Skocz do zawartości
IGNORED

Mam już styczniowy nr HI FI i muzyka

Gość Fred Standard

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie wszelkie publikacje w prasie a/v krajowej czy zagranicznej traktuję raczej w kategorii "rozpoznania". Dla mnie decydujące znaczenie już przy zakupie ma samodzielny odsłuch ("ogląd"/?) i porównanie przynajmniej dwóch , trzech interesujących mnie konfiguracji i to najlepiej w pieleszach własnego "M".

M.in. dlatego właśnie nierzetelnym byłoby polecanie jakiegokolwiek pisma, szczególnie krajowego pod kątem podjęcia ewentualnej decyzji i to "na sucho".

Ludzie sie interesuja minizestawami, to sie o tym pisze. Melomani to nie tylko klienci tego czy innego "studia high-end", to takze klienci Euro czy Media Markt. Trudno zignorowac ten segment rynku. A ze z glosnikow nie plyna dzwieki tak atrakcyjne, jak z zestawu za 30k? No trudno, od czegos tez trzeba zaczac.

Sa na tym forum takie porady dla osob ze skromnym budzetem - "kup na Allegro CD taki a taki, wymien op-ampy i jeszcze cos i bedziesz mial system o dwie klasy wyzej". Wszystko to swieta prawda, tyle ze zupelnie nieatrakcyjna dla kogos, kto potrzebuje fachowej pomocy serwisanta chociazby do ustawienia z pudelka wymarzonego Pianocrafta. Dla kazdego cos milego. A jesli komus sie nie podoba zawartosc tego czy innego numeru, to przeciez nie musi go kupowac - glosowanie portfelem robi zapewne wieksze wrazenie na wydawcy pisma niz pare postow na forum, nawet tak opiniotworczym ;-)

paavo, może się mylę (popraw mnie), ale ludzie kupujący mini wieże nie czytają HFiM. Ja takich nie znam. Co więcej, oni często nie słuchają jak toto gra, tylko jak wygląda i czy będzie pasować do regału. Często możesz zobaczyć takich delikwentów przychodzących do salonu z miarką aby sprawdzić, czy się zmieści na półkę. Wiem coś o tym, swego czasu zawodowo byłem zmuszony oglądać takie obrazki i rozmawiać z takimi ludźmi. Dlatego śmiem twierdzić, że nie tędy droga dla miesięcznika (który mimo wszystko cenię). Dociera do mnie argument mówiący o chęci pozyskania reklamodawców i to jest chyba sedno sprawy.

Uznajmy ze po testach minizestawow - bedziemy wiedziec co kupic do kuchni, potomstwu na 18 i w innych okazjach.

A na powaznie ... pamietam tylko jeden czy 2 testy takich urzadzen jeden w starym AV i nie wiem czy nie bylo cos w HiFiM lub audio.

A ogolnie tak kazdy bije piane a ja dalej nie wiem co bylo testowane

z mini zestawow

• Redaktorzy

Nawiasem mówiąc, ten facet co recenzował kolumny i zestawy elektroniki to też, o ile pamiętam dobrze, z forum. A więc przejęliśmy wszystko, teraz niech gutten jeszcze się lepiej zadomowi w dziale muzycznym...

> Kubel

Sa pewnie tacy fani minizestawow, co czytaja HFiM i tacy, co nie czytaja. A moze czesc, zainteresowana artykulem o Pianocrafcie, przeczyta i recenzje klockow NADa, i da im to troche do myslenia.

Argument o reklamodawcach pewnie tez jest dobry. Tyle, ze pismo bez reklam... no, sami wiemy, marne ma szanse przetrwania. Podobnie jak inne pisma tego rodzaju musieli zapewne pojsc na kompromis.

sam jak swego czasu kupowalem zestawik to jako kryterium wyboru byl budzik ;-)) Teraz sie to troche zmienilo .

W kazdym razie mam kumpla powiazanego z stand art ktory czasami jest zabierany do jakiego media i pomaga w wyborze czegos tam za 1500 zeta

Musze przyznac ze ja bym sie tego nie podjal a jemu sie czesto udaje znalezc cosik co jest relatywnie dobre. Wiec jak najbardziej testy tanich zestawikow ;-))

Gość to on

(Konto usunięte)

paavo

Reklamy muszą być bo inaczej gazety by nie było albo kosztowała by dużo dużo więcej. Dlatego miło by się oglądało rozkładówkę z BMW, ale czy od razu trzeba robić test car audio aby ją zdobyć? Spec od reklamy wie, że wystarczy potwierdzenie że pismo trafia do ludzi kupujących sprzęt za setki tysięcy i takim osobą zaprezentować się warto (to oczywiście przykład przerysowany w walce o target ale np. dla MHF może być właściwy). Z drugiej strony chcemy gazety niezależnej o sprecyzowanych poglądach do tego potrzebna jest stabilność finansowa dlatego nie cieszą mnie akcje które w dadzą efekt finansowy ale krótkotrwały wiarygodność gazety niestety zmaleje. Mam nadzieje się że się mylę ale takie mam dziś odczucia.

> to on

Wiarygodnosc pisma spadnie IMO nie wtedy, gdy sie raz na jakis czas da test minisystemow czy innych "nieaudiofilskich" urzadzen, ale wtedy, gdy opinie beda nierzetelne, chocby i o systemach za 30k.

Mam wrazenie, ze czytelnicy HFiM sa naprawde rozni, od posiadaczy bumboksow z ambicjami na lepszy sprzet, do osob, ktorzy na monoblokach Krella naglasniaja prywatki z muzyka Ich Trojga. Czy daloby sie sprzedawac reklamy np. samochodow czy drogich zegarkow? Nie odpowiem, nie jestem specem od reklamy, ale na zdrowy rozum mam watpliwosci j.w.

Czy HFiM upadnie od testu Pianocraftow? Chyba nie. Czy dobrze by bylo, gdyby car-audio i minisystemy zagoscily w pismie na stale? Tez nie, i tu mysle, ze wszyscy jestesmy zgodni.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Ciesze sie, ze sa testy urzadzen MP-3. Mozna smialo stwierdzic, ze wiekszosc zadufanych w sobie i samomianowanych "audiofili" siedzi z petem w ustach zaslaniajac sobie brudna tapicerke starej kanapy patrzac sie na swoja zarzaca lampe zza wielkiego brzucha! A my jestesmy w srodku sezonu narciarskiego! Wbrew wyobrazeniom tych z niewietrzonych mieszkan na Ursynowie z wieksza kolumna niz na to pozwala tych kilka komunistycznych metrow2, niektorzy z nas wrzucaja I-pod'a w boczna kieszen kurtki narciarskiej i z muzycznym usmiechem pra w dol na deskach w sloneczny dzien. A nawiazujac do mieszkan, nie obrazilbym sie o kacik dekoracji wnetrz. Moze poprawiloby to wrecz zenujaco niski standard wiekszosci tutaj widzianych pomieszczen. Stolik granitowy - szczyt inzynierii, czeska lampa, na tle zeliwny kaloryfer i tanie zaslony z paprocia na obdrapanym parapecie. Nastepnie, jak bedziesz kupowac corce/synowi maly system do ich pokoju, recenzje miniwiez beda jak znalazl. Przydalby sie tez dzial mody i higieny osobistej. Nauczylo by to niektorych z was, ze jak juz sie spotykacie w srodku europejskiego miasta jako nawet forumowicze, nalezaloby sie pofatygowac i wlozyc te koszule w spodnie.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Marek,

Z niechecia podchodze do zaproponowanego przez ciebie tematu, poniewaz jako dystrybutor urzadzen MD w Polsce, zostane za moment zlinczowany o brak obiektywnego punktu widzenia i "przekupny handel na forum". Zapraszam do www.magnumdynalab.com - znajdziesz tam kilka linkow roznych recenzji. Lub zapraszam tez do Las Vegas w ten czwartek na doroczny CES. Pokazemy tam kilka nowosci, m.in opcje programowania stacji w MD-208 z nowym pilotem.

moznaby uporzadkowac niektore sprawy na forum,tzn,np.:dystrybutorzy niech sie podpisuja np.nick+dyst,piszacy w hfim:nick+ hfim itd.,to ulatwi ocene przekazywanych w postach 'niezaleznych' informacji i pogladow nowym na forum

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Marek,

Czym jestes zainteresowany i co chcialbys odsluchac? Czy chcesz podlaczyc tuner do swojego systemu, czy chcesz odsluch przez MD? Jesli przez swoj zestaw urzadzen, jaka jest mniej wiecej twoja lokalizacja geograficzna?

-> Jazz

Dzięki ale i tak w tym roku nie byłbym gotów nic kupić, jeśli w przyszłości to pewnie coś w okolicach 100T. Prawdę mówiąc coraz mniej wartościowych audycji mamy w W-wie, jeśli wszyscy przejdą na mp3 odtwarzane z komputera, to cała zabawa straci sens. W dodatku grożą przejściem na DAB...

Jazz MD > Jeśli o koszuli to pewnie do mnie pijesz , bo tylko ja mam ją wywaloną na zewnątrz na zdjęciach - już wyjaśniam: jest to koszula marki Blue Willi's i jako jedna z wielu tej kolekcji była przygotowana do noszenia sportowego. No ale ty w tej Ameryce możesz o tym nie wiedzieć.

W końcu nie masz czasu, wysiadując na starym karpecie godzinami lub szukając roboty przy azbeście gdzieś za Green Point-em - po prostu nie masz czasu.

A tak w ogóle palant jesteś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.