Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory i podlogówki...-jednocześnie?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając Wasze wpisy dotyczące zestawów głośnikowych, można wyciągnąć wniosek, że są kolumny, które się świetnie sprawdzają w paśmie średnim i wyższym oraz takie, ktore ładnie ciągną dołem, ale od średnicy wzwyż już kuleją. Zatem aż się prosi układ w którym obok podłogówek stawiamy monitory i cieszymy się dobrym dołem i górą. A może nawet monitory montujemy na podłogówkach?

Czy ktoś ma takie dwie pary kolumn i słuchał ich jednocześnie? (nie piszę o dwóch zestawach podłogówek bo będzie balagan, tylko o połączeniu z monitorami )

Co sie wtedy dzieje ze sceną?

A gdyby w podłogówkach podłączyć tylko sekcję niskotonową + monitory (czyli wyjąć zworki)

Tak sobie dywaguję.

Ci o sztywnych, audiofilskich zasadach niech nie czytają, bo im sie zrobi niedobrze. Odważniejszych proszę o wpisy.

wrzuć w google hasło "Gradient Birdy". Z czasem dorobiono do tego parę pasywnych subwooferów na których stawiano Birdy jak na standach.

Zestawianie ze sobą przypadkowych podłogówek i przypadkowych monitorów może zaowocować drastycznym niezgraniem fazowym.

to dobry pomysl rozdzielenie mechaniczne sekcji niskotonowej od reszty toru

chcialem gdzies znalesc w sieci male monitory Kef 3/5 z podstawkami dopalaczami niskotonowymi

jak kto znajdzie niech wrzuci

pozdr

jest jeszcze jeden pomysl dobry , moze nie adudiofilski

dodanie dobrego suba do wybitnych minimonitorkow

jak sie okazuje kombinowc mozna wszystko i ze wszystkim

byle swiadomie

:)

zapomnialem dodac ze z gowna to i Salomon nie wydoli

czyli laczy sie zeby uzyskac piekna przestrzen , cudne wokale z wybitnych monitorkow bez

ustepstwa co do dynamiki i zejscia w dol jak napisal autor tematu

Zgoda, tyle że takie firmowe zestwy trochę kosztują, więc je zostawmy, bo nie o to tu chodzi.

Jedźmy zatem na przykładzie. Na moje M35i (Mission), stawiam CM1 (B&W). Missiony podłączam bez zworek - tylko sekcję średnią i niskotonową a w B&W wszystko. Myslicie, że się zrobi z tego bałagan? Czyli lepszym rozwiązaniem byłby jednak monitor + SUB? (za żadne skarby nie zrezygnuję z niskiego basu!!! :)

Hmm...

A jaka jest częstotliwość podziału w missionach? 2500-3200Hz? Więc przy odłączonych tweeterach bedą odtwarzały również średnicę. Poroniony pomysł. To już lepiej se subwoofer podłączyć.

A w ogóle to za cenę dwóch par przeciętnych kolumn lepiej kupić jedne dobre.

> McGyver

Oj Guru :) gdyby to takie proste było... to podaj mi najlepsze kolumny w cenie do 3.000PLN, schodzące tak nisko jak M35 ale z Królewską Średnicą i piękną, perlistą górą? :)

Średnie można w Missionach odłączyć. Gwałtem co prawda, ale można. Zresztą Missiony to tylko był przykład - jeszcze mi sie nie znudziły, choć powolo zastanawiam się nad wymianą tweetera lub zmianami w zwrotnicy, co by grało jeszcze cudniej. Gdybyś Ty chłopie nie mieszkał tak daleko od Wwy...

to podaj mi najlepsze kolumny w cenie do 3.000PLN,schodzące tak nisko jak M35 ale z Królewską Średnicą i piękną, perlistą górą? :)

Sorki - zadzwonił telefon i nie dokończylem tej myśli:

Otóż nie ma takich kolumn, stąd poszukiwania, choćby takich rozwiązań o jakich mowa w tym wątku.

Wszyscy mają ten sam problem - monitory brzmią słodko, ale nie chcą zejść nisko a podlogówki mają niedociągnięcia w wysokim paśmie. A jeżeli któremuś z producentów jednak jakimś cudem się udaje pogodzić jedno z drugim, to do ceny dopisuje jedno zero i kicha.

to podaj mi najlepsze kolumny w cenie do 3.000PLN,schodzące tak nisko jak M35 ale z Królewską Średnicą i piękną, perlistą górą? :)

Sorki - zadzwonił telefon i nie dokończylem tej myśli:

Otóż nie ma takich kolumn, stąd poszukiwania, choćby takich rozwiązań o jakich mowa w tym wątku.

Wszyscy mają ten sam problem - monitory brzmią słodko, ale nie chcą zejść nisko a podlogówki mają niedociągnięcia w wysokim paśmie. A jeżeli któremuś z producentów jednak jakimś cudem się udaje pogodzić jedno z drugim, to do ceny dopisuje jedno zero i kicha - ubożsi audiofile znowu są w punkcie wyjścia.

Therion, 12 Lis 2008, 20:57

>> McGyver

>

>Oj Guru :) gdyby to takie proste było... to podaj mi najlepsze kolumny w cenie do 3.000PLN,

>schodzące tak nisko jak M35 ale z Królewską Średnicą i piękną, perlistą górą? :)

A choćby Dali Ikon 6. No i może jeszcze parę innych kolumn.

>Średnie można w Missionach odłączyć. Gwałtem co prawda, ale można.

I co? Podłączysz podłogówki z wybebeszonym tweeterem? Pomijając fakt że pozostawione połówki zwrotnic się ze sobą nie spasują, to przetworniki będą od siebie odsunięte o "kilometr", a to nic dobrego.

Zaraz "wybebeszonym". Odepiąłbym tweeter i średnicę. Nie wykręcałbym ich. Ale fakt - odleglość głośników od siebie byłaby spora. Choć Są kolumny w ktorych tak jest i to nie jest żaden problem.

OK, czyli pomysł pali na panewce. Trudno.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.