Skocz do zawartości
IGNORED

kupujemy konsola dla 6-latka

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Na najbliższą gwiazdkę postanowiliśmy kupić naszemu 6-latkowi konsolę do gier. I tu pojawia się problem. Jaką? Moje doświadczenie w temacie gier komputerowych zatrzymało się na etapie Amigi czyli jakieś 20 lat temu. Przez ten czas sporo się zmieniło. A zatem do rzeczy: Playstation, Xbox, Wii. W przypaku Wii niezwykle interesujące jest sterowanie konsolą, ale nie wiem jak sprawuje się ono w rzeczywistości. No i przede wszystkim chciałbym wybrać konsolę na którą są dostępne gry tzw. rodzinne, familijne. Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w tym temacie i pomoże mi w wyborze.

https://www.audiostereo.pl/topic/47036-kupujemy-konsola-dla-6-latka/

A nie lepiej i zdrowiej zafundowac latorośli zabawki edukacyjne . Np.Lego, lub inne kształtujące wyobraznię i estetykę.

No chyba że ma wyrosnąć automat do wykonaywania poleceń bez zastanowienia.A moze to wspólny prezent i dla Tatusia:)Moje chłopaki nie chcieli nic poza lego na kazdą gwiazdkę ,i jeden jest archtektem,a drugi CADowcem.Problem samoutrzymania ich mam z głowy. Ale nie marnowali czasu dzieciństwa na strzelanki czy drogowe horrory.Powodzenia w edukacji.No i wspólnego czasu.

Czemu zakładacie , że założyciel wątku jest złym ojcem?

conri- wswoim "o mnie" napisałeś : czas biegnie do przodu...

to , że ktoś miał zajęcia z liczydłem nie znaczy , ze jego dzieci nie mogą używać kalkulatora.

Czasy kiedy dziewczynki bawiły się tylko lalkami , a chłopcy żołnierzykami na szczęście już dawno minęły.

Co do gier - są gry dobre i te złe , wystarczy mieć wpływ na ich zakup. (info o grach można znależć w necie).

Co takiego złego jest np.: w grze pt. Syberia?

amiga 32 była kozacka:D to był sprzęcik, szkoda, że rodzice się jej pozbyli. No ale szło nowe i pojawił się PSX. A to już osobna historia.

Ja polecam PS2, faktycznie gier jest zatrzęsienie więc wybór jest wielki. Wystarczy odrobinę poszperać w necie i wyczytać na ich temat można wszystko. Wii też jest fajnym rozwiązaniem. To już sama zabawa.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jestem entuzjastą elektronicznej rozrywki, ale mimo to wydaje mi się, że to za wcześnie. Mogę się mylić gdyż nie mam dzieci, ale choćby patrząc na kategorie wiekowe gier.

Ktoś wspomniał o LEGO. To wspaniała i rozwijająca rzecz.

Wracając do tematu, aktualnej generacji konsole to SONY PlayStation3 (PS3) i Microsoft Xbox 360 (X360), trzeci "gracz" na rynku to Nintendo Wii prezentujący nieco odmienną politykę od dwóch pierwszych. Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety, każda platforma tytuły i gry ekskluzywne wyłącznie dla siebie (choć tych jest coraz mniej). Większość tytułów jest multiplatformowych i są wydawane zarówno na PS3 i X360 (w tym wypadku z założenia obie wersje równoprawne) a często ten sam tytuł pojawia się na PS2 (już w postaci konwersji, zwykle w innej, bardziej ograniczonej formie), PSP czy też Wii.

Osobie dorosłej zdecydowanie polecę X360, ze względu na doskonały wybór gier z różnych gatunku i doskonały system społecznościowy - Xbox Live udostępniający najbardziej rozbudowaną i jednocześnie przystępną sieć do gry przez Internet.

Dla dziecka - wydaje mi się, że PS2. Stosunkowo niska cena (choć po obniżce cen X360 już nie tak atrakcyjna), tańsze za to są gry, a sporo można zakupić nawet za sumy rzędu 30 zł. (trzeba pamiętać, że gra na konsole nowej generacji to wydatek rzędu 170-250 zł za nowość, rzadko poniżej 150 zł, dopiero po czasie można zakupić gry w bardziej atrakcyjnych cenach). Spora biblioteka tytułów (choć o różnym poziomie merytorycznym). In minus - awaryjność. Druga opcja to Wii, dla osoby młodej lub/i nie obeznanej z grami coś takiego jak "Wii Sports" to fajna sprawa.

ps2 jak najbardziej polecam. Z konsol nowej generacji Xboxa zdecydowanie nie polecam. Owszem jest tani bo można go nabyć za kwotę około 600-700 złotych. Co w porównaniu z PS3 jest kwotą zdecydowanie przystępniejszą, ale...No właśnie, ale jest takie, że finalny koszt zakupu tego ustrojstwa jest dużo większy niż koszt początkowy. Bo idąc sobie do sklepu i kupując konsole nie ma tam prawie nic. Nie ma dysku, nie ma ładowarki do pada ( pad jest na zwykłe paluszki, które padają po kilku dniach ), konsola nie ma wbudowanego WiFi ( a to dodatkowy koszt 150 złociszy ). Sama konsola hałasuje i sprawia moim zdaniem słabe wrażenie organoleptyczne. Sumując wszystkie te dodatki, które po prostu są niezbędne wychodzi już całkiem pokaźna sumka. Zakup przestaje być już według mnie taki racjonalny. Poza tym kwestia internetu. W PS3 problemu nie ma, zakładamy konto i zasysamy sobie demka i inne takie do woli, nie ma ograniczeń, są bezpłatne. Na xbox'ie nic nie jest za darmo. Za każde demka trzeba płacić. Więc kolejny bezsens. Poza tym nawet jeśli coś tam możemy sobie zaciągnąć to co z tego skoro nie mamy na co tego zapisać? ( do tego najtańszego zestawu załączona jest malutka karta pamięci-dysku niet ).

Mi się taka polityka Microsoftu nie podoba, to hamstwo z ich strony. Po prostu.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Małe sprostowanie:

-konsola w wersji z dyskiem twardym (Premium) jest niewiele droższa od wersji bez dysku (np. Arcade) i nie jest on niezbędny (w kwestii ceny konsola z dyskiem twardym, headset`em, kartą pamięci, dwoma bezprzewodowymi padami i ładowarką z akumulatorami będzie tańsza od podstawowego zestawu PS3);

-wszelkie rzeczy do pobrania z Sieci typu demonstracyjne wersje gier, video z gier, reportaże z imprez są bezpłatne; płatne elementy to: pełne wersje gier (Xbox Live Arcade lub Xbox Classics), dodatki do gier, tematy i pakiety avatarów; komercyjne materiały video (filmy SD,HD itp);

-do konsoli kupuje się zestaw akumulatorów NiMh i ładowarki, np Energizer (ład. + 4 aku) za ok 60 zł, para starcza na 40-50 godzin użytkowania;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.