Skocz do zawartości
IGNORED

Wspólne zamówienie na PCB PRE3 + PSU ..

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Sorrki Pkrecz ale teraz będą bęcki:

Nie miałem czasu zając się Płytkami do Pre nr 3 ale dzisiaj niestety się zająłem. Wiem, że "wiedziały gały co brały" ale z zamieszczony rysunków trudno np. odczytać raster.

Chodzi mi głównie o PCB do zasilacza.

1. Dlaczego kondy maja średnice 12,5mm i raster 5-5,5mm - 18 x 7,5 jest PEŁNO i TANIO - natomiast wysokonapięciowych elektrolitów o wymaganym rozmiarze pojemności i rastrze ... niet (daj linka jak masz bo ja nie znalazłem).

2. A teraz już "prywatne" uwagi wynikające z rozsądku i chęci "poprawiania błędów przeszłości"

- wiem, że płytka do OTL jest trochę większa ale była optymalna bo miała dużo miejsca na kondensatory i OPCJE STABILIZACJI W ŻARZENIU !!!! (jak ktoś nie chce to nie używa).

Powinna zostać jedna i jedyną ....

3. Argumenty co do wielkości/kosztów płytki (i ew wersji przyszłościowej)

- pisałem już o używaniu (a w konsekwencji zużywaniu cennego miejsca) na idiotyczne śrubowe zaciski. Czyżby przykręcanie było lepsze od lutowania ? (Panowie "strażnicy rasy" bija piane n/t ilości srebra w kabelkach, złotych lutów a potem przykręcą przewody jak w puszce do wyłącznika lampki w łazience)

- jeżeli czytałeś uwagi Kamyka w wątku o otl pewnie zauważyłeś, ze nie stosuje osobnego trafo do opóźnionego załączania a używa uzwojenia i mostka żarzenia i 6V przekaźnika. Można by to miejsce wykorzystać na b. ważny bezpiecznik po stronie AC i ew filtr RF (albo zmniejszyć płytkę)

Zakładając ten watek miałem nadzieję, że pracujemy na "nowych" płytkach - rzeczywistość okazała się jak zwykle ...

Wiem, ze zaraz dostanę bęcki p/t -trzeba było zrobić samemu ale..

Cały czas proszę na forum: Jak publikujesz płytkę i ja robisz to opublikuj schemat i opis użytych elementów jako integralna część zamówienia (nie jest to takie trudne).

Patrz watek F5 - niby wszystko wiadomo ale - nadal nic nie wiadomo (poza tym, ze np płytka Foksika nie ma umieszczonych termistorów blisko tranzystorów wyjściowych co zaleca Pass a co Peter na razie obalił).

Poświęcacie swój czas (może tez na tym zarabiacie) ale nie zachowujcie się jak korporacje typu FIAT czy Denon. Sa proste rozwiązania , które nie wymagają "think tanków" i czasami warto je wprowadzić a nie "mordować swoje wersje" bo ktoś mendzi.

Pozdrawiam i szukam wierteł na wywiercenie otworów pod kondy.

Postaram się w miarę merytorycznie odnieść do tych "bęcków" :))))

ad.1. Swego czasu były dostępne bez problemu kondy 100uF/250V, które pasowały w ten raster. Widocznie zaprzestano ich produkcji. Po testach z innymi pojemnościami doszedłem do wniosku, że z powodzeniem wystarczają w miejscach C2, C3, C4, C6 kondy 47uF/250V. Dokładałem te pojemności w miejsce C5 i C7, ale dźwięk nabierał "basowego" nalotu, więc sobie darowałem i u mnie C5 i C7 są puste.

ad.2. Stabilizacja żarzenia przy lampach z pośrednio żarzoną katodą to lekka paranoja ... Niektórzy takie lampy żarzą AC + symetryzacja i jest OK. Dużo problemów z ciepłem, a efekt mizerny....

ad.3. Zaciski wydają mi się wygodniejsze później w montażu w obudowie ... Ja poprostu przyjąłem taką koncepcję ...

Co do osobnego trafa to nie przewidziałem takiej możliwości - faktycznie można było zaoszczędzić trochę miejsca tylko nie wiem jak wygląda sprawa takiego napięcia (6V) dla timera 555

Pozdrawiam.

Witaj

Jak sam widzisz trzeba być trochę elastyczny (co udowodniłeś w OTL a ja potwierdziłem pakując tam wielkie JJ 250 mikro na 500V)

Co do NE to sam mam ochotę sprawdzić na pająku (chyba ze przejść na "niemodne" tranzystory jak w układzie Kamyka - działa i nawet się sprzedaje).

Wiadomo, że koszt przygotowania ponosi się raz - ale IMHO jak robimy wspólne zamówienia to warto "dołożyć" do każdej płytki 2-3 zł (za nowy design) a zaoszczędzić na elementach (wiziąłbym sobie do serca uwagi Kamyka co do żarzenia - nie ma sensu łączyć ścieżkami tylko bezpośrednio do pinów).

A zaciski ... moja opinię znasz (i od tej wersji nie odstąpię)

pkrecz ma rację odnośnie pkt. 2.

AC + symetryzacja (chociaż u mnie i bez niej nic nie brumi) i jest spokój.

No ale co się napociłem żeby zasilić grzejnik/katodę w DHT w preampie :| I skończyło się na baterii :)

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.