Skocz do zawartości
IGNORED

test nada 372 audio video

radark

Rekomendowane odpowiedzi

został zakwalifikowany do grupy B (gr A to HiEnd), 5 gwiazdek, rekomendacja.

"bardzo dynamiczny, wydajny prądowo wzmacniacz, mogący pełnić funkcję końcówki mocy lub pracować w trybie mono"

podpinam sie po temat bowiem widze tutaj milosnikow Nad-a, niedawno takze stalem sie wlascicielem zestawu NAD C542 + NAD C515BEE + Tannoy mercury F1, wzmak wybralem glownie ze wzgledow ekonomicznych i dosc dobrych recenzji a na kolumnach szczerze -niewiele sie znalem. Po kilku tygodniach odsluchu w sumie nie mam duzych zastrzezen nie jestem mega wybredny i nie planuje zmieniac marki, chcialbym jednak jeszcze moze w tym roku dokonac zmiany ktora wplynie na jakosc dzwieku i tu wlasnie mam dylemat: czy zainwestowac w lepsze kolumny a mam dostep do tanich Kef IQ9 (polowa polskiej ceny) czy moze wieksze zmiany spowoduje zmiana wzmaka na C372 , odrazu zaznaczam ze nie chce zmieniac Nada bo brzmieniowo mi ogolnie odpowiada. Chce zapytac czy zmiana wzmaka na mocniejszy i znacznie drozszy w tym przypadku da lepszy rezultat od zmiany kolumn????? dzieki za podpowiedz:)

master... ja jestem poczatkujacym audiofilem i tez nie jestem milosnikiem Nada, bo po 2 miesiacach odsluchu nie moge sie nim nazwac nie porownujac go do niczego innego procz Denona, ktory wypadl marnie.., ale jest poprawny muzycznie i w tej cenie rewelka, moj znajomy kupil zestaw Technicsa i zaplacil 180 zl za 4 elementy i jest szczesliwy, widzisz taki jest ten swiat , jednych zadowola mp3, a inni zyluja sie cale zycie rujnujac budzet rodzinny szukajac glebi i analitycznosci muzyki (ktora tez ma swoje granice) i nigdy nie beda zadowoleni:)

Dzięki za plik :) Przeczytałem recenzję...no z opisem brzmienia to się nie wysilili :/ Tak naprawdę dalej nie wiadomo jak gra ten wzmak :) Ale to standard w recenzjach :) Dodam od siebie, że NAD-a uważam za wzmacniacz o brzmieniu relaksującym, ale przez to nieco zaciemnionym i mało otwartym - tracimy sporo informacji, tego "planktonu" muzycznego na rzecz tzw. "przyjemnego brzmienia", odrobinę zaciemnionego. Sam wzmacniacz ma ogromne pokłady mocy, którymi mozna swobodnie mury przestawiać, nie wiem po co mu system soft clipping chroniący przed przesterem, skoro u mnie na godzinie 10 głowę urywa. Jest jednak pewne "ALE", tzn. duza moc nie przekłada się na dobry bas!!! Bas jest wbrew pozorom najsłabszą stroną tego wzmaka!!! Jest on napewno potęzny, głęboki, dobrze wypełniony, niepudełkowaty, ale brakuje mu selektywnosci, oddania wibracji strun, pudła kontrabasu itp. Brakuje mu też szybkosci, ale jest głębia i zejscie basu, o ile kolumny potrafia to i owo. Srednica i wysokie nie mają wrednej metalicznej naleciałosci, co w tej klasie cenowej to plusik, ale brzmienie jak wspominałem "za kotarką/miękką poduszeczką" odrobinę. Scena potrafi być wciągająca, ale to w duzej mierze zalezy od pokoju i reszty toru! Tak czy siak, NAD scenę 3D ma ;) Teraz czesc obsługowa: pilot ma za duzy skok głosnosci! i lekkie musnięcie, to pół bloku jest w nocy na nogach :/ Wiec wieczorami to przeszkadza, no chyba ze mamy własny domek :) Druga wskazówka, to z tyłu wzmaka są takie badziewne zworki, al'a metalowy gwózdz łączące PRE z koncówką mocy. Podobno warto zastąpic to solidnym i któtkim przewodem RCA. Na koniec dodam, że do NAD-a dobrze szukac jasnych kolumn z równowagą tonalna przeniesioną lekko do góry, takie zestawienie powinno się wzajemnie uzupełniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.