Skocz do zawartości
IGNORED

głośnik przestał grać

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Byłem gościnnie na odsłuchach i przy przełączaniu sprzętu, przez nieuwgę, volume podpiętego wzmacniacza pozostało na sporej głośności i kolumny po otrzymaniu sygnału dostały duże uderzenie dźwięku. Po tym, z jednego przetwornika średnio-niskotonowego dochodziły lekkie szmery, przy szczególnie niskich dźwiękach muzyki - bas, fortepian - a po silnym wzmocnieniu sygnału przestał grać.

Co mogło być przyczyną takiego zachowania i co trzeba zrobić by naprawić kolumnę ?

Jak sprawdzić sam przetwornik czy jest sprawny ? Może to coś w zwrotnicy ? Oprócz kolumn nie ma innych części toru, więc jest dodatkowa trudność.

Przy naciskaniu palcem membrany, ruch jest gładki i bezgłośny.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ile jest głośników niskotonowych w jednej kolumnie? Czy reszta też nie działa?

Najpierw trzeba pozamieniać kanałami itd, żeby wykluczyć wszystkie ewentualności.

Wzmacniacz jest na pewno sprawny?

Jeśli wszystko sprawdzisz, to bez rozkręcenia kolumny się raczej nie obejdzie.

W zwrotnicy to raczej cewka nie padła, ale trzeba wszystkie połączenia sprawdzić i luty.

Mógł się też jakiś kabel urwać(w najlepszym wypadku).

W najgorszej opcji padł głośnik:(

Gość

(Konto usunięte)

stało się to podczas grania więc to, że akurat ten a nie inny nie gra, jest pewne. Kolumna jest dwudrożna. Tweeter gra. To, że rozkręcę kolumnę to niewiele, bo nie znam się na tym. Kabelki w środku są na swoich miejscach.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

tdrozd, 16 Lis 2008, 10:37

No tak jak radzi tdrozd jak nie masz omomierza, to podepnij się kablami ze wzmacniacza bezpośrednio do głośnika i tyle.Tylko odłącz głośnik od kolumny. Będziesz pewien czy to głośnik.

Dobry jesienny grilll nie jest zły :D Cewe Ci usmażyło, albo przy tym "udeżeniu" pokrzywiło karkas i potem przetarło druty o magnes. Powiedz co to za kolumny to Ci pomożemy. Pozdro

Gość

(Konto usunięte)

nie mam omomierza, nie mam wzmacniacza, nie mam cd, mam tylko te kolumny.

zyzio, to nie było pierdzenie, tylko takie szuranie i tylko przy niskich, dynamicznych tonach. Gdyby spaliło cewkę, to teraz przy nacikaniu membrany było by słychać chrobotanie a jest idealnie gładko i cicho.

Można spróbować oddać głośnik do naprawy, jeśli karkas nie jest pokrzywiony to powinno się udać nawinąć nową cewkę.

Kiedyś miałem podobne objawy w głośniku. Gdy przestał grać po rozbiórce okazało się że kilka zwojów odkleiło się z karkasu, a po pewnym czasie drut się po prostu przełamał. Głośnik poszedł do wymiany...

Gość

(Konto usunięte)

podłączyłem omomierz, wskazanie zero.

Czy wogóle jest mozliwa naprawa głosnika bez obawy o uszkodzenie membrany, zawieszenia. Żeby głośnik rozebrać, trzeba go porozklejać. Inaczej wejść do środka się nie da.

Engineer, 16 Lis 2008, 17:04

>Pora kupić jakieś porządne B&W

czytam twoje słabe wpisy i juz wszystko wiem jestes jednym z klonów troli czytaj VoiceKraft bowinni cie zblokować

kazik-t, 16 Lis 2008, 18:25

>karkas jest żeliwny

Nie spotkałem się jeszcze z żeliwnym karkasem ale może za krótko żyję ;)

Karkas jest najczęściej wykonany z papieru bądź aluminium, jest to rurka na której nawinięta jest cewka. Układ ten przyczepiony jest to membrany i porusza się w szczelinie magnetycznej. Wpisz sobie w googlach głośnik dynamiczny i poszukaj zasady działania.

Jeśli karkas nie jest uszkodzony to naprawa jest możliwa.

Pozdr.

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.