Skocz do zawartości
IGNORED

CYFROWO z Compa na DENON - jak w 5.1 ?!

Grzegorz_G

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy i mam pytanie o poradę/prośbę do fachowców którzy się na tym znają.

Posiadam komputer:

System: Vista 32Bit

Dźwięk: Creative Hi-Fi Elite Pro 7.1(topowy model z wyjściami digital cox i toslink)

oraz zewnętrzny DENON AVR 2308 + JBL Northride Cinema + odtwarzacz DVD (tani no name)

Z Compa z karty cyfowo wyszedłem cox i toslink do DENON'a i w żaden sposób na wyświetlaczu AV nie pojawia mi sie Dolby Digital czy też DTS itp. Gdy wkładam płyte DVD do compa dźwięk jest rzeczywiście słyszalny w 5.1 ale na wyświetlaczu DENONA widnieje tylko wejście sygnału jako stereo. Tak samo jak włączam Creative Console Launcher i robie test głośników wychodzi sygnał Stereo a przy głośniku Center wszystkie pięć głośników na raz gra. Gdy podłączam zewnętrzny odtwarzacz DVD do DENONA z tą samą płytą i tym samym cox i toslink od razu pojawia mi sie na wejściu napis Dolby Digital

Gdzie leży problem ? Czy Vista nie wypuszcza 5.1 czy Creative nie podaje sygnału cyfrowo żeby go DENON rozpoznawał jako 5.1 ? Analogowo z karty nie jestem w stanie podłączyć 3 kabelkami ponieważ odległość gniazd mini jack jest tak mała że przy lepszym kabelku musiałbym chyba piłować boki jacka ehh

https://www.audiostereo.pl/topic/46891-cyfrowo-z-compa-na-denon-jak-w-51/

Miałem ten sam problem !

-przy teście to normalne ze będzie stereo a w kapie 5.1 nie zwracaj uwagi tak jest bo do ampli trafia jakiś kodowany sygnał czy coś w tym stylu ludzie z firmy Creative fajnie mi to opisali ale już nie pamiętam

kompie w programie np power dvd wejść w ustawienia a następnie dźwięk i wybierz spdif.I po problemie!

Problem jednak jest i co bym nie zrobił w kofiguracji jak odpalam film na WinDVD, KM Player, All Player mam zawsze na wejściu w AV napisane w stereo. Nawet w filtrze AC3 mam odznaczone spidf i nic a dzwięk brzmi jednak przestrzennie ale nie wiem czy to nie jakieś pseudo-quadro 3D. A czy wogóle komus sie udało wyjść z kompa z carty Creative i wejść w AV żeby pojawił sie magiczny napis Dolby Digital ?

Może jakieś screen'y ustawień itp - będę bardzo wdzięczny :)

Spróbowałem z Power DVD i to samo, na wejściu DENONA na wyświetlaczu tylko stereo ....

kurcze bez fachowej rady lub screenów Filtra AC3 jak ma być skonfigurowany itp nie dam rady

Dodam jeszcze że jak wcześniej miałem podłączone 3 kabelkami mini jack z karty do subbasu i głośniczków Creativa 5.1 to Launcher Consola przy teście każdy głośniczek grał osobno tak jak powinno, teraz chciałem mieć konkretny AV i JBL i klapa, po cyfrze nie idzie test 5.1 a odtwarzanie dvd nie wiem jak sprawdzić czy to prawdziwy Dolby Digital czy Creativa cuda typu CMSS-3D (bo pokazuje mi na Denonie na wejściu stereo).....

maq73, 13 Lis 2008, 01:49

>Muszę cie zmartwić, karty SB nie obsługują DD ani DTS :(

Miałem kiedyś Audigy i wysyłałem na amplituner AC3 (DolbyDigital) ... bez problemu na wyświetlaczu ampli pojawiał się znak dolby i był odtwarzany dźwięk.

3 sprawy:

1 - w sterownikach musi być włączone przesyłanie surowego AC3 (nie dekodowane przez kartę)

2 - jeśli masz Vista to musisz zaznaczyć wysyłanie AC3/DTS (mam tak na Realtek)

3 - w programie odtwarzającym musi być ustawione wysyłanie strumienia bez dekodowania na SPDIF

ps. karty SB np. Audigy dekodują AC3 (dolby)

>

>ps. karty SB np. Audigy dekodują AC3 (dolby)

A pomijam już fakt że aby było 5.1 przez SPDIF to to dekodowanie musi być WYŁĄCZONE (dekoder karty jest przeszkodą w naszym przypadku i trzeba go wyłączyć , kolejny dekoder jest w programie odtwarzającym który też trzeba wyłączyć ... i w systemie trzeba umożliwić wysyłanie surowego sygnału [np. Vista + Realtek})

Jak to nie zagra? Musi :D

Opisze po krotce co powinno byc wlaczone w viscie, w prawdzie mam viste x64 i karte prodigy 7.1 hifi ale to w niczym nie przeszkadza ;)

1. Radze najpierw odinstalowac wszystkie kodeki z kompa i zainstalowac K-lite kodeck pack (najnowszy)

2. Ustawic ac3filter tak jak ja mam (dziala na 100%)

3. Ustawic wyjscie output na SPDIF w odtwarzaczu (ja uzywam media playera)

4. Po wlaczac DD i DTS w sterach od dziweku w panelu sterowania

5. Wlaczyc jakis film z zakodowanym dzwiekiem 5.1 (ac3) i rozkoszowac sie :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

853edfd483a74d99m.jpg

f7c76a1d6f7f4baam.jpg

e765437d84a888f6m.jpg

d1da4e27602972f9m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cosik sie pokaszaniło ze screenami :D podaje jeszcze raz linki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wspominaliśmy w tekście, że żadna karta dźwiękowa Creative nie potrafi kodować wielokanałowego dźwięku w grach do formatu Dolby Digital (tzw. Dolby Digital Live). Jest to duża wada tych kart dla osób, które podłączają swój komputer do cyfrowego amplitunera wykorzystując złącze S/PDIF. Przedstawiciele firmy Creative pytani, czemu wciąż karty Sound Blaster nie udostępniają funkcji Dolby Digital Live (nic nie stoi na przeszkodzie, by taką funkcję zaimplementować, skoro jest dostępna nawet na wielu płytach głównych!), odpowiadają, że najlepszą jakość dźwięku zapewnia... połączenie analogowe. I rzeczywiście, jest tu dużo racji. Format Dolby Digital umożliwia przesyłanie jedynie 16-bitowego dźwięku przy częstotliwości próbkowania najwyżej 48 kHz, w dodatku przy niskim bitrate - 640 kbit/s dla wszystkich sześciu kanałów łącznie. Dolby Digital stosuje dodatkowo stratną kompresję dźwięku. Audiofile zarzucają Dolby Digital niską jakość dźwięku i preferują format DTS, w którym zastosowano wyższy bitrate (1,5 Mbit/s). Jeśli na kartach Sound Blaster X-Fi uaktywnicie funkcję X-Fi Crystalizer w grach, wówczas na wyjściu otrzymacie 24-bitowy dźwięk, który przy kodowaniu do Dolby Digital znów zostałby zamieniony na 16-bitowy. A jednak szkoda, że Sound Blastery nie udostępniają Dolby Digital Live, bo przeciętnego Kowalskiego jakość brzmienia Dolby Digital będzie w pełni zadowalać, a cyfrowe połączenie pojedynczym kabelkiem na pewno jest wygodniejsze"

Ukryta Zawartość

Nic nie rozumiem z tej dyskusji. Przecież każdy SB z wyjściem cyfrowym coaxial wyśle do ampli do zdekodowania AC3 do 640 kbps i DTS do 1,5 mbps. Wystarczy aktywować wyjście cyfrowe w karcie i skonfigurować kodek - np. ac3 filter - żeby podawał strumień na spdif ... Działa i nie ma prawa nie działać. Karta ma mieć aktywowane wyjście cyfrowe, a w ampli na danym wejściu powinno być ustawione odpowiednie wejście cyfrowe dla dźwięku, choć pewnie wystarczy "auto" - nie spodziewam się by denon nie miał opcji autowyboru .... Musi działać!

maq73, 13 Lis 2008, 20:11

>

Ukryta Zawartość

>

>"Wspominaliśmy w tekście, że żadna karta dźwiękowa Creative nie potrafi kodować wielokanałowego

>dźwięku w grach do formatu Dolby Digital (tzw. Dolby Digital Live). Jest to duża wada tych kart dla

>osób, które podłączają swój komputer do cyfrowego amplitunera wykorzystując złącze S/PDIF.

CO MA PIERNIK DO WIATRAKA ?

Ukryta Zawartość

Grzegorz_G, 13 Lis 2008, 20:27

>I wszystko jasne - dziękuje wszystkim bardzo, widzę że 950zł za Creative to wywalenie kasy w błoto

>;(

Będzie działać ! "Obrazkowo" nie powiem jak bo teraz nie mam tej karty ale każdemu kto ma zielone pojęcie w temacie zajmie to góra kilka minut. Może masz jakiegoś znajomego informatyka ... ?

Nie kumam czaczy LOL ?! to wreszcie da się uzyskać na wyświetlaczu na wejściu AV DOLBY DIGITAL czy nie da ?! bo już po 2-tygodniowych próbach zaczęłem wątpić po co wydałem masę kasy na flagowy model Creative

Kyle .... własnie że nie !?

dlatego się tu zarejestrowałem i widzę że wielu znawców jest tu na forum ale serce mi sie kraje ?!

Kupiłem najwyższy model Creative za mase kasy i w najnormalniejszy sposób na świecie (jak Kowalski do Kowalskiego) nie jestem w stanie włożyć do compa originalnej płyty DVD żeby po podłączeniu kabelkiem Coxail lub Toslink (kupiłem aż dwa za 150zł firmowy każdy) obejrzeć film na 100% w DOLBY DIGITAL a nie jakies pseudo XFi-CMOSS -3D, Crystalizer itp.

Sprawa jest niby prosta .... wkładam do kompa DVD i kupując najwyższy model CREATIVE chcę mieć 5.1 w moim denonie napisane czarno na białym ..... chrysteeee już bardziej lajtowo tego nie wytłumaczę ehhh

Dobrze wiemy czego chcesz i nic nie musisz tłumaczyć. Problem tylko w tym jak Tobie wytłumaczyć aby to zadziałało nie mając u nas tego modelu karty. Może zacznijmy do konfiguracji wszystkiego po kolei.

1. Pogrzeb w sterownikach karty dźwiękowej/konfiguracji karty dżwiękowej i znajdź miejsce gdzie się włącza/wyłącza dekodery DTS/DoblyDigital(AC3) - i WYłącz je (jeśli będą włączone to dekodowanie będzie po stronie karty a nie ampli i przy SPDIF nie będzie 5.1 czyli tego co chcesz uzyskać).

daro896, 14 Lis 2008, 14:18

>A jakoś u mnie jest na wyświetlaczu mojego denona jest napis "dolby digital" bez problemów!!!!

U mnie na Yamaha też był ... po prostu sobie to dobrze skonfigurowałeś ;)

Grzegorz_G, 12 Lis 2008, 23:46

>Spróbowałem z Power DVD i to samo, na wejściu DENONA na wyświetlaczu tylko stereo ....

>kurcze bez fachowej rady lub screenów Filtra AC3 jak ma być skonfigurowany itp nie dam rady

Czy w Power DVD próbowałeś ustawić w konfiguracji, w zakładce Dźwięk, Środowisko odsłuchu: Użyj SPDIF?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.