Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa nowego zestawu a Sony ta-f 550ES

cichom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Tchnęło mnie na przebudowę mojego obecnego już leciwego zestawu stereo.

Obecnie gra u mnie wzmak Sony 550ES z vintage kolumnami Braun L730 z 1975r. Źródło to niestety w tej chwili tylko laptop z Audigy2 ZS, ale to się w któtce zmieni. Do zestawu dochodzi jeszcze tuner również Sony st-s 570ES.

Wiekowe Brauny wkrótce zostaną zastąpione przez Audio Academy Phoebe IIs lub ewentualnie Hypriony jeśli Phoebe okazałyby się za małe do 20m2 pokoju. BTW te nowe Hyperiony IIIlux to jeszcze mają coś wspólnego z Phoebe? W oczy rzuca się brak bas-reflexu z przodu przez co pewnie trudniej bedzie ustawić te kolumny.

Ale wracając do zestawu. Ostatecznie chciałbym zostać wierny jednej marce, więc albo pozostaje wystawić wszystko co mam na allegro, albo budować w oparciu o to co jest. I tu rodzi się pytanie jak się ma Sony 550ES do nowych klocków i w jaka półkę cenową trzeba by celować żeby zamienić na coś lepszego. Czy np Xindak A-06 (lub coś w jego okolicach cenowych) to dużo lepszy wzmacniacz i warto zaopatrzyć się w zestaw wmzak + CD Xindaka, czy np dokupić tylko CD Sony np 229ES? Czy te konstrukcje dzieli przepaść jakościowa, czy może jest minimalna lub jej całkowicie brak?

Będę wdzięczy za porady.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sony TA-F 550 ES to wg. mnie najlepszy wzmacniacz z serii 5xx (za wyjatkiem starszego 555 ES bo po 1 inna numeracja a po drugie kompletnie inna filozofia dzwieku). Mozna w oparciu o niego budowac nowy zestaw. Gra miekko ale nie muli ma znakomicie w tej klasie cenowej rozciagnieta przestrzen jest detaliczny i trzyma bas za pysk. Tak gral u mnie z kolumnami Minas Anor. Xindak to nieco inna szkola dzwieku i chinszczyzna ktora mnie kompletnie nie interesuje. Chcialbym zobaczyc Xindaka za 18 lat.

20 metrów to trochę za dużo jak na Phoebe i moim zdaniem nadają się tylko do bardzo spokojnego grania. Hyperionów nie słuchałem. Koniecznie posłuchaj zanim kupisz.

Hyperiony grają jasno,dynamicznie,efektownie(efekciarsko),budują ładną przestrzeń.Jednak ich barwy są ubogie,fakt,że porównywałem je z droższymi monitorami Argosa i podłogówkami Ushera. Jako tańszą,a być może lepszą alternatywę,wziąłbym pod uwagę Tonsil Siesta.

Skoro warto pozostawić TA-F 550ES to prosiłbym o doradzenie jakiegoś sensownego CD. W grę wchodzą Sony również z serii ES. Przeglądam allegro i jest parę sztuk. Powiedzmy że na XA50ES za 2,5k to chyba jednak mnie nie stać. Jest XA2ES za 800zł - podoba mi się ale czy warto za niego tyle zapłacić? Poza tym jest kilka 222ES, 229ES, 227ESD modyfikowany by McGyver - ten ostatni chyba ma już niedostępny laser. Z chęcią bym się skusił na chwalonego XA3ES gdyby był i w rozsądnej cenie, ale nie ma więc trzeba wybrać z tego co jest.

Co do kolumn to będę się musiał jeszcze zastanowić, skoro jest sugestia że tańsze o wiele siesty zagrają lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.