Skocz do zawartości
IGNORED

tuner radiowy z RDS

bartoszekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich forumowiczów.Powoli kompletuje sobie zestaw audio i przyszła pora na tuner radiowy.Posiadam juz wzmacniacz Yamaha AX570 i CDka Yamaha CDX580 i zastanawiam się nad tunerem który dobrze będzie współpracował z tym wzmacniaczem.Interesują mnie walory dzwiękowe ale wiem ze do ceny max 250zł jaką chce przeznaczyć na ten cel nie moge się za wiele spodziewać.Dobrze żeby miał RDS bo to przydatny gadżet ale nie jest to aż tak nie zbędne.Prosze o jakieś porady i propozycje gdyż im więcej czytam na ten temat tym więcej mam wątpliowści co do marki i modelu a nie chciałbym postępować pochopnie i pozniej żałować decyzji.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/46991-tuner-radiowy-z-rds/

tu masz świetny tunerek za śmieszne pieniądz, może uda Ci się go wychaczyć.jeśli jest w stanie dobrym można śmiało brać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

No spozniłem się i poszedł w dodatku za 312zł wiec troche więcej niż chciałem przeznaczyć a mysle o czymś do 250zł max.A jak wygląda sprawa z Yamahami albo np pioneer taki model F-502RDS??

Przeglądam allegro i zastanawiam się nad tymi modelami: ONKYO T-4210RDS, Yamaha TX-480 , SONY ST-SE500 , no i jest jeszcze SONY S 570 ES ale on juz przewyzsza moj budżet bo koszt to 300zł ale z tego co wyczytałem to jeden z najlepszych tunerów Sony.Prosze polećcie cos co z tego można byłoby wybrać bądz jakieś inne sugestie tak jak kolega wczoraj lecz niestety nie udało się tego zrealizować:(

Za te pieniądze możesz już przebierać w bardzo dobrych tunerach. Kilka przykładów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i analog

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

No radia słucham dużo nawte na równi jak CD narazie używam jako źródła dekoder C+. A co myślicie o Tym ONKYO T-4210RDS??moge go mieć za 190zł a jest w stanie dobrym.To może faktycznie zostać juz przy podzespołach Yamaha i wybrać Yamaha TX-480 w sumie tez nie duże pieniądze bo ok 170zł ale problem w tym ze nie odsłuchiwałem zadnego z nich więc nie mam pojęcia czego moge się spodziewać a co do Kenwood-ów to nigdy nie miałem styczności z tą marką poza radiami samochodowymi które były dość średnie więc nie wiem czego można oczekwiać od tego sprzętu??

Kenwood to firma mająca duże tradycje jeśli chodzi o sprzęt radiowy zarówno domowy jak i profesjonalny. Można powiedzieć, że ciężko trafić na zły tuner tej firmy wśród średnich i wyższych modeli. Takie maszyny jak L-02T, KT-917 to kultowe i bardzo drogie urządzenia, a było jeszcze wiele innych ciekawych. Niestety widzę, że ciągnie ciebie do współczesnych świecidełek. Co prawda Kenwood ma w sojej ofercie takie modele jak KT-6040 i KT-6050 (ten drugi z RDS), ale to już nie jest to, po za tym są drogie. Pytania o Onkyo udaję, że nie słyszałem. Musisz wybierać między współczesną stylistyką, RDSem i innymi bajerami a dźwiękiem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Dziękuje za wyjaśnienia bo bardzo się przydały to nie jest tak ze stawiam na nowy sprzęt oczywiscie teraz juz widze ze z tunerami jest jak z wzmacniaczami ze starsze produkty były dużo lepiej wykonywane i z lepszych podzespołów tak więc wiem juz mniej więcej na czym stoje i chyba będę rozważał Twoje propozycje odnośnie KENWOODa KT-7020 i KT-1100D i chyba pozostane przy tym bo jednak bardziej niz na jakis RDSie zależy mi na jakości dzwięku bo co mi po tym jak bede widział ze jest RMF jak nie usłysze ;)jakby były jeszce jakies pomysły co do tunerów to chętnie pooglądam i rozważe bo jeszcze będę starał się uzyskać więcej wiedzy i informacji zanim dokonam zakupu żeby być w pełni świadomym.

A ja mam sony ST-S170 i też chciałbym go wymienić na coś lepszego, ponieważ, często przycina dźwięk, nie wiem czy to się nazywa kompresja? Przy silnym sygnale także i jak jest fajna piosenka z masą różnorodnych i dynamicznych dźwięków, to wtedy jeszcze bardziej tnie, co polecicie żebym znowu nie wpakował się w coś takiego?

Nie znam Twojego tunera, ale nie zdziwiłbym się, gdyby efekt o którym mówisz był po prostu skutkiem kretyńskiej kompresji i fatalnej jakości, jaką obecnie mamy w rozgłośniach komercyjnych. Bywa tak zmieniony dźwięk, że ciężko rozpoznać utwór. Niedawno miałem okazję słyszeć przypadkowo w Radiu Zet albo RMF utwór Roxette - Fading Like a Flower i z przerażeniem odkryłem, że w refrenie... nie słychać gitar!!! W ogóle! :(

Świetnym tunerem był/jest Pioneer F-502 RDS i jeszcze ciekawszy F-504 RDS To takie jedne z najwyższych tunerów tej firmy z lat 93/96.Ładnie, czysto grają no i ta gałka do wyszukiwania stacji nadaje taki profesjonalny wygląd :) Ale jeśli masz 2 klocki Yamahy i tobie odpowiadają, to może faktycznie poszukaj wyższych mod. tunera tej firmy.Pozdrawiam

rafal996, 17 Lis 2008, 22:06

>Nie znam Twojego tunera, ale nie zdziwiłbym się, gdyby efekt o którym mówisz był po prostu skutkiem

>kretyńskiej kompresji i fatalnej jakości, jaką obecnie mamy w rozgłośniach komercyjnych.

Zgadzam się całkowicie- tuner w obecnych czasach nie służy już niestety do słuchania muzyki, bo nie da się tego słuchać! KRETYŃSKA KOMPRESJA to dość łagodne określenie tego, co z muzyką wyrabiają stacje komercyjne.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Stoję przed dokładnie takim samym problemem: planuję zakup tunera do około 200 - 250zł. Przeglądałem różne oferty i zdecydowałem się na Kenwooda KT 3080, niebawem przybędzie do mnie. Opiszę swoje wrażenia. Nie wykluczam tuningu :-).

Pozdrawiam, Buzzer

rafal996, 17 Lis 2008, 22:06

>Nie znam Twojego tunera, ale nie zdziwiłbym się, gdyby efekt o którym mówisz był po prostu skutkiem

>kretyńskiej kompresji i fatalnej jakości, jaką obecnie mamy w rozgłośniach komercyjnych. Bywa tak

>zmieniony dźwięk, że ciężko rozpoznać utwór. Niedawno miałem okazję słyszeć przypadkowo w Radiu Zet

>albo RMF utwór Roxette - Fading Like a Flower i z przerażeniem odkryłem, że w refrenie... nie

>słychać gitar!!! W ogóle! :(

Też słyszałem ten utwór na RMF FM - masakra totalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.