Skocz do zawartości
IGNORED

Gs 464 wkładka preamp

zorander

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, może by warto wrócić do sedna sprawy - zapytałem, czy możliwe jest, żeby igła źle ułożyła się we wkładce, tak, że po jej zdjęciu i ponownym założeniu ułożyła się prawidłowo. Nie doszukuję się tu działania mocy zza światów ani cudów. Po prostu ciekawi mnie dlaczego było źle, a teraz jest dobrze, mimo, że praktycznie nic przy tej wkładce nie robiłem. I powiedzmy, że poważnie potraktuję Twoje ironiczne pytanie: czyszczona była TYLKO igła.

Tylko możliwe były dwie sprawy:

albo źle zamocowana wkładka,

albo źle zamocowana igła.

A jeśli wystąpił cud,to bez świadka się nie obejdzie.

P.s.

Mogło być źle ustawione ramię,ale ponoć niczego nie dotykałeś.

No i o tyle mi chodziło - czyli mogła być źle zamocowana igła. Tylko w tym momencie dziwi mnie, że był to fabryczny błąd - wcześniej igły nigdy nie zdejmowałem. W każdym razie nie mam już Ortofona-inwalidy ;-D!...

>mieliński

Mylisz się- możesz regulować wysokość ramienia,

ale tylko w górę ze względu na ósemkę.

Jeśli chodzi o antyskating w postaci ciężarka-jest to

bardzo dobre rozwiązanie stosowane nadal np.w Pro-jectach.

Witam

Może i mogę, ale tylko przez ewentualne podkładki pod obsadę ramienia... A ja jestem głównie kolekcjonerem polskiego audio, więc staram się jak najmniej ingerować w oryginalność całości ;-).

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Przejrzałem ten wątek i nasunęły mi się takie oto pytania:

- Czy wie ktoś jaka jest masa ramienia w gramofonie GS-464?

- "Trzeba pamiętać, że ramię GS-464 ma tzw. fixed headshell i zakładanie innych wkładek niż te do których zostało ono zaprojektowane, zmienia najczęściej przesięg i zaburza całą geometrię gramofonu." – jak to rozumieć, o co chodzi z "fixed headshell a o co z przesięgiem?

- "Do gramofonu który ma mnóstwo innych niedomagań technicznych jak choćby pływające obroty" – przecież mogę zastosować zamiast żarówki układ generatora w którym oświetlenie będzie na ledzie i takim układem oświetlać talerz. Czy się mylę?

- "GS-464 ma ramię oprawione jeszcze niżej" – a czy jest możliwe podniesienie go wyżej (bez wymiany maty na cieńszą)?

I jeszcze jedno

- "Po podniesienia ramienia o 1-2mm VTA zmieniło się bardzo mało, dosłownie o ułamek stopnia, co w porównaniu z typową wartością 20-22 st. raczej nie dałoby tak wyraźnej różnicy." - Co to takiego VTA i o co chodzi?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witek0987, 10 Kwi 2010, 23:21

>- "Po podniesienia ramienia o 1-2mm VTA zmieniło się bardzo mało, dosłownie o ułamek stopnia, co w

>porównaniu z typową wartością 20-22 st. raczej nie dałoby tak wyraźnej różnicy." - Co to takiego VTA

>i o co chodzi?

http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja_tekst.php

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.