Skocz do zawartości
IGNORED

Mam już styczniowy nr HI FI i muzyka

Gość Fred Standard

Rekomendowane odpowiedzi

a moim zdaniem największą wadą tego forum jest to, że wszyscy doszukują się "polskich cech narodowych" - ludzie - czy wyście z krzesełek w przedszkolu pospadali? jak masz cos komuś do zarzucenia to powiec to MU osobiście a nie rozciagaj wszystkiego na cechy narodowe. Jesteśmy przede wszystkim jednostkami a w którejś tam kolejności dopiero....

krzysiu,odniose sie tylko do ostatniego zdania,nie mow ze byly i beda,wierze ze kiedys bedzie Cie na to wszystko stac,ale najwazniejsze zebys Ty wierzyl,mysl pozytywnie a efekty same przyjda

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

>>parmenides

Wybacz, ale zagladajac na forum od czasu do czasu nie miałem zwyczaju zapisywać ksywek wszystkich dętych mądrali. Ale pamiętam wiele postów, których autorom wyraźnie sprawiało przyjemność wyśmiewanie czy wykpiwanie innych. To prawda, że to nie jest norma na forum (gdyby była, to bym na nie nie wrócił). Ale też widać, że takie postępowanie uważa się za dopuszczalne - a skoro tak, to to już jest jeśli nie cecha zbiorowego charakteru, to niepisana norma obyczajowa: dowalać każdy może. Mnie się nie podoba...

O forum i o Polakach można by powiedzieć wiele dobrego, więc może masz rację, że szukanie negatywów to zboczenie. Ale, do licha, czy cała sprawa nie wzięła się z doszukiwania się samych tylko negatywów w naszej prasie branżowej

PS: Domysł co do źródła moich zboczeń błędny: nie chodziłem do przedszkola.

Gość Fikus42

(Konto usunięte)

Witam,

Kupuję co miesiąc Hi-Fi i Muzykę,Audio,Audio/Video(raptem 33,90,-PLN )i ZAWSZE w każdym z tych miesięczników znajduję fajne artykuły!Bardzo żałuję ,że test miniwież był dopiero teraz-miesiąc wcześniej kupiłem córce takową kierując się tylko funkcjonalnością i wyglądem.Myślałem,że z takiego "sprzętu"dźwięk zawsze będzie marny,a tu proszę np.Denon UD-M31.Jeżeli przestaniemy kupować nasze magazyny to niedługo kolega (chyba-broy)będzie mógł sobie wypożyczyć do domu jedynie "Super Express"!

Pzdr

Dobry wieczór; )

Kupiłem wczoraj rano, zainteresowany testem mini wież. Poza tym trochę rzeczy się we mnie uzbierało, ale o tym na końcu.

Od początku: jedyny egzemplarz w kiosku, (w kilku jeszcze nie było). Ładna okładka z wysmakowanym stylistycznie Myriadem Cameo. I tak, jak myślałem, w środku o nim nic nie ma. Myślę, że celowo. Tańsza linia wypadła średnio, tzn. tak , jak powinna najlepiej ; ) - do posłuchania i ocenienia samemu, a wrazie czego, diler zaproponuje inny zestaw. Z okładki. To już nie 1. raz taki nr z tym zdjęciem na okładce, co mnie trochę wkurza. Kiedyś dla okładki, kupiłem magazyn, bo było na niej pięknie zdjęcie, kilku skrzyń ProAc'ów ; ) wewnątzr n-ru o ProAc'ach zero ; ))

Prawda, że to dowcipne ? No, a teraz mamy jeszcze banderole... ; ))

Przewertowałem zawartość w 30s. Poraziło mnie najpierw zdjęcie ze stosem brzydactw na str. 14, potem gęba mi się uśmiechnęłą , bo H3 i PV20 i DA52, ciekawe, ciekawe, ( bo mam własne zdanie o nich), dalej zauważyłem testy Rotela w otoczeniu i gęba uśmiechnęła mi się od ucha do ucha, bez względu, co tam napisali. Hura, cena ok. 4kzł/klocek, wzmaki i cd - jest dobrze... : ))) Nie ukrywam, że int. mnie opinia wzmaka Rotela, który odrzuciłem, jako za niski dla mnie pułap oraz cd, które słuchane przy okazji kupna kabelków spodobało mi się swoim, rotelowskim brzmieniem, choć słuchaełm jakieś 20-30minut maks. No i testrujący umie rzetelnie i obiektywnie moim zdniem opisać dźwięk, co było dla mnie dodatkowym smaczkiem. Reszta reklamowa to stały p.programu, art. o Szymanowskim (ciekawym przeczytać = ok.) i jak to już tradycją, art. A.R. o czymś tam. Taka jakby symetria pisma dla wstępniaka Nadred. z 1. strony.

* * *

Lecę po kolei. Małe sprostowanko. Nie przepadam za Avance i starymi Omegami zwłaszcza, ale druga strona okładki przypomniała mi, system z KD na AS'02 z Avance Dana 670AV i PF na ekranie. Jak na dźwiek do KD - na mnie zrobił wrażenie, bo nie wkurzał. B.db. wrażenie wizualne, jakie na mnie zrobił w kolorze wisnia to był jego dodatkowy, silny atut.

KD traktuję trochę z przymrużeniem oka i nie staiwm dźwiękowi wyśrubowanych oczekiwań. Ot, ma ma nee razić i grać tak, bym się nie wkurzał i tyle. Czyli tamten zestaw mógłbym zaakceptować i dołacz6yć jako punkt odniesienia do odsłuchu i widzenia (łącznie z tamta wizją, pamiętacie ?) Piszę o tym dlatego, że wdałem się w innym wątku w rozmowę z Markiem, wiec, jeśli czyta, niech zna moje stanowisko ad. Avancea'ów do końca. ("Kropka nad i.")

O wstępniaku może później.

* * *

Przejrzałem znane mi już z innych źródeł "nowości" i zagłębiłem się w lekturę "małego, co cieszy". Moje uwagi: stanowczo zbyt długi i rozwlekły wstęp. Można prościej i krócej, a byłoby lepiej. Oszczędziłbym instalacje, resztę "blablabla" mocno skrócił.

1. art. o Philipsie ciężko mi się czytało, sprzęt szkaradny (wg mnie i żony), kto by nim sobie głowę zawracał, bo oczy to już na pewno nie. Czemu brak designerskiego sprzętu JVC za ok.1299zł, który urodą i oryginalnością konstrukcji wymiata sporą cześć tutejszego, bez polotu chłamu ? Małe musi ebyć tez piękne, czyż nie ? I nie mówmy o gusatach, bo ładne/brzydkie obiektywnie łatwo odróżnić. Bodajże model FS 550. Gdzie wieżą JVC H35 za 769zł ? (Przynajmniej klasycznie ładna - nie słuchałem.)

A jak patrzę na plastikowe kratki głosniczków Philipsa - od razu widzę przyciągacze kurzu, a fe.

Sony..., potrafią zrobić lepiej, wiadomo. Kiego do recenzji wybrano tak beznadziejną konstrukcję i dźwiękowo słabą - znów nie wiem. Zupełnie, jakby pierwszą z brzegu. Eeeech...., wystarczyło w sklepie odsłuchać po 5 minut i dobór mógłby być fajniejszy. Ocena moim zdaniem trafiona, tylko znowu: po co - komu - na co takie badziewie ?

Kombinacje z innymi kolumnami - ok. Tak trzeba robić, gdy ktoś musi kupić taki sprzęt, chce z niego wycisnąć więcej, a chciałby poznać przedtem opinię kogoś bardziej osłuchanego. Jeśli jednak sobie nie ufa/nie wierzy- na co mu ona ? : ))) Decyduje uroda i portfel, bo jakoś trudno mi uwierzyć, by klienta na mini wieżę przekonać np. dodatkowo do najtańszych Tannoy'ów. On już nie ma kasy i nie po to kupuje tani zestaw, by jeszcze potem w niego doinwestowywać. Czy YPC można w ogóle kupić bez kolumienek ? Denona - tak, bo widziałem solo. Ale inne testowane sprzęty ? Nic o tym w tekście nie było. Trzeba wybrać najlepiej i za 1. razem, by nie odstawiać na śmietnik zestawowych kolumienek i za kilkaset zł nie dokupywać drugich. Takie moje zdanie. (Dla wymagających są inne klocki.) Oceny, jakie są - każdy widzi. No coment.

Gdzie zabawki Onkyo ? - Nic nie mają w cenie do 2300zł ?

Panasonic, jaka piękna, krótka i treściwa recenzja. Oceny kropkowe usprawiedliwiają/ilustrują tekst dobitnie.

Uważam, że sprzęt zgromadzono jakoś tam bez pomyślunku, po łebkach chyba i za mało. A może dystrybutorzy taki chcieli poddać ocenie ? Lepiej więcej, a krócej pisać. Te 2-3 najlepsze i tak wyjdą, jako nokautujące konkurencję.

Denona UD-M31/SC-G51 miałem "przyjemność" odsłuchiwać w MM i porównywać ze słynną Y. PC. Oba grały słabo w zestawieniu z modelm LG za ok.800zł, którego w tym zestawieniu zabrakło. (Porównywałem tunery !) I tu się trochę dziwię, bo nie powinno ! Mało tego, dlaczego nie ma sprzetu LG, którego reklama jest wywalona na całą stronę w n-rze 10/'03, str.45. w dodatku toto naprawdę świetnie gra za takie pieniądze i wygkląd da się zaakceptować, bo nie przekombinowany, a świeży i trochę klasyczny, a troche specjalnie "modny", na fali lustra ; ) Ktoś nawet po moim sygnale na forum tego słuchal i potwierdził. (Szkoda, że gutten nie odsłuchał, bo ciekawym jego opinii.) Nie tak dawno, bo przed świętami to było.

T. K., mam żal, że nie przyponmniałeś o LG LX-220, Nadred., bo ten sprzęcik powinien był się tu znaleźć. Wiesz, ile osób by uszcześliwił ? A tak dupa. No i ta cena w dodatku, chyba za pól darmo, za taki dźwięk. Wolałbym, żeby te cieniasy testowe odrzucić. Moża byłoby skwitować je w kilku zdaniach i dość. Odnoszę swoje zdanie do sprzętu dobrego, co mogłoby może przewartościować skalę ocen, bo zmieniłby się punkt odniesienia. Poza tym dlaczego brak inf., że sprzęt Denona jest długi, jak śledź i jak cholera... Jak to ustawić na półce, bokiem ? Takie uwagi powinny się znaleźć, zamiast potoku słów. Wolę mniej, a celnie i co istotne. Mini wieże nie wymagają aż chyba opisu na całą stronę ze zdjęciem - wystarczy pół, a fotki też o połowę mniejsze.

Powtórzę raz jeszcze: za mało sprzętu mini zgromadzono do opisu, dość przypadkowo, bo bez wstępnego rozeznania tematu. Z kolei niektóre opisy są sążniste - niepotrzebnie przy tej kategorii wagowej (moim zdniem). Szczerze. Gratuluję odwagi z Technic'sem. Fajna konkluzja. Wierzę. Przy takim sprzęcie rzeczywiście warto się dłużej zatrzymać i napisać więcej, jak to uczyniono. (Sam go nie słuchałem.) Przy słabeuszach - szkoda miejsca. Przy końcu coraz lepiej. Ilość miejsca poświęcona opisowi, stosowna do półki sprzętu i o to chodzi.

Żal, że sprzęt do testu byle jak dobrany, chyba tylko, by pare klocków stanowiło tło dla najlepszych zestawów.

Muszę kończyć, c.d.n. niebawem.

Pozdr.

Hiena, nie oszczędzam się ; )) Długo, bo mnie naszło jeszcze dłuuużej ; )))

Kim jeszcze jest glista ?

Pozdr.

PS. Z ostatniego n-ru Hi-Fi i M jestem ogólnie zadowolony (tzn. nie żałuję, że kupiłem).

Piszę nieregularnie, bo wyjeżdżam na 2-3 dni z domu, gdy wrócę, dzielę czas na forum i na odpowiedzi, na korespondencję na priva. Tam też mam ciekawie i konkretnie ; ))

jak sama nazwa tego magazynu wskazuje nie jest to czasopismo stricte hi-endowskie. a tak sie sklada ze minizestawy tez chca grac. jak im to wychodzi to juz jest odrebna sprawa - a taki artykulik przydalby sie przed swietami - sam sie zastanawialem co kupic siostrze na gwiazdke.

=>Kornik

nie przejmuj się wpisami Andrei bo "dziadek" już tak z troski i miłości dla młodych.... ;)

kto nie pisze ten nie popełnia błędów - ja natomiast cieszę się z Twojego udanego debiutu i mam nadzieje czytywać coś w następnych numerach (oby już nie testy mini-wież i innych pralek)... powodzonka!

Andrea - nie bij proszę.. sovy są pod ochroną - pamiętaj o tym! ;)

...np.

[obrazekLUKASZ-69099_1.jpg] [obrazekLUKASZ-69099_2.jpg] [obrazekLUKASZ-69099_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26-100006648 1170254262_thumb.jpg

post-26-100006649 1170254261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda, że sprzęt np. z fotki 1., z kolumienkami w jasnej, klonowej okleinie jest ciekawszy w formie ? Gra toto..., a nie będę pisał. Sami se sprawdźcie. (Wolę zdecydowanie dźwiękowo LG LX-220, który ma "solidne", "ciężkie", "kolumny". Naprawdę ładnie gra. Cena to na tym poziomie jakościowym jest żartem i nokautem dla konstrukcji pewnej uznanej firmy o baardzo szacownej marce DO ok.1,2kzł, choc i uniej znalazłęm konstrukcję, co dała mi troszkę mini przyjemności z odsłuchu.)

Wygląd - rzecz gustu. Sądzę, że moja wybrałaby JVC z fotki nr 1 i tylko ja mogę jej w tym przeszkodzić ; ))

Pozdr.

a gdzie mam patrzeć, na fikusa w tle?

Erotyczne skojarzenia wykluczone. Miewam je tylko w przypadku organoleptycznego kontaktu z pięknie wypolerowaną, naturalną okleiną, którą można delikatnie pieścić opuszkami palców ;-))

Nadredaktorze. Reklamacja będzie. Tak nie może być! Pan mi psujesz całą moją mrówczą pracę. Oto moja kochana żona chwyciła za jedynie słuszne pismo. Kątem oka patrzyłem z niekłamanym zadowoleniem, że oto moje wysiłki edukacyjne nie idą na marne. I gdy już witałem się z gąską, nagle moje kochanie oświadczyło: "Kuba zobacz na recenzję tej wieży Technicsa, gość pisze że wydaje majątek na kable i tym podobne akcesoria, a tu mini wieża przestawia mu ściany i wystawia na ciężką próbę jego audiofilskie doświadczenie...".

Panie Stryjecki, dobrze że Pan miny mojej nie widział. Toż to się nie godzi podkopywać autorytet męża usiłującego żonę na tory właściwe zaprowadzić. Cała moja misterna praca legła w gruzach. Rozumiem, że nasz forumowy kolega miał debiut w szacownym miesięczniku, ale teraz to proszę zadzwonić do mej lubej i jej wytłumaczyć, że zaszła pomyłka, że błąd w druku lub cos w podobnym stylu. A miałem kupic nowe kable...

Tak, może winny się wytłumaczy?

Na dodatek, gdy próbowałem coś wspomnieć o jakości w określonym przedziale cenowym, i że nie należy tego traktować w kategoriach absolutnych, żona ucięła krótko:"facet pisze, że ma cd za 2000 pln i bardzo dobre słuchawki, a za pomocą tej wieży słyszał nowe szczegóły na swoich płytach". To był już knock out i koniec walki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.