Skocz do zawartości
IGNORED

Procesor obrazu, skaler.

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Do ogladania filmow uzywam telewizora tylnoprojekcyjnego 720p Sagem (wiem ze ma wbudowany skaler) oraz Xbox1 (podlaczony przez component) i HTPC (podlaczony przez DVI). Z obrazu jestem w miare zadowolony ale byloby lepiej gdybym mogl oczysci obraz z szumow oraz innych mniejszych niedogodnosci. Filmy zapisane sa w formacie Divx, DVD oraz matroska 720p.

Czy prosty procesor obrazu pomoze mi? Jesli tak to jaki model bedzie wystarczajacy do moich zastosowan. W temacie jestem zielony i bardzo slabo sie orientuje. Nie zalazy mi na obsludze 1080p/24 i innych nowych wodotryskach.

https://www.audiostereo.pl/topic/46939-procesor-obrazu-skaler/

Jeli zależ ci tylko na redukcji szumów to bardzo polecam takie urządzenie jak Alholith Flea HDMI. Raczej używane bo już go nie produkują. Miałem i było rewelacyjne.

Jeżeli chcesz poprawić teś skalowanie, usuwanie przeplotu to wtedy konieczny jest procesor z funkcjami redukcji szumów np. Lumagen Radiance XD, ale to zupełnie inne pieniądze niż Flea.

Dzieki za odpowiedzi. Rozejrze sie za czyms z ukaldem Mosquito NR.

Tak mi teraz przyszlo do glowy ze moze cos robie zle albo mam zle skonfigurowane HTPC.

Do ogladania divx/dvd/mkv 720p uzywam z reguly HTPC. Filmy odczytuje KM Player. Nie mam zainstalowanych zadnych sterownikow ale co jest najciekawsze mam dzwiek i obraz niezaleznie od zrodla. Jednak ogladany material wyglada troche gorzej niz odczytywany ze starego Xbox (podlaczony do tv kablem komponent). Moze powinienem pozmieniac cos w ustawieniach KM Player'a albo doinstalowac jakies codec'i?

Flea kosztuje ok. £500 a tyle na razie nie chce wydac (liczylem na £100-200 za uzywany sprzet z drugiej reki. nie zalazy mi na gniazdach hdmi i najnowszych rozwiazaniach) na tymczasowe rozwiazanie. W polowie nastepnego roku planuje zakup odtwarzacza Blu-ray + projektora oraz nowego amplitunera (teraz mam wzmacniacz + glosniki stereo + sub)

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki skaler bedzie dobry?

Chce podlaczyc komputer do skalera przez dvi i ze skalera do telewizora rowniez przez dvi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.