - prawda? Skoro smiejesz sie z kogos kto slyszy 18khz... Wyraznie napisales slowo "tylko". Znow uciekniesz od odpowiedzi?

>zwykła analogia - zakładając, że SACD będzie droższe od CD to SACD za 1500zł gra pewnie na poziomie

>CD za 1000-1200zł - czyli wiadomo jak

>jeśli więc na nowe przyzwoite (przyzwoite, nie hi-end) CD trzeba dać powiedzmy 6000zł w górę to SACD

>pewnie z 8000zł

niezły bełkot... to się ubawiłem :))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli odpowiesz na moje pytanie to zadam drugie rownie wazne: ile masz lat? I moze w jakiej branzy pracujesz bo jesli np w fabryce lub przy duzym natezeniu halasu to ma to ogromne znaczenie.

discomaniac71, 8 Lis 2008, 23:34

>18kHz to przenosi z tego co pamiętam mp3...jeśli słyszysz tylko do 18kHz to możesz przesiąść się już

>na mp3 bez żadnej straty w jakości ;)

>

>

>Zastanowilo mnie to Twoje stwierdzenie. Rozumiem ze slyszysz sporo powyzej 18khz - prawda? Skoro

>smiejesz sie z kogos kto slyszy 18khz... Wyraznie napisales slowo "tylko". Znow uciekniesz od

>odpowiedzi?

discomaniac odpowiedziałem na Twoje pytanie post wyżej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.