Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny wziąść pod uwagę ?

DaKine

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich maniaków ;)

kompletuję własnie swój pierwszy system nazwijmy go "z prawdziwego zdażnia" - proszę sie nie śmiać - dotąd słuchałem muzyki z jakiejś micro-masówki ;)

no i mam kilka pytań do osób mających jakiekolwiek doświadczenie:

wzmacniacz - najchętniej lampa, pewnie cairn ze względu na cenę ;)

źródło - no i tu zonk nr1 - jak ważny jest ten element systemu ? czy jeśli kupię kolumny za 3k pln i wzmacniacz za kolejne 3-4k to czy źródło za 1k będzie wystarczające ? (bo tyle mniej więcej zostanie mi pieniedzy) - czy lepiej tańszy wzmacniacz (tranzystor) i droższe źródło?

kolumny - zonk nr2 - wiadomo że najlepiej posłuchać - tylko posłuchanie wszystkiego jest własciwie niewykonalne... więc na jakie kolumny warto zwrócic uwagę ? cenowo 2-3k pln, pomieszczenie całkiem spore ~20m. po lekturze pewnego czasopisma zastanawialem sie nad jbl2004, kef cresta30 (te ceny ;) ) - ale widzę że tu opinie nie są już tak jednoznacznie pozytywne. więc czego jeszcze może być warto posłuchać?? może epos m12 ? a może coś zupełnie innego - będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie

a może wogóle odwrotnie ? kolumny za 4k pln i elektronika za 3k ??

ratujcie .. bo ja już nic nie wiem ;)

aa i jeszcze: muzyka- jazz, czasem rock - wolę raczej potężny dół niż szczegółową ąż do bólu górę (ale podobają mi sie mini monitory - zonk nr3)

serdecznie pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc

• Redaktorzy

Od czegoś trzeba zacząć, no nie? Rozumiem że chcesz zacząć od któregoś tańszego wzmacniacza Cayin. Okay. Prawdopodobnie sporo zestawów dobrze z nim zagra. Jako opcja - najtańszy model Amplifona - niedawno jeszcze deklarował że są dostępne po 2800 PLN. Warto się skontaktować. Co do kolumienek to jak wspomniałem wybór jest wielki, i wszystkiego nie przesłuchasz. Do 20 metrów potrzebujesz albo dużych podstawkowych, albo średnich podłogowych. Z polskich możesz spróbować coś od A&H, albo np. Audio Academy Hyperion. Poza tym, najtańsze Cabasse albo JMLab (seria Chorus), Mordaunt-Short, Acoustic Energy... Jest tego trochę. A źródło jest ważne. Można kupić za 1000, ale warto wtedy w oprzyszłości zmienić na lepsze, jak już będziesz wiedział co ci się nie podoba w poprzednim.

Mwilon thx za wyczerpującą wypowiedź - na temat, po przemyśleniach i ze wspaniałą dawką dowcipu.

jak jeszcze kiedyś będziesz chciał zabłysnąc to daj znać - z chęcią założę kolejny temat specjalnie dla Ciebie

jozwa maryn - czy mając w perspektywie powiedzmy roku możliwośc wymiany jakiegoś elementu zestawu lepiej kupić na początek dobre kolumny czy elektronikę ? - co będzie mniej bolało - dobry wzmacniacz i źródło podłączone do najwyżej średnich kolumn, czy dobre kolumny grające z budżtowymi komponentami ?

zero nerwów ;)

już mi nie raz radzono pisać posty w wordzie, sprawdzać słownikiem i dopio wklejać - ale lenistwo ciągle przeważa

a czy moglibyście coś w temacie skrobnąć ?? ;) będę wdzięczny

Na lampach się nie znam, więc wolałbym się nie wypowiadać, ale może coś z Paradigmów by pasowało? To zdaje się dość łatwe do wysterowania kolumny, poza tym wydaje się, że mogą się całkiem nieźle "zgrać" z lekko ocieploną brzmieniowo lampą.

Co na to "lampowcy"???

Do lampy możesz nawet discmena podłączyć by starczyło pieniędzy na dobre kolumny. Jak masz pomysły na dostęp do plyt lp to załatw sobie też tani gramofon. Dopiero potem przyjdzie ta chwila kiedy będziesz musiał sobie odpowiedzieć na to straszne pytanie "jestem chorym audiofilem czy poprostu lubię spędzać czas przy muzyce?" wtedy kupisz zwykły stary cd w granicach 2000 albo zaczniesz inwestować w gramofon i to wielozerowe kwoty - potem przyjdzie chwila kiedy będziesz się obawiał zakręcić jakąś nowiutką winylową płytą by nie zniszczyć igły - no ale dźwięk będzie naprawdę audiofilski.

Co prawda, nie jestem na biezaco z aktualnymi cenami ale jako orientacyjny cel proponowalbym (w zaleznosci od ostatecznie posiadanej kasy)

NAD CD C542 / C541i / C521BEE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

NAD AMP C372 / C52 / C320BEE (

Ukryta Zawartość

Glosniki

Dynaudio:

Audience 42 (

Ukryta Zawartość

Audience 52 (

Ukryta Zawartość

B&W:

DM601 S3 (

Ukryta Zawartość

DM602 S3 (

Ukryta Zawartość

Stojaki pod monitory mozna zmajstrowac za pare groszy, kable polkna ok 250zl.

Alternatywy na elektronike to Creek albo Rotel

Zabawa w lampe w tej klasie cenowej to nonsens

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok =)

decyzja zapadła - lampa 100% (czekam na odpowiedz z amplifona)

i cała reszta kasy na kolumny

źródło zostanie narazie potraktowane mocno ulgowo - czyli z drugiej reki za tak zwane grosze

co do doboru kolumn do lampy - to zapytałem w mailu co panowie z amplifona polecają do swoich wyrobów - szkoda że tak sie nie da z caiynem ;)

powolutku zaczyna sie krystalizowac jakaś wizja - ale zawsze chętnie poczytam dalsze sugestie

i od razu edit bo podczas pisania pojawiła się kolejna wypowiedź ;)

xajas - a czy nie warto sprobowac niedrogiej lampy i pozniej w miare mozliwosci dostosowywac kolejne elementy systemu ?

czy podana przez Ciebie elektronika jest juz na tyle dobra ze bede sie mogl przy niej zatrzymać na dłużsy czas ;)

"to zapytałem w mailu co panowie z amplifona polecają do swoich wyrobów - szkoda że tak sie nie da z caiynem ;)"

Spróbować nie zaszkodzi. Jeśli to Chińczycy, to śmiało można pisać po angielsku...

"...czy nie warto sprobowac niedrogiej lampy..."

Zabawa w lampy jest ciekawa ale (zdaje sobie sprawe ze zaraz sie tu naraze) moim zdaniem (podkreslam moim zdaniem) zestaw oparty o taka lampe jest "klopotliwy"

- nie koniecznie nadaje sie do kazdego gatunku muzyki (chetnie kupilbym jako drugi zestaw do malych przyjemnych wokali i kameralnych skladow ale nie do Szostakowicza, Varese tudziez Kruder&Dorfmeistera

- wymaga bardzo skutecznych glosnikow (przewaznie drozszych i conieco egzotycznych)

- wymiany, bias lamp

"...czy podana przez Ciebie elektronika jest juz na tyle dobra ze bede sie mogl przy niej zatrzymać na dłużsy czas..."

Na to moge odpowiedziec z 10000000%-towa pewnoscia TAK

gdym mial jeszcze raz kupowac sprzet stereo i zamienic posiadany starszy topowy Marantz CD / Pramp i Poweramp to kupilbym bez zastanawiania NADa C542 / C541i + C372 (moze uzupelnione z czasem i przyplywem kasy o dodatkowe C270 dla bi-ampingu). Jestem pewny ze z ta elektronika mozna smialo przezyc nastepne 10 lat bez pokusy na poprawianie zestawu

Jesli chodzi o glosniki to niewatpliwie sa lepsze opcje typu Dynaudio audience 122 albo nowa seria B&W 700, ale to kwestia innych pieniedzy. Jesli zaczniesz od powyzszej elektroniki zawsze po 2-3 latach mozesz przeprowadzic upgarde glosnikow.

xajas

www.jaschiks.com

Co do Trimexu to dla NADa zmajstrowali taką stronkę:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

a propos owego Amplifona, u mnie gra z Haydnami - to KONKRETNE połączenie uważam za bardzo udane... Amplifonowi w zupełności wystarcza stosunkowo niewielka skuteczność Haydnów, choć do ostrzejszego rocka zdecydowałbym się na wymiane lamp z 6P3S-E na EL34... 37Wat z lampy w zupełności "nawodni" co cały pokój niewyżyłowanym dźwiękiem, choć góra będzie miała nieco mniej smaczków niż na 6P3S-E... ale jeśli moc ma być z Tobą... ;)))

co do Amplifona, to najlepiej pojechać tam osobiście, posłuchać i ew. nawet wypożyczyć za kaucją (bo istnieje taka opcja)... wówczas we własnym pomieszczeniu przekonasz się, czy wzmak w połączeniu z kolumnami nie wypluwa sobie resztek płuc... ale do tego najpierw trzeba mieć kolumny, dlatego namawiam najpierw do ich zakupu... Amplifon zapewne poleci Ci coś na audaxach, choc jak to brzmi niestety nie wiem, bo nie miałem okazji posłuchać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.